To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Filmy - Fajny film wczoraj widzialam... III

Agn - Nie 25 Kwi, 2010 16:28

Oj, nie pamiętam pierwszego filmu... chociaż...? To mogła być "Mała syrenka" (wyjście z klasą), tudzież "Akademia pana Kleksa" (też z klasą i też umierałam ze strachu przy marszu wilków - to mrożące krew w żyłach wycie!!!). Ale pamiętam też wyjście z moją siostrą na film "Księżniczka w oślej skórze" (czy jakoś tak), przy czym byłam za młoda na seans, więc żeby się wiek zgadzał dokoptowałyśmy moją koleżankę z podwórka, z którą poszłam na jednym bilecie (tak, tak się robiło :mrgreen: ). A siostra miała bilet osobny. I ciemno w kinie pamiętam. I że jak gasły światła, to wszystkie dzieci zawsze wołały "ooooooooo!!!" :-D

PS Inwazja wilków: http://www.youtube.com/wa...feature=related
Jejku, wcale się nie dziwię, że to wycie mi się po nocach śniło i bałam się ciemności.

Aragonte - Nie 25 Kwi, 2010 16:35

Księżniczkę w oślej skórze też oglądałam, chociaż chyba w TV :)

A! To mi przypomina, że w końcu obejrzałam Avatar - nie w kinie co prawda, ale w wersji DVD. Oglądało mi się przyjemnie, bo lubię bajki różnego rodzaju :-D

praedzio - Nie 25 Kwi, 2010 18:41

Terminator był puszczany w kinach pod wdzięcznym mianem Elektroniczny morderca. Brat streszczał mi co smakowitsze kawałki. ;) Ja byłam wtedy za mała na włóczenie się po kinach. :lol:
miłosz - Nie 25 Kwi, 2010 20:34

byłam w kinie na "Różyczce" - kapitalny Więckiewicz, Boczarska, Seweryn, znakomita muzyka Michała Lorenca, okraszona wiazanką przebojów z lat sześćdziesiątych w typie małego księcia .............. kurcze niby banalna historia......................

Michał Lorenc

Aragonte - Nie 25 Kwi, 2010 21:01

praedzio napisał/a:
Terminator był puszczany w kinach pod wdzięcznym mianem Elektroniczny morderca.

Od razu mi się przypomina pseudo-czeska wersja tytułu, czyli Elektronický mordulec :lol:

monka2212 - Nie 25 Kwi, 2010 22:26

Moje pierwsze wspomnienie z kina to "W pustyni i w puszczy", ale ta starsza wersja. Potem były wizyty w kinie objazdowym, między innymi " Pan Wołodyjowski". Ale największym hitem mojej wczesnej młodości byli "Poszukiwacze zaginionej arki" z dzielnym i przystojnym Indianą Jonesem. :hello:
praedzio - Pon 26 Kwi, 2010 05:22

Wczoraj do poduszki obejrzałam sobie Leap Year. Jak to z komediami romantycznymi bywa - film był przewidywalny aż do bólu. A Irlandia chyba bardziej irlandzka, niż w rzeczywistości. ;) Jednakowoż - o, dziwo, całkiem dobrze się na nim bawiłam. Kilka tekstów jest wartych zapamiętania, podobnie jak warte zapamiętania są widoki choćby z hrabstwa Kerry (ach, te wzgórza i jeziora! :serduszkate: ) oraz nienaganna muzyka (zakochałam się w muzyce ilustrującej scenę końcowych oświadczyn, gdzie w tle było słychać m.in. uillean pipes).

Jeśli chodzi o aktorów - ona śliczna jak z obrazka, a on... hmmm.... :ops1:
Tak czy siak - dla odprężenia polecam. :cool:

primavera - Pon 26 Kwi, 2010 05:56

praedzio napisał/a:
Wczoraj do poduszki obejrzałam sobie Leap Year. Jak to z komediami romantycznymi bywa - film był przewidywalny aż do bólu. A Irlandia chyba bardziej irlandzka, niż w rzeczywistości. ;) Jednakowoż - o, dziwo, całkiem dobrze się na nim bawiłam. Kilka tekstów jest wartych zapamiętania, podobnie jak warte zapamiętania są widoki choćby z hrabstwa Kerry (ach, te wzgórza i jeziora! :serduszkate: ) oraz nienaganna muzyka (zakochałam się w muzyce ilustrującej scenę końcowych oświadczyn, gdzie w tle było słychać m.in. uillean pipes.

Jeśli chodzi o aktorów - ona śliczna jak z obrazka, a on... hmmm.... :ops1:
Tak czy siak - dla odprężenia polecam. :cool:

A to ciekawe bo mnie wczoraj też naszło na Leap Year :rotfl: faktycznie piękne widoki hrabstwa Kerry które sama osobiście odwiedziłam jakiś czas temu - bardzo polecam bo to ta najpiękniejsza Irlandia. Ona rzeczywiścire ładna ale on mmmmmmm ten wzrok i broda mmmmmmmm :slina: :slina: :slina: i jeszcze te klify na koniec po prostu bajka
Polecam ten film w niedzielne popołudnia - świetny relaks.l

praedzio - Pon 26 Kwi, 2010 07:09

Żeśmy się zgrały. :lol:

Podobał mi się moment, w którym Declan opowiadał Annie legendę o Grainne i Diarmuidzie. ;)

Albo ci staruszkowie:

- Czy oni wyglądają tak, jakby kopali studnię??

:rotfl:

P.S. I wciąż chodzi mi po głowie kawałek I'll Tell Me Ma.

primavera - Pon 26 Kwi, 2010 11:13

praedzio napisał/a:
Żeśmy się zgrały. :lol:

Podobał mi się moment, w którym Declan opowiadał Annie legendę o Grainne i Diarmuidzie. ;)

Albo ci staruszkowie:

- Czy oni wyglądają tak, jakby kopali studnię??

:rotfl:

:rotfl: :rotfl: :rotfl:

No a ten zamek BallyCarberry naprawdę istnieje i tak sie nazywa właśnie jak w filmie. Położony jest w hrabstwie Kerry (moim ukochanym :) ) niedaleko Caherciveen. Oh jak miło powspominać ..... :serduszkate:
oto kilka fotek

!. zamek BallyCarberry

2. Cudowne Cliffs of Moher - tam Declan się oświadczył

och ..... :serce2:

praedzio - Pon 26 Kwi, 2010 11:26

:serduszkate:

A co to było za jezioro pośród wzgórz? Chociaż w tym hrabstwie to akurat tego pełno...

primavera - Pon 26 Kwi, 2010 11:52

praedzio napisał/a:
:serduszkate: Obrazek

A co to było za jezioro pośród wzgórz? Chociaż w tym hrabstwie to akurat tego pełno...

Podejrzewam że to była zatoka wrzynająca sie w ląd- to co wydaje się jeziorem jest kawałkiem Atlantyku wcinającego sie w ląd. Nie pamietam tam żadnego jeziora. A widok z zamku jest na zatokę i góry na przeciwległym brzegu

Anaru - Pon 26 Kwi, 2010 12:41

primavera napisał/a:
No a ten zamek BallyCarberry naprawdę istnieje i tak sie nazywa właśnie jak w filmie. Położony jest w hrabstwie Kerry (moim ukochanym :) ) niedaleko Caherciveen. Oh jak miło powspominać ..... :serduszkate:

Jaaakie cudne zdjęcia :serduszkate:
Rozejrzę się za filmem (chyba, że się Basia już rozgląda?) ;)

I jaka cudniasta oczasta emotka :serce:

BeeMeR - Pon 26 Kwi, 2010 19:46

Basia to Aniu oglądała w piątek :lol: (to tak odnośnie zgrania ;) ) tylko nie miała kiedy napisać, a wrażenia mam bardzo podobne:

Leap Year, przetłumaczone niemal dosłownie ;) ale na temat, jako "Oświadczyny po Irlandzku", bo też ponoć według irlandzkiej tradycji w przestępnym roku w 29-ego lutego kobieta ma przywilej oświadczyć się wybrankowi.
Ciepła, lekka bzdurka, niewiarygodna, bardzo przewidywalna, z cukierkowym, przeciągniętym nieco zakończeniem, ale sympatyczna, i przede wszystkim - bohaterowie podróżują w przepięknych plenerach :serduszkate: :serce2: :love_shower:
No i Declan grzechu wart :serduszkate:
A zamek :thud: - słów zachwytu brak :serduszkate:

Ja chcę do Irlandii! :excited:

praedzio - Pon 26 Kwi, 2010 19:55

O. O. O. Właśnie. Na zdjęciu nr 10 to to jest zatoka? Wygląda na jezioro.
Caitriona - Pon 26 Kwi, 2010 19:57

BeeMeR napisał/a:
Ja chcę do Irlandii!

Ja też!

A film widziałam i mi się podobał :D Lekki i sympatyczny, piękne widoki, przystojny facet.

Aragonte - Pon 26 Kwi, 2010 20:56

Clifs of Moher :serduszkate: Prawie identyczne ujęcia mam w swoich fotkach z Irlandii.
Ja chcę tam wrócić...

aneby - Pon 26 Kwi, 2010 21:05

Znaczy jest na kim i na czym oko zawiesić :cool: Zabieram się za oglądanie :wink:
Agn - Pon 26 Kwi, 2010 21:07

monka2212 napisał/a:
Moje pierwsze wspomnienie z kina to "W pustyni i w puszczy", ale ta starsza wersja.

Czyli jedyna wersja godna uwagi. To charakterystyczne "r" Stasia. :D Rany, jak ja kochałam ten film... :serce:

primavera - Pon 26 Kwi, 2010 21:12

praedzio napisał/a:
O. O. O. Właśnie. Na zdjęciu nr 10 to to jest zatoka? Wygląda na jezioro.

Faktycznie przyznaję że to nie wygląda jak zatoka. Ja nie pamiętam aby w okolicach zamku było takie jezioro no cóż trzeba pojechać jeszcze raz i sprawdzić :)

praedzio - Pon 26 Kwi, 2010 22:18

I to jest słuszna koncepcja! :mrgreen:
aneby - Pon 26 Kwi, 2010 23:37

Obejrzałam "Oświadczyny". Owszem jest to film niezbyt mądry, ale uchachałam sie jak fretka i idę spać w zdecydowanie lepszym nastroju :mrgreen:
Irlandia faktycznie piękna :serce:

trifle - Śro 28 Kwi, 2010 22:52

Te irlandzkie oświadczyny to chyba będzie jeden z moich filmów na pociechę. Amy taka fajna, Goode to wiadomo, że good, Irlandia piękna, wszystko to takie miłe przyjemne. Ktoś na filmwebie napisał: czemu mi się nie zdarzają takie rzeczy?
My thoughts exactly :roll: :wink:

A tu piosenka z filmu:
http://www.youtube.com/watch?v=BdHpDWMgGJo

Harry_the_Cat - Śro 28 Kwi, 2010 23:08

Kurcze, jak wyjdzie na DVD, to sie chyba tej komedyjce nie opre.... ech :serce2:
Anonymous - Czw 29 Kwi, 2010 00:50

Duzo sie spodziewalam po filmie Woldman - to troszke inna kategoria niz te, ktore zazwyczaj tutaj opisujemy, ale filmy przyrodnicze to jednak od wielu lat jeden z moich ulubionych gatunkow.

Jest sobie gosc, ktory staje sie czlonkiem wilczego stada - jednak film bardzo zamerykanizowany. Facet po prostu przygarnal 3 wilczki odrzucone przez matke i uczac je, stal sie ich przywodca. I tutaj nasuwa mi sie mysl - skoro czlowiek jest przodownikiem stada, to jak duzo ludzkich cech wpaja stadu? Jak amator moze byc bardziej wilczy niz sam wilk? Moze jednak moze? Film zawiera zdjecia kilkudniowych wilczych maluchow i etapy rozwoju w stadzie. No i to, jak czlowiek uczy ich zycia w zgodzie z natura - od nauki wycia (cudny widok wyjacego czlowieka i piszczacego wilczego szczeniaczka :) ) zwracania pokarmu u wyrostkow i oslabionych czlonkow stada, przez lowienie ryb (bo to są wilki amerykanskie), po walke o przodownictwo stada.
Z tym ostatnim zwiazane sa liczne rany Seana - cale zycie spoleczne wilkow jest pokazane bardzo ciekawie - podgryzanie pyskow i twarzy, ktore dla wilkow pelne przyjazni i milosci, dla czlowieka czasem bardzo niebezpieczne. Sean ma wiele blizn, a rany - czasem bardzo glebokie. Poczatkowo lecial z kazda rana do chirurga, ale gdy po powrocie wilki porozrywaly mu szwy i jezykami wyczyscily rany wyszlo, ze przy watasze rany lepiej sie goja (czynniki antyseptyczne i antybiotyczne w slinie :) )
Iscie po amerykansku zostala przedstawiona sytuacja ja rodzinna - ze zostal opuszczony przez rodzine. Podjal decyzje - wybral swoje wilki przedkladajac je przed swoja rodzine. Mimo calego dorobku - to przykre.

W ciagu 2 lat Sean tylko raz opuscil swoja watahe - pomagajac polskim pasterzom w obronie przed wilkami :) Taki sensowny patriotyczny akcent. Moze rzeczywiscie puszczanie odglosow wilczych glosow jest i prostym i skutecznym rozwiazniem dla naszych rolnikow?

A mimo to, troche jestem rozczarowana filmem. Widzialam film, w ktorym para obserwatorow zostala zaakceptowana przez stado calkowicie dzikich wilkow, zaufaly im na tyle ze przyprowadzaly im mlode, bawily sie, przyjmowaly pieszczoty. Nawet po kilku latach rozpoznaly swoich ludzkich przyjaciol.