Komunikaty - Pytania techniczne
Agn - Sob 17 Lis, 2012 22:03
Ja usiłuję USB... Bo to najprostsze.
ŁukaszG - Sob 17 Lis, 2012 22:09
| Agn napisał/a: | Ja usiłuję USB... Bo to najprostsze. |
Podaj producenta i model tabletu. Możliwe, że Twój tablet nie ma możliwości podłączenia do kompa przez kabel USB lub potrzebuje specjalnego kabla USB jak do połączenia między dwoma komputerami.
Agn - Sob 17 Lis, 2012 22:21
HMMM... ale on ma kabel do kompa. O co chodzi?
A model jest ten: http://plus.pl/indywidual...abletISmartfon/
Anaru - Sob 17 Lis, 2012 22:51
| adminluc napisał/a: | | Podaj producenta i model tabletu. Możliwe, że Twój tablet nie ma możliwości podłączenia do kompa przez kabel USB lub potrzebuje specjalnego kabla USB jak do połączenia między dwoma komputerami. |
A jaki kabel potrzeba do połączenia między dwoma komputerami? Jest coś takiego czym mogłabym złączyć dwa kompy? Ułatwiłoby to komunikację między moim małym lapkiem a stacjonarnym, teraz wszystko (filmy, zdjęcia, dane) przerzucam przez pendrive i to jest trochę uciążliwe.
ŁukaszG - Sob 17 Lis, 2012 23:04
A na jakiej podstawie uważasz, że przez dołączony kabel możesz połączyć inny komputer?
Chwilę "pogooglałem" i ten kabel (z jednej strony jest microUSB) ma być pomocny do podłączenia innych urządzeń USB jak drukarka, kamera etc.
Zerknij w instrukcje obsługi, albo skontaktuj się z pomocą techniczną producenta - wg mnie tablet z komputerem musisz podłączyć innym sposobem.
| Anaru napisał/a: | | Jest coś takiego czym mogłabym złączyć dwa kompy? Ułatwiłoby to komunikację między moim małym lapkiem a stacjonarnym, teraz wszystko (filmy, zdjęcia, dane) przerzucam przez pendrive i to jest trochę uciążliwe. |
Jeśli chodzi o rozwiązanie na złącze USB to jest coś takiego:
http://allegro.pl/kabel-u...2797920777.html
ale dużo bardziej wydajne rozwiązanie, to wykorzystanie sieci przewodowej. Masz w domu router?
Agn - Sob 17 Lis, 2012 23:06
| adminluc napisał/a: | | A na jakiej podstawie uważasz, że przez dołączony kabel możesz połączyć inny komputer? |
Uznałam, że jakoś trzeba coś wrzucić na ten tablet, a z powietrza nie wezmę. Nic to, kombinuję dalej...
ŁukaszG - Sob 17 Lis, 2012 23:18
| Agn napisał/a: | | adminluc napisał/a: | | A na jakiej podstawie uważasz, że przez dołączony kabel możesz połączyć inny komputer? |
Uznałam, że jakoś trzeba coś wrzucić na ten tablet, a z powietrza nie wezmę. Nic to, kombinuję dalej... |
Czy Twój komputer ma WiFi?
Agn - Sob 17 Lis, 2012 23:20
Okej, czas się przyznać - jestem komputerowym jemiołem, pięć lat za cywilizacją. Proszę zatem o cierpliwość (ale możesz się śmiać do woli ). Jak to sprawdzić?
Anaru - Sob 17 Lis, 2012 23:21
| adminluc napisał/a: | | Jeśli chodzi o rozwiązanie na złącze USB to jest coś takiego: |
Oooo, dzięki.
Mam router, a co powinnam zrobić?
ŁukaszG - Sob 17 Lis, 2012 23:47
| Agn napisał/a: | . Proszę zatem o cierpliwość (ale możesz się śmiać do woli ). Jak to sprawdzić? |
Masz komputer przenośny czy stacjonarny?
Jak przenośny podaj nazwę, model.
Jak stacjonarny to napisz jaki masz zainstalowany system, zerknij czy nie masz z tyłu antenki lub czegoś wystającego na porcie USB
| Anaru napisał/a: | Mam router, a co powinnam zrobić? |
Podłączyć komputer przenośny odpowiednim przewodem (tzw. skrętka sieciowa, w sklepach od kilku złotych) do routera. Potem, w zależności jak masz skonfigurowaną sieć, poustawiać parę rzeczy na komputerze przenośnym i komputery będą się widzieć w sieci.
Agn - Sob 17 Lis, 2012 23:51
| adminluc napisał/a: | | Masz komputer przenośny czy stacjonarny? |
Laptop, samsung. Windows Vista. I nic nie sterczy.
ŁukaszG - Sob 17 Lis, 2012 23:54
| Agn napisał/a: | | adminluc napisał/a: | | Masz komputer przenośny czy stacjonarny? |
Laptop, samsung. Windows Vista. I nic nie sterczy. |
90%, że ma WiFi, ale podaj jaki model - zerknij w dolny prawy róg POD ekranem, może np. RC510, RC 710 itp.
Anaru - Nie 18 Lis, 2012 00:05
| adminluc napisał/a: | | Anaru napisał/a: | Mam router, a co powinnam zrobić? |
Podłączyć komputer przenośny odpowiednim przewodem (tzw. skrętka sieciowa, w sklepach od kilku złotych) do routera. Potem, w zależności jak masz skonfigurowaną sieć, poustawiać parę rzeczy na komputerze przenośnym i komputery będą się widzieć w sieci. |
I co po podłączeniu przenośnego do routera? Przenośny chyba nie ma tam zostać?
Sieć mam nadal nie skonfigurowaną po resecie routera, zbieram się od jakiegoś czasu do wymiany modemu (routera?), który dostaliśmy kiedyś tam od dostawcy, ale idzie mi to jak krew z nosa.
Nie za bardzo mam zaufanie do otwierania zdalnego dostępu do kompa, chyba wole kabelek, to wydaje mi się łatwiejsze.
No i pojęcia nie mam jakie parę rzeczy poustawiać
ŁukaszG - Nie 18 Lis, 2012 00:25
| Anaru napisał/a: | | I co po podłączeniu przenośnego do routera? |
Zakładam, że komputer stacjonarny też jest podpięty kablem do routera (?).
Jeśli tak, wykonaj następujące kroki:
- skrót: klawisz Win i R - powinno otworzyć się okno Uruchom
- wpisz polecenie: cmd i wciśnij Enter
- wpisz: cd.. (dwie kropki za cd) Enter i powtórz: cd.. Enter - teoretycznie teraz pasek poleceń skrócony jest tylko do oznaczenia dysku i widzisz coś takiego: "C:\>"
- wpisz: ipconfig /all > ip.txt - Enter - na dysku c: pojawił się plik ip.txt z danymi o połączeniach sieciowych
- wpisz: exit - Enter - okno z linią poleceń zniknie
- wyślij mi na maila plik ip.txt - zerknę na niego i podpowiem Ci co ustawić na laptopie, aby komputery się zobaczyły.
Napisz mi jeszcze tylko jakie masz systemy operacyjne na obu kompach.
Oczywiście oba komputery muszą być podpięte jednocześnie. Nie wiem czy masz dwa kabelki do podłączenia.
Agn - Nie 18 Lis, 2012 13:38
| adminluc napisał/a: | | zerknij w dolny prawy róg POD ekranem, może np. RC510, RC 710 itp. |
O, właśnie tak do mnie trzeba mówić, jeśli chodzi o komputery.
*zerka* SA11
ŁukaszG - Nie 18 Lis, 2012 13:59
Czy dobrze widzę, że łączysz się z internetem przez modem DSL? Masz go podpiętego przez port USB czy masz router z wbudowanym modemem DSL? Pytam, bo może masz przypadkiem router z obsługą WiFi.
Agn - Nie 18 Lis, 2012 14:38
Przez co?
YYy... Z netem łączę się przez modem iPlusa. To jedyny internet, o którym wiem, jaki mam.
Ania Aga - Nie 18 Lis, 2012 21:03
Czy ktoś ma problem z odbiorem cyfrowej telewizji naziemnej, bo ja mam. Od kilku miesięcy można ją już odbierać, kupiłam więc dekoder i nie znalazł żadnych programów. Mam zwykłą antenę siatkową, telewizję analogową odbiera bardzo dobrze. Więc dlaczego ?
corrado - Nie 18 Lis, 2012 21:55
W naszym rejonie wszystko gra OK. Jak masz dobry obraz z analoga to antena też OK.
Jesteś pewna, że cyfrowa u Ciebie jest z tej samej lokalizacji (kierunku) nadawana (nie wszędzie tak jest na razie)?
Jak tak to trzeba wejść w menu dekodera i kazać mu poszukać programów. I tyle.
Anaru jak jeszcze masz problem z tym routerem to mogę wszystko zrobić na miejscu w parę minut. Na odległość się poddaję . Zajmie to za dużo czasu - łatwiej się zorientuję jak zobaczę z czym mam do czynienia.
Anaru - Pon 19 Lis, 2012 00:01
| adminluc napisał/a: | | Anaru napisał/a: | | I co po podłączeniu przenośnego do routera? |
Zakładam, że komputer stacjonarny też jest podpięty kablem do routera (?).
Jeśli tak, wykonaj następujące kroki:
- skrót: klawisz Win i R - powinno otworzyć się okno Uruchom
- wpisz polecenie: cmd i wciśnij Enter
- wpisz: cd.. (dwie kropki za cd) Enter i powtórz: cd.. Enter - teoretycznie teraz pasek poleceń skrócony jest tylko do oznaczenia dysku i widzisz coś takiego: "C:\>"
- wpisz: ipconfig /all > ip.txt - Enter - na dysku c: pojawił się plik ip.txt z danymi o połączeniach sieciowych
- wpisz: exit - Enter - okno z linią poleceń zniknie
- wyślij mi na maila plik ip.txt - zerknę na niego i podpowiem Ci co ustawić na laptopie, aby komputery się zobaczyły.
Napisz mi jeszcze tylko jakie masz systemy operacyjne na obu kompach.
Oczywiście oba komputery muszą być podpięte jednocześnie. Nie wiem czy masz dwa kabelki do podłączenia. |
Teraz jestem padnięta strasznie i nie bardzo rozumiem, pomyślę nad tym jutro .
Nie, komputer nie jest podpięty bezpośrednio, jest w drugim pokoju i łapie sygnał przez TP Link czy coś takiego. I nie za bardzo mam go jak przenosić i podczepiać gdzie indziej.
Na wszystkim jest Windows XP o ile pamiętam, na moich dwóch na pewno.
| corrado napisał/a: | | Anaru jak jeszcze masz problem z tym routerem to mogę wszystko zrobić na miejscu w parę minut. Na odległość się poddaję . Zajmie to za dużo czasu - łatwiej się zorientuję jak zobaczę z czym mam do czynienia. |
Ok, zobaczymy.
Ale chyba wolę kabelek od udostępniania sobie komputerów, to wydaje mi się w tym wypadku prostsze. Chociaż pamiętam, że kiedyś ten przy routerze i ten mój mały laptok miały wzajemnie udostępnione katalogi.
ŁukaszG - Pon 19 Lis, 2012 01:00
| Anaru napisał/a: | | Nie, komputer nie jest podpięty bezpośrednio, jest w drugim pokoju i łapie sygnał przez TP Link czy coś takiego. |
Jeśli łączysz się bezprzewodowo, to tym bardziej drugi komputer też tak połącz. Jeśli nie masz stałego IP w "sieci domowej" i nie masz jakiś zabezpieczeń typu filtrowanie po adresach fizycznych kart sieciowych, to praktycznie podłączenie drugiego komputera sprowadzi się do połączenia z siecią bezprzewodową, którą emitują ten TP Link i wpisanie klucza, który pewnie znasz, a jak nie, to są programy, które Ci "przypomną" hasło, gdy uruchomimy na kompie z aktywnym połączeniem bezprzewodowym.
Potem zostanie jeszcze tylko udostępnienie jakiegoś katalogu na jednym i drugim komputerze i powinny się już praktycznie widzieć w otoczeniu sieciowym. Jeśli na obu jest WinXP to ewentualnie można ustawić tą samą nazwę grupy roboczej, to też czasami ma wpływ.
Ania Aga - Pon 19 Lis, 2012 13:32
| corrado napisał/a: | | Jak tak to trzeba wejść w menu dekodera i kazać mu poszukać programów. I tyle. |
Spróbuję jeszcze tak, dziękuję!
Anaru - Pon 19 Lis, 2012 15:10
A ja będę myśleć nad tym jutro, albo wtedy jak noc będzie trwała dłużej niż 1,5 godziny, bo na myślenie mnie dziś nie stać.
TP Link siedzi w moim komputerze od tyłu i łapie sygnał, pod router podpięty jest nie mój, więc niekoniecznie chcę mu udostępniać cokolwiek. Nie wiem czy mam cokolwiek zabezpieczone, bo chwilowo, tzn od jakiegoś czasu jest otwarte łącze (po resecie routera) i nie wiem jak w tym wypadku z udostępnianiem sobie między komputerami i czy aby nie udostępnię czegoś niechcący sąsiadom..
Ania Aga - Wto 20 Lis, 2012 18:13
Niestety ręczne wyszukiwanie nic nie dało. Co jeszcze można zrobić? Przestawić antenę?
Admete - Wto 20 Lis, 2012 18:36
Może jednak ta antena nie jest dobra. Ewentualnie dekoder do kitu...
|
|
|