To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Ekranizacje - Mansfield Park (2007)

migotka - Pią 06 Kwi, 2007 09:38

matko ....a ja nie mam czasu aby zobaczyć....nawet w wolne :cry2:
Anonymous - Pią 06 Kwi, 2007 23:04

oglądam klipy z MP i mamo Edmund wygląda jak Napoleon ale do hitlera malo mu brakuje, a Fanny nie pasuje mi, nie podobała mi sie na plakacie do filmu a w filmie też nie czaruje
Pemberley - Sob 07 Kwi, 2007 15:36

Admete napisał/a:
I bach - mamy Fanny Rozemy, Fanny z ekranizacji ITV...

Ja tez tak mysle, ze byc moze nigdy sie nie doczekamy Fanny Austen.
Ale abstrahujac od wiernosci Austen mozna stwierdzic czy film sam w sobie jest dobry czy nie. Bo Rozema akurat dostarczyl nam dobry film pod wieloma wzgledami- intryga, krytyka spoleczna, uwiklania w zaleznosci, - ja uwielbiam Mary stwierdzajaca " na milosc boska, przeciez mamy juz XIX wiek " czy jakos tak...

Admete - Sob 07 Kwi, 2007 17:23

Tak, to całkiem dobry film, ale u mnie całkowicie przegrywa, bo nie jestem w stanie oderwać go od kontekstu austenowskiego. Gdyby Rozema zrobiła film kostiumowy i nie twierdziła, że to Austen ;-) - proszę bardzo. W innym wypadku - nie da rady.
Gunia - Sob 07 Kwi, 2007 18:21

Pemberley napisał/a:
" na milosc boska, przeciez mamy juz XIX wiek "

Zawsze lubiłam ten tekst księcia z Disneyowskiej "Śpiącej Królewny" - "Tato! Przecież mamy już XV wiek!". :lol:
Zabawny jest fakt, że idealna jak na tamte czasy Fanny w ogóle jest dziś najmniej lubianą bohaterką JA.

Alison - Sob 07 Kwi, 2007 21:14

Pem chyba tu kiedyś porównywała długość czasu poświęconego na kręcenie tańca w MP i NA. Teraz nie dziwię się, że tak to wyglądało. Taniec w MP, to były ledwie 2 migawki, mało par i nieskomplikowana choreografia. W NA, tych scen z tańcem jest kilka, jest to jednak bal nie piknik, więc i zgranie większej liczby tańczących wymaga więcej czasu, poza tym równy taniec, bez muzyki (chapeau bas) a poza tym jeszcze, oni podczas tych tańców cały czas rozmawiają, są ujęcia z różnych kamer. To po prostu musiało tyle trwać.
migotka - Wto 10 Kwi, 2007 10:56

obejrzałam z napisami połowę;) - film mi się nie podoba.Miałam wrażenie jakby był robiony "na odwal się" a sceny były w kreceniu nagrywane tylko raz...
Harry_the_Cat - Wto 10 Kwi, 2007 11:11

Cała chałtura tej produkcji wychodzi w tym programie "behind the scenes"...
Najważniejsze było, żeby się dobrze bawić no i kiecka ślubna Fanny kosztowała majątek. Tyle zapamiętałam. No i że nie za bardzo własciwie ćwiczyli te tańce wszystkie.... :? ??:

trifle - Sob 14 Kwi, 2007 12:56

Obejrzałam. I właściwie nie mogę powiedzieć, że mi się podobało ani że mi się nie podobało.

Kilka plusów: Crawfordowie - oboje - wyrachowani, atrakcyjni, o lekkich obyczajach jak na ówczesne czasy ;) , Maria Bertram też mi się podobała. Edmunda polubiłam od momentu olśnienia w końcówce :lol: No i lady Bertram i te jej spojrzenia pod koniec filmu, piękne to było :lol:

Minusy: Fanny + jej fryz :shock: W którymś momencie sir Thomas mówi, że ona się nie zmieniła od swojego przybycia w wieku 10 lat (tak zapamiętałam) i miałam wrażenie, że o "fryzurze" mówi :roll: Czemu ona tych włosów nie miała w jakiś koczek zebranych? Bez sensu. I po co ta bieganina :shock: W ogóle nie było po niej widać, że jest delikatna i słabego zdrowia. I rozchichotana. Billie to przykład doskonałego niedopasowania do roli. Nie ma znaczenia jaką jest aktorką, ona po prostu w ogóle nie nadaje się do tej postaci mym zdaniem.

Końcówka mi się autentycznie podobała, już myślałam, że ładnie zakończą, a tu wyskoczyli z walcem, po cóż to było :shock:

Podsumowując, ekranizacja śreeednia, szkoda. Gdyby się bardziej postarali, dopracowali szczegóły, wybrali inną Fanny, to mogłby być zdecydowanie lepiej.

Ulka - Sob 14 Kwi, 2007 15:12

trifle napisał/a:
Billie to przykład doskonałego niedopasowania do roli. Nie ma znaczenia jaką jest aktorką, ona po prostu w ogóle nie nadaje się do tej postaci mym zdaniem.

to się zdaje się nazywa "brak warunków" :D

trifle - Sob 14 Kwi, 2007 15:41

Ulka napisał/a:
trifle napisał/a:
Billie to przykład doskonałego niedopasowania do roli. Nie ma znaczenia jaką jest aktorką, ona po prostu w ogóle nie nadaje się do tej postaci mym zdaniem.

to się zdaje się nazywa "brak warunków" :D

O to to :cool: Może i w innych rolach się sprawdza świetnie, ale Fanny Price to z niej żadna.

Anetam - Sob 14 Kwi, 2007 18:26

trifle napisał/a:
Może i w innych rolach się sprawdza świetnie, ale Fanny Price to z niej żadna.

Całkowicie się z Tobą zgadzam Trifle. Zawiodłam się na tej ekranizacji i to bardzo :sad:
Edmund jest moim zdaniem lepszy od Johnego Millera,ale Billie w roli Fanny to porażka,no i krew mnie zalewa jak widzę te "piknikowe tańce".Spartaczyć taką scenę.
Jeśli jednak ktoś chce to znalazłam okładkę do nowego Mansfield Park,a oto link: http://www.cdcovers.cc/vi...-2007-r2-custom
Niestety do nowych Perswazji ani Opactwa jeszcze nie ma,ale myślę,że również będą.
Pozdrawiam

QaHa - Śro 18 Kwi, 2007 07:49

ja narazie obejrzałam pierwsza część Mansfield Park i musze przyznac, ze z racji wcześniejszego wybrzydzania się na Fanny - siedziałm i smutnie milczałam, zerkając sobei na nią na ekranie i musze ze wstydem przyznać iz dekolt Fanny strasznie przyciągął uwagę - jakos taki zdecydowanie wiekszy był od reszty dekoltów - a z niej takie soczyste dziewcze (jak z saloonu) a nie skromna panienka :roll:
Ale co tam i tak jak pijawka przyczepiłam sie do owej ekranizacji i gdyby nie skandalicznie późna pora i dzisiejsze ranne wstanie do pracy pewnie bym nawet skończyła ogladać
:-)

bezpaznokcianka - Śro 18 Kwi, 2007 11:47

Anetam napisał/a:

Jeśli jednak ktoś chce to znalazłam okładkę do nowego Mansfield Park,a oto link: http://www.cdcovers.cc/vi...-2007-r2-custom
Niestety do nowych Perswazji ani Opactwa jeszcze nie ma,ale myślę,że również będą.
Pozdrawiam

jak nie ma jak są.. przecież sama kupowałam na amazonie tydzień temu
http://www.amazon.co.uk/N...76889581&sr=8-1
http://www.amazon.co.uk/P...76889581&sr=8-2
http://www.amazon.co.uk/M...76889581&sr=8-4

achata - Śro 18 Kwi, 2007 17:25

A ja odswieżyłam sobie wersję Rozemy i muszę powiedzieć, że jednak wolę wersję itv. Nawet taka kurczaczkowata Fanny bardziej mi pasuje niż Fanny- zbuntowana intelektualistka. Tamtej lesbijskiej Mary znieść nie mogę ta jest całkiem niezła. Nowa wersja jest jednak zgodniejsza z książką, trochę mocniej poczułam jej klimat bez epatowania historiami o niewolnictwie i zniewoleniu kobiety przez społeczeństwo.
Tylko, Henrysia 1999 żal. Do tej pory nie rozumiem jak tamta Fanny mogła mu odmówić. On tak szczerze próbował się zmienić i tak grzecznie jadł te ochłapy mięsa podane mu w jej domu....

Alison - Śro 18 Kwi, 2007 19:18

achata napisał/a:
Tylko, Henrysia 1999 żal. Do tej pory nie rozumiem jak tamta Fanny mogła mu odmówić. On tak szczerze próbował się zmienić i tak grzecznie jadł te ochłapy mięsa podane mu w jej domu....

To prawda, i tak się ślicznie ucieszył na tym falochronie w Portsmouth, że ona wyjdzie za niego, ale padalcem się okazał i cześć. W dodatku tamta Maria była koszmarem, tym bardziej mnie to bolało, bo ta nowa, to przynajmniej ładna jest.

bezpaznokcianka - Śro 18 Kwi, 2007 19:57

no właśnie ja też nie rozumiem czemu ona mu dalej nie ufa.. nawet jak cała rodzina widzi, że się stara ten biedny Henryś.
W ogóle sir Thomas jakoś tak dziwnie patrzy na Fanny w niektórych momentach...
poza tym w roli Julii występuje Justine Waddell z "Wives and daughters" dopatrzyłam się też Hugh Bonneville'a, którego kojarzę z Daniela Derondy. Tak to jest jak się wraca do filmu po latach.
tak czy siak.. jednak wolę Frances O'Connor jako Fanny niż farbowaną Bille

achata - Czw 19 Kwi, 2007 17:24

bezpaznokcianka napisał/a:
no właśnie ja też nie rozumiem czemu ona mu dalej nie ufa.. nawet jak cała rodzina widzi, że się stara ten biedny Henryś.
W ogóle sir Thomas jakoś tak dziwnie patrzy na Fanny w niektórych momentach...
poza tym w roli Julii występuje Justine Waddell z "Wives and daughters" dopatrzyłam się też Hugh Bonneville'a, którego kojarzę z Daniela Derondy. Tak to jest jak się wraca do filmu po latach.
tak czy siak.. jednak wolę Frances O'Connor jako Fanny niż farbowaną Bille

A mnie tamta Julia Rozemy przypominała Jane Fairfax z Emmy Davisa....

bezpaznokcianka - Czw 19 Kwi, 2007 20:38

achato... sama sprawdziłam... to Justine tylko bez loczków. I rzeczywiście jak jest tak gładko uczesana to przypomina Jane Fairfax
Anonymous - Pią 20 Kwi, 2007 20:19

Mi tego "starego" Henrego strasznie szkoda było.
jak fanny go nakryła z MArią to on miał takie oczy, że aż skórki gęsiej dostaję jak oglądam.
W tej nowej Wersji to już bardziej rozumiem fanny bo po scenie z lawendą to motylki miałam w brzucholu, no i Henry tak się nie starał.
I Ładne było jak Edmunda olśniewa

bezpaznokcianka - Pią 20 Kwi, 2007 20:21

lady_kasiek napisał/a:

I Ładne było jak Edmunda olśniewa

a mi się to właśnie nie podobało...

Harry_the_Cat - Pią 20 Kwi, 2007 20:26

Zgadzam się z koleżanką Liverpolanką...
Alison - Pią 20 Kwi, 2007 22:06

Harry_the_Cat napisał/a:
Zgadzam się z koleżanką Liverpolanką...

A mnie się bardzo podobało. Czasem tak jest, że kogoś zna się bardzo dobrze, a czasem wystarczy jedno spojrzenie i nagle dostrzega się coś całkiem nowego, jakby się zobaczyło tę osobę po raz pierwszy. Dla mnie to była wyjątkowej urody scena. Jeszcze to z tym haftem wcześniej, Edmund dostrzegł, że to właśnie Fanny jest częścią tego domu i że jest niemal niezbędna do życia jemu, tak jak jego matce.

Harry_the_Cat - Pią 20 Kwi, 2007 22:08

Ważne, że zgadzamy sie w innym wątku :cool:
Marija - Nie 22 Kwi, 2007 18:18

:cry2: Czy nie ma aktorek angielskich o wyglądzie ładnym, skromnym i inteligentnym, do tego ze skorygowanym uzębieniem?? Te wszystkie wersje Fanny Price jak dotąd to auuuuuu :wsciekla: .
W najnowszym Mansfield podobają mi się panowie (pan Rushworth za chudy), panie, hm...Panny Bertram są zbyt ładne (mają być lekko barokowe blondynki), lady Bertram jest zbyt ożywiona i za mądra, pani Norris zbyt młoda i zbyt elegancka :? ??: . Panna Crawford jest w sam raz :razz: .