To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Literatura - Proza i poezja - "Jeżycjada"

nicol81 - Sob 13 Gru, 2008 19:34

lady_kasiek napisał/a:
no ba :mrgreen:

"No ba" to znaczy za czy przeciw? :mrgreen:
Myslałam, by w pierwszym rzucie konkursu dać "Spręzynę" bo wiele osób ma ją na świeżo... :mysle:

Tamara - Sob 13 Gru, 2008 19:37

Ja się podporządkuje każdej opcji :excited: ( tylko ze znajomości Kalamburki rezerwuję sobie ostatnie miejsce - przeczytałam raz i wyrzuciłam z pamięci - zbyt spiżowo- kryształowa :confused3: )
Anonymous - Sob 13 Gru, 2008 19:38

jak najbardziej za :mrgreen:
Alicja - Nie 14 Gru, 2008 08:20

baaaardzo ogóle pytania :wink: i może faktycznie podzielmy na etapy lub chociażby jakie książki powtórzyć. 18 na jeden rzut to :paddotylu: Może być Sprężyna i 2 -3 przed nią np.
nicol81 - Nie 14 Gru, 2008 12:12

To jak? Najpierw test "Kalamburka"-"Sprężyna"?
Głosujemy: TAK :banan: NIE :bejsbol:

Tamara - Nie 14 Gru, 2008 18:22

:banan:
nicol81 - Nie 14 Gru, 2008 18:56

Tamara napisał/a:

:mysle: Czy można uznać, że 100% odpowiedzi jest na TAK?

Alicja - Pon 15 Gru, 2008 07:37

można, można
tyermin?
i może więcej entuzjazmu od kilku uczestników? :wink:

nicol81 - Pon 15 Gru, 2008 11:10

Alicja napisał/a:
można, można
tyermin?
i może więcej entuzjazmu od kilku uczestników? :wink:

No jakoś uczestnicy się wykruszyli :( Ale nic to! Termin- myslałam wstępnie o weekendzie poświątecznym.

Alicja - Pon 15 Gru, 2008 13:06

trochę szybko, może początek stycznia? W 2 osoby? Mało...
Anonymous - Pon 15 Gru, 2008 14:32

to rzućcie tytułami z zcego teśc ik najbliższy to sobie w ramach kompletowania nabędę... bo wprawdzie mnie korci przepić całą stypę na Jeżycjadę, ale za to by mnie w domu :bejsbol: i muszę się ograniczać...
Alicja - Pon 15 Gru, 2008 20:44

mnie wychodzi Kalamburka, Język trolli, Żaba, Czarna polewka i Sprężyna
do 5 stycznia jestem "trudno złapalna", potem mam czas. Nie wiem jak pozostali

Anonymous - Pon 15 Gru, 2008 21:16

Nie mam kalamburki i Żaby...

ale może do po 5 nabędę... :P

nicol81 - Pon 15 Gru, 2008 21:35

No to pierwszy weekend po 5tym?
Kasiek, a może biblioteka? Kilka lat mają, to powinny obie być... :?

Anonymous - Pon 15 Gru, 2008 21:47

oczywiście, że pójdę :)
ale u mnie w wiejskiej to po jednym egzemplarzu to może być problem, ale co bym nie dała rady :D
mozna na mnie liczyć jeśli o uczestnictwo chodzi :mrgreen:

Anonymous - Pon 22 Gru, 2008 19:16

to od Kalamburki zaczynamy? :mysle: hmmm. trzeba rozszezryć pole poszukiwań :P
To Drogie Panie dograć sprawy formalne coby uchybień nie było natury formalnej i nacinajem :mrgreen: :party:

Alicja - Wto 23 Gru, 2008 10:16

gwoli formalności - skoro po 5 stycznia, 10 stycznia odpada, gdyż mój syn będzie miał huczne urodziny. raczej nie będę z doskoku latać do komputera :( Uprasza się o wzięcie pod uwagę :kwiatek:
nicol81 - Wto 23 Gru, 2008 10:48

Pod uwagę wzięto :mrgreen:

Tak, Lady Kasiek, zaczynamy od "Kalamburki"- masz trudności ze zdobyciem? :(

Anonymous - Wto 23 Gru, 2008 12:31

nicol81 napisał/a:
masz trudności ze zdobyciem?

w bibliotece mojej nie ma. zobaczę czy dziś uda mi się dostać, albo w bibliotece, albo w księgarni....

Alicja - Wto 23 Gru, 2008 15:26

moja rada, jak dostaniesz zacznij czytać od końca. A może lepiej nie? Zresztą zrozumiesz jak dopadniesz książkę :mrgreen:
Anonymous - Wto 23 Gru, 2008 19:10

kiedyś pamietam czytałam :)
jakiś czas temu :ops1:

Gunia - Wto 23 Gru, 2008 20:21

Jeżycjadę znacznie taniej niż w księgarni można nabyć na stronie wydawnictwa:
http://www.akapit-press.c...ufacturers_id=5 .
"Sprężyna" nawet po uwzględnieniu kosztów wysyłki o 5,5 zł taniej niż w sklepie.

Anonymous - Wto 23 Gru, 2008 21:10

na ich firmowej licytacji nabyłam ostatnio pewne skromne uzupełnienie Jeżycjady. rzetelna firma faktycznie się opłacało :)
Gunia - Pią 26 Gru, 2008 01:28

Przeczytałam wreszcie "Sprężynę". ;) Jako podsumowanie przytoczę cytat z mojej mamy, która koło północy zawitała u mnie w pokoju i spytała, z czego tak ryczę ze śmiechu. :mrgreen: Początek wydawał mi się nieco męczący, ale kiedy jasna się stała finalna intryga, a akcja nabrała rumieńców, bawiłam się już bardzo dobrze. Sonet Łucji rozłożył mnie na łopatki dosłownie i w przenośni, a Adam jest wspaniały. :D Może tylko te jego ciasteczka były jak głośny brzęk sprężyny skrajnie już naciągniętej. :roll:
miłosz - Pią 26 Gru, 2008 14:45

i ja za "Sprężynę" sie wzięłam - utyskuje na te Musierowicz czasami, ona już miejscami Mniszkówna leci :mrgreen: , a jednocześnie bliska pani Małgorzata memu sercu i balsam kładzie na sterane codziennością serce a jako matka córek trzech , pod niektórymi troskami podpiszę sie rękami obiema :mrgreen: też chciałabym żeby moje córki przekonały się, że" istnieją jeszcze mężczyzni dorastajacy do standardów i norm cywilizowanego świata" :serce2: