To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Filmy - Niedługo w kinie

Yvain - Wto 05 Paź, 2010 19:54

Huaa!!! Może to będzie coś niezłego, w każdym razie obsada super :mrgreen: Jeff Bridges ten aktor dojrzewa jak wino najlepszego gatunku, aż żal że nie można zatrzymać czasu i tym co piękne nie można się cieszyć w nieskończoność.
Admete - Wto 05 Paź, 2010 22:10

Strasznie mi się podobał w tym filmie o terrorystach irlandzkich...Nie pamiętam, ile razy to oglądałam.
Hortensja - Śro 06 Paź, 2010 15:19

Jeff Bridges, ale i Matt Damon- zapowiada sie naprawde ciekawie!
miłosz - Czw 07 Paź, 2010 08:20

Admete napisał/a:
WOW!

Zwiastun filmu braci Coen - prawdziwe męstwo:

http://napisy24.pl/artykul/668/

a czy film Braci Cohen to nie jest remake tego filmu z Johnem Waynem?

Hortensja - Czw 07 Paź, 2010 11:08

Zastanawiam sie czy tego filmu nie widzialam. Ale ze wiekszosc westernow obejrzalam dawno jak w telewizji puscili jakis przeglad historii westernow, to teraz mi sie przyznam bardzo mieszaja w glowie. A w 30 % wystepowal John Wayne :D
Admete - Pon 11 Paź, 2010 16:10

Nowy film Weira na podstawie książki Długi marsz - zwiastun:

http://napisy24.pl/artykul/680/

Pierwsza recenzja:

http://blog.moviefone.com...ay-back-review/

Yvain - Pon 11 Paź, 2010 16:43

Film może być niezły :mrgreen: Ciekawa sprawa z tą historią Rawicza http://polishexpress.pola...kacja,3795.html
Trzykrotka - Pon 11 Paź, 2010 21:28

Czytałam kiedyś obszerny artykuł o tej sprawie - o ucieczce, wędrówce - oraz mistyfikacji.
A na Weira pójdę zawsze :banan_Bablu: . Od Pana i władcy minęło już sporo czasu.

Admete - Pon 11 Paź, 2010 21:45

Też na pewno się wybiorę, jesli będzie szansa.
Hortensja - Wto 12 Paź, 2010 10:04

Zawsze sie obawiam "wschodnich" (zreszta jakichkolwiek obcych) klimatow w wydaniu amerykanskim, ale z drugiej strony Weir to naprawde wietny rezyser, wiec na pewno warto sprawdzic co zmajstrowal :wink:

A co tez ciekawe:

Nie wiem doprawdy, czy jakakolwiek książka napisana przez Polaka zrobiła kiedykolwiek taką karierę, może z wyjątkiem twórczości Stanisława Lema. Jednak o Lemie w Polsce wie każdy, a o Sławomirze Rawiczu, autorze "Długiego marszu", zgoła nikt prawie.

Więcej... http://krakow.gazeta.pl/k...l#ixzz1286JNqa0

Yvain - Wto 12 Paź, 2010 11:34

Tak tylko pan Stanisław Mancewicz pisze
Cytat:
Nie znam konkretnych zarzutów, ale i mnie zastanawia, dlaczego nikt, nigdy i nigdzie nie zweryfikował jego opowieści, co nie mogło, a i dziś nie może być bardzo trudne
zapewne jeszcze nie wiedział, choć to był ten sam rok 2006, że
Cytat:
dziennikarze BBC 4 i amerykańska historyczka Linda Willis ustalili, że autor głośnego „Długiego marszu” Sławomir Rawicz opisujący swoją brawurową ucieczkę z syberyjskiego łagru nie mógł brać w niej udziału.
bo odnaleziono dokumenty które to potwierdzały, dlatego bardziej bliski prawdy o tej książce wydaje mi się artykuł pana Janusza Młynarskiego z zeszłego roku do którego dałam link wyżej.
Hortensja - Wto 12 Paź, 2010 15:30

Nie, mi chodzilo tylko o sam fakt nieznajomosci tej ksiazki w Polsce, bo dzis z kolezanka czytalysmy o ksiazce i o filmie, i zdziwila nas ilosc wydan i ze to taki wielki hit na swiecie, a my nic o niej nie slyszalysmy. Od razu domyslilam sie, ze chodzilo o czas kiedy byla wydana, no i zgadza sie, bodajze '56 rok.
Admete - Wto 12 Paź, 2010 16:15

Jest nowe wydanie. Można pożyczyć w bibliotekach.
Yvain - Wto 12 Paź, 2010 19:56

Hortensja napisał/a:
Nie, mi chodzilo tylko o sam fakt nieznajomosci tej ksiazki w Polsce, bo dzis z kolezanka czytalysmy o ksiazce i o filmie, i zdziwila nas ilosc wydan i ze to taki wielki hit na swiecie, a my nic o niej nie slyszalysmy.
ten brak wiedzy o książce to raczej przez to, że w systemie w którym żyliśmy, temat Syberii i łagrów był mało popularny, a jeszcze do tego ucieczka :wink:
Hortensja - Wto 12 Paź, 2010 23:01

No więc właśnie o tym mówię, '56 rok. Na zachodzie. Czyli u nas w tym momencie raczej niepożądany temat (delikatnie mówiąc).
Admete - Śro 13 Paź, 2010 05:21

A ja mysle jednak, że przyczyna tkwi gdzie indziej. Długi marsz nie jest książką wybitną, a na naszym terenie ( choćby w drugim obiegu ) był np. Inny świat. Dla zachodu to było coś niezwykłego - dla nas - tragiczna część historii.
miłosz - Pon 18 Paź, 2010 09:21

nowy film Clinta hmmm naprawde jest bardzo ciekawym reżyserem i aż szkoda, że tak pózno zaczął z filmwebu notka

Burza Szekspra kurcze uwielbiam tę sztukę zwiastun dziwaczne? ;)

i kolejny remake :zalamka: francuski oryginał i amerykan version z Russelem

BeeMeR - Pon 18 Paź, 2010 09:46

miłosz napisał/a:
nowy film Clinta
- ciekawie się zapowiada, a Burza coś wygląda bardziej na bajkę fantasy do obejrzenia i zapomnienia niż Szekspira, ale to może tylko zwiastun sprawia takie wrażenie :mysle:
Trzykrotka - Pon 18 Paź, 2010 09:48

W Burzy już nawet obsada jest dziwaczna. Helen Mirren - Prospera? :shock: Ale Ben Whishaw jako Ariel - ciekawe!
Admete - Pon 18 Paź, 2010 11:38

Nowy film Clinta - chyba mysli o śmierci trochę...Bardzo mi się temat podoba. Dlaczego Helen nie może być Prosperem? Mnie się ten pomysł podoba :)
Trzykrotka - Pon 18 Paź, 2010 12:03

Może być! Ciekawa jestem tej Burzy.
Aragonte - Pon 18 Paź, 2010 18:45

Na bank pójdę do kina na tę Burzę :D
Skoro nasza Teresa Budzisz-Krzyżanowska mogła być Hamletem, to czemu Helen Mirren nie może grać Prospera? :wink:

Alicja - Wto 19 Paź, 2010 16:51

miłosz napisał/a:
i kolejny remake francuski oryginał i amerykan version z Russelem

a ja chętnie go obejrzę :mysle:

Admete - Wto 19 Paź, 2010 17:54

W sensacji to akurat wolę produkcje amerykańskie, francuskie filmy ogólnie mi nie leżą.
Alicja - Wto 19 Paź, 2010 18:45

to zwłaszcza, jednakże Russela najzwyczajniej lubię oglądać :wink: a Liam Neeson jest niezłym aktorem, połączę przyjemne z pożytecznym