To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Fajny serial wczoraj widziałem ...

Caitriona - Nie 14 Wrz, 2014 22:52

Skończył się The ANZAC Girls. Bardzo sympatyczny, nastrojowy i mimo tematyki momentami spokojny serial. Ma tylko sześć odcinków.
primavera - Pon 15 Wrz, 2014 20:15

już koniec Anzac Girls? a ja czekałam na kolejny odcinek tzn mam ostatnie dwa so obejrzenia
Harry_the_Cat - Nie 21 Wrz, 2014 20:35

Obejrzalam pierwszy odcinek Glue.
Morderstwo nastolantka na angielskiej wsi, sekrety wyplywaja.

Dobrze zagrane, ciezka, intrygujaca atmosfera. Calosc ma 8 odcinkow. Zapowiada sie bardzo ciekawie.

Caitriona - Nie 21 Wrz, 2014 21:33

Właśnie się nad tym zastanawiam. Sama zaczęłam Chasing Shadows (4 odcinki), niezłe, ale polecać specjalnie nie będę.
Harry_the_Cat - Nie 21 Wrz, 2014 21:38

No ja jutro pewnie obejrze drugi odcinek, to Ci powiem, jak sie rozwija :)
Caitriona - Wto 23 Wrz, 2014 18:01

Gotham sie zaczęło, calkiem niezle. Także Forever z Ioanem Gruffuddem wystartowało.
Caitriona - Wto 23 Wrz, 2014 20:28

A, i Sleepy Hollow wróciło z drugim sezonem.
Admete - Wto 23 Wrz, 2014 20:51

Blacklist także. O czym to Gotham? O Batmanie?
Caitriona - Wto 23 Wrz, 2014 23:48

Bardziej o detektywie Gordonie.
Harry_the_Cat - Śro 24 Wrz, 2014 01:01

Czy ktos slyszal o serialu The 100 ?
Wlasnie ogladam ktorys tam odcinek. Nie jest za dobry, ale wystrczajaco mnie wciagnal, zeby co tydzien powracac. Ale to taki wiecie na czasie - dystopia, mloda bohaterka etc.

Eeva - Śro 24 Wrz, 2014 08:19

Harry_the_Cat napisał/a:
Czy ktos slyszal o serialu The 100 ?

Zaczęłam ale po pierwszym odcinku dałam sobie spokój.

Caitriona - Czw 25 Wrz, 2014 19:47

Oglądam sobie ostatnią serię Sons of Anarchy i tak myślę, że dobrze że to ostatnia seria. Tak już pokręcili, że sama nie wiem, komu kibicować i jak to się skończy.

W Hell on Wheels też walnęli... Ale mimo wszystko nadal dobrze się to ogląda.

Caitriona - Pon 29 Wrz, 2014 19:36

Ostatni odcinek HoW wyjątkowo westernowy :D Bardzo mi sie podobał.

Wróciło też OUAT, co mnie bardzo cieszy, choć odcinek raczej był średni.

Admete - Pon 29 Wrz, 2014 19:40

A co tam w HoW? Ciekawa jestem. Napisz mi, czy Bohannon jeszcze żyje i czy nadal taki rozczochrany chodzi ;)
Caitriona - Pon 29 Wrz, 2014 20:44

Oki doki ;)

Spoiler:
Bohannon jeszcze żyje, ma się póki co dobrze. Do ostatniego odcinka unikał jakoś kłopotów, gł. ze względu na żonę i syna. Udało mu się wydostać z fortu mormonów i to bezkrwawo ;) Żona go opierała, więc nawet w miarę czysty się pokazywał ;)
Niestety w ostatnim odcinku zmuszony był zabić Elama :( Biedak kompletnie sfiksował po starciu z misiem i rekonwalescencji u Indian... Bohannon ciężko to przeżył.

Teraz rozpoczęło się na dobre stracie Bohanonna i spółki z nowymi władzami w mieście, gubernatorem Cambellem i jego okropną ferajną. Cambell otwarcie kazał się pozbyć naszego bohatera. W ostatnim odcinku odbijali (tzn. Bohannon i Mickey) więźniów z transportu, m.in. Duranta.

Admete - Pon 29 Wrz, 2014 21:26

A to sporo się dzieje i ciekawie się dzieje, ale ja raczej nie wyrobię z oglądaniem :( Niestety.

Spoiler:
Fajnie, że ma żonę i syna :)

Caitriona - Pon 29 Wrz, 2014 22:54

Admete napisał/a:
ale ja raczej nie wyrobię z oglądaniem

To szkoda. Może kiedyś nadrobisz, bo warto :)

Spoiler:
ano ma i fajnie, choć w sumie spadło to na niego prawie jak grom z jasnego nieba. Co prawda żona, będąc młodą osobą i wychowaną w innym zupełnie środowisku, nie dała rady i zwiała do rodziców. Trzeba jednak przyznać, że się starała i próbowała związać z bardziej z Bohannonem, to on ją odsunął. Moim zdaniem wyszło na dobre, bo nasz bohater nie musi się o nią i o dziecko martwić non stop, biorąc pod uwagę kłopoty w jakich się znalazł.

Harry_the_Cat - Pon 29 Wrz, 2014 23:02

Jednak seriale brytyjskie maja swoj urok - takie inne tempo niz amerykanskie, i jakies takie nieco mniej dramatyczne (ale w pozytywnym sensie), nawet jesli traktuja o wojnie i pokazuja trudne sprawy. Obejrzalam wlasnie drugi odcinek Our Girl - nie do konca jestem przekonana, ze to nowa produckja totalnie, ale pokazuja ja w UK po raz pierwszy. Jest to historia Molly, ktora mowi z ackentem ze wschodniego Londynu, wiec takim , ktory sprawia, ze czasami patrzysz, mrozysz oczy i nie do konca rozumiesz. Molly trafia do armii - historia o tym, jak Molly trafia do armii i przechodzi trening by zostac medykiem ("bo nigdy wcesniej nikt nie dal jej szansy") - opowiedziana zostala nam w 10min Recapie, a sam serial traktuje juz o misji do Afganistanu. Molly jest nieco naiwna, nie do konca chyba wpisuje sie w krajobraz, ale oglada sie ja przyjemnie (mimo, ze czsamai naprawde ma sie ochote powiedziec "och, zamnknij juz buzie!"). Jest to tez spojrzenie na niektore aspekty wojny, ale z pominieciem wielu oktopienstw. Szykuje sie trojkat milosny. Ogolnie polecam (nie wiem, czy tego na YT nie ma przypadkiem).

EDIT - wyglada na to, ze to byl film, ale tylko ta czesc ktora jest w recapie teraz: IMDB

Admete - Wto 30 Wrz, 2014 07:07

Może zajrzę na ten sezon. Ile jest obecnie odcinków HoW?
Caitriona - Wto 30 Wrz, 2014 11:15

Ten sezon HoW ma 13 odcinków.

Ja ogladam Our Girl. Mnie sie podoba, ale ja juz sie nie przyznaje, zebyscie mnie za jakas fanatyczke produkcji brytyjskich nie wzięły :mrgreen:

Eeva - Wto 30 Wrz, 2014 11:22

Caitriona napisał/a:
zebyscie mnie za jakas fanatyczke produkcji brytyjskich nie wzięły

Too late.

Caitriona - Śro 01 Paź, 2014 13:59

Eeva napisał/a:
Too late.

Ups :mrgreen: :mrgreen:

Harry_the_Cat - Sob 18 Paź, 2014 13:10

Ogladam wlasnie pierwszy odcinek The Great Fire - jesli chodzi o aspekt wizualny, to... wole produkcje BBC :-P
Sa znajome twarze, oglada sie dobrze. Bohaterowie wydaja sie ciekawi, jest aspekt polityczny i spoleczny lat 60 XVII w, takze bede ogladac przez najblizszych kilka tygodni :)

Caitriona - Sob 18 Paź, 2014 18:09

To już jest? Fajnie. Trzeba się rozejrzeć ;)
Harry_the_Cat - Nie 19 Paź, 2014 21:04

Byc moze juz o tym tu ktos pisal (zrobilam search, nie znalazlam) - odkrylam niedawno - The Mindy Project momentami troche sztampowe, ale dawno serial komediowy nie sprawil ze sie podsmiewalam na glos.

Glowna bohaterka, Mindy, jest nieco pulchna Azjatka w Nowym Jorku.Jest po trzydziestke, pracuje jako ginekolog is wychowala sie ogladajac komedie romantyczne, i idea serialu jest oparta na podobnym schemacie. Ale milo sie oglada i glowna bohaterka ma odswiezajace podejscie do siebie :)