To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Fajny serial wczoraj widziałem ...

Caitriona - Pon 20 Maj, 2013 20:57

Sama się wykończę :mrgreen: Zaczęłam oglądać serial, który można nazwać obyczajowym lub nawet kostiumowym (lata 50. XX wieku), ale tak naprawdę jest to rrromans :mrgreen: Ja tak rzadko czytuję/oglądam romanse, że się sama nie poznaję, bo ten serial, A Place To Call Home, naprawdę mi się podoba, albo raczej: oglądanie go sprawia mi frajdę.

Serial jest australijski, dzieje się w latach 50., główną bohaterką jest pielęgniarka, która po dwudziestu latach wraca do Australii. Z różnych powodów, nie będę zdradzać, jest skłócona z matką, szuka więc sobie miejsca, które mogłaby nazwać domem. Podczas drogi powrotnej do kraju spotyka bogatego (a jakże!), kulturalnego (jak inaczej?), w miarę przystojnego (inni nie istnieją...) wdowca i jego rodzinę. I się zaczyna. Korzysta z jego pomocy, zaprzyjaźnia się z nim i przeprowadza do miasta, w którym wdowiec mieszka. Ale na miejscu poznaje doktora... :cool: Są także sekrety, tajemnice, zaszłe historie.

Serial jest cudny wizualnie, takie słodkie ma kolory, ale w sumie ma trzy, cztery nieźle zagrane postacie. I coś jest w klimacie, bo naprawdę dobrze mi się to ogląda. Może to przez ten maj ;)

http://www.youtube.com/watch?v=AKCI6UxI3qs
http://www.youtube.com/watch?v=qARwMV_M8Sc

Admete - Pon 20 Maj, 2013 22:21

Wpędzasz mnie w kompleksy ;) Znów coś oglądasz ;)
Caitriona - Pon 20 Maj, 2013 22:25

Kompleksy? A czemu - nie oglądam, aż tylu tych seriali, z części zrezygnowałam, np. porzuciłam w środku sezonu The Good Wife. Poza tym sporo się już pokończyło moich seriali, więc szukam sobie nowych na wakacje ;) A na dodatek mam ostatnio baaardzo duże problemy ze snem... :roll:

Tego serialu Ci nie polecam, bo naprawdę nie umiem ocenić tej produkcji, jestem w stosunku do niej bezkrytyczna ;)

Admete - Pon 20 Maj, 2013 22:32

Tego pewnie nie obejrzę, bo na razie czasu brak. Lubię seriale australijskie - Doktor Blake mi się podobał.
Caitriona - Wto 21 Maj, 2013 00:18

Admete napisał/a:
Doktor Blake mi się podobał.

A mnie ten akurat serial nie podszedł. Pierwszy odcinek mnie wynudził, ledwo dotarłam do końca.

Agn - Sob 25 Maj, 2013 21:28

Znalazłam na tubisiu polecone mi Black Books. Jestem w połowie odcinka i już mnie przepona od śmiechu boli. Cudowne! :rotfl:
Ale najlepsze - jestem W POŁOWIE odcinka. I kogo ja widzę w roli lekarza? Martina Freemana!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :excited: :love_shower: :cheerleader2:

zooshe - Nie 26 Maj, 2013 09:14

A faktycznie gra tam w pierwszym odcinku. Fajnie ze ci się podoba. U mnie zawsze wywołuje salwy śmiechu i chęć wyżłopania kilku butelek wina.
Anonymous - Nie 26 Maj, 2013 16:06

Agn napisał/a:
Znalazłam na tubisiu polecone mi Black Books.

Ociec, zarzuc sznurem

Agn - Nie 26 Maj, 2013 16:16

Zarzuciłam mojej siostrze, która w tym samym kraju - zablokowane na wyspach. :?
Mus zaopatrzyć cię w to jakoś inaczej. :mysle:

Eeva - Pon 27 Maj, 2013 08:37

zooshe napisał/a:
U mnie zawsze wywołuje salwy śmiechu i chęć wyżłopania kilku butelek wina.

O, o! ja mam to samo :-)

Eeva - Wto 28 Maj, 2013 08:35

Nie pamiętam czy już polecałam Top of the Lake, ale jesli nie, to bardzo polecam. Mini-serial, 7 odcinków, dzieje sie w Nowej Zelandii:-)
Za filmwebem: W małym miasteczku Nowej Zelandii, 12-letnia dziewczyna, będąca w piątym miesiącu ciąży, utajnia informacje o ojcu dziecka, a następnie znika w niewyjaśnionych okolicznościach. Zaginioną okazuje się Tui Angel Mitcham (Jacqueline Joe), córka narkotykowego bossa Matta (Peter Mullan). Do tajemniczej sprawy przydzielona zostaje Robin Griffin (Elisabeth Moss), która powraca do rodzinnego miasta, by opiekować się umierającą na raka matką. Młoda detektyw prowadząc dochodzenie, odkrywa mroczne sekrety miasta i jego mieszkańców...

Ze swojej strony dodam, że oprócz sekretów mieszkańców, odkrywamy sekrety głównej bohaterki Robin. Akcja jest nieśpieszna, a zakończenie dość zaskakujące (no może nie jeśli chodzi o rozwiązanie zagadki kto jest ojcem dziecka Tui - tu zaczęłam podejrzewać dość szybko i się sprawdziło).

Anonymous - Wto 28 Maj, 2013 11:33

a niezdecydowanych skusic moze obecnosc Davida Wnhama
BeeMeR - Śro 12 Cze, 2013 13:43

Call the Midwife sezon2
Bardzo w stylu pierwszego sezonu, miło się ogląda, z nutką (albo i więcej) dramatu w tle. POlecam.

Admete - Śro 12 Cze, 2013 16:58

Nie wiedziałam nawet, że jest drugi sezon :-| chętnie bym obejrzała.
Agn - Śro 12 Cze, 2013 20:05

Czy Black books ma tylko 3 krótkie sezony??? Właśnie uświetniłam sobie finał pierwszego obejrzeniem wpadek z planu i ja już nie myślę, że chyba umrę, tylko po prostu umieram tak jak stoję. :rotfl:
O raju, kocham ten serial. :rotfl:

Alicja - Śro 12 Cze, 2013 21:27

BeeMeR napisał/a:
Call the Midwife sezon2
Bardzo w stylu pierwszego sezonu, miło się ogląda, z nutką (albo i więcej) dramatu w tle. POlecam.

ja co prawda wiedziałam,że jest 2 ale nie zdążyłam jeszcze zasiąść

Akaterine - Śro 12 Cze, 2013 21:55

Agn napisał/a:
Czy Black books ma tylko 3 krótkie sezony??? Właśnie uświetniłam sobie finał pierwszego obejrzeniem wpadek z planu i ja już nie myślę, że chyba umrę, tylko po prostu umieram tak jak stoję. :rotfl:
O raju, kocham ten serial. :rotfl:

Ja wiedziałam że tak będzie! ;)

Agn - Śro 12 Cze, 2013 22:07

Bernard jest po prostu pieprznięty. Uwielbiam tego neurotyka! Do spółki z Mannym i Fran stanowi materiał wybuchowy. :rotfl:
Jestem po 2x2 (Fever). Fran walczy o swoje mieszkanie, w Mannym obudziła się bestia, a Bernard szuka dziewczyny. Ratunku! Moja przepona!!! Ja już nie mogę!!! :rotfl:

Caitriona - Śro 12 Cze, 2013 23:08

Admete napisał/a:
Nie wiedziałam nawet, że jest drugi sezon

Jak to nie wiedziałaś??? :shock: Żyłam w przeświadczeniu, że nie tylko ja to oglądam...

Admete - Czw 13 Cze, 2013 09:59

Zupełnie przeoczyłam. Zarobiona strasznie jestem.
Caitriona - Czw 13 Cze, 2013 20:31

Nikt tego chyba z Was nie ogląda, poza mną, ale jest już trzecia seria Mad Dogs. Ja się na tym świetnie bawię.
zooshe - Czw 13 Cze, 2013 20:48

Caitriona napisał/a:
Nikt tego chyba z Was nie ogląda, poza mną, ale jest już trzecia seria Mad Dogs. Ja się na tym świetnie bawię.

Mad Dogs serial w którym gra 3 moich ukochanych aktorów brytyjskich :serduszkate:
Widziałam jedynkę, ale dwójki jeszcze nie. Kolejna rzecz do nadrobienia. :czekam2:

Caitriona - Czw 13 Cze, 2013 22:04

zooshe napisał/a:
gra 3 moich ukochanych aktorów brytyjskich

John Simm, Max Beesley i Philip Glenister? Bo mnie to właśnie ich nazwiska skłoniły do oglądania serialu ;)

Akaterine - Czw 13 Cze, 2013 22:13

Próbowałam to oglądać ze względu na całą czwórkę aktorów (Marka Warrena też bardzo lubię), ale ledwo przebrnęłam przez pierwszy odcinek i jakoś mi nie podszedł ten serial.
Caitriona - Czw 13 Cze, 2013 22:15

Mnie wciągnęło od samego początku ;) To jest pokręcone, że chyba bardziej się nie da :mrgreen: :mrgreen: