Fantastyka - Fantastyka na małym i dużym ekranie III
Admete - Nie 04 Wrz, 2022 10:25
No właśnie - intro - nigdy nie pomijałam, a mam zwyczaj od razu przechodzić do treści odcinka.
| Cytat: | | Mnie się też książki Martina podobały, za wyjątkiem ostatniej, która się za bardzo rozlazła w wątkach i postaciach. |
Tutaj się też z tobą zgodzę - wtedy Martin już chyba nie miał serca do serii.
Pierwszy wpis pod linkiem z YT, który wkeliłaś:
| Cytat: | No matter how bad the ending goes, the music of GOT is still a masterpiece
|
I drugi w kolejności:
| Cytat: | | I never skipped the opening theme, not once in any episode which means I probably spent over 2 hours listening to this masterpiece |
Agn - Nie 04 Wrz, 2022 11:37
Ja ksiazki porzucilam, serial tez. Jednak nie moj cyrk i nie moje malpy.
Od lat zapowiadane sa jakies "Wichry wojny" i tak jak przy "Tancu ze smokami" fani musieli czekac latami na ten tom. No zobaczymy, moze Martin przyspieszy, choc watpie. Ale mnie juz to nie interesuje.
Admete - Nie 04 Wrz, 2022 11:39
Mnie interesuje jak każda książka, która nie została dokończona, a którą czytałam A serial jest jak każde inne fantasy teraz. Da się obejrzeć, ale już jestem za stara, żeby się czymkolwiek zachwycać. Ot pooglądać. Zachwyty zostawiam młodym. A sobie zostawiam powtórki Babylon 5. Wolę porządne stare sf od współczesnej fantasy, w gruncie rzeczy zawsze wolałam. Teraz jednak nikt nie robi klasycznego sf. Expanse mi nie podszedł, nie potrafiłam wczuć się w sytuację bohaterów, a to podstawa. The Wheel of Time jest ładne wizualnie, ma dobrą muzykę, ale poza dwójką aktorów ( Rosamund Pike, Daniel Henney ) reszta głównych radzi sobie różnie ( Matt jest w porządku i Zoe Robins jako Nynaeve też, najsłabszy jest aktor grający Perrina, nie da się go oglądać ), a sama fabuła nie porywa. Cała czwórka młodych bohaterów jest nijaka, ich losy nie obchodzą mnie za bardzo. Ale ponownie - może już jestem na takie rzeczy za stara. Z tego co czytałam serial został - tak jak wszystko dziś - mocno pozmieniany w stosunku do książki, została tylko nazwa i parę elementów.
HoD sobie pooglądam na luzie dla ładnych scen od czasu do czasu, poza tym Martin pewnie pilnuje, żeby się w miarę zgadzało z jego wizją, bo chłop jeszcze żyje. Albo porzucę - zasadniczo przeczytałam streszczenie Fire and Blood, a to jest przecież podstawą HoD i już nie muszę oglądać Dramy na szczęście nadal są w większości krótkie i nie mają sezonów
BeeMeR - Nie 04 Wrz, 2022 12:52
| Cytat: | | - intro - nigdy nie pomijałam, a mam zwyczaj od razu przechodzić do treści odcinka | ja też
Deszcze Castamere też mi się ogromnie podobały
https://youtu.be/9vDL7AgLdYQ
Admete - Nie 04 Wrz, 2022 13:01
Deszcze nie bardzo, wolę utwory instrumentalne.
BeeMeR - Nie 04 Wrz, 2022 13:20
Nie każdemu musi
Mnie się właśnie instrumentalna część w środku podoba najbardziej, jest doskonale smutna
Admete - Nie 04 Wrz, 2022 13:48
Jakby tam ktoś nie mruczał, to by było dobre Light of Seven bardzo lubię:
https://www.youtube.com/watch?v=QJHPlKPOc78
Admete - Wto 06 Wrz, 2022 16:01
Muszę przyznać, że wciągnęłam się trochę bardziej w House of dragon. Ciekawa jestem, co wymyślą poszczególne postaci. I niezła bitwa była na koniec 3 odcinka. W przeciwieństwie do Daenerys księżniczkę Rhaenyrę bardziej doceniam.
Agn - Pią 09 Wrz, 2022 09:16
Bylam wczoraj w kinie na filmie "Kregoslup nocy" - fantasy / horror robiony metoda rotoskopowa.
Historia o tym jak jeden czlowiek staje sie potezny dzieki kwiatom, ktore nosila do tej pory kaplanka ludu na bagnach. Facet w koncu staje sie niesmiertelny, wierzy, ze jest bogiem i chce zniewolic caly ludzki swiat.
Obejrzalam glownie ze wzgledu na metode tworzenia filmu. Ale czy polecam? Nie wiem, zalezy co kto lubi. Film jest bardzo krwawy i brutalny, krew sie leje, a kosci i flaki pelzaja po ekranie.
Zas jesli chodzi o tresc, to powiem tak - nigdy nie probowalam kwasu, a po obejrzeniu tego filmu wiem juz, ze nie musze. Serio, ogladajac te tresci zaczyna sie podawac w watpliwosc zawartosc ostatniej herbaty, ktora sie pilo.
Dziwaczne, okrutne i na pewno nie dla kazdego.
Trailer: https://youtu.be/4Xwj-mBVzpY
Caitriona - Nie 11 Wrz, 2022 19:27
Chyba najlepszy utwór z całej ścieżki do serialu. Muzyka do GoT jest rewelacyjna.
HoD oglądam, i póki co mi się podoba. Nie mam już takiej ekscytacji w sobie, jak przy pierwszych sezonach GoT, ale zaczynam się wciągać.
Admete - Nie 23 Paź, 2022 14:34
Oglądam Peryferal na Amazonie. Serial na podstawie książki Williama Gibsona. Nawet mi się podoba.
Aragonte - Wto 08 Lis, 2022 13:12
Jest zapowiedź drugiego i finałowego sezonu Carnival Row:
https://naekranie.pl/aktualnosci/carnival-row-zwiastun-amazon-data-premiery-1667841916
Może wreszcie to obejrzę
Admete - Wto 08 Lis, 2022 15:15
O - muszę sobie w takim razie powtórzyć na początku roku.
Admete - Sob 26 Lis, 2022 21:53
Oglądam Peryferal i muszę przyznać, że serial trzyma poziom. Jeśli ktoś lubi cyberpunk, to polecam.
Admete - Sob 03 Gru, 2022 11:50
Peryferal oglądało mi się wyjatkowo dobrze, choć chyba nie załapałam dokładnie końcówki. Czekam na drugi sezon. Spróbował Willow - nie, nie, nie i jeszcze raz nie. Poczekam, aż brat obejrzy Andor i przestaje im płacić.
Agn - Wto 13 Gru, 2022 21:30
Ogladaliscie Wednesday?
Bo ja tak.
Admete - Wto 13 Gru, 2022 21:44
I jakie wrażenia?
BeeMeR - Wto 13 Gru, 2022 21:46
A co to w ogóle jest?
Aragonte - Śro 14 Gru, 2022 00:09
| Agn napisał/a: | Ogladaliscie Wednesday?
Bo ja tak. |
Przymierzam się, ale ciągle nie mam kiedy.
Agn - Śro 14 Gru, 2022 07:39
| Admete napisał/a: | | I jakie wrażenia? |
Bardzo pozytywne.
Jest to teen crime, ale wiecie - to sa nastolatki typu wilkolaki, syreny i wsrod nich Wednesday, ktora zostaje przeniesiona do szkoly, ktora skonczyli kiedys jej rodzice. I oprocz tego, ze laduje w nowej szkole, to jeszcze w srodku zagadki kryminalnej z potworem zabijajacym ludzi.
Uwazam, ze serial jest udany, Tim Burton jakby wrocil na wlasciwe tory. W glownej roli jest kapitalna Jenna Ortega, zreszta nie tylko ona sie tam dobrze spisuje. Smaczkiem jest Christina Ricci w tym serialu.
W tle swietny soundtrack. Polecam, sprobujcie.
Mnie tylko gryzie Catherine Zeta-Jones jako Morticia. Jest ok, ale Anjeliki Huston nie przebije. Anjelica miala to COS.
Zreszta mniejsza, to nie jest Rodzina Addamsow, tylko serial o samej Wednesday.
Admete - Śro 14 Gru, 2022 14:41
Spróbuję, gdy znajdę trochę czasu.
Trzykrotka - Śro 21 Gru, 2022 10:00
Ostatnio nie sposób otworzyć YT żeby nie wyskoczyła Wensday, a to przez przesławny już taniec Jenny Ortegi. Choreografię naśladują rzesze, a nawet Lady Gaga nakręciła rolkę z układem tanecznym Wensday.
https://www.youtube.com/watch?v=0kVJwMVlM54
Admete - Śro 21 Gru, 2022 15:07
Serio? Mnie nic nie wyskakuje
BeeMeR - Śro 21 Gru, 2022 15:35
Mnie wyskakują inne rzeczy
Trzykrotka - Śro 21 Gru, 2022 19:12
Serio serio
Zresztą taniec jest świetny, bardzo w stylu bohaterki, a Jenna Ortega podobno wymiata jako Wensday.
|
|
|