Komunikaty - Pytania techniczne
Admete - Pon 31 Gru, 2012 11:39
Corrado załóż taki watek, jesli masz ochotę informowac o różnościach technicznych. Może się coś takiego przydać.
corrado - Pon 31 Gru, 2012 12:25
| Admete napisał/a: | | Corrado załóż taki watek, jesli masz ochotę informowac o różnościach technicznych. Może się coś takiego przydać. |
Przecież jest ten. I wystarczy . Nic tu nie zakładałem i niech tak zostanie
Z wątkiem TEST chodziło mi o forumowy odpowiednik grup typu TEST. Taki do sprawdzania jak będzie coś wyglądało. Są na niektórych forach. Już sobie poradziłem w każdym razie Jeszcze tylko z drive powalczę i dam znać.
Nikt nic nie wie o imageshack? Cenne by było zdanie kogoś, kto sprawdził to praktycznie.
Anaru - Pon 31 Gru, 2012 12:35
| corrado napisał/a: | | Jak wiedziałaś, że iplus to po co Ci numer?Jak juz masz kartę w telefonie to przy doładowaniu krótkim kodem chyba nie jest potrzebny? Chyba, bo kilka lat już nie używałem zdrapek ani wydruków, doładowuję przez konto. |
Bo nie kupowałam tylko ładowałam przez net. No to przecież muszę wpisać jaki nr mam zamiar doładować, jak inaczej mogłabym doładować. Nie kupowałam zdrapek czy innych kodów, płaciłam przez bank. Tyle tylko, że zrobiłam to mając kartę w telefonie.
corrado - Pon 31 Gru, 2012 12:37
To nie musiałaś przekładać tej karty, ew. tylko dla sprawdzenia numeru.
Anaru - Pon 31 Gru, 2012 12:38
No przełożyłam do sprawdzenia numeru bo nie miałam pojęcia jak naładować kartę nie znając numeru.
Ania Aga - Pon 31 Gru, 2012 15:24
| corrado napisał/a: | HD? Do wytrzymania Pendrive'y 16 GB teraz są po 30-40 pln |
W HD mam tylko Jedynkę, nagrywałam spektakl teatralny trwający 1,5 godziny i wg informacji zajął ponad 1300 MG. HD zajmuje więcej miejsca?
corrado - Pon 31 Gru, 2012 16:48
| Ania Aga napisał/a: | | corrado napisał/a: | HD? Do wytrzymania Pendrive'y 16 GB teraz są po 30-40 pln |
W HD mam tylko Jedynkę, nagrywałam spektakl teatralny trwający 1,5 godziny i wg informacji zajął ponad 1300 MG. HD zajmuje więcej miejsca? |
Owszem. Pytanie tylko w jakim formacie i rozdzielczości dekoder zapisuje? Może być blokada na HD.
BeeMeR - Śro 02 Sty, 2013 08:46
| corrado napisał/a: | | Raczej "wyślij" i później "edytuj" by usunąć. | Można i tak. Ja stosuję "podgląd" (jest tuż obok "wyślij", żeby jednak użytkownicy widzieli końcowy produkt, a nie moje próby
Yvain - Śro 02 Sty, 2013 12:21
Adminie, dzięki za świąteczną, sylwestrową i dzisiejszą czołówkę forum Pięknie się nam zrobiło i zimowo.
Anaru - Śro 02 Sty, 2013 13:52
Pieknie faktycznie
Aragonte - Śro 02 Sty, 2013 14:44
Ja też dziękuję za zmiany czołówki
Zimowa bardzo mi się podoba
Admete - Śro 02 Sty, 2013 16:42
Bardzo ładne forum ammy Na obrazku ładna zima, za oknem paskudne niewiadomoco.
Akaterine - Pią 04 Sty, 2013 18:33
Znacie jakiś program do wymiany plików w sieci lokalnej? Dwa laptopy, łączą się z internetem przez ten sam router, więc teoretycznie windows powinien na to pozwolić, ale w praktyce tego nie robi. Znalazłam fajny program Lanshark, bez problemu rozpoznał komputery, ustawiłam foldery udostępniane, ale podczas próby przeglądania ich wyłącza się. Drugi program, który próbowałam to LanFS, ale on polega na przesyłaniu plików, nie ma możliwości przeglądania, co nie do końca mi odpowiada.
Admete - Sob 05 Sty, 2013 13:54
Cos mi sie dzieje z kompem stacjonarnym. Czasem mi wyskakuje komunikat, że jakiś program ( może to byc np poczta ) wykorzystuje za dużo pamięci. Mam też kłopoty z włączeniem komputera - pokazuje się jakiś niebieski ekran. To już trzeci raz - w odstepie kilku tygodni.
corrado - Sob 05 Sty, 2013 14:26
| Akaterine napisał/a: | | Znacie jakiś program do wymiany plików w sieci lokalnej? Dwa laptopy, łączą się z internetem przez ten sam router, więc teoretycznie windows powinien na to pozwolić, ale w praktyce tego nie robi. Znalazłam fajny program Lanshark, bez problemu rozpoznał komputery, ustawiłam foldery udostępniane, ale podczas próby przeglądania ich wyłącza się. Drugi program, który próbowałam to LanFS, ale on polega na przesyłaniu plików, nie ma możliwości przeglądania, co nie do końca mi odpowiada. |
Żadne programy nie powinny być potrzebne.
Komputery mają tę samą nazwę grupy roboczej? Jak tak to powinno wystarczyć zaznaczenie folderów lub dysków i "udostępnij" . Po ew. zamianie nazwy grupy roboczej będzie potrzebny restart. Zakładam, że ms windows. Jak linuxy to szukaj samba lub smb
Akaterine - Sob 05 Sty, 2013 14:27
| Admete napisał/a: | | Cos mi sie dzieje z kompem stacjonarnym. Czasem mi wyskakuje komunikat, że jakiś program ( może to byc np poczta ) wykorzystuje za dużo pamięci. Mam też kłopoty z włączeniem komputera - pokazuje się jakiś niebieski ekran. To już trzeci raz - w odstepie kilku tygodni. |
To może system po prostu przeinstaluj.
| corrado napisał/a: | adne programy nie powinny być potrzebne.
Komputery mają tę samą nazwę grupy roboczej? Jak tak to powinno wystarczyć zaznaczenie folderów lub dysków i "udostępnij" . Po ew. zamianie nazwy grupy roboczej będzie potrzebny restart. Zakładam, że ms windows. Jak linuxy to szukaj samba lub smb |
No ale właśnie mówię - teoretycznie wszystko powinno działać, w praktyce komputery się nie widzą. Gdzieś przeczytałam, że można sprawdzić połączenie wpisując w cmd ping i numer ip drugiego komputera - i mi pokazuje, że połączenia nie ma, jednak programy, o których wspomniałam, bez problemu widziały drugi komputer w sieci.
corrado - Sob 05 Sty, 2013 14:46
| Akaterine napisał/a: |
| corrado napisał/a: | adne programy nie powinny być potrzebne.
Komputery mają tę samą nazwę grupy roboczej? Jak tak to powinno wystarczyć zaznaczenie folderów lub dysków i "udostępnij" . Po ew. zamianie nazwy grupy roboczej będzie potrzebny restart. Zakładam, że ms windows. Jak linuxy to szukaj samba lub smb |
No ale właśnie mówię - teoretycznie wszystko powinno działać, w praktyce komputery się nie widzą. Gdzieś przeczytałam, że można sprawdzić połączenie wpisując w cmd ping i numer ip drugiego komputera - i mi pokazuje, że połączenia nie ma, jednak programy, o których wspomniałam, bez problemu widziały drugi komputer w sieci. |
Chyba kiedyś tak miałem...
Odłącz router od internetu. Wyłącz firewalle. Usuń w obu połączenia sieciowe. W menadżerze urządzeń w obu usuń karty sieciowe (te którymi masz połączone, firewire i kilka innych rzeczy tez może być widoczne jako karty sieciowe, tak dla zmyłki ). Restarty. Systemy same powykrywają karty. Połączenia też prawdopodobnie zostaną ustanowione automatycznie. Później jeszcze tylko grupy robocze itp. IP i cała reszta na auto. W routerze pewnie masz DHCP i automatyczne przydzielanie adresów?
Jak nie pomoże to zapukaj do sąsiadki/sąsiada .
Akaterine - Sob 05 Sty, 2013 14:55
Chyba za dużo zabawy, szczególnie że i tak niedługo pewnie musiałabym to robić od nowa, bo planuję zakup nowego laptopa.
corrado - Sob 05 Sty, 2013 16:15
Jakieś pięć minut. Przy nowym będzie potrzeba wprowadzenia tylko nazwy grupy roboczej. Aha, i problem może być po stronie tego drugiego komputera nie tego co wymieniasz.
Admete - Sob 05 Sty, 2013 19:49
Nie umiem rpzeinstalowac systemu, musiałabym kogos szukać, żeby za mnie to zrobił. Może jak kiedyś będe miec trochę czasu, to go oddam do przeglądu. Na razie zostanie, jak jest. I nie moge odistalowac jakiegoś durnego programu HP - był od poczatku na kompie, bo to HP. Mam taki komunikat:
Błąd otwierania pliku dziennika instalacji. Sprawdź czy okreslona lokalizacja pliku dziennika istnieje i czy jest zapisywalna.
Jak ja nie znoszę, gdy kompy się psują. Mam ochote iśc i kupic sobie nowy, żeby tylko zaoszczędzić sobie fatygi załatwiania naprawy.
corrado - Nie 06 Sty, 2013 17:35
Przeinstalowanie jest dość proste, ale to już chyba pisałem?
| Admete napisał/a: |
Błąd otwierania pliku dziennika instalacji. Sprawdź czy okreslona lokalizacja pliku dziennika istnieje i czy jest zapisywalna.
Jak ja nie znoszę, gdy kompy się psują. Mam ochote iśc i kupic sobie nowy, żeby tylko zaoszczędzić sobie fatygi załatwiania naprawy. |
Wygląda na niezbyt trudny problem. Przegląd dla kogoś z pojęciem zajmie pewnie z pół godziny. Jakbyś chciała sama się tym to daj znać, poszukam "ściągi".
Kupno nowego to też jest jakaś opcja .
Mi padła nagrywarka. nawet nie bardzo eksploatowana, cóż ma kilka lat. Tak, wiem co zrobić
Też chętnie kupiłbym nowy sprzęt ale jak dotąd nigdy nie było to w moim zasięgu finansowym. Może za rok czy dwa coś sobie poskładam z samych nówek, to fajna zabawa . No, obudowę chyba zostawię, za fajna .
Admete - Nie 06 Sty, 2013 19:06
Wywaliłam ten program za pomocą ccleanera. Nie był mi do niczego potrzebny. Na razie komp działa, a przegląd sobie załatwię, jak znajdę chwilę wolną.
Akaterine - Wto 08 Sty, 2013 13:39
Mam takie nietypowe pytanie odnośnie laptopa - planuję zakup, wybrałam już sobie model, ale w jednej recenzji ktoś zwrócił uwagę na jedną rzecz, o której w życiu bym nie pomyślała - a mianowicie na krawędzie laptopa. W swoim starym mam zaokrąglone, ten planowany ma ostre i recenzent napisał, że takie krawędzie są bardzo uciążliwe, gdy się dużo pisze, bo po prostu odciskają się na nadgarstkach. Zatem czy ktoś laptop z ostrymi krawędziami posiada i odczuwa znaczący dyskomfort przy pisaniu?
Anonymous - Wto 08 Sty, 2013 14:04
Ja nie mam ostrych, mam zgładzone i opuszczone, jakby.
Akaterine - Wto 08 Sty, 2013 17:12
Chyba mniej więcej wiem, o co chodzi. Ja planuję zakup Lenovo B570, rzeczywiście te krawędzie ma ostre, ale czy to aż tak bardzo przeszkadza?
(oczywiście od kiedy o tym przeczytałam, zaczęłam zwracać uwagę, czy odczuwam ucisk na nadgarstki w moim obecnym laptopie, choć do tej pory w nie przyszło mi to do głowy. Niektórych rzeczy nie warto czytać ).
|
|
|