Fantastyka - Diuna (2020)
Agn - Wto 19 Sty, 2021 19:39
No... U Lozinskiego bylo inne tlumaczenie nazw. Nie pamietam teraz wszystkiego.
Tamara - Wto 19 Sty, 2021 20:06
To coś takiego jak z tłumaczeniami Księgi Dżungli - oba są świetne, ale uznaję tylko Birkenmajera.
BeeMeR - Wto 19 Sty, 2021 20:21
Czytałam pierwszy tom WP Łozińskiego - czytało się dovrze, tylko to nazewnictwo
BeeMeR - Sob 30 Sty, 2021 20:50
Czytam sobie Diunę, jestem po pierwszej księdze, zginął kto miał zginąć i to z odpowiednio wielkim hukiem. Bardzo dobrze się czyta (słucha - Krzysztof Gosztyla ma cudowny głos, miejscami leniwy, miejscami intensywny ), mam tylko mały problem z Paulem, bo jest zbyt doskonały w tym co potrafi i co doskonale w punkt mówi mając piętnaście lat - ale może to ja jestem za stara na takiego bohatera
Słuchać sobie będę i tak dalej
RaczejRozwazna - Sob 30 Sty, 2021 21:13
Mnie też pierwszą księgę czytało się wspaniale, ale później jakoś straciłam entuzjazm.
Agn - Nie 31 Sty, 2021 07:43
Paul jest efektem planu tworzenia nadczlowieka, w dodatku chlopak jest ksieciem, wiec cale zycie byl szkolony do polityki, a jeszcze matka go dodatkowo szkolila w metodach Bene Gesserit - nic dziwnego, ze wie co i kiedy powiedziec czy zrobic. To w koncu Kwisatz Haderach, on nie jest zwyklym czlowiekiem, wiec jego wiek jest wylacznie metryczny, nie ma nic wspolnego z mentalnoscia i wiedza. Bo to w sumie nie sa tacy ludzie jak my, tylko efekt wieeeeelu lat eugenicznego planu BG.
BeeMeR - Nie 31 Sty, 2021 08:25
Ja wiem, wiem, taki prawie sam (tylo bez mentalnych zdolności, te mieli inni na pęczki) był cesarski syn w Panu Lodowego Ogrodu...
Tak, wiem, który był pierwszy i że Grzędowicz całymi garściami czerpał z różnych źródeł, bo to widać. Sama mialam skojarzeń z kilkanaście...
Admete - Nie 31 Sty, 2021 10:03
A na mnie sam Paul w powieści nie robił aż takiego wrażenia. Czytałam dla całości. Potem w któryms późniejszym tomie lubiłam klona Duncana Idaho - tak przynajmniej zapamiętałam, że to był klon.
Agn - Nie 31 Sty, 2021 17:55
Byl ghola, w koncu Duncan zginal w pierwszej "Diunie". I potem go odtwarzano. Leto II caly czas zapewnial sobie nowego Duncana.
W sumie mozna powiedziec, ze tak naprawde Idaho jest glowna postacia calego cyklu.
BeeMeR - Pon 01 Lut, 2021 07:41
Nie mam pojęcia o co chodzi z klonami, drugimi wersjami itd (i na razie mi nie tłumaczcie, może doczytam), ale obaj "pierwsi" już chyba nie żyją - co mnie wielce zmartwiło, bo Idaho był ciekawszy niż Paul.
Admete - Pon 01 Lut, 2021 15:19
| BeeMeR napisał/a: | | ale obaj "pierwsi" już chyba nie żyją - co mnie wielce zmartwiło, bo Idaho był ciekawszy niż Paul. |
A widzisz? Od początku wolałam Duncana Idaho.
Agn - Pon 01 Lut, 2021 15:49
Obaj pierwsi? Tzn. kogo masz na mysli? Leto?
BeeMeR - Pon 01 Lut, 2021 20:10
Skoro mowa o jakimś Leto II i klonie Duncana - to ja mówię o tych pierwotnych wersjach, że mi chyba zginęli Tj. Leto na pewno, w końcu o tym że zginie i że zostanie zdradzony oraz przez kogo była mowa od początku, a Duncan chyba też alem ciała nie widziała
Agn - Pon 01 Lut, 2021 23:09
A, czyli masz na mysli Leto.
Tak, zginal.
Duncan tez.
Agn - Sob 06 Lut, 2021 00:09
237 dni do premiery "Diuny"...
Tamara - Sob 06 Lut, 2021 21:22
Agn - Wto 09 Lut, 2021 12:51
Premiera "Diuny" w kinach przesunieta na 15 wrzesnia.
Ciekawe, czy w naszym zwariowanym kraju tez.
BeeMeR - Wto 09 Lut, 2021 16:53
Niewątpliwie.
No dobrze, ponieważ jestem grubo za połową książki to obejrzałam sobie ponownie fotki i zwiastuny nowej Diuny - wygląda to zacnie
Donoszę też, że Paul po dotarciu do Fremenów zaczął się znów zachowywać jak młody człowiek który mimo szkolenia na dziesiątą stronę ma jeszcze dużo do nauczenia się, choćby w temacie kobiet i Arakis i już mnie nie irytuje jak wtedy gdy zdawał mi się pięćdziesięciolatkiem zamkniętym w ciele chłopca
BeeMeR - Śro 10 Lut, 2021 20:27
Obejrzałam zwiastun Diuny 1984. Olaboga
Muszę to obejrzeć bo już niemal nic nie pamiętam, tylko kilka wyrwanych z kontekstu scen.
BeeMeR - Pon 15 Lut, 2021 18:26
Skończyłam Diunę - pominąwszy kryzys, który miałam gdy Paul dostał pierwsze wizje przyszłości słuchało się bardzo dobrze i podobało mi się.
Agn - Pon 15 Lut, 2021 19:39
Ciesze sie bardzo.
BeeMeR - Pon 15 Lut, 2021 20:51
Teraz się zastanawiam czy czytać dalej czy pozostać na tym, ale chyba ciekawość zwycięży
BeeMeR - Pon 22 Lut, 2021 12:55
Obejrzałam Diunę Lyncha - olaboga, jaki to spektakularnie zły film ma swoje dobre strony, ale na chwilę obecną "nie wstanę, tak będę leżeć"
Może jak zbiorę myśli to uda mi się napisać coś więcej ale nie obiecuję - no, to teraz zostało mi czekać na nową wersję
Agn - Pon 22 Lut, 2021 13:22
Masz jeszcze mini serial z 2000 roku (potem dokrecili tez do tego "Dzieci Diuny").
To tak gdybys chciala porownac albo cus...
BeeMeR - Pon 22 Lut, 2021 13:28
Nie,obawiam się że nie mam. Ale gdybym miała to pewnie bym obejrzała
|
|
|