To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Literatura - Proza i poezja - Ostatnio przeczytane

Aragonte - Pon 14 Mar, 2011 20:37

O! To chętnie sobie przeczytam :)
Admete - Pon 14 Mar, 2011 20:38

Nie są to może rzeczy, o których bym już nie wiedziała, ale tak zebrane w jednym miejscu robią dobre wrażenie. Przyda mi się ten numer.
Anonymous - Pon 14 Mar, 2011 20:45

Oooo tylko ja nie wiem gdzie u siebie dostanę...
Anonymous - Śro 16 Mar, 2011 11:12

"Jak zostać królem" przeczytałam i polecam. Naprawdę mile się zaskoczyłam :)
migotka - Śro 16 Mar, 2011 13:57

http://slowemmalowane.blo...wa-piratow.html

Elżbieta I. Królowa piratów.

migotka - Śro 16 Mar, 2011 13:58

lady_kasiek napisał/a:
"Jak zostać królem" przeczytałam i polecam. Naprawdę mile się zaskoczyłam :)

ja czekam na dostawę:)

migotka - Śro 16 Mar, 2011 14:24

http://slowemmalowane.blo...w-polskich.html

J. Sobczak, Duchy w polskich zabytkach

Admete - Pią 18 Mar, 2011 21:40

Jeśli ktoś lubi dośc mroczne i mocne kryminały, to polecam książkę Stuarta MacBride'a - Chłód granitu.

Cytat:
Bez złudzeń, bez sentymentów i bez skrupułów. Przekracza prawo, łamie regulamin, postępuje nieetycznie, ale zawsze w imię sprawiedliwości.

Sierżant Logan McRae - to on ma wytropić sprawcę bestialskich zbrodni. Sarkastyczny, ironiczny, czarnym humorem próbuje pokryć emocje, jakie wzbudza w nim to śledztwo. Seria morderstw w zimnym, deszczowym szkockim mieście nie przypomina nic, z czym Logan spotkał się do tej pory. Wstrząsa i nie pozwala zachować profesjonalnego dystansu najtwardszemu, najbardziej cynicznemu, najbardziej doświadczonemu policjantowi. A chwila konfrontacji zbliża się nieuchronnie.

Naprawdę dobrze się czyta.

Fibula - Pią 18 Mar, 2011 21:51

Admete, kusicielko :kwiatek: Sprawdziłam, że to pierwszy z sześciu tomów. Kiedy to czytać? :thud: Przed Martina już nic nie wepchnę, muszę pokończyć zaczęte.
praedzio - Pią 18 Mar, 2011 21:57

Ostatnio - tak Patrykowo - kupiłam sobie tę książkę: http://sklep.zysk.com.pl/...ycki-splot.html

Czyta się dobrze - tak nieśpiesznie, ale z zainteresowaniem. Można znaleźć tam taką codzienną, zwykłą Irlandię przeplecioną z Irlandią z "Ulissesa" Joyce'a. Książka jest ładnie wydana - na kredowym papierze, z mnóstwem przepięknych zdjęć Ernesta Brylla i jego rodziny z czasów jego ambasadorowania w Irlandii.

Aragonte - Pią 18 Mar, 2011 22:32

Pewnie to kiedyś kupię. Na razie oszczędzam :roll:
Admete - Sob 19 Mar, 2011 09:06

Przymierzałam się do tej ksiązki...
Anonymous - Sob 19 Mar, 2011 11:20

praedzio napisał/a:
Czyta się dobrze - tak nieśpiesznie, ale z zainteresowaniem. Można znaleźć tam taką codzienną, zwykłą Irlandię przeplecioną z Irlandią z "Ulissesa" Joyce'a. Książka jest ładnie wydana - na kredowym papierze, z mnóstwem przepięknych zdjęć Ernesta Brylla i jego rodziny z czasów jego ambasadorowania w Irlandii.

Widziałam w księgarni, ale się powstrzymałam, widziałam na lubimyczytać, że Cait czyta, czekałam na recenzję, bo Ty Praedwardzie nieobiektywna jesteś :P

praedzio - Sob 19 Mar, 2011 11:28

Byłabym nieobiektywna, gdybym przebrnęła przez ww. dzieło Joyce'a. ;)
Anonymous - Sob 19 Mar, 2011 11:36

Nie znam się :P więc nie wiem o co banan
trifle - Sob 19 Mar, 2011 14:05

praedzio napisał/a:
Byłabym nieobiektywna, gdybym przebrnęła przez ww. dzieło Joyce'a. ;)

Hardcore dla wybranych. NIe ma interpunkcji, no nie? Dobrze kojarzę? Strumień świadomości i te sprawy? :mysle:

praedzio - Sob 19 Mar, 2011 14:23

Między innymi. ;)
Anonymous - Sob 19 Mar, 2011 14:25

Ja przeczytałam "Ostatnie królestwo" i znowu jestem pozytywnie zaskoczona i czytało mi się superaśnie :)
Caitriona - Sob 19 Mar, 2011 16:32

lady_kasiek napisał/a:
Ja przeczytałam "Ostatnie królestwo" i znowu jestem pozytywnie zaskoczona i czytało mi się superaśnie

Oj, zazdroszczę. Czekam w bibliotece w kolejce, moze się doczekam ;)

Agn - Sob 19 Mar, 2011 19:43

Czyżby Cornwell? Miałam farta z tą książką jak nie wiem. Jakiś czas temu, jak zaczęłam przeglądać książki Cornwella (jeszcze wtedy żadnej nie czytałam) wetknęłam nos w "Ostatnie królestwo" i pomyślałam, że musi być fajne, po czym odłożyłam na półkę "do przeczytania". Aż tu nadchodzi przesyłka do naszej księgarni od wydawnictwa Erica, które pragnie zareklamować nową serię książek i w związku z tym, w nadziei, że zainteresują książką odbiorców, księgarnia dostała egzemplarz poglądowy tejże książki. Rzuciłam się na nią jak wygłodniały hipogryf na fretkę z bojowym okrzykiem "MOJE!!!". I mam książkę fuksem za darmo. :mrgreen:
Na razie czeka na swoją kolej. :D

migotka - Pią 25 Mar, 2011 13:35

http://slowemmalowane.blo...adel-saint.html

Luc Vanrell, Jacques Pradel, Saint-Exupéry. Ostatnia tajemnica.

arlekin - Pią 25 Mar, 2011 20:28

A ja wróciłam do Dumas i postanowiłam zmierzyć się z "Hrabią Monte Cristo". Naprawde miło mnie książka zaskoczyła. Po przebrnięciu pierwszych rozdziałów, akcja wciąga i czyta się bardzo dobrze. Choc musiałam się przyzwyczaić do specyficznej narracji, czułam sie jakby czytała sztukę teatralną, ale przestało mi to przeszkadzać.

Także polecam.

Polecam równiez książki Mike'a Carey'a. Pierwszy z tytułów "Mój własny diabeł". Dla fanów klimatów Constantina.

milenaj - Pią 25 Mar, 2011 20:32

arlekin napisał/a:
Polecam równiez książki Mike'a Carey'a

Jest w bibliotece u mnie. Sięgnę.

Agn - Sob 26 Mar, 2011 00:03

arlekin napisał/a:
A ja wróciłam do Dumas i postanowiłam zmierzyć się z "Hrabią Monte Cristo". Naprawde miło mnie książka zaskoczyła. Po przebrnięciu pierwszych rozdziałów, akcja wciąga i czyta się bardzo dobrze. Choc musiałam się przyzwyczaić do specyficznej narracji, czułam sie jakby czytała sztukę teatralną, ale przestało mi to przeszkadzać.

To jedna z książek mojego życia. Uwielbiam ją. Pamiętam, jak obgryzałam na niej paluchy. Mam brzydki zwyczaj robienia tego z nerwów, ale po lekturze HMC to już był hardcore... :mrgreen:

Anonymous - Sob 26 Mar, 2011 09:07

Agn napisał/a:
To jedna z książek mojego życia. Uwielbiam ją. Pamiętam, jak obgryzałam na niej paluchy. Mam brzydki zwyczaj robienia tego z nerwów, ale po lekturze HMC to już był hardcore...

Wydaje mi się, ze mimo wszystko Nędzników stawiam wyżej, ale Hrabia jest książką do której wracam jak bumerang, przeżywam ją wciąż od nowa....