To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Literatura - Proza i poezja - Ostatnio przeczytane

Agn - Czw 05 Maj, 2011 22:33

Poszukam. Może też jakaś litościwa dusza pożyczy spragnionej. Obaczym, co się da załatwić.
Anonymous - Pią 06 Maj, 2011 08:01

Chyba ALicja byłaby zainteresowana książka "Kamienista droga" Ja od kiedy przeczytałam mam gonitwę myśli na temat tej książki. Historia związku Kaszubki i przesiedleńca zza Buga. Coś niesamowitego, w pewnym momencie zapomniałam po prostu oddychać.
Alicja - Pią 06 Maj, 2011 11:57

muszę przeczytać, by wyrobić zdanie :mysle: ciekawe jak przedstawił Kaszubów :mysle: bo my tu honorowe i patriotyczne, jak górale :wink:
Anonymous - Pią 06 Maj, 2011 12:06

No coś takiego jest zarysowanego. Ale mi siadła treść na psychikę.
Alicja - Sob 07 Maj, 2011 18:27

to co ja mam powiedzieć skoro w tym tygielku mieszkam :wink: stan mojej psychiki? :lol:
Anonymous - Sob 07 Maj, 2011 18:52

Alicja napisał/a:
to co ja mam powiedzieć skoro w tym tygielku mieszkam stan mojej psychiki?

Ty jesteś dobry optymistyczny człowiek. A ja sługa Lucyfera- Chodząca Depresja!

Agn - Sob 07 Maj, 2011 21:20

Skończyłam.
Skończyłam czytać Pasję według Einara.
Nie wiem, co napisać. Łzy niczym wielkie grochy spłynęły mi po twarzy. Przepiękna jest ta książka, co tu dużo mówić?
Losy Einara są... ciekawe, powolne, ale, jak zgadłam, sporo tam polityki, na którą się bohater w ogóle nie pisał, a w którą został w sumie wkopany. I urzekło mnie, jak autorka pokazała jego przemianę w chrześcijanina. Od powtarzania szmeru modłów klepanych przez innych w klasztorze i chrzest, w którym w myślach wzywał imię swego ojca, po wyuczenie, a w końcu naprawdę głęboką wiarę. Przy czym wizja kościoła Einara uderzy. Konflikt między jego wiarą, a tym, co widzi, jest nieziemski.
Czeka nas jeszcze tylko jeden tom "Drogi Północnej" - Opowieść Bjorna, Ragnara i Gudrun. Będę płakała rzewnymi łzami, gdy znajdzie się w moich rękach. Tym bardziej, że na końcu Einara... jest, oczywiście, zapowiedź rzeczonego tomu. Wypowiedź Gudrun wieńcząca ową zapowiedź wbiła mnie w fotel. O ja pier... :shock: Umrę chyba przy lekturze!!!
Rzecz jasna polecam. Elżbieta Cherezińska swym piórem potrafi zafascynować, wręcz opętać czytelniczą duszę.

Yvain - Sob 07 Maj, 2011 21:48

Agn napisał/a:
Elżbieta Cherezińska swym piórem potrafi zafascynować, wręcz opętać czytelniczą duszę.

Zgadza się. Dobrze powiedziane, nie mogę się doczekać kiedy sięgnę po kolejną książkę :mrgreen:

migotka - Pon 09 Maj, 2011 08:33

Pasja według Einara
http://slowemmalowane.blo...dug-einara.html

Alicja - Wto 10 Maj, 2011 11:26

Agn napisał/a:
Wypowiedź Gudrun wieńcząca ową zapowiedź wbiła mnie w fotel. O ja pier... Umrę chyba przy lekturze!!!

może lepiej napierw skończ lekturę i napisz kilka słów :wink:

Agn - Wto 10 Maj, 2011 12:09

No właśnie napisałam - wypowiedź Gudrun jest już z zapowiedzi ostatniego tomu. A to, co pisałam powyżej, to wrażenia z całości lektury. Mocno nieskładne, ale nie umiem sobie poukładać tego, co mi się działo w środku w trakcie i po lekturze.
Admete - Wto 10 Maj, 2011 20:28

Szukam dla siebie książek spoza beletrystyki, bota ostatnio mnie raczej nudzi i znalazłam coś ciekawego:

http://www.wab.com.pl/?EC...=587&ec=z-wagsc

Księga ksiąg utraconych
Stuart Kelly

Zastanowię się nad kupnem.

Deanariell - Wto 10 Maj, 2011 22:50

Admete napisał/a:
Księga ksiąg utraconych
Stuart Kelly

A wiesz, że to może być naprawdę ciekawe... :mysle:

Alicja - Śro 11 Maj, 2011 11:30

Admete napisał/a:
Szukam dla siebie książek spoza beletrystyki, bota ostatnio mnie raczej nudzi i znalazłam coś ciekawego:

http://www.wab.com.pl/?EC...=587&ec=z-wagsc

Księga ksiąg utraconych
Stuart Kelly

Zastanowię się nad kupnem.

skoro beletrystyka cię nudzi polecam Bartoszewskiego- Życie trudne lecz nie nudne

praedzio - Śro 11 Maj, 2011 12:39

Ja już wolę beletrystykę poczytać, niż te fanfarony, co ostatnio opracowuję. :roll: Biblioteka naukowa, psia jej mać...
Admete - Śro 11 Maj, 2011 14:30

Jeśi to wspomnienia, to chętnie.
praedzio - Śro 11 Maj, 2011 14:58

Mam alergię na wspomnienia. ;) Za dużo tego u mnie.
Admete - Śro 11 Maj, 2011 15:09

Dobrze napisane wspomnienia nie są złe. Oczywiście nie mam na mysli wspomnień z dzaiłań wojennych ;)
praedzio - Śro 11 Maj, 2011 15:19

No, właśnie. :wink:
Admete - Śro 11 Maj, 2011 15:21

Domyślam się z czym masz do czynienia, bo my mamy spotkania z kombatantami.
praedzio - Śro 11 Maj, 2011 21:13

Ostatnio namnożyło się różnych publikacji o Smoleńsku. I ja to cholerstwo muszę opracowywać. :roll: A teoria spiskowa goni teorię spiskową. A już najgorzej jest, jak do pióra dorwie się (były) wojskowy... :zalamka: Już pal licho teorie głoszone przez jednego z drugim (swoją drogą czekam na publikację wskazującą jednoznacznie na winę UFO), ale językowo to to leży i kwiczy... Kto im to wydał... :confused3:
Admete - Śro 11 Maj, 2011 21:34

Współczuję ci serdecznie czegoś takiego. Musisz całe przeczytać?
praedzio - Śro 11 Maj, 2011 21:53

A Boże uchowaj! Trochę wstępu, trochę spis treści, żeby móc to jakoś ohasłować - i tyle. Czasem z ciekawości podczytam to i owo. No i bywa, że żałuję tej ciekawości. :roll:
Agn - Śro 11 Maj, 2011 21:53

Borze szumiący, Praedwardzie! Najwyższe wyrazy współczucia! Ja już chciałam skombinować koszulkę z napisem "Mam dość Smoleńska!", ale w obawie przed linczem takowej nie nabywam. Niemniej na widok kolejnej publikacji na ten temat mam to samo odczucie, co na widok kolejnej publikacji z nastoletnimi wampiórami. I nie są to odczucia MIESZANE. :roll:

Ze wspomnień ciekawych, które dobrze mi się czytało, to "Dzieci Stalina" Owena Matthewsa. I coś jeszcze czytałam, ale za Chiny ludowe nie mogę sobie przypomnieć. Ja bardziej wtykam nos w reportaże niż w czyste wspomnienia.

Anonymous - Śro 11 Maj, 2011 22:18

Właśnie skończyłam czytać książkę "Dziedzictwo" autorstwa Philippy Gregory - autorki Kochanic króla. Książka mnie niesamowicie wciągnęła. I przybliżyła dyskutowaną w wątku Downton Abbey problematykę majoratu. Książka mroczna i w gruncie rzeczy bardzo smutna. Ale czytało mi się świetnie!