To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Fantastyka - Fantastyka na małym i dużym ekranie

Admete - Wto 04 Mar, 2008 19:53

Zrobili taki podwójny finał tego krótkiego sezonu. Wiesz, całkiem mi sie spodobał ten serial. Myslałam, że będzie gorzej.
praedzio - Wto 04 Mar, 2008 20:24

No, ja też mam podobne odczucia. Początek był taki nieco drętwy - a później było coraz lepiej. Wiem, wiem - to ten nasz niegasnący sentyment do kinowej wersji z 1984... ;)
Mam nadzieję, że będzie drugi sezon. Serial jest tego wart.

Admete - Śro 05 Mar, 2008 17:56

Obejrzałam 8 odcinek kronik Sary Connor. Dobry był, oj dobry. Trzyma w napięciu, a po 9 pewnie można się spodziewać jeszcze lepszych rzeczy. Dodanie do obsady Dereka było strzałem w 10. Podoba mi się ta postać, jest wiarygodna i nieźle zagrana ( co ja piszę, przeciez ten aktor grał kiedyś w Beverly Hills...no dobra Jensen grał w jakiejś operze mydlanej ;-) ). Trzeba przyznać, że młoda aktorka wybrana do roli Cameron sprawdza się świetnie. Jest taka bezosobowa, ale z drugiej strony ma się wrażenie, jakby naprawdę czuła. Szkoła była w tym odcinku sprowadzona do minimum i dobrze. Mogłoby jej wcale nie być ;-) Był natomiast Derek pod prysznicem ;-) Wyciąganie informacji z tego chipa zostawionego przez Cameron było naprawdę dziwne i niepokojące. Dobra - zabieram się za 9.
praedzio - Śro 05 Mar, 2008 18:43

No, właśnie skończyłam oglądać.
Mnie tam Derek nie rusza - gdzież mu do Kyle'a! :roll:
Natomiast Cameron, rzeczywiście niepokojąca. Pamiętasz to mrugnięcie? Aż się wzdrygnęłam. Trudno mi z jednej strony uwierzyć, że ludzie mogą nie spostrzec różnicy między maszyną a człowiekiem. Ale z drugiej strony, Terminatorzy szybko się uczą, jeśli chcą.

P.S. Jednak do Cylonów jeszcze im daleko. ;)

Admete - Śro 05 Mar, 2008 19:04

Skończyłam oglądac odcinek 9 - o żesz w mordę jeża...Zakończenie niezłe, a wcześniej agent Ellison recytujący Apokalipsę, akcja SWAT w rytm piosenki Casha! Tylko nie znam tytułu, ale poznam ;-) Ogólnie strasznie mi sie agent Ellison podoba. Pasowałby jak nic do Winchesterów, to jest prawdziwy człowiek wiary ;-)
No dobra już wiem, co to za piosenka - "When the Man Comes Around"
http://www.youtube.com/wa...feature=related

And I heard, as it were, the noise of thunder:
One of the four beasts saying: "Come and see."
And I saw. And behold, a white horse.
There's a man goin' 'round takin' names.
An' he decides who to free and who to blame.
Everybody won't be treated all the same.
There'll be a golden ladder reaching down.
When the man comes around.

The hairs on your arm will stand up.
At the terror in each sip and in each sup.
For you partake of that last offered cup,
Or disappear into the potter's ground. When the man comes around.

Hear the trumpets, hear the pipers.
One hundred million angels singin'.
Multitudes are marching to the big kettle drum.
Voices callin', voices cryin'.
Some are born an' some are dyin'.
It's Alpha's and Omega's Kingdom come.

And the whirlwind is in the thorn tree.
The virgins are all trimming their wicks.
The whirlwind is in the thorn tree.
It's hard for thee to kick against the pricks.

Till Armageddon, no Shalam, no Shalom.
Then the father hen will call his chickens home.
The wise men will bow down before the throne.
And at his feet they'll cast their golden crown.

Whoever is unjust, let him be unjust still.
Whoever is righteous, let him be righteous still.
Whoever is filthy, let him be filthy still.
Listen to the words long written down,

Hear the trumpets, hear the pipers.
One hundred million angels singin'.
Multitudes are marchin' to the big kettle drum.
Voices callin', voices cryin'.
Some are born an' some are dyin'.
It's Alpha's and Omega's Kingdom come.

And the whirlwind is in the thorn tree.
The virgins are all trimming their wicks.
The whirlwind is in the thorn tree.
It's hard for thee to kick against the pricks.

In measured hundredweight and penny pound.

And I heard a voice in the midst of the four beasts,
And I looked and behold: a pale horse.
And his name, that sat on him, was Death.
And Hell followed with him
.

No lepiej nich to nie będzie ostatni odcinek...

Jasne, że do Cylonów im daleko. A co Dereka - zrobili coś takiego w tym 9 odcinku...Numer jak w Spn. Dzieciaki i scena w parku. Się wzruszyłam normalnie...

praedzio - Śro 05 Mar, 2008 21:05

Oj, ta scena w parku naprawdę mnie poraziła! :shock: :thud: Ten urodzinowy prezent John zapamięta na bardzo długo!
Akcja FBI rzeczywiście była widowiskowa, ale piosenka melodyjnie mi się nie podobała - zbyt wesoła taka była, mimo że tekst był jak najbardziej poważny.
No, a zakończenie iście wybuchowe!
I również mam nadzieję, że jak najbardziej będzie drugi sezon - bo przecież MUSI być! *tupie nogą*

Admete - Sob 08 Mar, 2008 19:06

Będziemy trzymac kciuki, żeby były kolejne odcinki. Cóz Kroniki sary Connor sprawiły, że zatęskniłam za sf i dzis obejrzałam dwa odcinki BSG. Zbliżam się do końca 2 serii. Dzis był odcinek o zakładnikach na Cloud 9 i potem ten z Pagasusem. Czy wspominałam, że Pegasus to piękny statek? Wzruszyłam się, gdy pod koniec Admirał Adama mianował Lee dowódca statku. Zapomniałam już jak bardzo lubię panią prezydent i jak okropnie nie znoszę Baltara. To słaby człowiek, a słaby człowiek jest gorszy od najgorszego Cylona.
praedzio - Czw 10 Kwi, 2008 21:11

Znowu nie mogłam znaleźć tego wątku. ;)
Obejrzałam z ciekawości pierwszy odcinek Reapera (po naszemu Żniwiarz) i... zdecydowanie odradzam. Niestety, tutaj CW się nie popisało. :?

Admete - Czw 10 Kwi, 2008 21:19

Wiem, beznadzieja - dalej tez nie lepiej.
praedzio - Czw 10 Kwi, 2008 21:23

Oglądałaś dalsze odcinki? :shock: Twardzielka z ciebie. :-D
Aragonte - Czw 10 Kwi, 2008 21:55

praedzio napisał/a:
Znowu nie mogłam znaleźć tego wątku. ;)

Praedzio, Admete - a może dać inną nazwę temu wątkowi? Taką, żeby Wam się lepiej, bardziej jednoznacznie kojarzyła? Czekam na sugestie :wink:

praedzio - Czw 10 Kwi, 2008 22:01

Yhm, to nie o to chodzi. Po prostu przyzwyczaiłam się do Film a fantastyka.... A obecny tytuł jest dobry, tylko muszę się częściej tu udzielać, żeby go zapamiętać. :mrgreen:
A jak na złość, pokończyły się dobre seriale fantastyczne. ;) A Lost i SPN mają własne wątki. :D

P.S. Zamarzył mi się jakiś SF z Damianem Lewisem. ;)

Admete - Czw 10 Kwi, 2008 22:17

A BSG? Zaczął się czwarty sezon ;-) Obie z Riellą prawie zakonczyłyśmy 4 serię Babylon 5 - ostatnio dużo sie działo. Sheridan uwolnił Ziemię spod wpływów prezydenta Clarka ( w wielkim stylu jak zawsze ) i wywinął politykom taki numer, że nawet za kilka stuleci mu nie darują ;-) Teraz przed nami ostatnia, piąta seria...Na końcu jak zwykle sie wzruszę.
praedzio - Pią 11 Kwi, 2008 13:49

Admete napisał/a:
A BSG? Zaczął się czwarty sezon

Taaa... aj a dalej siedzę w połowie drugiego. :lol:

soph - Pią 11 Kwi, 2008 17:24

Musiałabym sobie odświeżyć od początku. Zachwycił mnie ten serial.
Admete - Pią 09 Maj, 2008 13:29

tez jakos nie mam czasu na BSG. Na nic nie mam czasu :-( Znalazłam dziś w dodatku telewizyjnym GW recenzje tego miniserialu:

http://www.filmweb.pl/f39...+bohater,(2007)

Niestety nie mam kablówki, zapowiada się bardziej niz interesująco. Zawsze uwielbiałam przygody Dorotki w krainie Oz. Na dodatek gra tu Zooey Deschanel - siostra Emily.

praedzio - Pią 09 Maj, 2008 13:42

Ooo... wygląda interesująco... Dzięki!
Caitriona - Pią 09 Maj, 2008 17:25

Admete napisał/a:
Niestety nie mam kablówki, zapowiada się bardziej niz interesująco

Faktycznie, ciekawe. A gdzie ma to lecieć?

Admete - Pią 09 Maj, 2008 20:59

Tu masz informację:
http://n.pl/news/show/-12481e61c5.html#

Caitriona - Pią 09 Maj, 2008 21:11

Dzięki. No to niestety też nie mam tego kanału. Przez moment myślałam że to może AXN SciFi...
Harry_the_Cat - Sob 10 Maj, 2008 01:21

Nie wiem, czemu, ale ja nawet chwilowo mam AXN... Nie wiem, czy to tak na stale, czy promocja, czy co...
Admete - Nie 11 Maj, 2008 14:09

Widziałyście zwiastun tych animowanych Gwiezdnych Wojen? Mnie się podoba. Chętnie zobaczę w kinie:

http://www.filmweb.pl/%27...n,News,id=43054

praedzio - Nie 11 Maj, 2008 18:21

Co prawda, pisałam już o tym w wątku wampirycznym, ale warto byłoby chyba także i tutaj o tym napomknąć. Ostatnio natknęłam się na serial Moonlight, który traktuje o detektywie Micku St. Johnie rezydującym w Los Angeles, który to detektyw jest wampirem. ;) Jakoś tak ni stąd ni zowąd wciągnęłam się w ten serial, podoba mi się chemia między dwójką głównych bohaterów Mickiem i Beth graną przez zjawiskową Sophię Myles. Oczywiście Mick nie równa się charyzmą z innym detektywem z innego serialu ;) , ale i tak przyjemnie jest na niego popatrzeć. :D Aaaa... i jak słusznie zauważyły Caitri i Otherway - facet ma wspaniały głos. ;) Polecam na poprawę humoru.
Tamara - Nie 11 Maj, 2008 20:46

Admete napisał/a:
Widziałyście zwiastun tych animowanych Gwiezdnych Wojen?

Chyba jednak wole normalnych aktorów...Nawet jeżeli to stwory typu Jabba . Animacja komputerowa coś do mnie nie przemawia :?

Admete - Sob 17 Maj, 2008 12:59

Ja tą wersję animowana SW też chętnie obejrzę :-) Znów cos znalazłam :-)
http://www.imdb.com/title/tt0424600/#comment

Śmiertelny wirus z Kosmosu. Cos dla mnie :-D

Tin Man jest dobrze zrobiony. Podobało mi się wykorzystanie znanych mi doskonale watków i postaci z Czarnoksięznika z Oz. To książka mojego dzieciństwa. Przyjemnie oglądało się teraz inną wersję.