To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Aktorzy z wrzosowisk Haworth - Ralph Fiennes

Gitka - Wto 29 Sie, 2006 19:28

Ralph Fiennes – brytyjski aktor filmowy i teatralny. Urodził się 22 grudnia 1962 roku w Suffolk. Jest najstarszym z sześciorga dzieci małżeństwa fotografa i pisarki. Studiował malarstwo w Chelsea College of Art and Design w Londynie. Po roku trafił do Royal Academy of Dramatic Art. W tym czasie zagrał interesujące role w kilku sztukach na deskach Open Air Theatre. W roku 1985 ukończył Królewską Akademię Sztuk Dramatycznych. W 1988 dołączył do Royal Shakespeare Company, gdzie występował przez dwa sezony tworząc wspaniałe kreacje w „Henryku VI” i „Królu Learze”. W 1991 Ralph Fiennes otrzymał niewielką, ale ważną rolę w serialu „Prime Suspect”. W tym samym roku zadebiutował na dużym ekranie w „Wichrowych wzgórzach”. To właśnie rola Heathcliffa w adaptacji powieści Emily Bronte sprawiła, iż Steven Spielberg zdecydował się powierzyć brytyjskiemu aktorowi rolę komendanta SS Amona Goetha w obrazie „Lista Schindlera”(1993 r.). Fiennes swoją niezwykłą kreacją zdobył uznanie krytyków na całym świecie. Otrzymał nagrodę BAFTA, nagrody od New York Film Critics, National Society of Film Critics, Chicago Film Critics, a także nominację do Oscara. Ten sukces oznaczał przełom w jego karierze. Fiennes zyskał popularność na całym świecie i zaczął z powodzeniem występować w USA. Zagrał w filmach: „Quiz Show”(1994) Roberta Redforda; „Dziwne dnia”(1995) Kathryn Bigelow, „Angielski pacjent”(1996) Anthony'ego Minghelli – za tę ostatnią rolę nominowany był do Oscara. Ralph Fiennes specjalizuje się w tworzeniu wizerunków skrytych, zamkniętych w sobie postaci, którymi miotają wewnętrzne rozterki. Po ukończeniu pracy na planie filmowym angielski aktor często wraca na deski teatralne, zyskując duże uznanie krytyków i publiczności za swoje kreacje.

źródło http://www.itvp.pl/camerimage/laureaci_nagrod/

Alison - Śro 30 Sie, 2006 11:02

Gitka napisał/a:
Ralph Fiennes – brytyjski aktor filmowy i teatralny. Urodził się 22 grudnia 1962 roku w Suffolk. J

Nie przepadam za nim jako facetem, jako za aktorem - bardzo.
A najbardziej lubię go za to, że poza Clooney'em i Connery'm, nareszcie ktoś starszy ode mnie
:banan:

Gitka - Czw 31 Sie, 2006 00:41

Ralph na niepogodę :wink:

Gosia - Czw 31 Sie, 2006 07:49

Hehe, zabawne :D
Ma facet poczucie humoru ;)

Gitka - Pią 01 Wrz, 2006 18:19

Zakręcony Ralph :wink:

Gosia - Nie 03 Wrz, 2006 22:23

Ralph elegancki

Gitka - Pon 04 Wrz, 2006 01:21

Czekający...? :oops:

Gosia - Pon 04 Wrz, 2006 09:43

Odchylamy szlafroczek? ;) :lol:
Gitka - Pon 04 Wrz, 2006 11:41

Ja, tak... :oops: :mrgreen:
Gosia - Pon 04 Wrz, 2006 22:05

Obejrzalam dzis "Pokojowke na Manhattanie", widzialam ja juz wczesniej, ale teraz ogladalam juz bardziej swiadomie ;)
Dla tych co filmu nie widzieli (a zagladaja do tego watku, moze sa tacy ;) )

Marisa Ventura (Jennifer Lopez) jest samotną matką urodzoną w biednej dzielnicy Nowego Jorku. Pracuje jako pokojówka w luksusowym hotelu na Manhattanie. Pewnego dnia, w wyniku zbiegu okoliczności, poznaje przystojnego i bogatego Christophera Marshalla (Fiennes), który pochodzi z szanowanej i znanej rodziny tradycyjnie związanej ze światem polityki. Christopher bierze Marisę nie za pracownika hotelu, a za gościa. Między nimi wybucha namiętny romans. Po pewnym czasie wydaje się jednak kim jest Marisa w rzeczywistości...
Film lekki, łatwy i przyjemny.
Oczywiscie Ralph jest tu jak zwykle szalowy, zwlaszcza na przyjeciu, w tym czarnym garniturku :thud:
Film to typowa bajeczka o kopciuszku i bogatym i samotnym ksieciu, cos jak "Pretty Woman".
Tyle ze ksieciem jest kandydat na senatora.
Sceny z Ralphem w tancu, pod fontanna (jak on ja przyciska!) i na tle padajacego za oknem deszczu, to ja normalnie wymiekam ....

Nie! Nie całuj jej! Pocałuj mnie ! ;)

Harry_the_Cat - Pon 04 Wrz, 2006 22:12

Oglądałam. To przyjemny filmik, szczególnie, jeśli jest sie w takim odpowiednim nastroju :)
Gosia - Pon 04 Wrz, 2006 22:13

Na Ralpha jest zawsze odpowiedni nastroj :lol:
Gitka - Wto 05 Wrz, 2006 00:47

Tak Gosiu, ten padający deszcz też mnie rozbroił :lol:

Pani śpiącej obok - podziękowałam (wiesz o co chodzi) :wink:

Gosia - Wto 05 Wrz, 2006 00:49

Wcale Ci sie nie dziwie Giteczko ;)
Ja tez jej dziekuje, niech zrobi miejsce dla innych :lol:

Gitka - Wto 05 Wrz, 2006 00:57

No właśnie, tak będzie sprawiedliwie :wink:

Wiesz, dziwię się tylko, że Alison bardziej podoba się brat Ralpha.
Ja po obejrzeniu Kupca Weneckiego, tak sobie myślałam, jakby tam Ralph zagrał lepiej by mi się ten film oglądało :lol:
Czy ta Alison robi Nam na złość?
Jak myslisz? :wink: :twisted: :mrgreen:

Harry_the_Cat - Wto 05 Wrz, 2006 01:02

Gitka napisał/a:
Wiesz, dziwię się tylko, że Alison bardziej podoba się brat Ralpha.

Ja tam sie wcale Alison nie dziwię ;)

Gitka - Wto 05 Wrz, 2006 01:08

Gosiu, czy TY to widzisz?
Następna będzie się nad Nami znęcać :wink:
Nic, a nic się nie znacie i już :wink:
Zazdroszczą Nam chyba... :twisted:

Harry_the_Cat - Wto 05 Wrz, 2006 01:10

To tak, żeby was troche rozruszać :D
Gitka - Wto 05 Wrz, 2006 01:15

Wiem, wiem to się teraz tak nazywa :wink:

A ja wkleję zdjęcie dla porównania kto przystojnieszy :mrgreen:

Jakby co to MY z Gosią już przegłosowałyśmy, że Ralph.
Nasz głos się liczy potrójnie :wink:

Gitka - Wto 05 Wrz, 2006 01:19

To są faceci na Dobranoc :wink:
Wszystkich uwielbiam :lol:

Gosia - Wto 05 Wrz, 2006 08:12

No Nie! Stanowczo wole Ralpha !
Co prawda Kupca weneckiego nie widzialam, ani Zakochanego Szekspira (choc tego drugiego mam, ale nie zdazylam jeszcze obejrzec) :lol: , ale fotki widzialam i Ralph i tylko Ralph :D

Alison - Wto 05 Wrz, 2006 08:44

Gitka napisał/a:
Wiem, wiem to się teraz tak nazywa :wink:

A ja wkleję zdjęcie dla porównania kto przystojnieszy :mrgreen:
[url=http://img225.images....th.jpg]Obrazek[/URL]

Jakby co to MY z Gosią już przegłosowałyśmy, że Ralph.
Nasz głos się liczy potrójnie :wink:

O Jezusie Gitka, bo brat musi mieć brodę! Bo jak nie ma to jasne, że ja wybieram Dżordżyka, i żaden Ralfik-Falfik tego nie zmieni :-)

Alison - Wto 05 Wrz, 2006 08:48

Gosia nie czytaj tego!!! Ja się jeszcze nie obudziłam do końca i tak sobie piszę. Bez zastanowienia ;-)
Gosia - Wto 05 Wrz, 2006 09:22

Mam nadzieje :roll:

Ale za kilka dni to sie zmieni :lol:

Gitka - Wto 05 Wrz, 2006 09:24

Już Gosia to na pewno przeczyta i wnioski wyciągnie sama :twisted:
Alison, możesz być pewna.
A Ty już brata brodą nie zasłaniaj, bo nic Ci z tego nie przyjdzie :wink: