To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Jane Austen - życie i epoka - Stroje z epoki JA

Caitriona - Wto 25 Lis, 2014 22:02

Akaterine, dzięki za dobry tekst ze świetnie dobranymi ilustracjami :mrgreen: Bardzo fajnie się czyta.
Akaterine - Nie 30 Lis, 2014 19:20

Teraz pracuję nad małym przeglądem kostiumów pań w ekranizacjach i mam pytanie, czy coś wyjątkowo Wam się spodobało, jakaś sukienka, kapelusz, pelisa, cokolwiek? W prawie każdej ekranizacji bohaterka ma z 10 kiecek, a postaci jest mnóstwo i trudno to ogarnąć ;) .
Caitriona - Nie 30 Lis, 2014 21:03

Mnie się jakoś spodobała czerwona/koralowa sukienka Emmy, ona kilkakrotnie ma ja na sobie:
Spoiler:

Biała w kratkę Elinor:
Spoiler:

Zielona w paski Caroline Bingley:
Spoiler:

Akaterine - Nie 30 Lis, 2014 21:15

Muszę obejrzeć RiR 1995, bo tej ekranizacji na razie nie uwzględniłam. A w Emma ma wiele ładnych sukienek, i w ekranizacji z Romolą, i z Kate Beckinsale. Emmy z Gwyneth nie biorę, bo nie lubię ;) .
Trzykrotka - Pon 01 Gru, 2014 10:15

Sukienki w Emmie z Gwyneth były chyba najpiękniejsze. Najbrzydsze i najmniej zgrabne w RiR z Emmą Thompson - za to tam panie miały najładniejsze kapelusze i czepki.
Nie mam niestety materiału podglądowego, żeby to zilustrować.

Akaterine - Pon 01 Gru, 2014 18:15

Sukienki z Emmy z Gwyneth zapamiętałam jako zbyt wymuskane, ale może to wynika z tego, że cały film jest taki. Te z dwóch pozostałych ekranizacji są bardziej realistyczne, ale jednocześnie mają ładne kroje, kolory, detale.
Niezbyt ładne kostiumy są w Perswazjach i nowej Rozważnej i romantycznej, pewnie dlatego, że i budżet nie był zbyt wysoki. Ale i tak jest tam parę perełek, jeżeli dobrze się przyjrzeć ;) .

Harry_the_Cat - Pon 01 Gru, 2014 23:31

Miss Austen Regrets sie nie kwalifikuje, ale kostiumy tam pamietam byly piekne :mrgreen:
behemotka - Wto 09 Gru, 2014 22:49

przez przypadek znalazłam stronę na której autor wyłapuje kostiumy które powtarzają się w kilku filmach :) fajne hobby
wchodzimy na galerię kostiumów, wybieramy okres "regencja" i ... :D miłej zabawy
http://www.recycledmoviec...cyromantic.html

Akaterine - Śro 10 Gru, 2014 18:02

Gdy robiłam screeny z różnych adaptacji też kilka wyłapałam ;) . Zaraz sprawdzę na stronie, ile mi się udało.
BeeMeR - Śro 10 Gru, 2014 20:39

bardzo fajna strona i pomysł :)
Trzykrotka - Pią 12 Gru, 2014 12:15

Ja najbardziej podziwiam, że ktoś ma oko do wyłapywania kostiumów nawet na statystach :thud:
Akaterine - Pią 12 Gru, 2014 18:38

To fakt.
Ciekawe jest też to, że w wielu przypadkach uroda sukienki zależy od osoby, która ją nosi ;) . Np. w Emmie z Kate Beckinsale zwróciłam uwagę na białą sukienkę w groszki noszoną przez Jane Fairfax, a w DiU nawet jej nie zauważyłam, choć ostatnio bardzo uważnie przyglądałam się wszystkim sukienkom.

Anaru - Śro 28 Sty, 2015 13:00

Akaterine napisał/a:
Ciekawe jest też to, że w wielu przypadkach uroda sukienki zależy od osoby, która ją nosi ;)

Faktycznie. :mrgreen: Na niektórych niektóre rzeczy naprawdę nie wyglądają najlepiej, podczas gdy na innych naprawdę pięknie. ;) Podziwiam też naprawdę długie życie niektórych kostiumów, dobre 40 lat i pewnie więcej, na razie tylko na kilka zerknęłam.

Dorfi - Nie 01 Mar, 2015 15:48

Jesteście zainteresowane bielizną regencyjną?
Posiadam cały komplet. Zdjęcia mogą być albo pojedynczych sztuk na manekinie (takie bardziej poglądowo-techniczne), albo cały komplet (np. na mnie - wczoraj z koleżankami robiłyśmy mini sesję fotograficzną w ciuchach historycznych).

Admete - Nie 01 Mar, 2015 16:22

Wklej wersję, która bardziej ci odpowiada.
Dorfi - Nie 01 Mar, 2015 16:33

Zdjęć z sesji jeszcze nie mam, ale one były robione, żeby ładnie wyglądały. Szczegółów technicznych chyba nie będzie widać.
BeeMeR - Nie 01 Mar, 2015 17:21

Ja to bym chciała jedną i drugą wersję, jeśli nie masz nic przeciwko :kwiatek:
I komplet "na żywo" i pojedyncze sztuki na manekinie :kwiatek:

Harry_the_Cat - Nie 01 Mar, 2015 17:26

Popieram petycje BeeMer :wink:
Anaru - Nie 01 Mar, 2015 19:34

Ja się dopinam do poparcia :excited:
Lady_Joanna - Nie 08 Mar, 2015 18:44

Ja też :)
Anaru - Nie 08 Mar, 2015 19:09

Khem khem, to co z ta bielizną regencyjną...? :flirtuje1:
Dorfi - Nie 08 Mar, 2015 19:46

A nic. Na razie nic. Nie mam kiedy zrobić zdjęcia na manekinie bo jak wracam do domu to już jest ciemno :(
Dorfi - Czw 02 Kwi, 2015 19:17

No to wpis bieliźniany czas zacząć :mrgreen:
Punkt pierwszy - koszula (najbliższa ciału :wink: )

Koszula nie była do samej ziemi. Kończyła się w okolicach kolan. Dekolt był regulowany sznureczkiem, żeby można ją było założyć i do sukni dziennej i do sukni balowej - bardziej wydekoltowanej. Moja jest uszyta z batystu i wykończona bawełnianą koronką (czasem koronka koszuli była widoczna spod sukienki i stanowiła dodatkową ozdobę).

Na koszulę zakładano gorset - tak, tak, w tej epoce także noszono gorsety, tylko wyglądały one trochę inaczej - przypominały trochę nasze współczesne biustonosze.

Gorsety usztywniane były sznurkiem.
Mój nie jest do końca prawidłowy bo nie chciało mi się ręcznie robić dziurek i nabiłam oczka. Takie nabijane oczka pojawiły się w późniejszych gorsetach.
Ale jako, że gorset ma podtrzymywać biust i pod sukienkę nikt mi przecież nie zagląda, to ten aspekt historyczności sobie odpuściłam :wink:

Na koszulę i gorset szła halka. Halka była potrzebna, bo bez niej i przy krótkiej koszuli sukienka przyklejała się do nóg. Halka była oczywiście dłuższa z ozdobnym wykończeniem dołem.
Były dwa rodzaje halek - z zabudowaną górą albo na szelkach. Ja wybrałam tę drugą wersję i całość łącznie z halką wygląda tak:

Manekin jest niestety za gruby i nie da mu się podnieść biustu, więc całość wygląda nieco inaczej niż na człowieku.

Oczywiście do tego dochodziły pończochy i płaskie buciki. Co do pantalonów to zdania są podzielone - jedni uważają, że już wtedy były noszone, a inni, że pojawiły się dopiero później, jak sukienki zaczęły być szersze dołem.

Admete - Czw 02 Kwi, 2015 19:24

Pięknie wszystko uszyłaś. Bardzo starannie. Szczerze podziwiam.
Harry_the_Cat - Czw 02 Kwi, 2015 20:16

Ale swietne! dzieki wielkie!