Seriale - Fajny serial wczoraj widziałem ...
Caitriona - Pon 11 Sie, 2014 10:53
Nowy serial z Clivem Owenem w roli głównej. The Knick. O szpitalu w Nowym Jorku w 1900 roku, o nowinkach chirurgicznych, jest więc sporo krwi i pokazanych zabiegów operacyjnych. Pierwszy odcinek niezły, aczkolwiek jest coś ponurego w klimacie (krew, problemy finansowe, biedota ludzi, uzależnienia). https://www.youtube.com/watch?v=r_xvw-_YJSo
Admete - Pon 11 Sie, 2014 11:17
O! Muszę sprawdzić.
Caitriona - Pon 11 Sie, 2014 17:22
Tylko ostrzegam, że jest sporo krwi i zbliżeń na cięcia skalpela
Caitriona - Wto 19 Sie, 2014 00:20
The Knick nadal dobry, głos Owena: marzenie, nadal krwiście i ciekawie.
Jestem po trzecim odcinku Hell on Wheels - Bohannon, naprawdę, co by facet nie chciał zrobić, zaraz ktoś się go czepia i po pysku leje... Nawet chwili wytchnienia nie ma.
zooshe - Śro 20 Sie, 2014 20:31
| Caitriona napisał/a: | The Knick nadal dobry, głos Owena: marzenie, nadal krwiście i ciekawie.
|
Koniecznie muszę obejrzeć. Strasznie jestem ciekawa jak wypadła Eve Hewson.
Napisz proszę coś więcej o fabule.
Caitriona - Śro 20 Sie, 2014 22:08
Nowy Jork, 1900 rok. Serial opowiada o życiu zawodowym i prywatnym personelu szpitala The Knickerbocker (The Knick). Akcja w dużej mierze skupia się na bohaterze, którego gra Clive Owen, na szefie oddziału chirurgii, dr Thackerym (postać oparta o W. S. Halsteda, który m.in. wynalazł rękawiczki chirurgiczne).
Od razu mówię, że serial pokazuje sporo, np. są dość częste zbliżenia na pracę skalpela, leje się więc krew.
A tak jest interesująco: wprowadzane są przez Thackery'ego nowe metody chirurgiczne, szpital dopiero zakłada oświetlenie elektryczne, niektórzy lekarze są uzależnieni od narkotyków, do zespołu dołącza czarnoskóry doktor, co powoduje niesamowite spięcia na oddziale. Ciekawie jest też pokazana praca karetki i noszowych oraz życie przeciętnych pacjentów.
| zooshe napisał/a: | | Strasznie jestem ciekawa jak wypadła Eve Hewson |
Jak dla mnie rewelacji nie ma.
Admete - Czw 21 Sie, 2014 07:41
Z powodu tego uzależnienia bohaterów od narkotyków nie mogę tego oglądać.
Caitriona - Sob 23 Sie, 2014 18:46
| Admete napisał/a: | | Z powodu tego uzależnienia bohaterów od narkotyków nie mogę tego oglądać. |
Ale czemu? Fakt, czasem sobie aplikuje nasz bohater małą dawkę i jest to pokazane, były dwie sceny w palarni opium, ale krótkie. Nie ma pokazanych, póki co, żadnych jego zjazd czy wizji. To jest marginalne w porównaniu z tym co się dzieje dookoła, ale nie namawiam.
Admete - Sob 23 Sie, 2014 20:04
Nie lubię oglądać o ludziach uzależnionych. Tak jakoś mam.
Caitriona - Sob 23 Sie, 2014 23:40
Ok. Dodam tylko, że póki co uzależnienie gł. bohatera nie ma właściwie wpływu na akcję, nie jest centrum wydarzeń. Poza tym, z tego co zrozumiałam, uzależnił się eksperymentując na sobie możliwości znieczulające morfiny. I po to by mniej spać, więcej pracować.
Ale tak jak mówiłam, nie namawiam
Admete - Nie 24 Sie, 2014 08:04
Wiem, przeczytałam informacje o prawdziwym lekarzu, który był wzorem dla tej postaci. Może jeszcze obejrzę dalsze odcinki, bo pierwszy widziałam.
Harry_the_Cat - Pon 25 Sie, 2014 19:10
| Caitriona napisał/a: | Mógł zarobić, i na dvd także. Ale widocznie przeciętny Will czy inny Edward woli oglądać X-Factor... A BBC bało się stracić zapominając że nie tylko kasa jest ważna.
Oki doki, jak będę coś wiedzieć, dam znać |
No ja mam jeszcze skryta nadzieje, ze moze jednak pociagna...? Potencjal jest, pare watkow mozna pociagnac. I czolowka mi sie tez niezmiernie podobala.
Caitriona - Wto 26 Sie, 2014 19:53
| Harry_the_Cat napisał/a: | | No ja mam jeszcze skryta nadzieje, ze moze jednak pociagna...? |
Nadzieja dobra rzecz Ja też bym chętnie obejrzała kontynuację.
Harry_the_Cat - Śro 27 Sie, 2014 22:24
W sumie cos w slocie niedziela wieczorem powinni zapowiedziec jakos we wrzesniu, moze powinna jakies gazety telewizyjne poczytac
Caitriona - Czw 28 Sie, 2014 12:56
| Harry_the_Cat napisał/a: | | moze powinna jakies gazety telewizyjne poczytac |
Poczytaj, poczytaj! Będziemy wiedzieć wtedy na pewno
Harry_the_Cat - Czw 28 Sie, 2014 13:08
Tyle widze:
Building on the success of Vanity Fair and Wives and Daughters, Take a Girl Like You represents BBC ONE's ambition to broaden the agenda for classic drama to include adaptations of contemporary classics. Sienna Guillory joins Rupert Graves and Hugh Bonneville to take her first leading role in Andrew Davies' adaptation of Kingsley Amis' 20th century classic.
Love in a Cold Climate is adapted by Deborah Moggach from Nancy Mitford's exuberant satire of English aristocracy in the 1930s. Alan Bates, Sheila Gish and Celia Imrie star alongside rising young talent Elizabeth Dermot Walsh, Rosamund Pike and Megan Dodds.
Ale nic nt Crimson Field
Caroline - Nie 31 Sie, 2014 18:52
TV Puls bardzo mocno reklamuje swoją nową ramówkę, dużo seriali:
Spartacus, Hannibal, American Horror Story, Camelot, Walking Dead.
Wygląda ciekawie. To nie jest pierwszy sort najpopularniejszych seriali, ale wybór wydaje się staranny.
I stacja jest dość konsekwentna w budowaniu ramówki na serialach, co daje szansę, że nie będą traktowane po macoszemu - każdy odcinek o innej porze, skoki między sezonami etc.
Zobaczymy jak im się to uda.
Caitriona - Nie 31 Sie, 2014 19:47
ANZAC Girls - australijski serial o pielęgniarkach z Nowej Zelandii i Australii podczas IWŚ. O tyle ciekawy, że na faktach (pamiętniki, listy itp.).
http://www.abc.net.au/tv/programs/anzac-girls/
Admete - Nie 31 Sie, 2014 19:52
Może być ciekawy. Zajrzę w wolnej chwili.
Caroline - Nie 31 Sie, 2014 19:54
A na Stopklatka tv od września Pamiętniki położnej
Miło.
Ania Aga - Nie 31 Sie, 2014 20:26
Bardzo miło
Admete - Nie 31 Sie, 2014 20:27
A kiedy dokładnie? A już znalazłam Chcę, żeby moja mama obejrzała
http://www.wirtualnemedia...w-stopklatka-tv
Akaterine - Sob 06 Wrz, 2014 20:20
Skończyłam Penny Dreadful, dziwny, pokręcony, ale nawet wciągający, głównie dzięki Evie Green i Treadaway'owi (Frankenstein; Treadaway'ów jest dwóch, Harry i Luke, bracia bliźniacy, obydwu widziałam w niejednym filmie, ale jeszcze ich nie rozpoznaję ). Ciekawe, jaki będzie drugi sezon, czy będzie kontynuacją tej fabuły czy wymyślą coś zupełnie innego.
Caroline - Nie 07 Wrz, 2014 09:17
Ale Kino pokaże Masters of Sex! Świetny serial. Dziś pierwszy odcinek o 22.00.
Caitriona - Sob 13 Wrz, 2014 22:49
| Akaterine napisał/a: | | Skończyłam Penny Dreadful |
Mnie się bardzo podobał. Będę oglądała drugą serię. I również mam to samo zdanie, co Ty - Green i Treadaway świetni, dodam także Kinneara.
|
|
|