To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Księgarnia pod dwunastką

Agn - Pon 15 Maj, 2017 22:15

Ej, czy tam po prawej nie stoi aby falszywy mnich z Iljimae? Tudzież Detektyw Oczko z My secret hotel? ;)
Agn - Pon 15 Maj, 2017 22:44

ChT nr 10 - mamy PPL - dla odmiany jakieś dziwne rowery. ;)
Wolałam jak Seol z lat 30-tych jechała na jednym rowerze z duchem (wówczas żywym). :P :D

Trzykrotka - Pon 15 Maj, 2017 22:51

Agn napisał/a:
Ej, czy tam po prawej nie stoi aby falszywy mnich z Iljimae? Tudzież Detektyw Oczko z My secret hotel? ;)

Tak, to on. Gra szefa głównego bohatera.
Kurka, nie mogę jakoś sobie zakupić 12 odcinka Mistery Queen :cry2: Drugi dzień już walczę i wkurzam się :?

Edit: mnie też jazda z duchem podobała się bardziej niż z pisarzem. Ale pisarz ujął mnie bardzo, kiedy tak ładnie ocieplił się w stosunku do ducha. Kazał mu podać obiad, lodem się z nim podzielił, zabrał na wycieczkę.
A propos ducha - na koniec zaserwowali kolejną zagadkę. Co jest z Cordonem?

Agn - Pon 15 Maj, 2017 23:29

Odnośnie ChT i duszka - jeszcze oglądam nr 10. Właśnie czmychnął przed Bang Ji, po drodze się na nią nadziewając, ale co tam - poradził sobie.
Se Ju faktycznie traktuje ducha już bardziej po ludzku.
Przykro mi, kiedy patrzę na ducha, który siedzi obok i słucha, że Seol jego pamięta jako pierwszego. Ciekawie wymyślili w tej dramie z "tym drugim" - nic z tego nie będzie nigdy, bo niby jak z duchem...?

PS Mam pomysł, żeby duch zajął się przejęciem władzy nad ciałem Cordona. :P
PPS Grrrrr matka Seol mnie wnerwiła. Pojawia się po 20 latach, jako powód odejścia podaje, że ona też pamięta swoje poprzednie życie (no i co z tego? ), a potem mówi coś w guście: "Nie powiem ci o co chodzi, ale nie spotykaj się z pisarzem". Pfffff... :evil:
PPPS A zalany w 3D Cordon przybył do Se Ju błagać go na klęczkach o roboczą wersję Fate. Po czym padł na podłogę (a duszek elegancko usunął nóżkę). Se Ju zatargał go do zielonej sypialni.
Nigdy nie zrozumiem tej manii, by każdy dramalandowy celebryta musiał mieć w chałupie swoje własne zdjęcia wielkości obrusa. :? Modelka w My sunshine tak miała, Se Ju tak ma, Gwiazdolina w Koszmicie to samo, Dokko Jina to nawet nie wspomnę. :-P
PPPPS Umiejętności Duszka się rozwijają. W poprzednim odcinku już swobodnie podnosił przedmioty (a nie tylko przypadkiem i z wielką siłą coś komuś wydzierał z ręki ;) ), widzę, że teraz może się objawiać. Hmm... być może objawi się też Seol. I to pewnie też będzie przykry moment, coś czuję.

Piosenka z ChT: https://www.youtube.com/watch?v=6Re44OXZUx0

Admete - Wto 16 Maj, 2017 07:34

Agn napisał/a:
j, czy tam po prawej nie stoi aby falszywy mnich z Iljimae? Tudzież Detektyw Oczko z My secret hotel?

Jak najbardziej stoi.

BeeMeR - Wto 16 Maj, 2017 09:15

SP 3-4
Dalej mi się podoba :mrgreen:
Prokurator cierpi na bezsenność i zapowiedział, że odda duszę i ciało tej, która mu przywróci spokojny sen - no to czekam :mrgreen: I poczekam, bo to jeszcze potrwa, skoro na razie panna wywróciła mu życie do góry nogami - w sumie sam to po trosze zrobił :mrgreen:

Trzykrotka - Wto 16 Maj, 2017 10:10

BeeMeR napisał/a:
SP 3-4
Dalej mi się podoba :mrgreen:

Mnie się udało obejrzeć 1-2 i jestem gotowa na więcej. Mam nadzieję, że później pani będzie mniej mierzwiła sobie włosy, ale to mój jedyny postulat. Nieporadność osobista prokuratora mnie bardzo bawi - Chang Wook jest cudny w takim wydaniu. Ciągle pamiętam jego jąkającego się cesarza w Empress Ki. Na pewno będę oglądać.

Chicago Typewriter 9-10
Agn napisał/a:
widzę, że teraz może się objawiać. Hmm... być może objawi się też Seol. I to pewnie też będzie przykry moment, coś czuję.

Mnie się wydaje. że tutaj jest coś więcej. Przeleciałam w myślach te wszystkie sceny, w których duch patrzył na Cordona i Seol i nie jestem pewna, czy Cordon miał wtedy okazję popatrzeć na ducha. Wydaje mi się, że to nagłe objawienie to nie efekt umiejętności pana Yoo (a właściwie Yula), tylko sprawa czegoś w przeszłości Cordona. On też jest reinkarnacją? Ale czyją? Bo on jako on jeszcze się w latach 30 nam nie pokazał. To, że zobaczył teraz ducha to może faktycznie dlatego, że duch staje się bardziej materialny, a może jest w tym coś więcej?
Niech w każdym razie nie kradnie oryginału Fate, menda jedna!

Agn napisał/a:
Piosenka z ChT: https://www.youtube.com/watch?v=6Re44OXZUx0

Przepiękna jest ta piosenka, a jeszcze zestawiona z wizją końcówki 9 odcinka to już w ogóle.
Zresztą tam w ogóle jest wspaniała muzyka. Będę jej szukać, nawet tej słodkiej pioseneczki, którą śpiewała Seol sprzed 30 lat w Carpe Diem.

BeeMeR - Wto 16 Maj, 2017 10:38

MSR 08

Też mi się podoba ten odcinek :mrgreen:
Ładnie rozwija relacje pary, bo dla odmiany piją wino po prostu rozmawiając, mniej lub bardziej szczerze, za to całują się następnego dnia całkiem trzeźwo i świadomie - oczywiście wyznanie trzeba było z panny wydusić metodą starą jak dramaland czyli udawaniem świeżego nieboszczyka :lol: No i wrzuceniem panny do basenu ;)
Podoba mi się też zapoznanie pana z trzyletnim szwagrem :lol: - nie wiem gdzie dają tak spokojne dzieci jak dramalandowe (to samo myślałam w przypadku OML i innych dram ;) ) no ale niech im tam będzie. Szczerze mówiąc sekwencja zachwyconych mamuś na placu zabaw podoba mi się bardziej niż odwracające się głowy par gdy ten sam pan szedł na niedzielną randkę ;)
Nie załapałam, gdzie i po co wysłano taksówką Drugiego (w innej scenie zaliczył zgon), ale to nie ma znaczenia - to i tak zagranie czysto pretekstowe żeby pan został dzieckiem sam na sam. :mrgreen:

Agn - Wto 16 Maj, 2017 11:06

BeeMeR napisał/a:
SP 3-4
Dalej mi się podoba
Prokurator cierpi na bezsenność i zapowiedział, że odda duszę i ciało tej, która mu przywróci spokojny sen - no to czekam I poczekam, bo to jeszcze potrwa, skoro na razie panna wywróciła mu życie do góry nogami - w sumie sam to po trosze zrobił

Będzie co oglądać, zaiste. :mrgreen:
Trzykrotka napisał/a:
Mam nadzieję, że później pani będzie mniej mierzwiła sobie włosy, ale to mój jedyny postulat.

Większość bohaterek na początku w ten czy inny sposób okazuje frustrację, a potem im się to uspokaja, więc myślę, że zaniedługo będzie po mierzwieniu. Niemniej jako rzekłam przy tej bohaterce mnie to jakoś nie drażni. :)
Trzykrotka napisał/a:
Mnie się wydaje. że tutaj jest coś więcej. Przeleciałam w myślach te wszystkie sceny, w których duch patrzył na Cordona i Seol i nie jestem pewna, czy Cordon miał wtedy okazję popatrzeć na ducha.

Miał, właśnie w scenie szukania roboczej wersji Fate. W jednym ujęciu np. patrzy na jakiś regał i duch stoi w jego polu widzenia. Nie jakoś z boku, że tylko kąt oka by wyłapał, ale centralnie niemal patrzy na niego. A ponieważ się Cordon spieszy i ma świadomość, co robi, to nie można wyjaśnić szałem szukania, że go nie zauważył. On w tym momencie zauważyłby każdego i wszystko, bo zostałby przyłapany na próbie kradzieży. Zobaczył ducha dopiero, gdy ten do niego przemówił.
No i Seol też jest inkarnacją, a duszka póki co nie widzi.
Ciekawe, co Cordon nabroił w latach 30-tych. Aż się boję trochę. :?
Trzykrotka napisał/a:
Przepiękna jest ta piosenka, a jeszcze zestawiona z wizją końcówki 9 odcinka to już w ogóle.

To prawda. :) I też nie wiem, czy nie poszukam muzyki z dramy, kiedy ta się już skończy. Bo np. instrumental pod stare czasy, który leci na napisach początkowych też jest super. :)

Admete - Wto 16 Maj, 2017 16:25

Obejrzałam drugi odcinek Podejrzanych Partnerów ;) ( nie będę ich dzielić na części, drugi, to cały drugi ). Podobało mi się. Tak podejrzewałam, że będzie coś jeszcze oprócz pięknych bohaterów i ewentualnego uczucia. Postacie wzbudzają sympatię, dialogi są dobre ( u tego scenarzysty zazwyczaj są ), fluff w wykonaniu tych aktorów mi pasuje - dziewczyna umiała grac nawet jak byłą nastolatką, bardzo mi się podobała w Królowej Seon Deok. Była lepsza od dorosłej wersji. Jestem ciekawa, czy bohaterka naprawdę byłą świadkiem morderstwa i czy przypadkiem rzeczywiście nie zabiła byłego chłopaka. Różnie może być ;) Po doświadczeniu z I remember you nie dowierzam scenarzyście ;) Z Tunelem chyba zaczekam na pozostałe dwa odcinki i obejrzę sobie do końca.
Z fragmentów na YT wnioskuję, że Rebel zakończył się szczęśliwie, co mnie cieszy - nie zniosłabym śmierci bohaterów.

Agn - Wto 16 Maj, 2017 16:44

A Rebel nie będziesz oglądała do końca? Tyle już obejrzałaś.
Cieszę się, że ci się SP spodobało. Mówię - czułam, że drugi odcinek będzie bardziej dla ciebie.
A przewinęłaś już coś czy na razie uczciwie od A do Z? :mrgreen:

Obejrzałam na gd.net pierwszy (pół godzinki) odcinek Ruler: Master of the mask. Zaczęło się nieźle. Maskę ma Nefryt bardzo ładną, ale jego postać póki co nie jest tak drapieżna, jak Wang So (aczkolwiek to się może zmienić). Nie bardzo rozumiem, dlaczego Nefryt w ogóle musi nosić tę maskę, ale nie ja tę dramę pisałam. :P No zobaczymy, jak to się będzie dalej rozwijało. :mrgreen:

Admete - Wto 16 Maj, 2017 19:13

Z Rebel jestem na bieżąco, czekam na odcinek 30 i oglądam razem z 29. Coś tam przewijałam z początku SP. Oni tam mają taką piękną cerę obydwoje, że tak sobie westchnę zazdrośnie.
Agn - Wto 16 Maj, 2017 22:29

Admete napisał/a:
Oni tam mają taką piękną cerę obydwoje, że tak sobie westchnę zazdrośnie.

Oj tak, to prawda. Zazdrość bierze. :)

Trzykrotka - Śro 17 Maj, 2017 09:42

Ja mam czasami wrażenie, że piękna cera to warunek konieczny dostania się do branży telewizyjnej czy filmowej w Korei. Mają tak piękne cery, że czasami człowiek gapi się na skórę aktora, a nie na twarz.

Z moim komputerem jakoś się wczoraj pogodziłam i udało mi się obejrzeć 8 odcinek MSR
Kiedy panna mniej się wzdraga i protestuje przeciwko awansom dyrektora, od razu robi się słodko i bardzo ładnie. Na szczęście zaczęli rozmawiać o tamtej nocy na plaży, bardzo ładnie się całowali. a najlepszy był szefu ze szwagrem na spacerze, w wizytowej koszuli i nienagannych spodniach. Ajummom na placu zabaw trochę się nie dziwię, że im się głowy kręciły jak w łożysku, bo widok był zaiste wybitny. Myślę, że serce tatusia - prezesa, który tak jest spragniony wnuków, zmięknie na ten widok, skoro syn tylko z tą dziewczyną poniżej jego poziomu chce te wnuki produkować.
Kibicuję też Drugiemu i Drugiej, która jak wyjdzie w trybu aygooo, który jej nie pasuje, jest naprawdę interesująca.

BeeMeR - Śro 17 Maj, 2017 11:12

MSR 9 - cd. poprzedniego, para sobie jeszcze więcej wyjaśnia w kwestii "tamtej nocy" oraz własnych odczuć wtedy i obecnie, czyszcząc atmosferę z tego, co wcześniej przemilczeli/zbywali kłamstewkiem, że ich nie obchodzi. I dobrze.
Szefo ze szwagrem tak się dobrze bawią (ewidentnie ktoś tu dojrzał do tatusiowania :mrgreen: i zaczyna kombinować kim właściwie jest chłopiec), że dziewczyna czuje się jak piąte koło u wozu na własnej randce :lol:
Chyba tylko dramalandowe dziecko może tak spokojnie leżeć nas łóżku czekając na ubranie

moje w tym wieku biegały po pokoju w kółko wołając "jestem golasem! jestem golasem!" i niech sobie ktoś delikwenta łapie i ubiera jeśli ma ochotę :P
Spotykanie się tuż pod firmą wreszcie dało owoce w postaci widzów - w JI to przynajmniej szli na przeciwny róg czy druga stronę ulicy ;)
I tylko tatuś szybko raczej nie odpuści, ciekawa jestem jego starcia z mamusią panny :wink:

Głupotka MSR: kissu dramowe i bts:
https://forums.soompi.com/en/applications/core/interface/imageproxy/imageproxy.php?img=https://pbs.twimg.com/media/C_69HiLUMAABwrp.jpg&key=9f8a2ea5ba807e5cf8890266d8923fc27114b4a12b84cbdba292f81bc8a6e79e
https://forums.soompi.com/en/applications/core/interface/imageproxy/imageproxy.php?img=https://pbs.twimg.com/media/C_677ROV0AQd5Hb.jpg&key=bde7eacc14e571e32cd6e0c3169e8c0d38de215139512dddc4955995e7f807b1

Plotki - właściwie jedna dwukrotnie: :mrgreen: :oklaski:
https://www.dramafever.co...g-k-drama-role/
http://www.dramabeans.com...st-deliveryman/

Próbowałam obejrzeć Weterana, ale odpadłam w pierwszych 10min. Nie mój film - a nawet się YAH jeszcze nie pojawił :P

Trzykrotka - Śro 17 Maj, 2017 17:12

Oj, też tak miałam z Weteranem. Nie doczekałam Yoo Ah Ina.
Oby tylko ta nowa drama z GKP nie była weekendowym tasiemcem :trzyma_kciuki: Bardzo szybko doczekał się głównej roli i cieszę się z tego.

Admete - Śro 17 Maj, 2017 19:51

Dokończyłam Rebel. Zakończenie baśniowe niemal. Drama z tych, co mają podnosić na duchu. Może nie wciąga jak bagno, ale daje widzowi satysfakcję z oglądania sympatycznych postaci, ładnego romansu, pięknych strojów, zdjęć, muzyki. Moo Hyul jest aktorem, który przepięknie pokazuje emocje spojrzeniem.
Agn - Śro 17 Maj, 2017 21:56

Trzykrotka napisał/a:
Ja mam czasami wrażenie, że piękna cera to warunek konieczny dostania się do branży telewizyjnej czy filmowej w Korei.

To na pewno. Buźki muszą mieć wszyscy gładkie, no chyba że komuś wystarczy granie przez całe życie "no ten... on grał kolegę głównego bohatera... taki pryszczaty, zginął w trzecim odcinku".
BeeMeR napisał/a:
Plotki - właściwie jedna dwukrotnie:
https://www.dramafever.co...g-k-drama-role/
http://www.dramabeans.com...st-deliveryman/

Ojjjj! Dobre wieści. Bardzo się cieszę, bo szkoda mi go ciągle oglądać jako "tego drugiego".
Trzykrotka napisał/a:
Oj, też tak miałam z Weteranem. Nie doczekałam Yoo Ah Ina.

A ten tego into the east? Bo ja bym chętnie sprawdziła, czy i ja nie łyknę...

SP nr 5+6 już jest, właśnie c.j. Sosu jeszcze nie ma do tego dania, musi kucharz pichci...

Trzykrotka - Śro 17 Maj, 2017 22:57

Dzięki BeeMer, bo u mnie wszystko idzie jak krew z nosa. Weterana jeszcze mam i pewnie spróbuję jeszcze kiedyś podejść, bo na ZUego Ah Ina się uparłam.
Zaczęłam wczoraj wrzucać Healera - na razie 1 odcinek, ale będę dodawać. Polskie napisy powinny pasować. Pamiętam, że kiedyś Agn miała z nimi problem.

Agn napisał/a:

SP nr 5+6 już jest, właśnie c.j. Sosu jeszcze nie ma do tego dania, musi kucharz pichci...

Uuu, świetnie, bo się wciągnęłam. 1-2 był zabawny, ale taki, że nie wiadomo, w którą stronę to pójdzie, ale 3-4 to już jest solidna podstawa do bardzo wciągającej dramy. Jak mi się podobało! Dziewczynę dobrali bardzo dobrze: i ładna i zabawna i grać poradzi. Drugi plan bardzo dobry. Podoba mi się ten gówniarzykowaty adwokat, mama, mentor Chang Wooka, a samego Chang Wooka łyżkami można jeść. Jak wygląda :serduszkate: to jedno, ale jak cudnie gra tego "srogiego" prokuratora :lol: Miałam ubaw ze sceny, w której przesłuchiwał pannę w więzieniu, a ona tylko: to nie zadziała, teraz mnie pan zmiękcza slodkimi słówkami. To nie zadziała, już to widziałam - no piękne. Niech dalej będzie podobnie, to będę szczęśliwa.
A propos obsady, to aktorka grająca dziewczynę ofiary chyba na długo utknęła w szufladce "wredota."

Czy ktoś oblatuje dramę Good Thief Bad Thief (a może przymiotniki w odwrotnej kolejności)? Gra pan z Queen In Hyun's Man :kwiatek:

Agn - Śro 17 Maj, 2017 23:03

Trzykrotka napisał/a:
Pamiętam, że kiedyś Agn miała z nimi problem.

Cośtam mi nie zgrało się z nimi. A teraz nie wiem, co zrobiłam z tą dramą. Diabeł ogonem nakrył. :mysle:
Trzykrotka napisał/a:
3-4 to już jest solidna podstawa do bardzo wciągającej dramy.

Liczę na to. Bo póki co bestia dobrze żre, że się tak wyrażę. :)
Trzykrotka napisał/a:
Czy ktoś oblatuje dramę Good Thief Bad Thief (a może przymiotniki w odwrotnej kolejności)? Gra pan z Queen In Hyun's Man

Ja nie. :( Doba ma tylko 24 godzny, a tydzień marne 7 dni.

BeeMeR - Śro 17 Maj, 2017 23:16

Trzykrotka napisał/a:
Weterana jeszcze mam i pewnie spróbuję jeszcze kiedyś podejść
Ja nie - krótka piłka, jak mi coś nie leży, nie bawi - wywalam. Mam i tak więcej filmów niż jestem w stanie obejrzeć za tego życia - selekcja musi być ;) .

Ja też nie sprawdzam nowych dram - nawet na Nefryta nie mam ochoty :roll:

Admete - Czw 18 Maj, 2017 07:20

Ja to już całkiem nie mam czasu - zabiegi mi całe popołudnia zajmują. Nie mogę się doczekać na Miss Marple. No i w ten weekend finał Tunelu. Będzie się działo.
Trzykrotka - Czw 18 Maj, 2017 15:38

Szkoda, że niektóre fajne dramy (Miss Marple) się kończą. Bardzo mi się podoba faza "ich dwoje przeciw światu," z wspomaganiem kolegów inspektora. Kiedy ta dwójka się nie kłóci, drama znów zyskuje nowy klimat. Te spoważniały inspektor bardzo mi się podoba, widać, że śmierć dziewczyny od majtek wstrząsnęła nim o tyle, że nie traktował jej poważnie. Zniknęła gdzieś ta jego "narzeczona," ale myślę, że po schwytaniu seryjnego mordercy jeszcze wróci. Może rzeczywiście ostatnie odcinki zostaną poświęcone wyjaśnieniu prywatnych zagadek państwa detektywów.
Admete - Czw 18 Maj, 2017 16:14

Wróci już niedługo i według zwiastuna 14 odcinka będzie zagrożona przez tego bandziora z przeszłości. I chyba się okaże, że mąż Mirss Marple ją oszukuje.
Agn - Pią 19 Maj, 2017 00:13

Mundurowy alert!!!

No gdzie ten lipiec?! :excited: