Literatura - Proza i poezja - To czytamy - mole książkowe w akcji ;) Odsłona IV
Tamara - Wto 23 Lut, 2021 19:20
Solaris nie lubię , ale na Dziennikach i Cyberiadzie się wychowałam i Opowieściach o pilocie Pirxie. Oprócz tego zbiór opowiadań Inwazja z Aldebarana, a zwłaszcza tytułowe, opisujące zetknięcie wysoko rozwiniętej cywilizacji najeźdźców z rzeczywistością polskiego PGRu
Katar - kryminał z morderstwami nie powiem przez kogo dokonywanymi
Kongresu chyba nigdy nie przeczytałam .
BeeMeR - Wto 23 Lut, 2021 19:32
Solaris czytałam dawno temu (ale niewiele pamiętam więc chyba powtórzę) jak miał wyjść film z Clooneyem, który mnie nieszczególnie zachwycił żeby nie powiedzieć, że znudził
Dzięki coś sobie wybiorę - na razie czytam dzieci Diuny
Agn - Wto 23 Lut, 2021 19:35
| BeeMeR napisał/a: |
Dzięki coś sobie wybiorę - na razie czytam dzieci Diuny |
Juz 3 tom przerabiasz?! Och, to niedlugo "Bog imperator Diuny".
BeeMeR - Wto 23 Lut, 2021 19:39
Ups, chyba jednak Mesjasza Diuny - drugi tom.
Agn - Wto 23 Lut, 2021 19:47
A juz myslalam, ze jak perszing lecisz...
Ale "Mesjasz" krociutki... Duzo czasu nie zajmuje...
BeeMeR - Wto 23 Lut, 2021 20:02
Do Dzieci Diuny tez się dobiorę
annmichelle - Pon 01 Mar, 2021 18:01
Ostatnio przeczytałam dwie książki Katherine Webb ("Die Frauen am Fluss" i "Das fremde Mädchen") i obie przerosły moje oczekiwania.
W każdym razie polecam obie do poczytania (póki co po angielsku/niemiecku).
Szkoda, że nikt nie przetłumaczył ich jeszcze na język polski (dotychczas po polsku ukazały się trzy książki Webb: "Echa pamięci", "Dziedzictwo" i słaba wg mnie "Angielka"), dla mnie była to wciągająca lektura, a w przypadku drugiej z nich akcja działa się głównie w Bath w 1821 roku, więc niejako stanęły mi przed oczami "Perswazje" Jane Austen.
Agn - Czw 04 Mar, 2021 09:20
Z czym sie je te ksiazki? Jaki to gatunek? Tytuly (tych polskich) cos mi mowia, ale nie wiem co, wiec na bank nie czytalam.
annmichelle - Czw 04 Mar, 2021 09:46
| Agn napisał/a: | Z czym sie je te ksiazki? Jaki to gatunek? Tytuly (tych polskich) cos mi mowia, ale nie wiem co, wiec na bank nie czytalam. |
Z polskich najbardziej podobały mi się "Echa pamięci", "Dziedzictwo" było jej debiutem i mimo, że jest chyba największym bestsellerem Webb to dla mnie na pewno nie jej najlepszą książką. A "Angielka" zupełnie mi się nie podobała.
Agn, gatunek - książka obyczajowo-historyczna , odkrywanie tajemnicy, wątek morderstwa lub innej nikczemności , wątek (nieoczywisty) miłosny - aczkolwiek, jak ktoś szuka typowego romansu to zdecydowanie nie ten gatunek.
Językowo są bardzo w porządku, także plastyczne opisy mi się podobają oraz nakreślenie bohaterów. Stara Anglia, państwo, służba, przemiany obyczajowe, wojny, itd.
W stylu książek Kate Morton, jeśli coś Ci to mówi. Tyle, że może bardziej drastycznie sytuacyjnie i/lub językowo.
Agn - Czw 04 Mar, 2021 10:06
Hmm z Kate Morton mi sie nigdy nie udalo, nie wciagnela mnie. Ale moze to nie byl dobry czas na probowanie.
Ale nadal mam kryzys czytelniczy, szukam, czym sie ratowac i ciagle nadziewam sie na mur.
annmichelle - Czw 04 Mar, 2021 15:12
| Agn napisał/a: |
Ale nadal mam kryzys czytelniczy, szukam, czym sie ratowac i ciagle nadziewam sie na mur. |
Agn, nic na siłę.
Może Bussi?
Ja mam odwrotny problem niż Ty: wielką ochotę na czytanie, górę nowozakupionych książek do przeczytania (w tym "Jedwabnik" i reszta serii ), tylko przez najbliższe ok. dwa tygodnie czasu, niestety, brak. To też jest frustrujące.....
Tamara - Czw 04 Mar, 2021 17:15
Agn, a może zmień gatunek ? odstaw beletrystykę a spróbuj czegoś dokumentalnego czy coś.
Agn - Czw 04 Mar, 2021 17:23
Na reportaz nie mam w ogole ochoty, ale za jakis czas pewnie siegne po biografie, na razie w bibliotece obladowalam sie powiesciami. Wzielam np. Bussiego i Paula Austera, bo nigdy nie czytalam.
A myslalam, czy nie wziac biografii Lempickiej, ale odlozylam.
Gupia jezdem.
Tez troche presje czuje z racji pracy - nie moge nie czytac. I pewnei ten mus tak dziala jak hamulec.
Nic to. Jak mi ksiazki nie wejda, zrobie sobie tydzien odpoczynku od czytania i zobaczymy jak bedzie.
annmichelle - Czw 04 Mar, 2021 18:42
| Agn napisał/a: | Wzielam np. Bussiego i Paula Austera, bo nigdy nie czytalam.
|
Którą książkę Bussiego?
A ja, głupia (zamiast zająć się robotą, która czeka), MUSIAŁAM dokończyć książkę ("The Unseen") Webb i na końcu miałam kluchę w gardle - kurcze, poruszyła mnie ta opowieść...
Agn - Czw 04 Mar, 2021 21:42
"Nie puszczaj mojej dloni", motyw troche jak z "Zaginiona dziewczyna", a przynajmniej tak wnioskuje z opisu.
Zachecasz do tej Webb...
annmichelle - Pią 05 Mar, 2021 07:19
| Agn napisał/a: | | "Nie puszczaj mojej dloni", motyw troche jak z "Zaginiona dziewczyna", a przynajmniej tak wnioskuje z opisu. |
„Nie puszczaj mojej dłoni” jest chyba najbliższa typowemu thrillerowi z szybką akcją.
Wiele się tu dzieje: morderstwa, porwania, pościgi, itd.
Podobało mi się miejsce akcji, bo wcześniej niewiele wiedziałam o Reunion, a tak czytając książkę mimowolnie „przemierza się” wyspę i poznaje lepiej niż z przewodnikiem turystycznym. To był dla mnie duży plus tej powieści.
| Agn napisał/a: | | Zachecasz do tej Webb... |
Raczej wyrażam moje emocje podczas czytania.
Dotychczas przeczytałam 6 jej powieści i jedna mi się bardzo nie podobała, a reszta tak, więc trudno też napisać, że zachęcam, bo jednak nie jest tak, że trafia do mnie za każdym razem. Na pewno ma talent do tworzenia niejednoznacznych bohaterów i ciekawych rozwiązań fabularnych, no i ta nuta nostalgii za starym światem. Lubię poczytać czasem książki z kryminalnym wątkiem, gdzie akcja nie pędzi "na łeb na szyję".
Ale jeśli nie podobała Ci się Kate Morton (którą uważam za jeszcze lepszą warsztatowo) to Katherine Webb też raczej Ci nie podejdzie.
Ale kto wie?
Agn - Pią 05 Mar, 2021 08:51
Nie ma tak, zeby pisarz za kazdym razem napisal arcydzielo, najlepszym trafiaja sie slabsze ksiazki. Jesli 5 na 6 ksiazek ci sie podobalo, to uwazam, ze jest wiecej niz dobrze.
Zobaczymy, jak mi sie ta powiesc Bussiego spodoba. Zaczelam zdobyty stosik ksiazek wlasnie od niej, zaczelo sie dobrze.
annmichelle - Pią 05 Mar, 2021 13:49
| Agn napisał/a: | Jesli 5 na 6 ksiazek ci sie podobalo, to uwazam, ze jest wiecej niz dobrze. |
W sumie masz rację.
Miłego czytania.
Na mnie czeka "nowy" Bussi ("Sniłam zbyt mocno") , ale narazie - szlaban=praca.
Agn - Pią 05 Mar, 2021 14:06
Ten Bussi, ktorego czytam, mnie wciagnal na razie. Moze przelamie kryzys... To bym moze reszte jego ksiazek tez przeczytala.
annmichelle - Pią 05 Mar, 2021 14:24
| Agn napisał/a: | To bym moze reszte jego ksiazek tez przeczytala. |
Agn, bardzo mi się podoba Twoje podejście!
Przeczytałam wszystkie (oprócz tej ostatniej...), o chyba każdej wrzuciłam na LC moją opinię, to jakbyś chciała poznać trochę bliżej "co i jak" to daj znać.
Agn - Pią 05 Mar, 2021 15:23
Czytalam tutaj twoje opinie, dlatego m. in. zdecydowalam sie przeczytac cos z jego tworczosci.
Bussi umie pisac, nie uzywa tylko 50 slow. A jak mnie zlapie faza, to pociagne sobie calosc tworczosci autora - ja tak mam. Zwlaszcza jak mnie zlapie faza na kryminaly.
annmichelle - Pią 05 Mar, 2021 19:12
| Agn napisał/a: | Czytalam tutaj twoje opinie, dlatego m. in. zdecydowalam sie przeczytac cos z jego tworczosci. |
A, to super.
| Agn napisał/a: | | Bussi umie pisac, nie uzywa tylko 50 slow. |
Dlatego szkoda, że jednak nie jest tak bardzo znany, jak autorzy, którzy właśnie piszą prostym językiem.
Bussi umie budować atmosferę, a co do narracji to potrafi ją mistrzowsko prowadzić (najlepszy przykład to "Czarne nenufary").
| Agn napisał/a: | | A jak mnie zlapie faza, to pociagne sobie calosc tworczosci autora - ja tak mam. |
To tak jak ja. Mam tak często, m.in. z Bussim , Akuninem, P.D. James, Nesserem, Cleeves, Musso, Minierem, Nesbo, itd.
Jak się uporam z robotą to będę dalej czytać Webb, później serię Rowling ze Strikiem.
Jak przeczytasz kiedyś "Czarne nenufary" to daj znać.
Agn - Pią 05 Mar, 2021 22:17
Chcialam je upolowac w bibliotece, ale nie bylo. Chlip!
Zlapie je kiedys.
annmichelle - Sob 06 Mar, 2021 13:25
| Agn napisał/a: | Zlapie je kiedys. |
A ja właśnie otworzyłam sobie "Sniłam za mocno" (tak żeby się poszczuć ) i spostrzegłam fajny pomysł wydawcy i autora. Na jednej z pierwszych stron jest kopia odręcznej dedykacji dla polskich czytelników i autograf od Bussiego. Na pierwszy rzut oka wygląda jakbym miała książkę z odręczną dedykacją.
Pierwszy raz spotykam się z takim pomysłem.
Agn - Sob 06 Mar, 2021 16:52
Oooo, to musze poogladac te ksiazke z kazdej strony.
Ale najwazniejsze - i jak? I jak? I JAK TA NOWA KSIAZKA???
A w maju ma byc kolejna.
https://www.swiatksiazki....85-ksiazka.html
|
|
|