Seriale - Dramaland - kraina latających smoków...
Trzykrotka - Nie 13 Gru, 2015 00:46
Ja na pyszbym indyjskim jedzeniu dziś byłam i smoka też mam obfotografowanego. Tylko te dzikie tłumy w mieście; rozpacz w ciapki Bez pijanych, wrzeszczacych Angoli też się nie obyło. Co to za prostactwo jest, to aż rozpacz bierze. Znalazłam japońską knajpke tuż przy Slawkowskiej. Za kontuarem stał młody Japończyk, a w menu nie było sushi. To po drodze z naszej indyjskiej na Rynek, więc też możemy kiedyś zajść. Wyleciał mi internet (kocham jego dostawcę...) więc tylko stukam w smartfon, a o Rember napiszę jutro.
Agn - Nie 13 Gru, 2015 05:48
| Trzykrotka napisał/a: | | Znalazłam japońską knajpke tuż przy Slawkowskiej. Za kontuarem stał młody Japończyk, a w menu nie było sushi. |
Oooo, to trzeba obadać. Bo w japońskich restauracjach przeważnie prawie samo sushi na tysiące sposobów.
| Trzykrotka napisał/a: | | Bez pijanych, wrzeszczacych Angoli też się nie obyło. Co to za prostactwo jest, to aż rozpacz bierze. |
Wczoraj odbierałam z lotniska siostrę i wsiadłyśmy do autobusu, a na tyłach grupka - dwie panie i trzech panów. Faceci pijani w 3D chrapali, panie na razie siedziały cicho. Jak się ci trzej obudzili, to się zaczęło... Jazda trwała pół godzinki, ale za ten czas zdołałyśmy odsłuchać słowo na k we wszelkich możliwych odmianach (w tym niepoprawnych gramatycznie), zdążyli się pokłócić, zerwać, wywalić się z domu, jak wysiadałyśmy, to odmaszerowaną babę zaczął tulić jeden z nich - chyba się godzili.
| Trzykrotka napisał/a: | | Wyleciał mi internet (kocham jego dostawcę...) więc tylko stukam w smartfon, a o Rember napiszę jutro. |
Dzwoń z awanturą!
Ja wczoraj po powrocie do domu zaczęłam grzebać w odcinku nr 2 Smoków. Dziś pewnie będę kontynuować.
Tymczasem... to nie smok, ale...
(Grzywkę mu zaraz osobiście roztrzepię. )
Btw wiecie, że wczoraj minęło 10 lat od premiery The king and the clown?
BeeMeR - Nie 13 Gru, 2015 08:54
Ja moich smoków nie fotografowałam (nawet nie miałam aparatu), ale jeden wyglądał jakby przedawkował jedzenie baniek(pewnie bardziej adekwatne byłoby tym razem napisanie: bombek ) - kotłowały mu się w brzuchu i turlały przełykiem
Tłumy tez były wczoraj w Galerii Bronowice, która jest sporo odsunięta od centrum - w pozostałych ani chybi też - co ci wszyscy biedni ludzie robili jak nie było centrów handlowych I na co przeznaczali pieniądze
Admete - Nie 13 Gru, 2015 09:21
20 odcinek tez mi się podobał. Widać było, że część scen kręcili wcześniej, część później - cóż takie życie. Bardzo dramatyczna deszczowa końcówka z sambongową pieśnią w tle. Nadal podobają mi się kostiumy - piękne mieli zbroje. Trochę mi lotrem zalatują Serial ma sporo pieniędzy, bo to drama na 50 rocznicę istnienia stacji telewizyjnej. Sceny wojennego wymarszu też były dobre - udało im się uzyskać efekt dużej ilości wojska. Moo Hyul z zbroi - jest na co popatrzeć.
Jeszcze taka uwaga - najpierw mieli przeciwników, którzy faktycznie mieli sporo na sumieniu, teraz stają przeciwko honorowemu człowiekowi, a na końcu stoczą walkę sami z sobą...Tak bywa z rewolucjami i rewolucjonistami...
Admete - Nie 13 Gru, 2015 13:30
Nadrobiłam 8 odcinek Venus - najpierw ślicznie, fafluniaście i słodko, ale w dobrym stylu ( aktorzy rewelacyjnie się razem zgrywają ), a pod koniec dramatycznie. Mam nadzieję, ze teraz role się odwrócą i pani będzie wspierać pana, a on jej nie odrzuci kierowany jakąś fałszywą dumą.
BeeMeR - Nie 13 Gru, 2015 13:35
| Admete napisał/a: | | Mam nadzieję, ze teraz role się odwrócą i pani będzie wspierać pana, a on jej nie odrzuci kierowany jakąś fałszywą dumą. | Też mam taką nadzieję - i tak być musi, ale nie wiem czy od razu, być może najpierw ją odrzuci, a potem po przemyśleniu sprawy wyjaśni co i jak - najwyraźniej jednak dojdą do porozumienia (i kolejnej wspólnej przytulastej nocy) jak zapowiada zwiastun 9.
https://www.youtube.com/watch?v=ToZfzmEyBng
Smoki 20 jeszcze przede mną - pewnie nadrobię wieczorem.
Admete - Nie 13 Gru, 2015 13:37
A tu już można sobie zagłosować na to i owo:
http://vote.kdramastars.com/best-k-drama-2015
BeeMeR - Nie 13 Gru, 2015 13:44
No to zagłosowałam z marszu - na db tez głosowałam w ichnich kategoriach
http://www.dramabeans.com...as-of-the-year/
Admete - Nie 13 Gru, 2015 13:47
To i ja zagłosuję Jakoś trzeba będzie oski ogarnąć...Tylko 5 ulubionych dram? Ja mam więcej...Healer, Kill Me, heal Me, Missing Noir M, I Remember You, Village, Duszka, Smoki, Punch, Mrs Cop. To tak z grubsza biorąc. Niezłe też było My Beautiful Bride, Assembly, Unkind Women ( oprócz mało konkretnego zakończenia ).
BeeMeR - Nie 13 Gru, 2015 14:01
Chwilami tez miałam problem, by się streścić w trzech czy pięciu naj, ale ostatecznie mi się udało
Admete - Nie 13 Gru, 2015 14:10
Niektóre kategorie były dziwne i nie głosowałam na rzeczy najgorsze, bo ja złych nie oglądam
Edit: zaczęłam oglądać Queen Seon Deok i chyba się wciągnęłam Pierwsze dwa odcinki stanowią prolog i w skrócie opowiadają o wydarzeniach doprowadzających do narodzin bohaterki. Jest przepowiednia, zła władczyni czyhająca na dziecko, brawurowa ucieczka i znajdujemy się w trzecim odcinku na pustyni 15 lat później Sporo się dzieje, serial bardzo widowiskowy - scenografia, kostiumy, biżuteria, krajobrazy ( dość napisać, ze w trzech odcinkach był pałac, malowniczy las, równie nastrojowa jaskinia, a potem pustynia i obóz w oazie ). Na razie nie ma jeszcze wszystkich głównych postaci, a i bohaterka nie jest dorosła, więc sporo jeszcze przede mną. Muzyka tez mi się podoba. Nie wiem, ile obejrzę, ale mam po Smokach smak na seguki z rozmachem Ma tam rolę młodziutka SKK jako księżniczka.
Agn - Nie 13 Gru, 2015 19:01
| Admete napisał/a: | | Niektóre kategorie były dziwne i nie głosowałam na rzeczy najgorsze, bo ja złych nie oglądam |
Na db się bawiłam w głosowanie i tam np. najgorsza drama nie była wedle ich widzimisię, tylko były z grubsza te same dramy, co w głosowaniu na najlepszą - można było zagłosować wedle własnego gustu, co się faktycznie nie podobało. Ale z drugiej strony - po co głosować na coś, co nam się nie podobało?
| Admete napisał/a: | | Bardzo dramatyczna deszczowa końcówka z sambongową pieśnią w tle. |
Bardzo mi się ten moment spodobał. Wprawdzie oparł się na klękaniu i braniu na litość, ale ta wyprawa nie dawała się rozwiązać inaczej.
Swoją szosą ciekawe, czy łapano dezerterów. Była tylko mowa o kolejnych ucieczkach.
| Admete napisał/a: | | Edit: zaczęłam oglądać Queen Seon Deok i chyba się wciągnęłam Pierwsze dwa odcinki stanowią prolog i w skrócie opowiadają o wydarzeniach doprowadzających do narodzin bohaterki. Jest przepowiednia, zła władczyni czyhająca na dziecko, brawurowa ucieczka i znajdujemy się w trzecim odcinku na pustyni 15 lat później Sporo się dzieje, serial bardzo widowiskowy - scenografia, kostiumy, biżuteria, krajobrazy ( dość napisać, ze w trzech odcinkach był pałac, malowniczy las, równie nastrojowa jaskinia, a potem pustynia i obóz w oazie ). Na razie nie ma jeszcze wszystkich głównych postaci, a i bohaterka nie jest dorosła, więc sporo jeszcze przede mną. Muzyka tez mi się podoba. Nie wiem, ile obejrzę, ale mam po Smokach smak na seguki z rozmachem Ma tam rolę młodziutka SKK jako księżniczka. |
Kusisz! A Smoki faktycznie nastrajają na porządnego seguka z rozmachem.
Admete - Nie 13 Gru, 2015 21:06
Powiem tak - kto lubi seguki przygodowe - zabierać się za oglądanie Królowej Seon Deok. Po czwartym odcinku jestem trafiona-zatopiona. Mam tylko zastrzeżenia do tłumaczenia napisów, bo ktoś leci miejscami jakąś fatalną archaizacją i człowiek się zastanawia, co autor miał na myśli. Na szczęście jest tak głównie w scenach pałacowych. Genialne pustynne krajobrazy są w w odcinku czwartym. Ciekawe, gdzie kręcili.
Agn - Nie 13 Gru, 2015 21:11
KUSISZ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
A ja sobie obejrzałam pierwszy odcinek Imaginary cat. Awwww jakie to słodkie! Kiciuś jest rozkoszny (i ma boskie komentarze), dziewczyna jest urocza (i wcale nie taka idealna z oblicza jak wszystkie gwiazdki - choć oczywiście zadbana i ogólnie jest ładna, ale nie wypicowana). A Nefrycik? No co ja wam mogę powiedzieć o Nefrycie... A już o scenach Nefryta z kiciusiem to już w ogóle nic nie wspomnę.
Admete - Nie 13 Gru, 2015 21:13
Kusze, bo miałabym z kim komentować wredną Mishil i wszystkie dramatyczne zwroty akcji. Policjant Oczko tam gra.
Agn - Nie 13 Gru, 2015 21:14
Aaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Zua kobieto!!! *idzie szukać*
Agn - Nie 13 Gru, 2015 21:22
O żesz ty w Mordor... 60 ODCINKÓW?!!!!!!!!!!!!!!
Admete - Nie 13 Gru, 2015 21:23
Tylko nie wiem jak długo gra Tam jest mnóstwo postaci. Agn wiesz, ze znam twój adres
Na zachętę - ost Main Title:
https://www.youtube.com/watch?v=vtApB7bH2W0
BeeMeR - Nie 13 Gru, 2015 21:49
To może ja też się wezmę
Bo ja królową na pewno mam w planie
Agn - Nie 13 Gru, 2015 21:58
Dobij... dobij...
(Piękny!)
| Admete napisał/a: | | Agn wiesz, ze znam twój adres |
Zabrzmiało jak groźba.
Wiesz, że cię wykorzystuję ponad miarę? Aż mi wstyd?
| BeeMeR napisał/a: | To może ja też się wezmę
Bo ja królową na pewno mam w planie |
Nic nie chcę mówić, ale naszykowałam sobie miejsce w grafiku, by z tobą i Anaru Misaeng oglądać. Ale i na Królową, obawiam się, będę musiała znaleźć miejsce. I znajdę!
Trzykrotka - Nie 13 Gru, 2015 22:24
Aj, lubię głosować Ale na db zmęczyłam się już w połowie.
| Admete napisał/a: | | Nadrobiłam 8 odcinek Venus - najpierw ślicznie, fafluniaście i słodko, ale w dobrym stylu ( aktorzy rewelacyjnie się razem zgrywają ) |
Bez tych aktorów drama nie byłaby warta uwagi. Ale taką harmonię rzadko się ogląda na ekranie.
BTW, ten cudny Ma'am Henry spiewa w Super Juniors M! To znaczy, że z Siwonem się pokazuje, bo M to klon SuJu stworzony na rynek chiński, do którego prócz kilku panów ze stałej ekipy dołączają Chińczyków. A Henry to na pół Chińczyk, na pół Kanadyjczyk
Prawda, że Nefryt z Kicią to dram team? Jak ona ładnie mówi to swoje "człowieku!" Czekam na napisy do 3, bo się rozleniwiłam, ale jeśli się nie doczekam, to pójdę dalej. Dziewczyna jest bardzo fajna, choćby przez to, że ubiera się nie w mini, tylko trochę hippisowsko. Podoba mi się bardzo. Nefryt to już w ogóle
Admete, zdawaj relację Wiem, że ta drama była bardzo popularna. Policjant Oczko gra też w Shine Ale dasz radę 60 odcinkom?
Wczoraj spróbowałam zerknąć na Remember co może do snu nie było najlepszym pomysłem. Co nie oznacza, że drama jest zła. Po prostu 1 odcinek był strasznie przykry.
Zaczyna się od sceny, o której wiedziałam na pewno, że jest dream sequence - i miałam rację. Nefryt siedzi po drugie stronie szklanej szyby, za którą wieszają skazańca, mężczyznę w średnim wieku. Mężczyzna widzi go i błaga o pomoc, Nefryt rzuca się do nóg patrzącemu na to wszystko spokojnie prokuratorowi.... zapadnia się otwiera, mężczyzna z pętlą na szyi spada w dół, Nefryt się budzi.
Okazuje się jednak, że sen nie był bezpodstawny, bo następnego dnia Nefryt, elegancki i służbowy, idzie jako adwokat do tegoż mężczyzny do wiezienia. Mężczyzna (znów mamy parę z BDS - tym razem Woon z Świętym Miecza) jest łagodny i pogodzony z losem. Powiedzieli mu, że zabił niespełna 20-letnią dziewczynę. On sam nic nie pamięta, ani zbrodni, ani swojego życia, ani, że adwokat był już u niego wiele razy. Godzi się ponieść karę. Adwokat mówi mu jednak, że prawdziwy sprawca musi zostać przykładnie ukarany i że on tego dokona.
Mężczyzna z więzienia cierpiący na zanik pamięci (Alzhaimer?) jest ojcem adwokata. Zamordowaną jest ich sąsiadka, przyjaciółka adwokata. Sprawcą - zwyrodniały i ewidentnie niepoczytalny czebol.
No i zobaczymy, co będzie dalej...
Adwokat o fotograficznej i nadnaturalnej pamięci

Jego ojciec, który go nie pamięta
Przystojny z nową fryzurą zwyrodnialec - sunbae

I nie najzdolniejsza studentka prawa, która kiedyś posądziła Nefryta o kradzież, a on dzięki swej fotograficznej pamięci znalazł prawdziwego złodzieja.

Aragonte - Nie 13 Gru, 2015 23:14
Jakby kogoś interesowało - jest kolejna wersja utworu Muyiyiya (zwanej przeze mnie czasem kołysanką), tym razem rockowa - to chyba zapowiedź czwartej części OST Six Flying Dragons:
https://www.youtube.com/watch?v=99_Rsynk4mw
A tu link do pewnego artykułu - naturalnie interesuje mnie nr 11:
http://www.dramafever.com...-roles-in-2015/
I jeszcze coś o walce z 18. odcinka Smoków:
http://www.dramafever.com...r_share=twitter
Z góry przepraszam Trzykrotkę i Agn za opóźnienia, jeśli chodzi o korektę napisów - ciągle trochę nie radzę sobie z czasem
I już mnie nie ma.
BeeMeR - Nie 13 Gru, 2015 23:35
| Agn napisał/a: | naszykowałam sobie miejsce w grafiku, by z tobą i Anaru Misaeng oglądać. Ale i na Królową, obawiam się, będę musiała znaleźć miejsce. I znajdę! | Cieszę się bardzo - na jedno i drugie
Trzykrotka - Pon 14 Gru, 2015 00:13
| Aragonte napisał/a: |
Z góry przepraszam Trzykrotkę i Agn za opóźnienia, jeśli chodzi o korektę napisów - ciągle trochę nie radzę sobie z czasem |
Jak o mnie chodzi, to nie spiesz się Wysyłam dziś ostatnią Wiedźmę, ale naprawdę - luzik.
W SoGC pokazał się - po sierżancie Choi przebranym za Radziwiłła - kolejny znajomy z restauracji Sun

Akcja zagęszcza się coraz bardziej, ale jeszcze ciągle mamy czas na przekomarzanki zakochanych i piękną chwilę między braćmi - królem i jego następcą, młodszym bratem.
Anaru - Pon 14 Gru, 2015 00:51
| Agn napisał/a: | | Nic nie chcę mówić, ale naszykowałam sobie miejsce w grafiku, by z tobą i Anaru Misaeng oglądać. |
I słusznie .
Tym bardziej, że skończyłam dziś Duszkę ( ) i będę się dobierać do czegoś nowego, najpewniej jednego naraz, bo jeszcze Cesarzową Ki oglądam, chociaż co nieco zdziesiątkowaną, bo ciągle coś mi staje na przeszkodzie jak akurat leci w TV. Niemniej jednak mimo zagmatwanych spisków jeszcze mniej więcej łapię akcję, a kolory, stroje, sprzęty domowe (znaczy pałacowe), wnętrza i zewnętrza, biżuteria i te wszystkie cudne drobiazgi są takie, że oglądam z lubością . Za to ci bardzo skośnoocy Turcy to mnie przyprawili o niestosowny chichot.
O Duszce raczej jutro, bo posty podsumowujące to nie minutka, a dziś już późno jest i idę spać.
|
|
|