To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Fantastyka - Opowieści z Narnii - książki, ekranizacje

Aragonte - Pią 30 Maj, 2008 23:50

Guniu, ale czemu masz depresję? :wink:
Gunia - Pią 30 Maj, 2008 23:58

Aragonte napisał/a:
Guniu, ale czemu masz depresję? :wink:

Bo nienawidzę, nienawidzę, nienawidzę zakończeń!
Zwłaszcza melancholijnych. I zwłaszcza dobrych książek.

RaczejRozwazna - Sob 31 Maj, 2008 01:02

:)

Admete napisał/a:
Znalazłam w koncu te informacje o seansach z napisami w Krakowie... W Multikinie i Cinema City na Kazimierzu. Muszę się zastanowić. I ważne jest do kiedy grają...

Ja na "Lwie" byłam w "Kijowie". Chciałabym się i w tym roku tam załapać, bo to naprawdę świetne kino. Ale na razie w ogóle nie grają "księcia", nawet nie ma go w zapowiedziach...

A teraz z innej beczki. Mam nieco naiwne pytanie - czy na DVD będzie wersja rozszerzona (reżyserska), wiadomo coś o tym? Czy tylko dadzą kilka scen wyciętych do dodatków? jak to byłe przy "Lwie", bo nie miałam tego w ręku?

Admete - Sob 31 Maj, 2008 09:44

I tak teraz nie pojadę. Mam nadzieję, że po 20 czerwca będą jeszcze w Krakowie grali wersję z napisami.
Chciałam napisać jeszcze o jednej scenie z Księcia Kaspiana, która bardzo mi się podobała. Moment gdy rodzeństwo wbiega ba narnijską plażę. Oni wszyscy wyglądają tak radośnie i naturalnie. Uśmiechałam się bezwiednie do ekranu :-)

Edit: Wiecie, co mnie zszokowało? Przeszukuję teraz strony internetowe, bo chcę kupić pierwszą część Narnii i nie maja wydania rozszerzonego! Księżę Kaspian w kinach, a Empik nie ma nawet wersji podstawowej Lwa, czarownicy i starej szafy! Gdyby było rozszerzone, to już bym zamówiła. Nie potrafią u nas handlować, o nie.

RaczejRozwazna - Sob 31 Maj, 2008 10:10

Admete cudny avatarek :serce:

O tak ta scena jest wspaniała. Zwłaszcza Zuzanna wygląda tak ciepło - jak nigdy. A propos, natknęłąm się na fajną interpretację wątku Zuzanna/Kaspian. Że to niby miało pomóc wyzwolić Zuznnę od oschłości i zbytniej rozsądności... Ciekawe... Ale
SPOJLER

jak po takim Księciu na miejscu będzie spotykać chłopców pokroju tego od Phyllis (Wandzi) :rotfl: no to załamka totalna - depresja murowana :lol:

Admete - Sob 31 Maj, 2008 10:12

A może właśnie jako dorosła zrozumie, że w naszym świecie Kaspianem może być nawet ten chłopiec od Wandzi :)
Kurcze! Ja naprawdę chcę sobie kupic rozszrzone wydanie Narnii i nie ma nigdzie...Chyba będę musiała poczekać na wydanie wspólne z Księciem Kaspianem.

RaczejRozwazna - Sob 31 Maj, 2008 10:18

Biorąc pod uwagę jej końcową minę to nie wiem czy zrozumie... Mnie zajęłoby to chyba SPORO czasu...

A propos DVD - była w ogóle rozszerzona część "Lwa"? - ja widziałam tylko kinową...

Admete - Sob 31 Maj, 2008 10:21

Chodzi mi o dodatki. Jak już mam kupować, to łącznie z dodatkami jak kręcili.
Agn - Sob 31 Maj, 2008 11:15

Admete napisał/a:
Ten pan z pierwszej recenzji to oglądał inny film niż ja albo na siłę chciał być oryginalny.

Więc mu nie wyszło. Plucie na wielkie hity to żadna oryginalność.

Też przemyśliwuję kupno wersji rozszerzonej. Znalazłam tutaj:
http://www.booknet.com.pl...erskie&alejka=1
Oraz tutaj:
http://www.punkt44.pl/index.php?film=2002
Zwróćcie uwagę, że w punkcie44 wysyłka jest gratis!

Admete - Sob 31 Maj, 2008 11:25

Skorzystam z któregoś, chociaz nie znam tych stron internetowych. Darmowa przesyłka jest przy wpłacie kartą lub przelewem.
Agn - Sob 31 Maj, 2008 11:27

Ja znam punkt44, bo już kiedyś robiłam tam zakupy. Sklep jest w porządku. :)
Admete - Sob 31 Maj, 2008 11:35

Tylko okres realziacji maja okropnie długi...7 - 14 dni. Jeszcze sprawdzę Empik u siebie.
Aragonte - Sob 31 Maj, 2008 12:00

Zerknęłam na tę ofertę i też zaczęłam się zastanawiać nad wersją rozszerzoną... na razie nie mam DVD Lwa. I druga opcja zdecydowanie bardziej opłacalna, zwłaszcza jeśli przesyłka jest gratis.

Ale, ale - kogo grał w tamtym filmie Ray Winstone? Odświeżam sobie właśnie pojedyncze odcinki Robina, więc mi się nasunęło :wink:

Agn - Sob 31 Maj, 2008 12:02

Podkładał głos Bobrowi.

Admete, wiem, długaśny ten okres realizacji, ale jak się nie ma co się lubi... Poza tym oferują chyba najtaniej tą wersję wypasioną i nie chcą nic za przesyłkę (o ile płacisz przelewem lub kartą), zawsze coś. :)

Admete - Sob 31 Maj, 2008 13:30

Kartą nie mogę, konta internetowego też nie posiadam ( wiem, wiem zacofana jestem ), więc i tak zapłace za przesyłkę. Pewnie zamówię tak czy inaczej. Sam film jest tani ( 31 zł na Merlinie, 29 na Vivid ), ale bez komentarzy i dodatków to trochę bez sensu.
Aragonte - Sob 31 Maj, 2008 13:37

Admete, całkiem tanio jest w gigant.pl (możliwy odbiór na miejscu, tj. w W-wie - zapraszam w odwiedziny :mrgreen: ).
http://www.gigant.pl/html...ica&from=search

Agn - Sob 31 Maj, 2008 13:42

Admete napisał/a:
Kartą nie mogę, konta internetowego też nie posiadam ( wiem, wiem zacofana jestem ), więc i tak zapłace za przesyłkę. Pewnie zamówię tak czy inaczej. Sam film jest tani ( 31 zł na Merlinie, 29 na Vivid ), ale bez komentarzy i dodatków to trochę bez sensu.

Zawsze możemy coś pokombinować, od czego masz znajomych po całej Polsce rozsianych? :mrgreen:
Idę zobaczyć tego giganta.pl :)

Admete - Sob 31 Maj, 2008 13:45

No jasne, że zapraszacie ;-) Kiedyś skorzystam z zaproszenia. Faktycznie trochę taniej, ale nie podali czasu realizacji.
Chyba zamówię w tym punkcie44 i będzie po sprawie...Myslę :mysle: ;-)

Aragonte - Sob 31 Maj, 2008 14:00

Admete, podali: "Min. 5 dni. Średnio 15 dni".
No to podobnie jak w tamtym punkcie, obawiam się...

achata - Sob 31 Maj, 2008 16:01

Co do wydań, to w Hameryce albo GB mieli rozszerzone, wypasione wydanie filmu na 4 płytach i tam również film był rozszerzony (dodane sceny można było gdzieś na tubisiach podejrzeć). W Polsce ukazało się tylko takie "rozszerzenie", że dorzucili płytkę z dodatkami o kręceniu. Pamiętam, że to dwupłytowe wydanie kosztowało z 60 zł a w MediaMarku dawali promocyjnie wydanie jednopłytowe za 29 zł, no to stwierdziłam, że jak i tak w filmie nie ma nowych scen to oszczędzam. Normalnie dodatki lubię ale ne tej 1 płytce też jest tego garsteczka.
Agn - Sob 31 Maj, 2008 16:06

Wiecie co? Wkurza mnie takie coś! Osobiście uważam, że filmy powinny być wydawane wszędzie tak samo! Noremalnie... grrr...
Pamiętam jakiej gwałtownej dostałam piany na ustach, jak dorwałam w swoje ręce film Pierwsza strona. Tak, na płycie były dodatki. I w Ameryce też była jednopłytówka z dodatkami. Ale w Stanach dodatki były zupełnie inne niż w Polsce. No kurde! Dziwne, że piractwo kwitnie, prawda?

Jak zwykle jesteśmy 100 lat za Etiopią. :evil:
I teraz będzie mnie ciężka zazdrość brała, jak znowu hAmerykanie będą mieli super wydanie, a my tylko pipidówkę z garstką dodatków. :wsciekla:

achata - Sob 31 Maj, 2008 16:20

Gunia napisał/a:
Ja recenzji nie czytam, chyba, że Wasze. :mrgreen: Książkę właśnie skończyłam i mam depresję. W każdym razie czuję, że nawet z tym dubbingiem będę świetnie się bawić. A czas będzie najwyższy, kupić sobie rozszerzone wydania obu części, jeśli pojawi się pakiet.

A skąd wy wiecie, ze w dodatkach będą usunięte sceny między Zuzanną a Kaspianem?
Jak dla mnie najbardziej na oryginalnośc silił się recenzent filmwebu. Teksty w stylu "od przygód brzydkiego rodzeństwa" albo "w tym czasie Zuzannie urosły jedynie piersi" są doprawdy żenujące.
Chociaż pierwsza recenzja jest bardzo krytyczna to cześciowo wyraża moje obawy- też mi etycznie ten atak na zamek nie leży wiec po prostu uważam, że Pan na co innego zwrócił w filmie uwagę i nie mógł nad niektórymi rozwiązaniami przejść do porządku. Mam nadzieję, ze ja zdołam :)
Coraz bardzie mnie nakręcacie a jak Agn pójdzie to foteliki z żelaza niech sobie kiniarze zainstalują bo, oj, będzie się działo! ;)

Agn - Sob 31 Maj, 2008 16:30

Nie wiemy, ale to jedna z możliwości.
Przygody brzydkiego rodzeństwa i komentarz odnośnie Zuzanny są naprawdę żenujące. Ale wiesz co, niektórzy mają takie poczucie humoru i w ten sposób zawsze piszą. Wydaje im się, że tak będzie się zabawniej, lżej czytało. A to, że w rezultacie pozostaje niesmak, to inna bajka.
Co do ataku na zamek Miraza - wobec książki jest to kontrowersyjne, ale zarówno Caspian jak i Peter są inni niż ich książkowe pierwowzory, więc może z takimi charakterami będzie to wyglądało nieco inaczej?

achata - Sob 31 Maj, 2008 22:00

Ja to jestem w stanie przełknąć jedynie na zasadzie: Piotr i Kaspian byli tak zdesperowani, że zdobyli się na nieprzemyślany i głupi krok, ale jest to coś czego Aslan by nie pochwalił. Mogę zaakceptować, że bohaterowie nie zachowują się kryształowo uczciwie, ale nie kupię jeśli będzie mi się wmawiało, że to jest w porządku. Szkoda, że nam Rozważna wybywa. Tyle kwestii by mogła wyjaśnić nim nadejdzie poniedziałek... ;)
Admete - Sob 31 Maj, 2008 22:21

Oni obaj zdają sobie sprawę, że to nie było rozsądne. Kaspian ma nawet wątpliwości czy powinien być władcą. Idę we wtorek drugi raz, to się bardziej skupie na szczegółach ;-)