Z Południa na Północ Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.
Seriale - Fajny serial wczoraj widziałem ...
Admete - Pon 09 Wrz, 2013 20:14 No i powiedzcie mi jak tu nie zazdrościć tym cholernym Brytolom!primavera - Pon 09 Wrz, 2013 20:19 Rozpoznałam chyba większość:
Downton Abbey 4
Endeavour 2
Vera 3
Selfridge 2
Bletchley Circle 2Admete - Pon 09 Wrz, 2013 20:26 Verę oglądam...Endeavour 2 musze sobie przypomnieć 1 sezon z mojego ślicznego dvd amazonowego... Selfridge 2 Caitriona - Pon 09 Wrz, 2013 20:34 Verę też oglądam Tak na marginesie, czy mi się wydaje, czy patolog Billy ma coś do niej? No po prostu powalił mnie jak zaczął śpiewać piosenkę Bruno Marsa
Na Endeavour 2 bardzo się cieszę, na Bletchley Circle 2 też milenaj - Pon 09 Wrz, 2013 20:39
Admete napisał/a:
Endeavour 2
A nie znam....
Mr. Selfridge i Bletchley Circle też czekam. Akaterine - Pon 09 Wrz, 2013 21:07 A może wiecie, kim jest chłopak w czerwonym szlafroku, który mija Selfridge'a grającego w karty? Albo kobieta w 40. sekundzie - wygląda trochę jak Helen Mirren. Zastanawiam się też, dlaczego pokazali starszego Morse'a - no chyba że jako promocję Endeavoura.Eeva - Wto 24 Wrz, 2013 11:01 Wczoraj zakończył sie (w koooońcuuuuuu) Dexter.
Mimo całej mej radości, ze skończyli zarzynać ten serial, jestem zdegustowana zakończeniem. Cały sezon był nudny jak flaki z olejem, a zakończenie zupełnie mnie dobiło.
Spoiler:
Dex odpływający w burzę, aby szlachetnie uciec z życia osób które kocha? no litosci. nie powiem, było to kompatybilne z tą całą jego "przemianą wewnętrzną" ale i tak zupełnie mi nie pasowało do charakteru serialu. A końcówka "7 lat później" już zupełnie sprawiła, że miałam ochotę walić głową w mur. Bez niej byłoby o wiele ciekawsze, bo pozostałoby otwarte pytania "a może jednak przeżył".
Akaterine - Wto 24 Wrz, 2013 17:13 O, to zaraz się zabieram. Spodziewałam się beznadziejnego zakończenia (podzielam zdanie, że ten sezon to nuda, a im dalej tym gorzej), więc jestem ciekawa, jak beznadziejne będzie .Akaterine - Wto 24 Wrz, 2013 19:18 Obejrzałam. Normalnie jakby ktoś na kolanie pisał scenariusz
Spoiler:
Mnie załamało, co zrobili z Deb - wyznała miłość Joey'owi, przeszła operację, normalnie jeszcze gadała, nagle bach, wylew, i jeszcze Dexter postanowił odłączyć ją od aparatury i wrzucić do morza - wtf?
Patrzę na komentarze na imdb:
"No exaggeration: Worst series finale of ALL TIME"
"One of the worst finales ever"
"That ending raped my soul"
No, czyli nie tylko nam się nie podobało .
I ciekawostka z imdb - jak serial by się zakończył, gdyby scenariusz miał napisać facet odpowiedzialny za pierwsze cztery sezony - to byłoby coś:
http://www.imdb.com/title...hread/220035122Alicja - Wto 24 Wrz, 2013 20:10 Dla odprężenia oglądam Death in Paradise - brytyjski inspektor policji na zesłaniu na Karaibach. Bohater dedukujący jak sam Sherlock Holmes w największym upale chodzi w garniturze,nawet na plaży, a w chwilach wolnych poszukuje dobrej herbaty. Sezon 2 tylko po angielskuAkaterine - Wto 24 Wrz, 2013 20:16
Alicja napisał/a:
Sezon 2 tylko po anielsku
Skoro "Paradie", to musi być anielsko
Sorry, nie mogłam się powstrzymać .Eeva - Śro 25 Wrz, 2013 08:50
Akaterine napisał/a:
I ciekawostka z imdb - jak serial by się zakończył, gdyby scenariusz miał napisać facet odpowiedzialny za pierwsze cztery sezony - to byłoby coś:
dobre zakończenie. Niby szału nie robi, ale milion razy lepsze od tych cierpień młodego Wertera, które zostały nam zaserwowane.
Spoiler:
Dla mnie dobrym zakończeniem byłoby jakby bezpiecznie dotarł do Argentyny. Już ok, niech utopi tą Deb, na upartego ok, to bardzo w stylu Dextera (no może mniej melancholii i przeciągłych spojrzeń) a potem Argentina here I come. Uważam, ze Dex zasługuje na swoje szczęśliwe zakończenie.
Alicja - Czw 26 Wrz, 2013 20:10
Akaterine napisał/a:
Alicja napisał/a:
Sezon 2 tylko po anielsku
Skoro "Paradie", to musi być anielsko
Sorry, nie mogłam się powstrzymać .
Taak, to przez ten RajRaczejRozwazna - Nie 29 Wrz, 2013 18:05 Widziałam dzisiaj kawałek serialu fantastycznego "dziesiąte królestwo". Wciąga, to takki trochę powrót do klimatów dzieciństwa Spróbuję go gdzieś znaleźć w całości...Akaterine - Nie 29 Wrz, 2013 18:13 Oglądałam to kiedyś! Całkiem fajna bajeczka praedzio - Nie 29 Wrz, 2013 18:48 Też to lubiłam. Akaterine - Pią 11 Paź, 2013 20:09 Chciałam tylko dać znać o nowym serialu brytyjskim - Breathless, o pracownikach szpitala w latach 50.Admete - Pią 11 Paź, 2013 20:15 Może być ciekawe.Caitriona - Pią 11 Paź, 2013 20:40 Jest jeszcze jeden The Last Witch.milenaj - Nie 13 Paź, 2013 10:46
Akaterine napisał/a:
Chciałam tylko dać znać o nowym serialu brytyjskim - Breathless, o pracownikach szpitala w latach 50.
Obejrzałam i stanowczo jest wciągający.
A Jack Devenport to po prostu.
Zamierzam jeszcze zobaczyć "By any means"Akaterine - Nie 13 Paź, 2013 11:42 Jest wciągający, jest. Choć dla mnie połowa uroku polega na tym, że dzieje się w latach 50. . Gdyby działo się współcześnie pewnie nawet bym się nie zainteresowała.Ania Aga - Nie 13 Paź, 2013 13:28 Poirot: Słonie maja dobrą pamięć, o dziwo, ten odcinek bez udziwnień scenariuszowych, wierny powieści Agathy, a przez to bardzo dobry. W jednej z ról występuje Wickham z DiU 1995, i tutaj także wszystkie się w nim kochają.Admete - Nie 13 Paź, 2013 14:43 Breathless faktycznie dobre.milenaj - Nie 13 Paź, 2013 14:52 Prawda? Już się ciesze na następne odcinki.
"By any means" na razie bez rewelacji.
A czy ktoś ogląda "Masters of sex"?
Też świetny.zooshe - Nie 13 Paź, 2013 15:43
milenaj napisał/a:
A czy ktoś ogląda "Masters of sex"?
Też świetny.
Widziałam 2 pierwsze odcinki i bardzo mi się podobał, (zwłaszcza M. Sheen) ale kolejnych nie mogłam znaleźć.