To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Fantastyka - Wampiry i wilkołaki

Harry_the_Cat - Nie 17 Sie, 2008 21:39

Kurcze - dzień świstaka? Oglądałam dziś Mystery Spot :mrgreen:
bardzo dobry odcinek.

Agn - Nie 17 Sie, 2008 21:55

Widocznie dzień świstaka musi się znaleźć w każdym odcinku, w którym pada słowo "supernatural". :mrgreen:
praedzio - Pon 18 Sie, 2008 08:07

Jak już mówiłam wcześniej, że oba te odcinki - i SPN-owy i Blood Ties-owy są moim najulubieńszymi ze wszystkich w tych serialach. :D Oba się kończą tak... tak... eee.... no... *praedzio ma problem z wysłowieniem się*
Agn - Pon 18 Sie, 2008 12:09

Niom, aczkolwiek mina Henry'ego, kiedy zapytał "Oddałabyś za niego życie, prawda?" była strasznie smutna. Niby o tym nie pamięta, ale widz pamięta. No i Vicki.
Chociaż muszę przyznać, że Henry rysujący Celluciego rozszarpywanego przez demony piekieł, dochodzącego do wniosku, że mają za małe kły, jest przerozwalający. :rotfl:

Agn - Nie 31 Sie, 2008 20:36

Właśnie obejrzałam BT 02x06 i 02x07. Muszę przyznać, że 02x07 straszliwie mi się podobał. No, może nie ucieszyłam się na widok Danny'ego Trejo (który reprezentuje styl aktorski wczesnego Schwarzeneggera i to NIE był komplement), z tą mumią to było może lekkie przegięcie. Ale ten angst Mike-Vicki-Henry!!! O rrrany! Padłam z wrażenia! Ta kobieta naprawdę jest zdolna do wszelkich poświęceń i ma jaja na właściwym miejscu. Podziwiam. Sama pewnie spierniczyłabym ze strachu. A ona ma odwagę nie z tej ziemi. Gdzie produkują takich ludzi?!
Mike też był taki... angstowy. Jak przyszedł do Vicki pogadać i wypić drinka, bo zniszczył dowód i okłamał partnerkę, to nie sposób mu było nie współczuć. Nigdy tego wcześniej nie zrobił. Do tej pory był dumny, że jest gliniarzem. Wcale mu się nie dziwię, że czuł się podle. Vicki go wprawdzie pocieszała jak mogła, ale co zrobić, jak ktoś łapie moralnego doła?
Za to w poprzednim odcinku ciekawa była sprawa z tym malarzem. Wprawdzie z płótnem i całą tą otoczką było kapkę naciągane, ale podobał mi się wątek Coreen. W książce ta dziewczyna mnie irytowała (swoją szosą ciekawe, czy w powieściach też jest asystentką Vicki - w Cenie krwi nie było o tym mowy), ale w filmie jest kapitalną, przesympatyczną postacią. A Gina Holden wygląda przepięknie w tych dziwacznych ciuchach i mocnym makijażu. Naprawdę. :)

Agn - Nie 14 Wrz, 2008 13:22

Zapewne było, ale ja albo to przegapiłam, albo... albo może nie było.
Za co kochamy Micka St. Johna?
http://pl.youtube.com/watch?v=7dRmy4h_IXQ
:mrgreen:

Admete - Czw 18 Wrz, 2008 20:11

Oglądałyście True Blood? Jest już drugi odcinek.
Agn - Sob 20 Wrz, 2008 20:55

Nieeee... Idę szukać. *idzie*
Caitriona - Śro 01 Paź, 2008 22:45

Już mówiłam Harry że niestety nie dam rady doczytać Zaćmienia... Nic na to nie poradzę, po prostu mnie ta książka pokonała.

Ale za to przeczytałam sobie inną książkę z wampirami, a dokładniej z jednym. Cena krwi T. Huff (Praedzio dzieki! :kwiatek: ) to, nie ma co ukrywać, świetna lektura. Czyta się ją migiem. Fajne postacie, szczególnie główna bohaterka prywatna pani detektyw Victoria Nelson. No i wampir jest taki jak być powinien. Już teraz wiem czemu serial był taki fajny - choć wzmianki o Henryku VIII nadal wywołują mój uśmiech :D

Harry_the_Cat - Śro 01 Paź, 2008 22:46

Ale do kina idziemy i tak ;) Aragonte też chętna, zawiniemy Malmika i kto tam się jeszcze skusi :D
Aragonte - Śro 01 Paź, 2008 22:51

Ciekawe, co Malmik powie na próbę zawinięcia :-P
Caitriona - Śro 01 Paź, 2008 23:09

Nic nie powie, nie damy jej tej możliwości :-P Do kina idziemy, zdecydowanie! W końcu pierwszy tom mi sie podobał ;)
Harry_the_Cat - Śro 01 Paź, 2008 23:39

Malmik przyklaśnie ;)
praedzio - Czw 02 Paź, 2008 11:24

Caitri, JUŻ przeczytałaś??? :shock:
:thud:

Caitriona - Czw 02 Paź, 2008 12:32

praedzio napisał/a:
Caitri, JUŻ przeczytałaś??? :shock:

No ;) Ja naprawdę lubię wampiry ;) A że książka dobrze napisana to i czyta sie szybko ;) jeszcze raz dzięki!

Agn - Czw 02 Paź, 2008 17:24

Caitriona napisał/a:
Już mówiłam Harry że niestety nie dam rady doczytać Zaćmienia... Nic na to nie poradzę, po prostu mnie ta książka pokonała.

Ale za to przeczytałam sobie inną książkę z wampirami, a dokładniej z jednym. Cena krwi T. Huff (Praedzio dzieki! :kwiatek: ) to, nie ma co ukrywać, świetna lektura. Czyta się ją migiem. Fajne postacie, szczególnie główna bohaterka prywatna pani detektyw Victoria Nelson. No i wampir jest taki jak być powinien. Już teraz wiem czemu serial był taki fajny - choć wzmianki o Henryku VIII nadal wywołują mój uśmiech :D

A mówiłam?! Hehe. Btw pojawiła się już druga część - Ślady krwi.

PS Ma się pojawić c.d. Pamiętników wampirów - unikać! Omijać jak najszerszym łukiem!!! Oraz pojawiło się takie coś: Wpuść mnie Johna A. Lindqvista. Jak tylko zobaczyłam tytuł, od razu wiedziałam, że to o wampirach. Niestety, prawdopodobnie jest to książeczka wampiryczno-erotycznopodobna (wnioski koleżanki wampirolożki, która odważyła się zagłębić nieco bardziej w owo dzieło). Nie wiem, czy się z nią bliżej zapoznawać. No i wydawnictwo. Amber. Znowu. :-|

malmik - Czw 02 Paź, 2008 20:15

Harry_the_Cat napisał/a:
Malmik przyklaśnie ;)

Malmik przyklaśnie :mrgreen:

Gitka - Śro 08 Paź, 2008 17:13

Sequel "Draculi" w księgarniach i kinie
W październiku przyszłego roku w USA wydana zostanie "Dracula: The Undead", książka, która będzie sequelem "Draculi", słynnej powieści Brama Stokera. Pracują nad nią obecnie Dacre Stoker, potomek twórcy oryginału oraz historyk Ian Holt.

Zgodnie z pojawiającymi się doniesieniami istnieją już plany ekranizacji niewydanej jeszcze książki, a produkcją i być może reżyserią filmu, który powstanie na jej podstawie, ma się zająć Jan De Bont. Preprodukcja ma się rozpocząć w czerwcu przyszłego roku.
"Dracula: The Undead" ma rozgrywać się 25 lat po wydarzeniach przedstawionych w oryginale. Według pojawiających się informacji książka powstaje w oparciu o notatki i szkice Brama Stokera, w tym także wątki i postaci, które decyzją wydawcy usunięte zostały z oryginału. Jej bohaterami mają być ludzie, którzy w 1887 myśleli, że pokonali Księcia Ciemności.
http://www.stopklatka.pl/...skad=newsletter

Agn - Śro 08 Paź, 2008 20:39

I have a baaad feeling about this...
Nie przepadam za kontynuacjami znanych dzieł, nieistotne, że w oparciu o jakieśtam notatki. Nie lubię i już. Ale pewnie przeczytam, bo to Dracula...

Dzisiaj zgrzeszyłam. Weszłam do Nota Bene, zerknęłam na półkę z Lumleyem. Był drugi tom Nekroskopu!!! Nie mogłam wyjść bez tej książki... :rumieniec:

Caitriona - Śro 08 Paź, 2008 21:19

Agn napisał/a:
Weszłam do Nota Bene, zerknęłam na półkę z Lumleyem. Był drugi tom Nekroskopu!!! Nie mogłam wyjść bez tej książki...

A co to? :mysle:

Agn - Czw 09 Paź, 2008 19:17

Już o tym wcześniej pisałam - seria książek Briana Lumleya. Kapitalnie napisane, znakomicie się czyta (aczkolwiek w pierwszym tomie jest opis działań nekromanty i co wrażliwsze żołądki mogą się zdenerwować). Wampiry (nie, nie są milusie), wywiady paranormalne (brytyjski i radziecki), ludzie o paranormalnych talentarz... Harry Keogh. :serduszkate: Takie czarne książki z wydawnictwa Vis-a-Vis Etiuda.
Polecam!

Caitriona - Czw 09 Paź, 2008 20:52

Z tego co się zorientowałam to jest tego jakieś trzynaście części, nieźle. Ale brzmi całkiem interesująco - sprawdzę w bibliotece ;)
Agn - Sob 11 Paź, 2008 08:59

Dziś będę w domu, to sobie obejrzę. Na tym kompie mi nie zadziała.
Jakiś nowy czy to ten co już był?

Harry_the_Cat - Sob 11 Paź, 2008 11:10

Nowy, pełny trailer ;)
Agn - Nie 19 Paź, 2008 12:25

Wczoraj równiutko o północy skończyłam czytać nową powieść Neila Gaimana Księga cmentarna. Nie wiem, czy ktokolwiek czytał, ale jeżeli...
Spoiler:
...to czy potencjalny czytelnik nie miał czasem wrażenia, że Silas to wykapany wampir? Wprawdzie nigdy nie został tak nazwany (w ogóle nie został jakkolwiek nazwany), jednakowoż...
1. Nie jadał zwykłego jedzenia.
2. Spał za dnia, funkcjonował w nocy (pilnował się też, by nie zaskoczył go wschód słońca).
3. Nie był ani martwy, ani żywy (z całą pewnością nie był zombie).
4. Był członkiem Gwardii Honorowej, do której należała panna Lupescu (wilkołaczyca). On wilkołakiem nie był, ale też nie mógł się mienić duchem bądź człowiekiem.
5. Tajemniczy gość, który kryje się z rzeczami dotyczącymi jego osoby.
6. Znikał gdzieś, nie wiadomo gdzie (polowanie?).
7. Był bardzo, bardzo stary.
8. Sypiał w skrzyni, w której mógł się zmieścić dorosły człowiek.

Czy ktoś jeszcze miał podobne wnioski?