To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Ekranizacje - Perswazje Persuasion (1995)

Tamara - Wto 02 Lut, 2021 12:34

I pewnie po Twoim zwróceniu ja zwróciłam :-P bo jakoś Perswazje rzadko oglądałam , wolę je czytać .
Na koncercie Anna za kapitanem nie biegała, tylko szukała go oczami siedząc grzecznie na miejscu i koncert stracił dla niej cały urok, a pan Elton tylko fqr... denerwował :-P

annmichelle - Wto 02 Lut, 2021 12:40

Tamara napisał/a:
a pan Elton tylko fqr... denerwował :-P

Elliot, moja droga - z pastorkiem Eltonem :twisted: z "Emmy" Ci się pomyliło. :mrgreen:

Co do kuzyna Elliota to za każdym razem podoba mi się ta rola coraz bardziej, ale może jestem nieobiektywna :wink: , bo uwielbiam rolę dziennikarza, którą gra Samuel West w serialu "Mr. Selfridge". :-)

Tamara - Wto 02 Lut, 2021 13:41

Ależ oczywiście , myślałam Elliot a napisałam Elton , za dużo skakania z wątku do wątku :zawstydzona2: :mrgreen:
Muszę sobie przypomnieć film , bo słabo pamiętam .

annmichelle - Wto 02 Lut, 2021 14:01

Tamara napisał/a:
Muszę sobie przypomnieć film , bo słabo pamiętam .

O, i to się nazywa planowanie miłego popołudnia/wieczoru. :mrgreen:

Tamara - Wto 02 Lut, 2021 20:05

Przypomniałam sobie - ale Emmę :rotfl:
annmichelle - Wto 02 Lut, 2021 20:15

Tamara napisał/a:
Przypomniałam sobie - ale Emmę :rotfl:

Którą?

Tamara - Wto 02 Lut, 2021 20:20

Z Kate , żeby być na czasie :mrgreen:
annmichelle - Wto 02 Lut, 2021 20:23

:serce: Ok, no to może jakieś uaktualnione wrażenia w tamtym temacie? :mrgreen:

A kiedy odkurzysz "Perswazje"? :-)

Tamara - Wto 02 Lut, 2021 21:01

Najpierw odkurzę Emmę z Gwyneth, albowiem nawracam Młodą na Austen :-P
annmichelle - Wto 02 Lut, 2021 21:03

A Młoda w jakim wieku? :-)
Co już widziała? I jakie ma wrażenia?

Tamara - Wto 02 Lut, 2021 21:16

Młoda 35 , Emma się podobała . Wszystkiego na raz jej nie dam, bo nie ogarnie :-P ona dla rozrywki czyta książki o psychologii i pedagogice :thud:
annmichelle - Wto 02 Lut, 2021 21:23

Tamara napisał/a:
Młoda 35 , Emma się podobała .

Good girl. :mrgreen:
Jak psychologia to zapodaj jej "Perswazje'95". :wink: I dla kontrastu 2007.
A widziała DiU? Którąkolwiek?

Tamara - Wto 02 Lut, 2021 21:26

2007 na szczęście chyba nie mam :rotfl: nie mogę patrzeć na śliniącą się Annę i te biegi po Bath :confused3: i Mary z zaburzeniami psychicznymi :confused3:
DiU chyba widziała kawałki Jedynej Słusznej, ale głowy nie dam , bo dopiero od niedawna zaczęła wykazywać tolerancję dla kostiumowców :lol: chyba dopiero poprzedniego lata namówiłam ją na Nad Niemnem :lol:
Anna z Peswazji 2007 robi na mnie stale wrażenie niedomytej :zawstydzona2:

BeeMeR - Wto 02 Lut, 2021 21:31

Bardzo słusznie, pokazuj i oglądaj Ausen :kwiatki_wyciaga:
annmichelle - Wto 02 Lut, 2021 21:36

Tamara, cieszę się, że pokazałaś najpierw "Emmę" z Kate, a nie zaczęłaś od tej z zeszłego roku. :-P

Co do szczegółów z "Perswazji'07" - no proszę Was - nie w tym temacie. :obrzydzenie: :wink:

Właśnie poczytałam sobie dzisiaj z ciekawości opinie niemieckich widzów o tych dwóch ekranizacjach "Perswazji" i powiem Wam, że wyłapali wszystkie niuanse, nieścisłości, zarzuty jaki wypływały na tym forum. :-) Czyli nie tylko my jesteśmy czepialskie. :-) Plusy i minusy obu ekranizacji, ale tylu pięknych słów z uzasadnieniem o "P'95" to chyba po polsku nie udało mi się jeszcze przeczytać. :-) Miód na moje serce. :serce2:

Tamara - Wto 02 Lut, 2021 21:59

annmichelle napisał/a:
Tamara, cieszę się, że pokazałaś najpierw "Emmę" z Kate, a nie zaczęłaś od tej z zeszłego roku.

No ba, najchętniej bym zaczęła od dania jej książki, ale wiem ze miałaby kłopoty z przebrnięciem bo inny typ umysłu i wyobraźni, więc najpierw Kate, potem Gwyneth i dopiero Emma 2020 :angeldevil:

annmichelle - Śro 03 Lut, 2021 10:31

Tamara napisał/a:
najpierw Kate, potem Gwyneth i dopiero Emma 2020 :angeldevil:

Rozsądnie i dobra taktyka: po co kobietę zniechęcić do całej Austen na początku zapodając jej "Emmę'20". :twisted:
Lepiej najpierw pokazać najlepsze ekranizacje :mrgreen: , a jak da radę - niech obejrzy też te, hm, (myślę nad właściwym słowem, żeby nie zranić uczuć innych :-P )...inne. :cool:

Tamara - Śro 03 Lut, 2021 10:34

Sądzę, że Emma 2020 będzie jej się baaardzo podobać :twisted: tylko chcę, żeby najpierw poznała dobrze treść . Romolę kiedyś obejrzymy w ramach przeglądu filmów postmodernistycznych :-P
BeeMeR - Śro 03 Lut, 2021 10:37

Nie zamęcz jej jedną jedyną Emmą w wielu odmianach na raz, są też inne opowieści :mrgreen:
DiU choćby obejrzyjcie porządnie :kwiatek:

Trzykrotka - Śro 03 Lut, 2021 10:39

Ależ oczywiście, że Emma 2020. powinna się młodszemu pokoleniu podobać. Nie skojarzy jej się z nudą i "paniami w koszulach nocnych." Ja bardzo lubię wersję 1996, ale jest ona zrobiona najbardziej konserwatywnie, najbardziej w stylu BBC i "po bożemu," a akurat w przypadku tej powieści Jane to niekoniecznie jest wielka zaleta dla tych, co pierwszy raz.
Tamara - Śro 03 Lut, 2021 10:50

BeeM- nie grozi jej zamęczenie :kwiatek: :wink: mamy mało czasu na oglądanie i nie bardzo jest kiedy. teraz korzystamy z faktu, że dekoder się rozkraczył i Władca Pilota nie może tv oglądać bez przerwy , a technik do naprawy będzie dopiero w piątek :angeldevil:

Trzykrotko :kwiatek: myślę, że ta wersja też dlatego jest dobra, bo klimatem najmniej odbiega od oryginału , i poza przerobionym z wiadomych przyczyn finałem, jest najwierniejsza powieści . Emma z Gwyneth jest cukierkową bajką , 2020 jaka jest - każdy widzi :mrgreen: , a romolowa to w ogóle nie jest Emma, bo jest na superpoważnie :confused3:

annmichelle - Śro 03 Lut, 2021 11:00

Hm, dziewczyny, ale zauważyłyście, że to jest temat o "Perswasjach'95"? :twisted: :lol: :wink:
Tamara - Śro 03 Lut, 2021 11:48

Taaaak :angeldevil: to tylko taka mała dygresja była :angel:
Trzykrotka - Śro 03 Lut, 2021 20:35

A swoją drogą to ciekawe, że w przypadku Perswazji 1995, też jak najbardziej konserwatywnych i zrobionych "po bożemu" i bardzo dobrze zrealizowanych nie ma jakoś powszechnego zachwytu. Podejrzewam, dlaczego - jacy oni wszyscy są po angielsku brzydcy...
RaczejRozwazna - Śro 03 Lut, 2021 20:46

Ale ta Anna nie była brzydka. Owszem, Ciaran ma specyficzną urodę, ale bardzo męską.
O ile pamiętam - a dawno widziałam, choć nie jeden raz - problemem dla mnie był brak jakiejkolwiek chemii między bohaterami. Właściwie poza ostatnimi scenami możemy się czuć jak całe otoczenie Anny, nic niewiedzące ani się niedomyślające tego co między nimi było.
O ile pamiętam - w książce było dużo więcej owej skrywanej pasji.