Z Południa na Północ Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.
North and South - serial BBC - Thornton- dziewica?
maenka - Wto 14 Paź, 2008 16:28 Ale nieślubne dziecko jednak się w tej wiktoriańskiej epoce przytrafiło (nieślubne). I wonder how?Sofijufka - Wto 14 Paź, 2008 16:29 z wielkiej miłościmaenka - Wto 14 Paź, 2008 16:31
Sofijufka napisał/a:
z wielkiej miłości
a patrzenie w oczeta nie wystarczyło?Sofijufka - Wto 14 Paź, 2008 16:32 widać nie... w oczy to tylko jak zwykłe zakochaniespin_girl - Wto 14 Paź, 2008 16:32 Z tego co wiem lady Dedlock jeszcze jako panna zakochała się w pewnym oficerze. Jakimś cudem oficer ubłagał ja, aby przed jego wypłynięciem z Anglii dała mu "dowód miłości" (czyli stereotypowo). Panna dała, oficer wypłynął i zaginął na morzu. Został "dowód" czy raczej już "owoc". Przedsiębiorcza rodzina postanowiła fakt ukryć i sprawę załatwić dyskretnie na wsi. W pięknej pannie zakochał się potem podstarzały lord Dedlock...najgorsze jest to, że oficer potem się też odnalazł.Anonymous - Wto 14 Paź, 2008 16:55
spin_girl napisał/a:
Dlatego żona musi być dziewicą. (mówię of course o XIXw).
Kuchowicz wspomina, ze z tym dziewictwem bywało róznie. Czasem bywało powodem rozwodów - bo skoro panna była dziewica, to znaczy, ze jej nikt nie chcial. a jesli nikt nie chcial, to znaczy, ze towar z jakichs przyczyn wybrakowany.
No i podaje dokladne opisy w jaki sposob panienki zaspokajały swoje potrzeby seksualne - a skoro w prowincjonalnej czesci Europy miały miejsce takie przypadki, cóż mogł zdziałać zepsuty zachód?Sofijufka - Wto 14 Paź, 2008 16:59 ale z tym odsyłaniem dziewic, to za Mieszka bywało... Zaś Kuchowicz podaje koszmarny opis jak to jeden szlachcic "był pewien", że narzeczona cnotę [nie z nim] straciła i ukarał ją wrzucając do lochu z jeńcami tatarskimi, którym kazał ja gwałcić... Jak sie okazało, mylił się co do niej...Anonymous - Wto 14 Paź, 2008 17:19 Sek w tym, ze pisał o okresie staropolskim XVI-XVII w. nie pamietam czy to były Staropolskie obyczaje, czy Anegdoty...Tamara - Wto 14 Paź, 2008 20:27 W każdem bądź razie , Thorntona zżerała żądza pieniądza może i tak , ale nie aż tak bardzo , bo na spekulacje się nie puścił , a oświadczył się po raz pierwszy PRZED plajtą i na mocno sfrustrowanego wyglądał
I nie był to rynek pierwotny , bo Małgosia już jedne oświadczyny za sobą miała . Zresztą w towarzystwie fabrykantów w okresie prosperity czyli przed N&S , musiał się Jaś dostosować do otoczenia , bo byłby podejrzany , gdyby nie , więc na 100% coś na delegacji się trafić musiało BeeMeR - Wto 14 Paź, 2008 22:17
Mag13 napisał/a:
utratę dziewictwa przez nastoletnie swoje córki "brał" na siebie! Zatem i to było możliwe!
Jak dobrze, że żyję w obecnych czasach i nikt mi pod pierzynę nie zagląda, ani nie zakazuje, ani nie nakazuje nicol81 - Śro 15 Paź, 2008 08:50
spin_girl napisał/a:
Mag13 napisał/a:
Jeszcze krok, a dojdziemy do interpretacji Thorntonowego bicia robotnika jako rezultatu potrzeby rozładowania frustracji na tle seksualnym!
Jak to jest, że nikt nie zadaje pytania o dziewictwo Fanny T. czy Margaret H.? Dowodzi to przyjęcia milcząco założenia, że mężczyźni mają potrzeby ( czyli: muszą je jakoś zaspokajać!), a kobiety były (i są!) aseksualne, i dopiero mając na palcu obrączkę "czują wolę".... Dlaczego w ich przypadku kultura, normy społeczne i konwenans mogą powstrzymać "chuć" , a w przypadku Thornona uważa się, że to niemożliwe? To jest, Miłe Panie, XIX-wieczny, zakładający wrodzoną wyższość mężczyzn nad kobietami, sposób myślenia.
A Thornton i tak dziewicą był! C.b.d.u.
Nie zgadzam się. Kobiety też miały potrzeby, ale miały również więcej do stracenia (ciąża, skandal, brak szans na małżeństwo). Myślicie, ze dlaczego tak je pilnowano? Nie mogły zostać nigdzie same z żadnym facetem na dłużej niz kwadrans. Po co niby były instytucje przyzwoitek itd? Gdyby dziewictwo facetów było tak samo bezwzględnie konieczne jak dziewictwo kobiet, to też dotyczyłyby ich te zasady i przyzwoitki i w ogóle.
Nie jest to sprawiedliwe, ale logiczne- mało który facet chce wychowywać cudzego bachora, tym bardziej jezeli bachor ma być dziedzicem nazwiska i majątku. Dlatego żona musi być dziewicą. (mówię of course o XIXw).
A Thornton dziewicą był- ale wtórną!
Czyli według ciebie kobiety zachowywały dziewictwo jedynie z przyczyn praktycznych- tj. ciąża, skandal, brak szans na małżeństwo? Nie widzisz możliwości wpływu czynników ideologicznych?spin_girl - Śro 15 Paź, 2008 10:34 Oczywiście, że widzę! Na przykład taka Jane Eyre nie chciała zostać kochanką Rochestera właśnie z powodów ideologicznych. Duży wpływ miała religia, wpajane zasady zachowania itp. Spojrzenie na sprawę wyłącznie pod kątem praktycznym było wyłącznie moją próbą spojrzenia na sprawę z innego punktu widzenia. Ogólnie to jestem romantyczka i idealistką, chociaż może akurat w tej dyskusji nie sprawiam takiego wrażenia nicol81 - Śro 15 Paź, 2008 11:30 To jak Jane Eyre mogła, czemu Thorton nie?spin_girl - Śro 15 Paź, 2008 11:34
nicol81 napisał/a:
To jak Jane Eyre mogła, czemu Thorton nie?
Jane Eyre mogła, ale np Rochester już nie był niewinny, wręcz przeciwnie, co potwierdza moja tezę, że facetów jednak obowiązywały nieco inne reguły i nieco inaczej myśleli. Zgodziłabym się z wnioskiem, że JT był dziewicą gdyby w książce przejawiał zapamiętanie religijne, ale on był raczej człowiekiem biznesu w dodatku, jak wielokrotnie podkreślałam, posiadał bardzo namiętną naturę. A namiętność domaga się ...zaspokojenia Tamara - Śro 15 Paź, 2008 16:40 Bo inaczej przechodzi w e frustrację i niewłaściwe ukierunkowanie popędu Admete - Śro 15 Paź, 2008 16:44
AineNiRigani napisał/a:
spin_girl napisał/a:
Dlatego żona musi być dziewicą. (mówię of course o XIXw).
Kuchowicz wspomina, ze z tym dziewictwem bywało róznie. Czasem bywało powodem rozwodów - bo skoro panna była dziewica, to znaczy, ze jej nikt nie chcial. a jesli nikt nie chcial, to znaczy, ze towar z jakichs przyczyn wybrakowany.
No i podaje dokladne opisy w jaki sposob panienki zaspokajały swoje potrzeby seksualne - a skoro w prowincjonalnej czesci Europy miały miejsce takie przypadki, cóż mogł zdziałać zepsuty zachód?
A jakie to przykłady? Anonymous - Śro 15 Paź, 2008 16:50 Dla doroslych!
Spoiler:
oprocz klasycznych masturbacji reka, z butelka, jezdzie konnej na meskim siodle - z takich opryginalniejszych bylo np. smarowanie łechtaczki miodem i wpuszczanie do lozka pieska ...
czy to sie nadaje na to forum?
Admete - Śro 15 Paź, 2008 16:53
Mag13 napisał/a:
spin_girl napisał/a:
W "Rzymie" natomiast ...
Hmm, ostatnio czytałam recencję pewnej książki o rodzie Tarnowskich, napisaną przez jakowegoś ich potomka, zamerykanizowanego zresztą już w którymś pokoleniu, który został wyklęty przez ród jako jego zakała za to, że wprost w historii rodu napisał o którymś z pradziadów, że utratę dziewictwa przez nastoletnie swoje córki "brał" na siebie! Zatem i to było możliwe!
A samej książki nie czytałaś może? Ja czytałam wywiad z autorem - on z Anglii chyba, nie z Ameryki. Nie tylko za to go wyklęto Bez żenady opisywał też chyba przypadki różne z dziejów rodziny i to przypadki nie tak odległe bo powojenne.
Aine chyba się nie całkiem nadaje, ale ja Cię podpuściłam celowo spin_girl - Śro 15 Paź, 2008 17:04 Jestem w szoku odnośnie tego, w którą stronę potoczyła się dyskusja w tym temacie aneby - Śro 15 Paź, 2008 17:18 No, no jakich ciekawych rzeczy się tu człowiek może dowiedzieć Tamara - Śro 15 Paź, 2008 17:32 Miodem - i pieska ??? Toż psy miodu nie lubią , gdyby szmalcem , to jeszcze... nyota - Śro 15 Paź, 2008 18:12 I powiedzenie świat schodzi na psy nabiera sensu
Ja nie upieram się przy dziewictwie pierwotnym, ale zastanawia mnie czy namiętność ma tak wielki wpływ na nasze dziewictwo. Napewno nie tylko ona odgrywa tu jakąś rolę.
- wiadomo istnieją różne metody chociaż częściowego zaspokojenia
- brak pociągającej nas osoby- wątpię by taki Jaś poszedł do łóżka z pierwszą lepszą (mimo wszystko mam nadzieję że by nie poszedł)
- po prostu brak czasu i wyczerpanie fizyczne pracą (nadzieja że po ślubie zwolni)
Z drugiej strony:
- gdy w nastolatku buzują hormony...
- jeżeli wydawali przyjęcia, mógł na którymś po prostu trochę wypić, a wtedy...
Nie no już sama nie wiem Anonymous - Śro 15 Paź, 2008 19:09 Psy nie lubia miodu? Wszystkie ktore mialam szalaly za slodyczami - to czy powinny, to inna rzecz...
A co do Jaska - spotykamy go jako doroslego faceta, ale przeciez pochodzil z dobrze usytuowanej rodziny, musial wczesnie dorosnac - ale przed tym dorastaniem spedzal zyce jak wiekszosc rowiesnikow swojej klasy. Nie wierze, ze wizyty w burdelu, w klubach, czy kabaretach nie zaliczyl. Nawet jesli mamy o nim takie idealistyczne wyobrazenie.Irm - Śro 15 Paź, 2008 21:50 Ależ tu dyskusja się rozwinęła!
Ja tylko chciałam na moment wrócić do Izabeli i jej ślubnych nieślubnych dzieci. Arystokracji zawsze było wolno więcej niż zwykłym obywatelom, nawet szlachcie czy bogatym mieszczanom. Więc księżna Czartoryska mogła mieć dzieci z piątką różnych mężczyzn, ale taka pani X, żona fabrykanta, już nie.Anonymous - Śro 15 Paź, 2008 22:18 czy ja wiem? Na wsiach sytuacja byla rownie luzna a i okazji nie brakowalo. Czy ludzie miasta i wsi roznili sie az tak bardzo?