To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Dramaland - kraina latających smoków...

Aragonte - Wto 22 Mar, 2016 09:38

Pal sześć zajawki z Bang Wonem, ale ta walka! YBJ i MH walczą razem z CSG :excited:
https://youtu.be/46hRooFx7ik

Dialogi w tłumaczeniu Homury:

Cheok Sa-Gwang is fighting with Yi Bang-Ji. Moo-Hyul rushes into them. Cheok Sa-Gwang is blown away by Moo-Hyul's powerful attack.

Moo-Hyul (MH) : Young-Gyu hyung... Why did you kill him?
Cheok Sa-Gwang (CSG) : The armoury in Banchon... why was it built there?
MH : ......!!!
Yi Bang-Ji (YBJ) : In order to raise an army and kill Master Sambong.
CSG : Yes, that must be your great cause. In the new country founded on the blood of Poeun and my King, killing not only each other but also even a little kid.
MH : ('Then... in the armoury... was the kid...? ')
YBJ : Hence... who do you want to kill?
CSG : Five sinners. Those who forcibly enthroned my King... Nameless! Those who killed my King and all Wang clan... Yi Seong-Gye and Jung Do-Jeon! The owner of the armoury in Banchon... Yi Bang-Won!

They begin to fight again.

A tu dialog (tłumaczenie Homury, jak zwykle) z rozmowy YBW i Yi Do (późniejszego Sejonga - ci, co oglądali choć początek TWDR, wiedzą, że młodziutki król bawił się puzzlami):

Little Prince Yi Do (King Sejong the Great) is playing with a magic square (마방진 魔方陣 : an ancient math puzzle) in his room. Hwang Hee is looking at the prince. Suddenly King Taejong (Yi Bang-Won) enters the room. Yi Do is embarrassed.

Yi Bang-Won (YBW) : (sneering at the magic square) Are you playing this game, again?
Yi Do (YD) : .....
YBW : Why do you read so many books like this...
YD : It's just.... fun.
YBW: ...Fun?
YD : ...
YBW : Do you want to be the Crown Prince?
YD:(surprised)
YBW : Do you want to participate in politics?
YD : No... That's not...
YBW : What is politics?
YD : It is distribution.
YBW : ... Distribution?
YD : It is to decide how to distribute a lot of commodities in the country, and from whom we get something and who we give it to.
YBW : (shocked)

Jung Do-Jeon (Ep. 32 flashbacks) : What is politics? Politics is about distribution. In the end, politics is all about who we get something from and how we distribute it. It's about from whom we get it and who we give it to!

YBW : Is that... your idea? Where did you hear that?
YD : ....
YBW : Remove all the books from this room!
HW : Yes, Your Majesty.

Yi Bang-Won leaves the room.

Admete, nie miałaś frajdy, kiedy Yi Do powtórzył słowa Sambonga o polityce? :twisted: :mrgreen:

Admete - Wto 22 Mar, 2016 10:32

Aragonte napisał/a:
Pal sześć zajawki z Bang Wonem, ale ta walka!

Kiedy mnie ten fragment z synem króla tez ciekawił jako przejście do Tree.

Aragonte - Wto 22 Mar, 2016 11:25

Jest ciekawy, nie przeczę (i miałam złośliwą satysfakcję z pewnego powodu), ale nie miałam zwyczajnie czasu tego obejrzeć (no dobra - mogłam znaleźć, ale wolałam zobaczyć coś innego) i przeszłam od razu do walki.
Agn - Wto 22 Mar, 2016 11:30

Admete napisał/a:
Mnóstwo akcji od samego początku. W końcu to scenarzysta i chyba reżyser też od Liar Games. Postacie też ciekawe, zwłaszcza negocjator i dodatkowo tajemnica.
Napisy do 3 odcinka Pied piper już są :banan:

Sprawdzę. Zaczęłam już sobie gromadzić. :)
Admete napisał/a:
Pojawiły się zajawki 50 odcinka. Między innymi Bang Won jako król rozmawia z przyszłym następcą tronu.

http://forums.soompi.com/...-10pm/?page=305

Dobrze, że Aragonte podrzuciła tłumaczenie. Super scena. Bang Wona szlag mało na miejscu nie trafił. Wydaje mi się jednak, że usunięcie książek z zasięgu Sejonga już nic nie da - co przeczytał, to jego. Bang Won się może ciskać ile wlezie, to już nic nie zmieni. :)
I czy mnie się wydaje, że młodego Sejonga gra ten sam chłopiec, który grał młodego Bang Wona?
Swoją szosą - kiedy mu się ten dzieciak pojawił? Bo nie było, a tu nagle taki duży. ;) Może to jakieś końcowe sceny typu "10 lat później".
Aragone napisał/a:

Pal sześć zajawki z Bang Wonem, ale ta walka! YBJ i MH walczą razem z CSG :excited:
https://youtu.be/46hRooFx7ik

Miodzio. Pięknie ułożona. Najpierw MH zainterweniował, kiedy BJ był na słabszej pozycji, potem BJ obronił MH przed atakiem białej ninja. Jak to się skończy??? :excited:

Aragonte - Wto 22 Mar, 2016 11:49

A jak ci się podobało podrzucenie miecza Mo Hyulowi? :mrgreen:

Six Flying Dragons Episode 50 (Final) text preview
Air Date : March 22, 2016 PM 22:00

"People's dream... Don't forget about that."

Moo-Hyul comes back to save Bang-Won and fights with Gil Seon-Mi. Cheok Sa-Gwang appears in order to kill the five enemies she defined as sinners and makes a killing fight with Bang-Ji. Master Yooksan tries to kill Yeon-Hyang after realizing that she already knows Bang-Ji is her son. Boon-Yi departs for the island after leaving her farewell letter to Bang-Won. Meanwhile, two years later, Bang-Gwa abdicates and Bang-Won ascends the throne. (tłum. Homura)

Agn - Wto 22 Mar, 2016 12:05

Aragonte napisał/a:
A jak ci się podobało podrzucenie miecza Mo Hyulowi?

Bardzo efektowne. :mrgreen:

Aragonte - Wto 22 Mar, 2016 12:14

Pytałaś o młodego Yi Do - tak, to młody Bang Won :)

Fragmencik walki - YBJ osłania MH :serduszkate:
https://www.instagram.com...n-by=smilegasna

I rzut mieczem :serduszkate:
https://www.instagram.com...n-by=smilegasna

BeeMeR - Wto 22 Mar, 2016 12:40

O Smokach to się będę wypowiadać jak obejrzę (rankiem tylko kwadrans zdążyłam), ale melduję, że się przebrałam finałowo ;)
Aragonte - Wto 22 Mar, 2016 12:47

Bardzo ładnie :D
Tylko Agn zdradziła Smoki dla Kropek :-P

BeeMeR - Wto 22 Mar, 2016 12:53

Jej prawo, zwłaszcza jak ma całuśny nastrój :mrgreen:

Btw: kropkowe szachownice i SJK: :serce:
http://s9.postimg.org/esv...58571280575.jpg
https://scontent-sin1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xat1/v/t1.0-9/12717598_10153497202187263_5196680302936528658_n.jpg?oh=b215a8153fe26cb539351aad56d6ac52&oe=578224AF
http://ww2.sinaimg.cn/mw6...j20k00zk3zm.jpg

Jeszcze widziałam mv z Drugim, takie mocno w klimacie WTF (a trochę Gnijąca panna młoda ;) ), ale mi się link zgubił (może to i dobrze... ;) )
Ale trafiłam na jego wypowiedź jak żona odbiera Kropki (mają kilkumiesięcznego synka):
Jin Goo revealed that his wife is an encouraging fan of his drama. He says, "My wife watches too, and she said my romance is heart aching. She cried a lot on the sad scenes. She enjoys it just like any other viewer." He was also asked if his wife gets jealous at all, he responded, "No jealousy at all. She's rather very encouraging of us."

Aragonte - Wto 22 Mar, 2016 14:36

Zerkam na Soompi, a tam nisko fruwające spoilery... Oj, będzie trochę śmierci w tym odcinku.
Ale chyba widzę jedną zmianę pomiędzy Smokami a Tree, która mi się nie podoba :? chociaż może coś pominięto w tych spoilerach.
Spoiler:
Nie ma wzmianki o starciu YBJ i MH - czyżby jednak pominięto scenę, która znalazła się w reminiscencji w Tree??? Szkoda. No to jest kolejny rozziew pomiędzy dramami.
A YBJ chyba zniknie w pierwszym kwadransie odcinka i reszta czasu ekranowego skupi się na Bang Wonie, MH i Yi Do :foch2: :foch2: :cry2: Wprowadzają przeskok "dwa lata później", czyli do drugiego zamachu i koronacji YBW. Trochę się obawiam, że finał okaże się dla mnie niesatysfakcjonujący, niestety :-| I nie do końca wyjaśnia, dlaczego YBJ włóczy się samotnie w TWDR i jest tak złamany życiem - BY przeżyła, jego matka też, jak rozumiem, więc jacyś bliscy mu się ostali. Nie, żebym życzyła źle YBJ :wink: ale oczekiwałam spójności tej linii fabularnej i charakterologicznej i byłam gotowa płakać razem z YBJ. No nic, zobaczę, jak to ocenię podczas oglądania.
Aha, Boon Yi zdążyła się nawet zestarzeć i jak rozumiem, dożyła czasów powstania hangul - gdzie w tym czasie był YBJ? Dlaczego nie miał z nią kontaktu, tylko angstował? Nie klei mi się to :co_stracilam:

BeeMeR - Wto 22 Mar, 2016 15:05

Aragonte napisał/a:
Oj, będzie trochę śmierci w tym odcinku.
Proszę, oszczędźcie mi wieści :kwiatek: (chowając w spoiler) do północy dzisiaj - a nuż mi się uda obejrzeć jeśli będą napisy :trzyma_kciuki: . Wczoraj padłam przed 22, ale jak rozumiem napisy pojawiły się późno albo dziś.

Obejrzałam kolejny kwadrans Smoków 49 spoilery!

MH - "babydragon" dorósł i podejmuje własne decyzje, przede wszystkim opuszcza YBW i wygarnia mu dlaczego (lepiej późno niż wcale :oklaski: )- może dlatego został Smokiem nazwanym teraz? Oczywiście jeśli wróci na służbę to zauważę i kolejna moja teoria runie... ;)
BY też opuszcza YBW i wygarnia mu to i owo, np. że może zostać jego żoną czy konkubiną byleby wypuścił jej ludzi i nie torturował ich, bo sorry, ale są ważniejsi (no nareszcie jakieś życie i ogień w tej postaci, brawo (lepiej późno niż wcale :oklaski: ). Oczywiście potem może biec ratować YBW, ale cóż, zobaczę wkrótce jak będzie :mrgreen:
Podobały mi się te dwie rozmowy.
YBW jest oczywiście tak biedny, opuszczony i samotny, że aż go może przytulę (głupi żarcik oczywiście :P )

Aragonte - Wto 22 Mar, 2016 15:14

Mnie się też podobały.
No nie mów, że nie żałujesz biednego milusińskiego Bangwonka :-P

Ech, mam wrażenie, że finał Smoków pozostawi mi mocny niedosyt :cry2:
Spoiler:
Doczytałam spoilery na Soompi i nie ma w nich kompletnie wzmianki o YBJ - od czasu walki z CSG w ogóle nie ma o nim wzmianki :? Jest w dużej ilości BY, MH i BW. Ja się tak nie bawię :foch2: Dlaczego stary YBJ w Tree był tak załamany? Mamusia (z którą chyba odszedł w siną dal) dała mu aż tak popalić? Coś mi tu nie leży :co_stracilam:

Admete - Wto 22 Mar, 2016 15:24

A mnie się chyba to zakończenie spodoba. Takie bardzo w stylu scenarzystów - mam porównanie do ostatniego odcinka Królowej i Tree.
Aragonte - Wto 22 Mar, 2016 15:32

Weź poprawkę na to, że ja tego nie oglądałam, tylko czytałam spoilery :-P A czy bardzo w stylu scenarzystów? No nie wiem.
BeeMeR - nie klikaj, spoilery do Tree!

Spoiler:
W Tree przeżył głównie Sejong :-P Zginął protagonista, YBJ, MH i Zuy chyba też. W Królowej zginął Bidam i tytułowa bohaterka, a przeżył Yushin. Smoki wypadają jakoś skromnie - byłam pewna, że jeszcze kogoś scenarzyści utłuką :wink:

Aha, w TWDR to stary Yi Bang Ji, o ile pamiętam, chodził na grób Sambonga i wylewał tam wino ryżowe. Szkoda, że nie dali takiej migawki z młodym YBJ.

Admete - Wto 22 Mar, 2016 16:06

Nie chodziło mi o ilość śmierci, tylko o melancholię i przemijanie.
Aragonte - Wto 22 Mar, 2016 16:11

A, to może. Mój odbiór też się pewnie zmieni, kiedy to normalnie obejrzę. Na razie to czytam spoilery wzdychania shipperek BY-BW, a to raczej kiepsko działa na mój nastrój :-P Zamiast czytać kolejny raz, jak to BW musiał za nim tęsknić (czy coś w tym rodzaju) wolałabym, żeby choć jedna (1!) osoba napisała wprost, jak dokładnie domknięto wątek YBJ :czekam2: tzn. czy dobrze to zinterpretowałam (i z tej wersji nie jestem zadowolona, ekhm). Ale nieeee, to nie jest dla nich ciekawe :frustracja:

Ostatnie zdjęcie BYH z ekipą:
https://www.instagram.com...n-by=_soyoung2_

Smuuuuutno mi :cry2:

Edit: gify na otarcie łez (zwłaszcza pierwszy jest wesoły jak cho.. hoho. W sumie dalsze też):

A tu konto instagramowe, gdzie są jakieś zdjęcia i filmiki, głównie BYH:
https://www.instagram.com/flower_bed0429/

Aragonte - Wto 22 Mar, 2016 18:12

Homura mnie uratowała - napisała streszczenie odcinka :-P
No cóż, trochę załatano lukę, o której pisałam, na linii YBJ - MH, ale charakterologicznie nadal mnie trochę nie przekonuje to i owo :mysle:
Spoiler:
Dlaczego YBJ nie widywał później siostry? Bo skoro nie pokazano, to chyba nie widywał? I czemu był tak wyniszczony, przedwcześnie postarzały i załamany w Tree? Serio byłam pewna, że straci wszystkich bliskich, a Boon Yi przeżyła przecież aż do akcji TWDR:

She quitely died next to Sambong's grave, smiling "Sambong Ajussi, Bang-Won's son seems to make it." :tears: (If I remember correctly, Yi Bang-Ji died around the same time in TWDR) (Homura)

No cóz, zakładam, że BYH musiał się śpieszyć do teatru na spektakl Hedwig i woleli nie kręcić z nim nic poza absolutnie minimum :-P
Walka pomiędzy nim a Mo Hyulem teoretycznie musiała się odbyć w czasowym niebycie między Smokami a TWDR - to była ta reminiscencja, w której Mo Hyul przegrał i żądał, by YBJ go zabił - a tutaj niczego nie rozstrzygnięto. Buuu :?

After Cheok Sa-Gwang died, Moo-Hyul told Bang-Ji "Now, it's our turn, right?" But, Bang-Ji refused to fight with Moo-Hyul and told him "Someday, could you come to kill me?"
It is implied that they made a promise to kill each other some day. According to Moo-Hyul's flashbacks in TWDR, somewhere between SFD and TWDR, they fought again and Yi Bang-Ji won. Moo-Hyul told Bang-Ji to kill him, but BJ left again without killing him. Extreme Bromance, right?

Ale czemu walczyli ze sobą wtedy, w tej scenie z Tree? :mysle: Tutaj to przynajmniej znalazłby się jakiś powód :mysle: Trochę mnie to wszystko nie przekonuje, ale cóż zrobić, innej wersji nie ma i nie będzie.

A to pożegnalna wersja tytułów bohaterów:

King Taejong, Yi Bang-Won
Musa, Moo-Hyul
People, Boon-Yi
The Viper, Yi Bang-Ji
King Taejo, Yi Seong-Gye
The first Bonwon, Jung Do-Jeon

YBJ został Żmiją, a nie Sroką Jadowitą :-P

Admete - Wto 22 Mar, 2016 18:32

Aragonte napisał/a:
A, to może. Mój odbiór też się pewnie zmieni, kiedy to normalnie obejrzę. Na razie to czytam spoilery wzdychania shipperek BY-BW, a to raczej kiepsko działa na mój nastrój

Nie czytaj. Mnie to jakoś już nie denerwuje. Ostatecznie wcześniej byłam pod wrażeniem postaci BW - to naprawdę był złożony bohater. Dokonał wyboru i zdobył to, czego pragnął. resztę stracił.

Aragonte napisał/a:
Ale nieeee, to nie jest dla nich ciekawe

Jest to ciekawe dla ciebie i tego się trzymaj. Nie ma sensu się irytować.

Aragonte napisał/a:
ale charakterologicznie nadal mnie trochę nie przekonuje to i owo

Napisz fanfika z twoją wizję YBJ ;)

BeeMeR - Wto 22 Mar, 2016 18:45

Aragonte napisał/a:
, żeby choć jedna (1!) osoba napisała wprost, jak dokładnie domknięto wątek YBJ :czekam2: tzn. czy dobrze to zinterpretowałam (i z tej wersji nie jestem zadowolona, ekhm)
Jaka jest twoja wersja? :mysle:
Admete - Wto 22 Mar, 2016 19:47

Na soompi Homura podała informacje z wywiadu ze scenarzystami na temat następnego projektu.

Cytat:
According to SFD writers' interview today (I'll translate it later), if they make sequel to SFD and TWDR, it would be about King Sejo (Grand Prince Suyang). He was King Sejong's 2nd son but resembled his grandpa Yi Bang-Won. He usurped the throne from his little nephew. You may know him from Princess' Man (공주의 남자, KBS drama) or The Face Reader (관상, Korean movie).

The writers said the sequel's title would be 샘이 깊은 물 Water with Deep Fountain. I don't know if the English translation is right or not, but this title also came from Yong-bi-eo-cheon-ga (Songs of the dragons flying to heaven).
Songs of the dragons flying to heaven

Canto I
“Six Flying Dragons in Haedong (the east of the Sea = Korea), Everything they did was blessed by Heaven, Their pasts coincide with ancient sages. (해동 육룡이 나르샤 일마다 천복이시니 고성이 동부하시니…)”

Canto II
“A tree with deep roots, Because the wind sways it not, Blossoms Abundantly, And bears fruit. (뿌리 깊은 나무는 바람에 흔들리지 않으므로 꽃이 좋고 열매도 많으니…)”

Canto III
"Water with deep fountain, Because the drought dries it not, Creates a stream, And flows into the sea.
(샘이 깊은 물은 가뭄에도 그치지 않으므로 냇물을 이루어 바다에 이르니...)

The SFD writers also added "In case of Water with Deep Fountain, there would be no good person for viewers to sympathize with. All of them are villains. That' s the problem. (LOL)"

Jestem za - będę oglądać tych złych ludzi z zainteresowaniem ;) No nic chyba zacznę od nowa Tree, mam nadzieję, ze tym razem mam dobre napisy.

Aragonte - Wto 22 Mar, 2016 20:27

Admete napisał/a:
Aragonte napisał/a:
ale charakterologicznie nadal mnie trochę nie przekonuje to i owo

Napisz fanfika z twoją wizję YBJ ;)

Nie napiszę, niestety. Nie umiem już pisać. I jak już podkreślałam: nikomu to nie jest potrzebne.

Dobra, idę sobie. Chyba pójdę spać zamiast marudzić bez końca.

Admete - Wto 22 Mar, 2016 20:54

Aragonte napisał/a:
I jak już podkreślałam: nikomu to nie jest potrzebne.

Tu bym się spierała.

Trzykrotka - Wto 22 Mar, 2016 23:57

Admete napisał/a:
Aragonte napisał/a:
I jak już podkreślałam: nikomu to nie jest potrzebne.

Tu bym się spierała.

O to to. Wyzwę cię na ubitą ziemię za takie teksty!
Macie piękne avatary, zdjęcia i gify też piękne. W źródełku napis: Six Flying Dragons complited. Jakoś dziwnie się poczułam...

Agn - Śro 23 Mar, 2016 00:00

Aragonte napisał/a:
Tylko Agn zdradziła Smoki dla Kropek :-P

Co Agn? :P
BeeMeR napisał/a:
BY też opuszcza YBW i wygarnia mu to i owo, np. że może zostać jego żoną czy konkubiną byleby wypuścił jej ludzi i nie torturował ich, bo sorry, ale są ważniejsi (no nareszcie jakieś życie i ogień w tej postaci, brawo (lepiej późno niż wcale :oklaski: )

Właśnie to chciałam napisać. Bo postać taka się... nudnawa zrobiła z czasem, zupełnie mnie przestała interesować.
BeeMeR napisał/a:
YBW jest oczywiście tak biedny, opuszczony i samotny, że aż go może przytulę

Genialny myk taktyczny - mogę ci pożyczyć poduszkę, którą mogłabyś go poddusić. :P
Aragonte napisał/a:
Na razie to czytam spoilery wzdychania shipperek BY-BW, a to raczej kiepsko działa na mój nastrój :-P

No i po co to robi?
Aragonte napisał/a:
Edit: gify na otarcie łez (zwłaszcza pierwszy jest wesoły jak cho.. hoho. W sumie dalsze też):

Wszystkie są równie "wesołe". Ale jakie piękne! :serce:
Aragonte napisał/a:
A to pożegnalna wersja tytułów bohaterów:

King Taejong, Yi Bang-Won
Musa, Moo-Hyul
People, Boon-Yi
The Viper, Yi Bang-Ji
King Taejo, Yi Seong-Gye
The first Bonwon, Jung Do-Jeon

YBJ został Żmiją, a nie Sroką Jadowitą :-P

Już wcześniej nią bywał. Pamiętasz? W napisach stosowano różne przezwiska, czasem był Sroką, czasem Żmiją. Uzgodniłyśmy, że zawsze będzie u nas Sroką.
Admete napisał/a:
Na soompi Homura podała informacje z wywiadu ze scenarzystami na temat następnego projektu.

Oho! :excited: Jaaaaa! Mogliby! Tymczasem łyknę sobie TWDR. :)
Trzykrotka napisał/a:
Macie piękne avatary, zdjęcia i gify też piękne. W źródełku napis: Six Flying Dragons complited. Jakoś dziwnie się poczułam...

A jak my się z tym źle czujemy. :(
A nie poczułaś aby ulgi? ;)
Dzięki za napisy!!! :kwiatki_wyciaga:
BeeMeR napisał/a:
ale mi się link zgubił (może to i dobrze... ;) )

Szukaj teraz!