To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Literatura - Proza i poezja - To czytamy - mole książkowe w akcji ;) Odsłona IV

Tamara - Wto 23 Lut, 2021 19:20

Solaris nie lubię , ale na Dziennikach i Cyberiadzie się wychowałam :mrgreen: i Opowieściach o pilocie Pirxie. Oprócz tego zbiór opowiadań Inwazja z Aldebarana, a zwłaszcza tytułowe, opisujące zetknięcie wysoko rozwiniętej cywilizacji najeźdźców z rzeczywistością polskiego PGRu :-P

Katar - kryminał z morderstwami nie powiem przez kogo dokonywanymi :-P

Kongresu chyba nigdy nie przeczytałam .

BeeMeR - Wto 23 Lut, 2021 19:32

Solaris czytałam dawno temu (ale niewiele pamiętam więc chyba powtórzę) jak miał wyjść film z Clooneyem, który mnie nieszczególnie zachwycił :P żeby nie powiedzieć, że znudził :P
Dzięki coś sobie wybiorę - na razie czytam dzieci Diuny :mrgreen:

Agn - Wto 23 Lut, 2021 19:35

BeeMeR napisał/a:

Dzięki coś sobie wybiorę - na razie czytam dzieci Diuny :mrgreen:

:omg: :excited:
Juz 3 tom przerabiasz?! Och, to niedlugo "Bog imperator Diuny". :serce:

BeeMeR - Wto 23 Lut, 2021 19:39

Ups, chyba jednak Mesjasza Diuny - drugi tom.
Agn - Wto 23 Lut, 2021 19:47

A juz myslalam, ze jak perszing lecisz...
Ale "Mesjasz" krociutki... Duzo czasu nie zajmuje...

BeeMeR - Wto 23 Lut, 2021 20:02

Do Dzieci Diuny tez się dobiorę :)
annmichelle - Pon 01 Mar, 2021 18:01

Ostatnio przeczytałam dwie książki Katherine Webb ("Die Frauen am Fluss" i "Das fremde Mädchen") i obie przerosły moje oczekiwania. :mrgreen:
W każdym razie polecam obie do poczytania (póki co po angielsku/niemiecku).
Szkoda, że nikt nie przetłumaczył ich jeszcze na język polski :-| (dotychczas po polsku ukazały się trzy książki Webb: "Echa pamięci", "Dziedzictwo" i słaba wg mnie "Angielka"), dla mnie była to wciągająca lektura, a w przypadku drugiej z nich akcja działa się głównie w Bath w 1821 roku, więc niejako stanęły mi przed oczami "Perswazje" Jane Austen. :wink:

Agn - Czw 04 Mar, 2021 09:20

Z czym sie je te ksiazki? Jaki to gatunek? Tytuly (tych polskich) cos mi mowia, ale nie wiem co, wiec na bank nie czytalam. :mysle:
annmichelle - Czw 04 Mar, 2021 09:46

Agn napisał/a:
Z czym sie je te ksiazki? Jaki to gatunek? Tytuly (tych polskich) cos mi mowia, ale nie wiem co, wiec na bank nie czytalam. :mysle:

Z polskich najbardziej podobały mi się "Echa pamięci", "Dziedzictwo" było jej debiutem i mimo, że jest chyba największym bestsellerem Webb to dla mnie na pewno nie jej najlepszą książką. A "Angielka" zupełnie mi się nie podobała. :?
Agn, gatunek - książka obyczajowo-historyczna :wink: , odkrywanie tajemnicy, wątek morderstwa lub innej nikczemności :cool: , wątek (nieoczywisty) miłosny - aczkolwiek, jak ktoś szuka typowego romansu to zdecydowanie nie ten gatunek. :wink:
Językowo są bardzo w porządku, także plastyczne opisy mi się podobają oraz nakreślenie bohaterów. Stara Anglia, państwo, służba, przemiany obyczajowe, wojny, itd.
W stylu książek Kate Morton, jeśli coś Ci to mówi. Tyle, że może bardziej drastycznie sytuacyjnie i/lub językowo.

Agn - Czw 04 Mar, 2021 10:06

Hmm z Kate Morton mi sie nigdy nie udalo, nie wciagnela mnie. Ale moze to nie byl dobry czas na probowanie.
Ale nadal mam kryzys czytelniczy, szukam, czym sie ratowac i ciagle nadziewam sie na mur. :(

annmichelle - Czw 04 Mar, 2021 15:12

Agn napisał/a:

Ale nadal mam kryzys czytelniczy, szukam, czym sie ratowac i ciagle nadziewam sie na mur. :(

Agn, nic na siłę. :pociesz:
Może Bussi? :mysle:

Ja mam odwrotny problem niż Ty: wielką ochotę na czytanie, górę nowozakupionych książek do przeczytania (w tym "Jedwabnik" i reszta serii :-P ), tylko przez najbliższe ok. dwa tygodnie czasu, niestety, brak. :cry2: To też jest frustrujące..... :?

Tamara - Czw 04 Mar, 2021 17:15

Agn, a może zmień gatunek ? odstaw beletrystykę a spróbuj czegoś dokumentalnego czy coś.
Agn - Czw 04 Mar, 2021 17:23

Na reportaz nie mam w ogole ochoty, ale za jakis czas pewnie siegne po biografie, na razie w bibliotece obladowalam sie powiesciami. Wzielam np. Bussiego i Paula Austera, bo nigdy nie czytalam.
A myslalam, czy nie wziac biografii Lempickiej, ale odlozylam.
Gupia jezdem.

Tez troche presje czuje z racji pracy - nie moge nie czytac. I pewnei ten mus tak dziala jak hamulec.
Nic to. Jak mi ksiazki nie wejda, zrobie sobie tydzien odpoczynku od czytania i zobaczymy jak bedzie.

annmichelle - Czw 04 Mar, 2021 18:42

Agn napisał/a:
Wzielam np. Bussiego i Paula Austera, bo nigdy nie czytalam.

Którą książkę Bussiego? :-)

A ja, głupia (zamiast zająć się robotą, która czeka), MUSIAŁAM :cool: dokończyć książkę ("The Unseen") Webb :ops1: i na końcu miałam kluchę w gardle :( - kurcze, poruszyła mnie ta opowieść... :cry2:

Agn - Czw 04 Mar, 2021 21:42

"Nie puszczaj mojej dloni", motyw troche jak z "Zaginiona dziewczyna", a przynajmniej tak wnioskuje z opisu.

Zachecasz do tej Webb...

annmichelle - Pią 05 Mar, 2021 07:19

Agn napisał/a:
"Nie puszczaj mojej dloni", motyw troche jak z "Zaginiona dziewczyna", a przynajmniej tak wnioskuje z opisu.

„Nie puszczaj mojej dłoni” jest chyba najbliższa typowemu thrillerowi z szybką akcją.
Wiele się tu dzieje: morderstwa, porwania, pościgi, itd.
Podobało mi się miejsce akcji, bo wcześniej niewiele wiedziałam o Reunion, a tak czytając książkę mimowolnie „przemierza się” wyspę i poznaje lepiej niż z przewodnikiem turystycznym. :wink: To był dla mnie duży plus tej powieści.

Agn napisał/a:
Zachecasz do tej Webb...

Raczej wyrażam moje emocje podczas czytania. :-P
Dotychczas przeczytałam 6 jej powieści i jedna mi się bardzo nie podobała, a reszta tak, więc trudno też napisać, że zachęcam, bo jednak nie jest tak, że trafia do mnie za każdym razem. :wink: Na pewno ma talent do tworzenia niejednoznacznych bohaterów i ciekawych rozwiązań fabularnych, no i ta nuta nostalgii za starym światem. Lubię poczytać czasem książki z kryminalnym wątkiem, gdzie akcja nie pędzi "na łeb na szyję". :-)
Ale jeśli nie podobała Ci się Kate Morton (którą uważam za jeszcze lepszą warsztatowo) to Katherine Webb też raczej Ci nie podejdzie.
Ale kto wie? :wink:

Agn - Pią 05 Mar, 2021 08:51

Nie ma tak, zeby pisarz za kazdym razem napisal arcydzielo, najlepszym trafiaja sie slabsze ksiazki. Jesli 5 na 6 ksiazek ci sie podobalo, to uwazam, ze jest wiecej niz dobrze. ;)

Zobaczymy, jak mi sie ta powiesc Bussiego spodoba. Zaczelam zdobyty stosik ksiazek wlasnie od niej, zaczelo sie dobrze.

annmichelle - Pią 05 Mar, 2021 13:49

Agn napisał/a:
Jesli 5 na 6 ksiazek ci sie podobalo, to uwazam, ze jest wiecej niz dobrze. ;)

W sumie masz rację. :mrgreen:

Miłego czytania. :-)

Na mnie czeka "nowy" Bussi ("Sniłam zbyt mocno") :serce: , ale narazie - szlaban=praca. :evil:

Agn - Pią 05 Mar, 2021 14:06

Ten Bussi, ktorego czytam, mnie wciagnal na razie. Moze przelamie kryzys... :trzyma_kciuki: To bym moze reszte jego ksiazek tez przeczytala. :serce2:
annmichelle - Pią 05 Mar, 2021 14:24

Agn napisał/a:
To bym moze reszte jego ksiazek tez przeczytala. :serce2:

Agn, bardzo mi się podoba Twoje podejście! :cheerleader2:

Przeczytałam wszystkie (oprócz tej ostatniej...), o chyba każdej :mysle: wrzuciłam na LC moją opinię, to jakbyś chciała poznać trochę bliżej "co i jak" to daj znać. :wink:

Agn - Pią 05 Mar, 2021 15:23

Czytalam tutaj twoje opinie, dlatego m. in. zdecydowalam sie przeczytac cos z jego tworczosci. :kwiatek:
Bussi umie pisac, nie uzywa tylko 50 slow. A jak mnie zlapie faza, to pociagne sobie calosc tworczosci autora - ja tak mam. Zwlaszcza jak mnie zlapie faza na kryminaly.

annmichelle - Pią 05 Mar, 2021 19:12

Agn napisał/a:
Czytalam tutaj twoje opinie, dlatego m. in. zdecydowalam sie przeczytac cos z jego tworczosci. :kwiatek:

A, to super. :-)

Agn napisał/a:
Bussi umie pisac, nie uzywa tylko 50 slow.

Dlatego szkoda, że jednak nie jest tak bardzo znany, jak autorzy, którzy właśnie piszą prostym językiem.
Bussi umie budować atmosferę, a co do narracji to potrafi ją mistrzowsko prowadzić (najlepszy przykład to "Czarne nenufary").

Agn napisał/a:
A jak mnie zlapie faza, to pociagne sobie calosc tworczosci autora - ja tak mam.

To tak jak ja. :mrgreen: Mam tak często, m.in. z Bussim :mrgreen: , Akuninem, P.D. James, Nesserem, Cleeves, Musso, Minierem, Nesbo, itd. :mrgreen:
Jak się uporam z robotą to będę dalej czytać Webb, później serię Rowling ze Strikiem.

Jak przeczytasz kiedyś "Czarne nenufary" to daj znać. :-)

Agn - Pią 05 Mar, 2021 22:17

Chcialam je upolowac w bibliotece, ale nie bylo. Chlip!
Zlapie je kiedys. :)

annmichelle - Sob 06 Mar, 2021 13:25

Agn napisał/a:
Zlapie je kiedys. :)

:cheers:

A ja właśnie otworzyłam sobie "Sniłam za mocno" (tak żeby się poszczuć :twisted: ) i spostrzegłam fajny pomysł wydawcy i autora. Na jednej z pierwszych stron jest kopia odręcznej dedykacji dla polskich czytelników i autograf od Bussiego. Na pierwszy rzut oka wygląda jakbym miała książkę z odręczną dedykacją. :mrgreen:
Pierwszy raz spotykam się z takim pomysłem. :-)

Agn - Sob 06 Mar, 2021 16:52

Oooo, to musze poogladac te ksiazke z kazdej strony.

Ale najwazniejsze - i jak? I jak? I JAK TA NOWA KSIAZKA???
A w maju ma byc kolejna.
https://www.swiatksiazki....85-ksiazka.html