To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Fantastyka - Hobbit

Aragonte - Pon 30 Lip, 2012 22:48

Może i tak, ale nie jestem skłonna napadać na Jacksona w taki sposób, jak to właśnie się odbywa na f-b. Poczekamy, zobaczymy. Jak na razie poziom realizacji wydaje mi się taki, że nawet trzy filmy Jacksona dotyczące Śródziemia chętnie bym obejrzała - zwłaszcza jeśli wykorzystają materiały z Niedokończonych opowieści chociażby, gdzie jest to i owo o wyprawie do Ereboru i o tym, jak solidnie musiał Gandalf pracować nad Thorinem, zanim ten zgodził się zabrać ze sobą Bilba (początkowo uznał to za czystą kpinę). W sumie to od początku było wiadomo, że nie dojdzie do zwykłej ekranizacji książki dla dzieci, tylko powstanie opowieść na motywach Hobbita - z rozbudowanym tłem, uzupełnionymi dziurami fabularnymi (Biała Rada kontra Czarnoksiężnik z Dol Guldur, większość finałowej bitwy).
Pewnie, że Jackson chce zarobić jak najwięcej, ale myślę, że jemu też zwyczajnie trudno się rozstać z tym światem, tj. Tolkienowskim - a że na ekranizację Silmarillionu raczej się nie zapowiada, to pewnie będzie to ostatnia odsłona i finito.

Edit: uuuuch, jak tak dalej pójdzie, to będę musiała mocniej sobie ulać na f-b, nie znoszę takiej nagonki na coś. W sumie to już mi się ulało trochę :roll:

Admete - Wto 31 Lip, 2012 11:42

Poczekam, zobaczę, wydam opinię ;) Trochę mi żal, że tak długo będziemy czekac, a ja coraz strasza. Jakoś te 10 lat temu lżej mi było czekać.
Akaterine - Wto 31 Lip, 2012 11:49

Czytałam, że ostatni film ma mieć premierę latem 2014. Zawsze to trochę szybciej niż roczny odstęp między poszczególnymi częściami. Może druga będzie dzięki temu wcześniej.
Aragonte - Wto 31 Lip, 2012 15:43

Uuuch, widzę, że zapanowała w sieci lekka histeria przedhobbitowa po ogłoszeniu tej wieści o trzeciej części :roll:
Nie jestem zachwycona tą informacją, ale jakoś nie mam ochoty dołączać do ogólnej nagonki, źle się czuję w tłumie. Owieczką stadną też się nie czuję :?
Poczekam na pierwszą część i wtedy - być może - będę krytykować, na razie nie chcę dać sobie zepsuć oczekiwania na powrót do Śródziemia :roll:

Admete - Wto 31 Lip, 2012 16:23

Ja nie mam opinii, nie podchodze do Hobbita tak emocjonalnie jak do WP. Trzeba poczekac.
Aragonte - Wto 31 Lip, 2012 16:24

Niektórzy już teraz wiedzą, że to będzie chała, oni to dopiero by film zrobili, hle hle :roll:

Prawdę mówiąc złości mnie to wszechobecne zrzędzenie i - trochę z czystej przekory - zamierzam bronić Jacksona przynajmniej do czasu, aż uznam, że pierwszy film sknocił.
Materiałów na temat Śródziemia, także związanych z Hobbitem, trochę by się znalazło, w wolnej chwili spróbuję przejrzeć książki i streścić to, co moim zdaniem PJ może wykorzystać. Na razie przypomina mi się na pewno fragment Niedokończonych opowieści odnoszący się do wyprawy do Ereboru (ten, w którym Gandalf ostro przekonuje Thorina do udziału Bilba w wyprawie, wręcz stawia ultimatum).
I tak sobie pomyślałam a propos zrzędzących, że gdyby dostali wierną ekranizację Hobbita, toby narzekali, że dostali film dla dzieci zamiast czegoś bardziej epickiego :roll:

Admete - Wto 31 Lip, 2012 16:38

Ano właśnie, nie ma co narzekać, zawsze jak ktos będzie chciał, to może zrobic to później. Na szczęście nie mam FB, to i dyskusja na ten temat mnie ominie.
Akaterine - Wto 31 Lip, 2012 17:47

Ja czytałam komentarze na polskich stronach i mam wrażenie, że dużo ludzi sądzi, że to Hobbit będzie podzielony na trzy części, a nie Hobbit+dodatki.
Też na filmwebie ktoś dobrze zauważył, że choć dla fanów Tolkiena każda z dwóch części mogłaby trwać po 4 godziny, to jednak kino dla mas rządzi się swoimi prawami i normalny widz mógłby nie zdzierżyć więcej niż 2,5 godziny w kinie. Jeżeli Jackson ma materiał na dwa ponad trzygodzinne filmy, a wytwórnia chce dwugodzinne, żeby ludzi w kinie zatrzymać, to zamiast ciąć i upychać wszystko w dwóch lepiej jest zrobić trzy krótsze.

Anonymous - Wto 31 Lip, 2012 18:03

I ja jestem podobnego zdania. Jackson, jak chyba nikt przed nim, potrafi oddac klimat Srodziemia tak dobrze i wspaniale, ze wybacza mu sie wszelkie przeinaczenia ksiazki - to paradoks, ktory tylko dobrze mu wrozy, prawda?
Ja wierze w Jacksona, wierze w Hobbita. I szczerze powiedziawszy informacja o trojdzielnym Hobbicie jedynie mnie ucieszyla. Pamietacie te emocje przy LOTRze? Czekanie i potem wielokrotne chodzenie do kina? Pamietam z jakim smutkiem szlam po raz pierwszy na ROTKa - w trailerze padalo zdanie "Podroz dobiegla konca...". I Hobbit byl dla mnie nowa podroza i teraz sowiedzialam sie, ze bedzie ona dluzsza - mnie to cieszy. Uwielbiam to czekanie, te mysli, aby rok przelecial w ciagu jednego dnia. A biorac pod uwage, ze koniec bedzie w roku parzystym - bedzie to wspaniale zakonczenie marnego roku.

Admete - Wto 31 Lip, 2012 20:16

Mnie czekanie nie cieszy...Nic na to nie poradzę.
Aragonte - Wto 31 Lip, 2012 20:23

Moje pierwsze wrażenie było jak Twoje, Aine, tzn. bardzo pozytywne. Potem obudził się we mnie sceptycyzm, zaczęłam się zastanawiać, czy to aby na pewno dobry pomysł, czy materiału im starczy... ale kiedy zorientowałam się o nagonce, obudziła się we mnie przekora i zaczęłam ostro kibicować PJ :-P
Poza tym, na litość - to tylko film :roll: Gdyby zepsuli ekranizację WP, bardziej bym się wkurzała, do Hobbita nie mam tak intensywnych uczuć, choć bardzo go lubię.

I tak zaczęłam sobie myśleć nad fabuła, tzn. nad tym, co można rozbudować lub dodać, nie pisząc wcale Hobbita od nowa.

Gdybym była Jacksonem :wink: tobym zaczęła od ogółu i przeszła do szczegółu, tzn. np. pokazałabym we wstępie Mroczną Puszczę, zanim stała się naprawdę mroczna, zasiedlenie Dol Guldur przez Czarnoksiężnika alias Nekromantę (BTW część ludzi w komentarzach liczy na widok Benedicta - no, jeśli ma to być zgodne z wizją Tolkiena, to bez szans, bo Sauron stracił możliwość przybierania ludzkiej postaci podczas zagłady Numenoru, do której się walnie przyczynił), ale bez wyjaśniania, kto zacz. Potem rzut oka na Królestwo pod Górą, wizja świata krasnoludów przed napadem smoka. A potem wprowadziłabym Smauga :wink:
Zauważcie, że nie dodałam niczego od siebie, rozwijam tylko tutaj to, co było streszczone, wspomniane albo zasygnalizowane - w Hobbicie albo w WP.
I dopiero później pokazałabym planowanie Gandalfa, organizowanie wyprawy Thorina, przekonywanie Thorina, który prychnął ze wzgardą na wzmiankę o Bilbo (tutaj Niedokończone opowieści się kłaniają) - no i sam początek Hobbita, czyli spotkanie pod Pagórkiem dwóch dobrze znanych nam osób.
Aha, ponieważ pojawi się zdaje się Frodo, to że klamrą dla całości może być księga Bilba, odczytywana Frodowi :-P

Ciekawe, czy zgadłam chociaż 1% tego, co będzie :lol:

Aragonte - Wto 31 Lip, 2012 22:28

Link do fragmentów wywiadu z Christopherem Tolkienem, mówi na temat filmów PJ:
http://www.theonering.com...-films-and-more

Deanariell - Śro 01 Sie, 2012 02:22

Też uważam, że od przybytku głowa nie boli. ;)
Akaterine - Śro 01 Sie, 2012 08:49

Ktoś na filmwebie napisał, że nie jest zadowolony z trzech filmów, bo woli wyjść z kina z niedosytem niż z przesytem. Ja zdecydowanie mam odwrotnie ;) . Choć ewentualny przesyt to będzie dopiero za dwa lata ;) .
Admete - Śro 01 Sie, 2012 08:52

Aragonte ciekawe propozycje :) Podobają mi się. Tez nie będe się skarżyć na przesyt.
Anonymous - Śro 01 Sie, 2012 10:43

Wywiad z Rychem - wrzucam do jego watku i tutaj - bo troche o krasnaludkach jest.

http://io9.com/5929748/th...ien-dwarf-drunk

Aragonte - Śro 01 Sie, 2012 10:56

Aine, a gdzie link?
Anonymous - Śro 01 Sie, 2012 10:58

sorki :)
Aragonte - Śro 01 Sie, 2012 11:44

Uuuch, czytałam ten wywiad i słyszałam w głowie głos Richarda :serduszkate:
Ja chcę usłyszeć te pieśni w jego wykonaniu :excited:

Caitriona - Śro 01 Sie, 2012 21:33

Aragonte napisał/a:
Ja chcę usłyszeć te pieśni w jego wykonaniu

Mam to samo życzenie :D :D

Aragonte - Sob 04 Sie, 2012 13:17

Podczytuję sobie Hobbita - i utwierdzam się w przekonaniu, że PJ może mieć rację. Ta ksiażka ma, wbrew pozorom (i po trosze wbrew pierwotnej koncepcji przygodówki dla dzieci) naprawdę spory potencjał. A już porozsiewane tu i ówdzie wzmianki o Dawnych Wiekach, o Gondolinie (ech, taki malutki rzut oka w dolinę Tumladen by się przydał, panie PJ... proszę), o starych konfliktach elfów i krasnoludów, jeszcze z czasów wojen o Silmarile, aż się proszą o rozwinięcie na ekranie. Może nawet będą ukazane jakieś scenki z Silmarillionu, uzasadniające fakt, że król Thranduil postanowił uwięzić Thorina i jego kompanię. Mówię teraz o zamordowaniu króla Thingola w Doriathu, co w końcu było sprawką krasnoludów, i o roztaczanych przez nich potem plotkach, że Thingol nie chciał im zapłacić za pracę, podczas gdy tak naprawdę to oni mieli ochotę zawłaszczyć Silmaril oprawiony w naszyjnik będący ich dziełem, który to naszyjnik kupił od nich kiedyś Finrod Felagund. Po śmierci Finroda uznawali, że mają dalej prawo do tego naszyjnika.
No i przypuszczam, że faktycznie zostanie pokazana zagłada Dale, skoro zbudowano to miasteczko :wink: W końcu podczas akcji Hobbita Dale było ruinami, a ludzie mieszkali w Mieście na Jeziorze.

Zaczynam znowu się nakręcać :excited:

Co ja bym dała za to, żeby mieć chociaż malutki wkład w taką produkcję, mogłabym hobbicie stopy Bilbowi przyklejać :wink:

Deanariell - Sob 04 Sie, 2012 16:01

Aragonte napisał/a:
Co ja bym dała za to, żeby mieć chociaż malutki wkład w taką produkcję, mogłabym hobbicie stopy Bilbowi przyklejać

A ja bym chciała np. przy malowaniu i ustawianiu scenografii pracować. ;)

Admete - Sob 04 Sie, 2012 16:03

Będzie dobrze z tymi trzema częściami, zobaczycie ;) A na razie tez sobie zaplanuję czytanie Hobbita.
Aragonte - Sob 04 Sie, 2012 16:16

Deanariell napisał/a:
Aragonte napisał/a:
Co ja bym dała za to, żeby mieć chociaż malutki wkład w taką produkcję, mogłabym hobbicie stopy Bilbowi przyklejać

A ja bym chciała np. przy malowaniu i ustawianiu scenografii pracować. ;)

To też :)
A najchętniej to pomogłabym przy pisaniu scenariusza :-P

Anonymous - Sob 04 Sie, 2012 20:10

ja moglabym nawet zamiatac po wszystkich,. czy trawke przestawiac i przemieszczac - byleby uczestniczyc w tym wszystkim...