Seriale - Fajny serial wczoraj widziałem ...
Caitriona - Pon 26 Maj, 2014 21:41
Jestem po trzecim odcinku Penny Dreadful i mogę śmiało powiedzieć, że podoba mi się na tyle, że będę oglądała do końca. Głównie zasługa to Evy Green i jej postaci oraz dwóch panów: Rory'ego Kinneara w roli potwora Frankensteina (rewelacyjny był w dzisiejszym odcinku) i Harry'ego Treadaway'a (młody aktor, którego jeszcze w niczym nie widziałam) w roli samego Frankensteina. Oczywiście jest jeszcze świetna muzyka Korzeniowskiego i kostiumy - piękne.
Rozczarowujący jest Josh Hartnett, choć zawsze miałam do niego jakąś lekką słabość, tutaj póki co jest nudny jak flaki z olejem.
Caitriona - Sob 31 Maj, 2014 16:02
Kolejny serial z piratami w roli głównej, Crossbones: http://www.youtube.com/watch?v=gJdrrHm3HhY John Malkovich i Richard Coyle. Ja spróbuję
Admete - Sob 31 Maj, 2014 16:05
Wygląda ciekawie. Pierwszy odcinek już był?
Caitriona - Sob 31 Maj, 2014 16:06
Zdaje się że tak, jeden albo dwa
Admete - Sob 31 Maj, 2014 16:09
Caitri ja teraz oglądam koreańskie Archiwum X osadzone na początku XVII wieku - cudo, mówię ci nawet Palacz jest
http://www.youtube.com/watch?v=K7qeA3Rjy68
Caitriona - Wto 03 Cze, 2014 14:57
O, matulu Muszę się w końcu spróbować z tymi dramami; latem, będę miała więcej czasu.
Admete - Wto 03 Cze, 2014 16:03
Cudne jest na swój sposób
praedzio - Czw 05 Cze, 2014 08:56
Subiektywny przegląd mniej znanych seriali: http://seryjni.blog.polit...ryjni-polecaja/ Jest kilka naszych ulubieńców.
Admete - Czw 05 Cze, 2014 08:59
Zdecydowanie jest trochę znajomych
akne - Czw 05 Cze, 2014 15:56
http://www.filmweb.pl/ser...wie-2013-659055
Ktoś oglądał? Widziałam pierwszy odcinek chyba i mam mieszane uczucia.
Anaru - Czw 05 Cze, 2014 22:56
Jeszcze nie, ale mam zamiar. Czemu mieszane?
Caitriona - Śro 09 Lip, 2014 18:03
Obejrzałam The Crimson Field. Podobało mi się ogromnie. Się troszkę wzruszyłam, przejęłam, ale też uśmiechnęłam. Bardzo ładny mini serial. Ciekawe historie. Ładny wątek romansowy. I cudnie brzmiący akcent jednego z gł. bohaterów Ogromna szkoda, że mimo obchodów 100lecia nie pociągną go dalej...
Admete
Admete - Śro 09 Lip, 2014 19:34
Nie pociągną? Bardzo szkoda. Wyjątkowo mi się podobał i jest tam jeszcze sporo materiału do opowiedzenia. Nie tylko akcent ma ładny, oczyska tez
Caitriona - Śro 09 Lip, 2014 20:23
Oczęta to ma piękne, niebieskie
Nie, nie pociągną. Autorka miała rozpisaną ponoć akcję na 5 sezonów, na każdy rok wojny. Ale niestety serial przyciągnął tylko 6 milionów widzów...
Admete - Śro 09 Lip, 2014 21:05
Jaka szkoda...Bardzo żałuję, ludzie się nie znają.
Caitriona - Śro 09 Lip, 2014 21:08
Też tego nie rozumiem. Przecież nie wszystko powinno być liczone tylko w wynikach i zyskach. Mamy obchody rocznicowe, Wielka Brytania dużo bardziej je celebruje niż my, i taki serial powinien zostać pociągnięty. Tym bardziej, ze nie tylko ciekawe były losy gł. bohaterów, ale również, jeśli nie bardziej, historie żołnierzy. To by bardzo przybliżyło zwykłemu zjadaczowi chleba tamten okres... Szkoda.
Będą jeszcze dwa seriale, jeden o żołnierzach poetach, o drugim nie mam informacji.
Admete - Śro 09 Lip, 2014 21:11
Daj znać, jak się czegoś dowiesz o tych nowych serialach. Też uważam, ze liczenie tylko na oglądalność to pomyłka. A serial mógł zarobić za granicami.
Caitriona - Śro 09 Lip, 2014 21:16
Mógł zarobić, i na dvd także. Ale widocznie przeciętny Will czy inny Edward woli oglądać X-Factor... A BBC bało się stracić zapominając że nie tylko kasa jest ważna.
Oki doki, jak będę coś wiedzieć, dam znać
Admete - Wto 15 Lip, 2014 20:11
Opowiem wam o sympatycznym serialu Wpisze tutaj, bo jakkolwiek pasuje do wątku dramowego i do fantastyki, to chcę się podzielić jego fajnością właśnie Serial ma 20 odcinków i został oparty na koreańskiej baśni. Rzecz rozgrywa się gdzieś w Korei w epoce Joseon. Tutaj krótkie streszczenie baśni -
| Cytat: | Arang is a figure in the folklore of the Miryang area of Korea. According to the legend, she was the daughter of a magistrate (busa) of Miryang during the Joseon Dynasty. Her wicked nanny conspired to have the servant Baekga seize her at night and rape her; however, she resisted and Baekga stabbed her to death. Her father, thinking she had eloped with a stranger, resigned his position in shame. Thereafter, whenever a new magistrate was appointed Arang's corpse would appear; soon no-one would take the position. At last a bold man named Yi Sang-sa was appointed to the post, and he promised Arang's ghost that he would avenge her. He had Baekga seized and executed. Thereafter, her spirit ceased to trouble the town.
The Aranggak shrine, where Arang's spirit is venerated, still stands in Miryang, on the Yeongnamnu bluff overlooking the Miryang River. |
Za Wikipedią.
Arang and the magistrate to opowieść o duchu dziewczyny, który nie chce odejść w zaświaty, bo nie wie, kim był za życia i jak umarł. Do miasteczka przybywa młody człowiek ze służącym - szukają matki młodzieńca - ostatni ślad wskazuje właśnie na to miasteczko. Przypadkowo podróżny obwołany zostaje sędzią i zaczyna ( na początku niechętnie ) mieszać się w sprawy żywych i martwych mieszkańców Miryang. Okazuje się stopniowo, że grasuje tam potężny demon. Na górze natomiast - ponad światem śmiertelników jest świat bogów, Kosiarzy i łowców duchów.
Dramatis personae
Sędzia i Arang w różnych wcieleniach
Szamanka, która myli zaklęcia i chciałaby się arang pozbyć raz na zawsze
Bogowie:
Ponury Kosiarz
Ponowne narodziny arang:
Niebiosa
Demon w ludzkiej postaci:
Kilka ładnych ujęć:
Do tego wszystkiego mamy jeszcze wiernego sługę ( postać jak z komedii Szekspira ), trzech wioskowych głupków , narzeczonego arang z wcześniejszego życia, złego lorda, demony, zbłąkane dusze i inne atrakcje
BeeMeR - Wto 15 Lip, 2014 22:25
| Admete napisał/a: | | Arang and the magistrate | Ja się na to piszę w niedługim czasie
Na razie obejrzałam pierwszy odcinek White Collar - jaka to urocza bajka kryminalna No i Mark Sheppard gościnnie
Caitriona - Wto 29 Lip, 2014 18:09
Oglądam sobie The Honourable Woman (osiem odcinków). Polityczno-szpiegowsko-sensacyjna produkcja BBC z Maggie Gyllenhaal, która jest wkurzająco-fascynująca. Mnie się podoba.
Anaru - Wto 29 Lip, 2014 22:02
| Admete napisał/a: | | Arang and the magistrate |
Zainteresowanam , to tak na przyszłość.
Caitriona - Pon 04 Sie, 2014 23:46
Hell on Wheels wrócił
primavera - Wto 05 Sie, 2014 10:19
pojawił sie jużmpierwszy odcinek Outlandera serial opartego na książkowej serii Diany Gabaldon -już nie mogę się doczekać by obejrzeć pierwszy odcinek
http://youtu.be/hkizwJUiVjA
Caitriona - Śro 06 Sie, 2014 23:52
Kolejny miniserial o IWŚ, BBC 3, Our World War: http://www.youtube.com/watch?v=FE25a6v5-kA
Pierwszy odcinek ma być nadany jutro. Mam wrażenie, że ta produkcja skierowana jest raczej do młodszej widowni.
|
|
|