Ekranizacje - Zapowiedzi nowych ekranizacji
Admete - Pon 21 Sie, 2017 11:35
Od tej informacji się zaczęło
milenaj - Pon 21 Sie, 2017 12:02
| Admete napisał/a: |
Od tej informacji się zaczęło |
A to przeoczyłam początek całkiem. A na fb miałam dziś i tak mi się skojarzyło.
Agn - Pon 21 Sie, 2017 12:21
Aczkolwiek nius jest bardziej enigmatyczny niż nasza Tamara - tutaj jest istny mrok DiU.
PS Czy was też irytuje, jak ktoś pisze nazwisko "Austin" zamiast "Austen"? Zwłaszcza jeśli robią to brytyjskie media, które nie ważą się przekręcić nazwiska ich własnego Dickensa, ale ich własnej Austen już tak? Hmpf!
Tamara - Pon 21 Sie, 2017 13:17
No zdecydowanie
behemotka - Czw 19 Lip, 2018 22:50
https://deadline.com/2018/07/alicia-witt-takes-lead-in-indie-feature-modern-persuasion-based-on-jane-austen-book-1202413280/
nowe współczesne Perswazje
no i robią adaptację "Sandition", ale chyba ktoś już o tym pisał tutaj
Admete - Pią 20 Lip, 2018 06:08
Dla mnie takie przeróbki są całkowicie bez sensu. Lepiej niech napiszą własną historię.
Caroline - Pią 20 Lip, 2018 09:11
Hmm, na początku pomyślałam ok, jeszcze jedna luźna adaptacja. Można zobaczyć. Ale tak jak czytam opis, to mam wrażenie, że ktoś nie zrozumiał książki. Albo jest głupi.
Przeniesienie Perswazji w dzisiejsze czasy nie jest niemożliwe, chętnie bym to zobaczyła. Ale kluczem jest dojrzała emocjonalnie bohaterka, której zdarzyło się popełnić w życiu błąd, który po latach ją ściga (ze szczęśliwym skutkiem). A tutaj to brzmi jak głupawy schemat: "Samotna pracoholiczka, pozornie szczęśliwa, ale ma kota (biedne koty, po wsze czasy symbolem nieszczęśliwych na własne życzenie starych panien!) i najchętniej zwinęłaby się w kłębek i szlochała jak nastolatka, bo musi spotykać swojego byłego". Co to ma z Anną i Perswazjami wspólnego? Nic. Książkę czytał kretyn albo ktoś zakładający, że wyprodukuje kolejne sztampowe badziewie, ale podepnie to pod popularność Jane - zawsze jakieś fanki przyjdą do kina
Admete - Pią 20 Lip, 2018 09:12
| Caroline napisał/a: | | Co to ma z Anną i Perswazjami wspólnego? Nic |
Takie było też moje odczucie. Musieliby zostawić Annę jako Annę - z jej łagodnym charakterem, silnymi uczuciami, pomocną, nieco introwertyczną natury, osobą skłonną do samoanalizy. Mogłaby być w naszych czasach psychologiem I powinna być z dobrej w miarę zamożnej rodziny, która ma obecnie kłopoty. Dałoby się to jak najbardziej zrobić i to całkiem sensownie.
Akaterine - Nie 22 Lip, 2018 18:36
Anna jako psycholog byłaby idealna - jak sobie przypomnę te sceny, gdy każdy po kolei jej się zwierzał .
Admete - Nie 22 Lip, 2018 18:49
| Akaterine napisał/a: | jak sobie przypomnę te sceny, gdy każdy po kolei jej się zwierzał . |
To mnie natchnęło
Akaterine - Nie 22 Lip, 2018 20:45
Rodzina Anny jako biznesmeni obracający się w lepszym towarzystwie, którym interes podupada - pogardzali nią, że została psychologiem. Wentworth jako biedny student, który zrobił później karierę. Pomysły można mnożyć .
Admete - Nie 22 Lip, 2018 21:10
Na przykład start up założył i odniósł sukces
ita - Nie 22 Lip, 2018 21:32
A Mary jako skwaszona pani domu. Nie pracująca oczywiście, przy mężu. Wyobrażam ją sobie kupującą w aptekach tony suplementów, oglądającą w tv telenowele i telezakupy
Admete - Pon 23 Lip, 2018 07:44
Dobre A Elizabeth uprawiająca clubbing, snobistyczna, od przyjęcia do przyjęcia Poluje na męża.
Akaterine - Pon 23 Lip, 2018 17:43
Ale żaden nie jest wystarczająco dobry, bo musi mieć własną firmę, albo być gdzieś prezesem. A pan Eliot byłby jako dawny wspólnik w firmie ojca, który uciekł za granicę, ale wrócił i próbuje znowu się wkraść w łaski.
| ita napisał/a: | A Mary jako skwaszona pani domu. Nie pracująca oczywiście, przy mężu. Wyobrażam ją sobie kupującą w aptekach tony suplementów, oglądającą w tv telenowele i telezakupy |
A jej mąż np. jako typowy wielbiciel piłki nożnej, któremu w głowie tylko mecze (jako zastępstwo austenowskich polowań ).
Admete - Pon 23 Lip, 2018 18:45
Nieźle nam to idzie Na pewno lepiej niż scenarzystom tamtego projektu. Pani Clay to byłaby masażystka lub trenerka personalna Ewentualnie dietetyczka.
Akaterine - Pon 23 Lip, 2018 18:49
Albo osobista makijażystka lub kosmetyczka Elżbiety. Z mega tapetą na twarzy i ustami z botoksem .
behemotka - Pią 09 Lis, 2018 19:08
jeśli lubicie dziwaczne adaptacje to proszę
https://www.imdb.com/title/tt8498184/
https://www.imdb.com/title/tt8634192/?ref_=nv_sr_7
typowe hallmarkowe świąteczne badziewie ale z kronikarskiego obowiązku wrzucam
Agn - Czw 15 Lis, 2018 09:19
O matko... To serio ma coś wspólnego z prozą Jane Austen? Ja bym przyjęła teorię o zbieżności imion niektórych bohaterów...
behemotka - Wto 26 Mar, 2019 18:38
https://www.imdb.com/titl..._=nm_flmg_act_5
nowa Emma
Akaterine - Wto 26 Mar, 2019 18:46
Coś wiadomo, czy klasyczna adaptacja czy kolejne uwspółcześnienie?
Mógłby ktoś nakręcić Perswazje. Ma zdecydowanie zbyt mało adaptacji. Zasługuje na wersję kinową a la RiR.
BeeMeR - Wto 26 Mar, 2019 18:51
Ja to bym się nie obraziła o ładną ekranizację Błękitnego zamku, ale to nieco inna bajka
Admete - Wto 26 Mar, 2019 19:07
A ja na porządny Mansfield Park.
Akaterine - Wto 26 Mar, 2019 19:14
To też, ale koniecznie serial - w filmie trudno byłoby zmieścić fabułę, przy jednoczesnym zachowaniu spokojnego tempa.
milenaj - Śro 27 Mar, 2019 12:42
Moim zdaniem akurat nowa Emma kompletnie nie jest potrzebna....
|
|
|