Z Południa na Północ Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.
Seriale - Czas honoru
Anonymous - Pon 18 Paź, 2010 22:14 Przestaliście śledzić poczynania młodych wojaków z Podziemia?
Odcinek 6
Spoiler:
Jestem wierna serialowi, chociaż często przewijam frgamenty, które interesują mnie mniej. Lena szuka guza, najzwyczajniej w świecie, chodzi i się doszukuje.... w końcu znajdzie... Żal mi Michała i Władka, oboje zakochani, oboje, na obecną chwilę bez szans na szczęśliwą miłość.
I intryguje mnie jedno(tzn. nie jedno, ale na obecną chwilę to najbardziej). Czy jakoś nikt nie zwrócił uwagi, że don Tadeo dopiero wrócił z Anglii a wychodzi na to, że zna 99% mieszkańców stolicy i jakieś pół Polski, ma kontakty wszędzie.... z deka intrygujące. Czy tam w tej Komendzie pracuje banda naiwniaków?
konspiracja tak zakonspirowana , że Celinka bez problemu wiedziała, gdzie leży ranny Michał. Przepraszam, nie leży, ukrywa się
nowe mieszkanko dla Sajkowskich po rozstrzelanych w gettcie i ci - jako jedyni mają zapasy na dwa lata, tyle tam przetworów w słoikach
mogłabym tak długo, będę oglądać, by móc dalej wyłapywać idiotyzmy
w Komendzie cieszą się, że don Tadeo ma kontakty, a nie zastanawiają się z drugej strony "nasi" cichociemni też znają pół Warszawy bo szwendają się po niej namiętnie gdzie te początkowe odcinki, gdy siedzieli poukrywani w mieszkankach, a w razie wpadki musieli gorączkowo szukać nowych?Anonymous - Wto 19 Paź, 2010 18:06 Na tym serialu widać, że stolica to jedna wioska, gdzie każdy zna każdego... ot to...
i mimo, że chłopcy zwiali z transportu włóczą się bezceromonialnie...stawrogi - Śro 20 Paź, 2010 22:37 Tak odcinek 5 mnie załamał.....Odwołuję swoją wcześniejszą opinię o tym, że serial nabrał tempa.... Bronek idzie sobie przez całą Warszawę taki zmasakrowany i nic- ja wiem, że jest wojna, ale błagam o litość dla mnie jako rozumnego widza.....Ponadto czy piosenki po niemiecku nie mogła zaśpiewać jakaś Pani władająca tym językiem ...itd. itd. itp.stawrogi - Śro 20 Paź, 2010 22:41 Miałam zarzucić oglądanie już po 4 odcinku ale pomyślałam, że zdzierżę jeszcze jeden i to był błąd....Anonymous - Śro 20 Paź, 2010 22:45 A ja z ciekawości dalej oglądać będę
Mało tego, że Bronek idzie zmasakrowany to jeszcze taki z niego as podziemia, ze nie zauważa, że ktoś go śledzi? Zresztą oni wszyscy tam tacy beztroscy.
No i janek i jego wieczne wizyty w getcie, przecież, on mógłby ich po kolei wyprowadzić, kursuje tam tak regularnie...
I dalej szkoda mi Guzika najbardziej i Władka... nie wiem o co się gniewa Władkowa panna? Że nie wydał tych pieniędzy kiedy ją :przesłuchiwano", chyba wiedziała że nie idzie do Kółka Różańcowego tylko parać się konspiracją... i odrobina empatii, przecież dla Władka to też musiało być okropne uczucie z jednej strony miłość z drugiej honor, Ojczyzna...Alicja - Czw 21 Paź, 2010 11:35
stawrogi napisał/a:
Bronek idzie sobie przez całą Warszawę taki zmasakrowany i nic-
ooo, to jednak przeżyje...stawrogi - Czw 21 Paź, 2010 21:54 Tak ale nie wiem czy to dobrze dla dalszych losów naszego podziemia???Alicja - Pią 22 Paź, 2010 10:31 chyba nie, gdyż Podziemia już nie ma nicol81 - Pon 25 Paź, 2010 21:14 A mnie akurat odc. 6 się podobał- akcja nabrała tempa - choć nie upieram się, że nie ma tam głupstw Ale pojawili się Sowiety, którzy dzięki Karolowi są niegłupi, lekarka jest na Pawiaku a Romek się ŻOBEM interesuje... Tylko nie wiem, co z Rainera oni robią- zamiast gestapowić, to on romanse urządza sobie Chyba tfurcy go polubili za bardzo? Żal mi tego wątku, jak starał się zasiać w chłopcach wzajemną nieufność- ciekawe to być mogło Anonymous - Pon 25 Paź, 2010 21:57
nicol81 napisał/a:
to on romanse urządza sobie
Romans miał dłużej, myślę, że tfurcy, chcą, aby on też miał jakieś życie prywatne a nie tylko siedział na Szucha, albo w barze. Bo tak Polacy miają życie uczuciowe a germańce nic...Anonymous - Pon 25 Paź, 2010 22:59 Odcinek już 7
Padam na pysk więc zwięźle...
Spoiler:
Nadal balansują na granicy tak kretyńskiej lekkomyślności, że chyba faktycznie bez cwanych Rosjan szperachilbyśmy dziś...
Don Taddeo wodzi ich na smyczy... robi podchodzi pod łącznika jednak ten jest ostrożny, tak ze wzbudził mój respekt nawet, ale później jak olał słowa tego swojego ziomka co rozpoznał Don Tadea to sobie pomyślałam, że dzis w czasach pokoju człowiek jest ostrożny, a wtedy, wszystko trzeba było po kilka razy sprawdzić, a ten nic...
Inna sprawa sytuacja Janka staje się coraz gorsza i bardzo, bardzo mi go żal. Zresztą smutny ten odcinek. Wanda, Maria i jej strach... życie dołujące zawsze i niezawodnie.
A po prostu rozkimina o radiostacji - bezcenna. Ja nawet nie wpadłam, że oni nie wpadli, na to, żeby sprawdzić co tam jest...
Alicja - Wto 26 Paź, 2010 16:21
nicol81 napisał/a:
to on romanse urządza sobie Chyba tfurcy go polubili za bardzo?
skoro mają zamiar go zlikwidować, to niech sobie poromansuje
nie odczuwam już emocji oczekiwania na kolejny odcinek, ot, będzie- to sobie pooglądam. II wojna światowa zawsze przykuwała moją uwagę, więc ciągnę ten serial. I tak lepszy niż te w których tylko ktoś z kimś kocha się i rozchodzi
Bardziej jestem zainteresowana kolejny sezonem, którego akcja ma rozgrywać się " po wojnie", bo ten okres dużo może zmienić w systuacji naszych bohaterów, którzy chyba nie o taką Polskę walczyli dla przykładu: gdyby Bronek wiedział, kto będzie dzierżył władzę po wojnie Anonymous - Wto 26 Paź, 2010 18:11 Albo Janek...
Spoiler:
który ma brata!! a brat jest Czerwony...
nicol81 - Wto 26 Paź, 2010 21:27 Ale w sumie po co nam życie uczuciowe germańców? Oczywiście poza nagabywaniem uczciwych Polek?
Spoiler o radiostacji
lady_kasiek napisał/a:
Bardziej jestem zainteresowana kolejny sezonem, którego akcja ma rozgrywać się " po wojnie",
Mnie też to ciekawi- ale czemu chcą ominąć Powstanie? To tak jakby zekranizować Krzyżaków i wyciąć Grunwald...
Alicja napisał/a:
A właśnie- czemu właśnie jego? Ziachziachnięcie Rainera to będzie strata dla serialu nicol81 - Wto 26 Paź, 2010 21:27 Ale w sumie po co nam życie uczuciowe germańców? Oczywiście poza nagabywaniem uczciwych Polek?
Spoiler o radiostacji
lady_kasiek napisał/a:
Bardziej jestem zainteresowana kolejny sezonem, którego akcja ma rozgrywać się " po wojnie",
Mnie też to ciekawi- ale czemu chcą ominąć Powstanie? To tak jakby zekranizować Krzyżaków i wyciąć Grunwald...
Alicja napisał/a:
A właśnie- czemu właśnie jego? Ziachziachnięcie Rainera to będzie strata dla serialu nicol81 - Wto 26 Paź, 2010 21:27 Ale w sumie po co nam życie uczuciowe germańców? Oczywiście poza nagabywaniem uczciwych Polek?
Spoiler o radiostacji
lady_kasiek napisał/a:
Alicja napisał/a:
A właśnie- czemu właśnie jego? Ziachziachnięcie Rainera to będzie strata dla serialu Alicja - Śro 27 Paź, 2010 14:41
nicol81 napisał/a:
przeczytałam w długaśnym artykule w Wyborczej na ten temat, że najpierw planowali razem z Powstaniem, ale budżet, budżet ... nie pamiętam, który to mówił reżyser, producent? że jak sobie przypomina film z dawnych lat, w którym idącego młodzieńca mijają jadące po torach kolejowych wagony wypełnione czołgami, bronią, wozami, żołnierzami itp. i tak go mijały te wagony, mijały, mijały.... a on teraz sobie myśli ile to musiało kosztować, a jego nie stać na zbudowanie i zburzenie" Warszawy" do Powstania w serialu - to jest zły. właśnie dlatego ma być dłuuuuga przerwa i losy bohaterów po wojnie
nicol81 napisał/a:
A właśnie- czemu właśnie jego?
nie mam pojęcia, może dlatego, że to on był faktycznym szefem SS w Warszawie?nicol81 - Śro 27 Paź, 2010 21:34 Ale chyba nie muszą robić scen batalistystycznych jak z "Władcy Pierścieni" czy "Wojny i Pokoju"? "Kolumbowie" zrobili Powstanie małym kosztem Alicja - Czw 28 Paź, 2010 20:30 to już do reżysera
z drugiej strony - taki odstęp czasowy daje wiecej możliwości z wymyśleniem różnych dróg życiowych i losów powojennych naszych bohaterów. Po roku, dwóch ( których nie bedziemy mogli obserwować) dużo się zmieni. O ile tego nikt nie zepsuje damamama - Pią 29 Paź, 2010 14:54 Zgadzam się a Alicją mnie też się wydaje, że powojenne losy bohaterów będą ciekawsze. Ciekawa bym była także dalszych losów Rainera, jakoś nigdy tego nie pokazują. Jedynie w filmach dokumentalnych można co nie co znaleźć na ten temat.nicol81 - Nie 31 Paź, 2010 18:49 Zgadzam się, to byłoby bardzo ciekawe-ale niestety spoilery nie wskazują, że Rainer będzie miał jakieś powojenne losy...
Cytat:
z drugiej strony - taki odstęp czasowy daje wiecej możliwości z wymyśleniem różnych dróg życiowych i losów powojennych naszych bohaterów.
To prawda - ale ten odstęp mógłby już być po Powstaniu... Poza tym to raczej odejmie saspens. że ktoś z głównych zginie...Alicja - Pon 01 Lis, 2010 21:12 nigdy nic nie wiadomo, może dalsze losy rozpoczną się od pogrzebu któregoś z nich damamama - Pon 01 Lis, 2010 22:26 Jak myślicie, którego bohatera mogliby w ten sposób potraktować?Anonymous - Pon 01 Lis, 2010 22:28 Odcinek... eee kolejny.
Spoiler:
Atak na Rainera, miał wszelkie przesłanki do idealnego zrealizowania, ale ostateczne włączenie do akcji Don Tadea... Alicjo posłuchano Cię, baza w hali już spalona . Natomiast mnie rozwaliła scena "sprawdzania Tadzia". To polegało na oblukaniu go przez jakiegoś gościa i potwierdzeniu, że owszem zna Tadzia bo był z nim zrzucany. Czy nikomu do głowy nie przyjdzie fakt, że Abwehra mogła zorganizować akcję przerzucenia go do Anglii? I czy nie trafia do Krzyśka, że Tadzio podejrzanie chce dotrzeć do Krzysinego szefa?
Ale Ruda wróciła. I Władek ma namiastkę szczęścia
ale Guzik kazał się Celinie zadeklarować i ona ze łzami w oczach post factum, ale zdecydowała Chociaż ten Krzysiu też niczego sobie...