To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Literatura - Proza i poezja - Ostatnio przeczytane

migotka - Sob 26 Mar, 2011 11:10

bardzo lubię klasykę:)
milenaj - Sob 26 Mar, 2011 14:58

Agn napisał/a:
arlekin napisał/a:
A ja wróciłam do Dumas i postanowiłam zmierzyć się z "Hrabią Monte Cristo". Naprawde miło mnie książka zaskoczyła. Po przebrnięciu pierwszych rozdziałów, akcja wciąga i czyta się bardzo dobrze. Choc musiałam się przyzwyczaić do specyficznej narracji, czułam sie jakby czytała sztukę teatralną, ale przestało mi to przeszkadzać.

To jedna z książek mojego życia. Uwielbiam ją. Pamiętam, jak obgryzałam na niej paluchy. Mam brzydki zwyczaj robienia tego z nerwów, ale po lekturze HMC to już był hardcore... :mrgreen:

U mnie było podobnie :mrgreen:

migotka - Nie 27 Mar, 2011 18:06

http://slowemmalowane.blo...watne-elit.html
Sławomir Koper, Życie prywatne elit artystycznych Drugiej Rzeczpospolitej.

Trzykrotka - Pon 28 Mar, 2011 15:56

Migotko, wielkie dzięki za zwrócenie uwagi na książkę Ostatnia tajemnica. Mam nadzieję ją przeczytać :kwiatek:
migotka - Pon 28 Mar, 2011 16:36

Bardzo mi miło:)
Anonymous - Wto 29 Mar, 2011 12:58

Przeczytałam dwa wydane tomy Murdocha.
Superaśne są, jak jestem średnią fanka kryminalów tak te bardzo mi się zwidziały!

spin_girl - Wto 29 Mar, 2011 16:33

Podczas ostatniego spotkania z Agn, nieopatrznie rzuciłam hasło, że w Polskiej fantastyce nic się nie dzieje i za to natychmiast zostałam zjechana przez Agn ( i bardzo słusznie), że wręcz przeciwnie. Kochana Agn załatwiła mi do tego "Siewcę wiatru", którego zaczęłam czytac w pociągu do domu. Na razie jestem około 100 strony, ale bardzo mi się podoba styl autorki, a sama akcjia rozwija się bardzo ciekawie.

Dzięki Agn! :kwiatek:

Agn - Wto 29 Mar, 2011 16:36

Tam zaraz zjechana... :ops1: :ops1: :ops1: Mnie po prostu ciut zdziwiło, że nie wiesz, ile dobroci jest w naszej rodzimej fantastyce. Niech będzie, że to patriotyzm, ale uważam, że polska fantastyka przebija zagraniczną na wielu poziomach.
Niemniej piekielniem radosna, że ci się Kossakowska spodobała. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Jak już skończysz, daj znać w wątku z fantastyką - czytamy, odradzamy, jak ci się podobała całość. :D
I w ogóle się polecam. :)

Caitriona - Wto 29 Mar, 2011 20:04

W polskiej fantastyce dzieje się naparwdę sporo! Tak na dobrą sprawę, ostatnimi laty nie czytam właściwie innej fantastyki, tylko naszą (wyjątkiem jest Pratchett). Kossakowską kocham, mam nawet autografy na całej serii Siewcy. Ale polecam jej wszystkie książki. Sama dorzucam Wegnera i jego rewelacyjne Opowieści z meekhańskiego pogranicza, oba tomy ;)
Agn - Wto 29 Mar, 2011 20:13

Caitriona napisał/a:
W polskiej fantastyce dzieje się naparwdę sporo! Tak na dobrą sprawę, ostatnimi laty nie czytam właściwie innej fantastyki, tylko naszą (wyjątkiem jest Pratchett).

Otóż to! Nie tylko nasi twórcy mają inny styl pisania swoich powieści, ale też ich pomysły są znacznie ciekawsze. A i miewają postacie takie swojskie, fajne, nasze. Nie mówię tu tylko o Wędrowyczu, ale np. Babunia Jagódka tu się kłania. :mrgreen:
Z Kossakowskiej (oprócz całości cyklu anielskiego) mam jeszcze Rudą sforę i oba tomy Zakonu Krańca Świata. Dobre są.
Nie czytałam tylko Upiora południa, ale i to pewnie kiedyś nadrobię. :)

Caitriona - Wto 29 Mar, 2011 20:17

Agn napisał/a:
Nie czytałam tylko Upiora południa, ale i to pewnie kiedyś nadrobię

Czytałam wszystkie cztery części: na mnie zrobiły spore wrażenie. Są inne od wcześniejszych powieści autorki, a jednocześnie czuć, że to Kossakowska. Podobały mi się.

Agn - Wto 29 Mar, 2011 20:19

Nabędę drogą kupna, jak tylko wyjdę z finansowego ścisku. :)
migotka - Śro 30 Mar, 2011 21:20

http://slowemmalowane.blo...a-gawedy-o.html
Agnieszka Osiecka, Gawędy o lekturach

migotka - Pią 01 Kwi, 2011 19:56

http://slowemmalowane.blo...ty-i-prima.html
Harry Oliver, Czarne koty i prima aprilis...

arlekin - Pią 01 Kwi, 2011 20:47

Jak tak zachwalecie to po Monte Cristo sięgne po Nędzników. :)

A jak chodzi o polska fantastyke to polecam Macieja Mortke i jego cykl "Miecz i Kwiaty". Przeczytałam wprawdzie na razie tylko I tom - brat się uparł że musi poczekac na nowe wydanie II tomu, nie może byc pierwsze, bo nie będa sie książki komponowac na półce, kto by pomyslał, że to facet - ale mogę polecic z całego serca. Humor, przygoda, diabeł w ciele człowieka, a wszystko psadzone w czasach krucjat do ziemi świetej. Można dużo się dowiedzieć. Mnie osobiście urzekł styl pisania autora - bardzo lekki, a humor sarkastyczny :)

Agn - Pią 01 Kwi, 2011 20:50

No właśnie jakiś czas temu się zastanawiałam, czy nie liznąć no tego Mortki. I akurat "Miecz i kwiaty" mi chodziły po łbie, ze względu na temat. Jako że zachwalasz, to chyba sięgnę... :D
Sofijufka - Pią 01 Kwi, 2011 20:53

a jasobie podczytuję "Cupid cats"
http://www.errantdreams.c.../11/cupid-cats/
jeden z bohaterów to wampir a jednocześnie jaguarołak :rotfl:

asiek - Pią 01 Kwi, 2011 21:20

Sofijufka napisał/a:
jeden z bohaterów to wampir a jednocześnie jaguarołak

:shock: :rotfl:

Agn - Pią 01 Kwi, 2011 21:21

Ze dwie minuty zmarnowałam usiłując płynnie wymówić "jaguarołak" - troszku się jęzorek plącze.
Daruję sobie póki co. Na razie na hasło "wampir" dostaję dreszczy i to nie takich pozytywnych. Chyba że ktoś mi do tego "wampir" dorzuci "nie żaden romans paranienormalny, po prostu historia z wampirem". To może. Na razie - nie.

asiek - Pią 01 Kwi, 2011 21:22

Agn napisał/a:
Ze dwie minuty zmarnowałam usiłując płynnie wymówić "jaguarołak" - troszku się jęzorek plącze.

Ja też... :lol:

Fibula - Pią 01 Kwi, 2011 21:43

Agn napisał/a:
No właśnie jakiś czas temu się zastanawiałam, czy nie liznąć no tego Mortki. I akurat "Miecz i kwiaty" mi chodziły po łbie, ze względu na temat. Jako że zachwalasz, to chyba sięgnę... :D

Karaibska krucjata też dobrze się czyta.

milenaj - Pią 01 Kwi, 2011 21:48

Fibula napisał/a:
Karaibska krucjata też dobrze się czyta.

Potwierdzam.

Caitriona - Pią 01 Kwi, 2011 23:05

arlekin napisał/a:
A jak chodzi o polska fantastyke to polecam Macieja Mortke i jego cykl "Miecz i Kwiaty".

Mam w planach :D

migotka - Nie 03 Kwi, 2011 16:27

http://slowemmalowane.blo...ien-gejszy.html

Anna Klejzerwoicz, Cień gejszy.

arlekin - Nie 03 Kwi, 2011 17:06

No to chyba poszukam tej Karaibskiej krucjaty. Choć ostatnio zakupiłam bratu książke pt. "Samozwaniec" Komudy. Bardzo się na nią napalił. Z opisu wygląda nieźle i chyba najpierw ja pochłonę.

Co do jaguarołaka, to miałam problem z jego napisaniem a co dopiero powiedzeniem :) .

Cień gejszy czytała moja siostra i bardzo chwaliła. Z takich klimatów to ponoc Klejnot medyny bardzo dobry - tak twierdzi moja siostra i mama, choc odmiennosć kultutowa pokazana w tej książce nieźle zagrala im na nerwy :mrgreen: