To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Prawnik potrzebny od zaraz! - czyli dramaland po raz 15-ty

BeeMeR - Pon 02 Lip, 2018 08:50

Aragonte jak tworzysz napisy do księgowego to ja sobie poczekam z dalszym seansem :kwiatek:

Obejrzałam kissu z sekretarki - wygląda bardzo profesjonalnie, bardzo estetycznie (ubrania i fryzury perfekcyjnie dopracowane) ale nie angażuje emocjonalnie - może dlatego, że oglądam i nie poznałam się z postaciami :mysle: W każdym razie to kissu nie krzyczy do mnie "obejrzyj natychmiast tą dramę", trochę szkoda.

Aragonte - Pon 02 Lip, 2018 11:55

BeeMeR napisał/a:
Aragonte jak tworzysz napisy do księgowego to ja sobie poczekam z dalszym seansem :kwiatek:

To będziesz na to czekać najmarniej pół roku i obyś się doczekała :wink: Dopiero robię drugi odcinek. I obym doprowadziła to do końca :trzyma_kciuki: :trzyma_kciuki: :trzyma_kciuki:

BeeMeR - Pon 02 Lip, 2018 12:57

Fighting! :cheerleader2:
Ja zaś mam wiele innych dram do obejrzenia :cool:
Na razie finiszuję LL - wzięłam się od razu za ostatni odcinek pomijając po drodze bodaj 4 inne :P
Starczy mi a jednocześnie będę wystarczająco usatysfakcjonowana wiedząc co i jak na koniec ;)

Admete - Pon 02 Lip, 2018 15:06

Zrobię tak samo ;)
Admete - Wto 03 Lip, 2018 15:38

Kolejny trailer Life i glos JSW! Ha - tym razem będzie tym wrednym i mam wrażenie, ze znów zagra dobrze:

https://www.youtube.com/watch?v=W1Iu65J4hcc

BeeMeR - Wto 03 Lip, 2018 22:08

Jak dla mnie metoda finalnego odcinka się sprawdziła ;) Ominęłam dłużyzny, rozstanie i eliminowanie poślednich postaci i w zupełności wystarczyło mi dobranie się sędzinie do skóry. :nudelkula1_zolta: Retrospekcje ominęłam :P
Mam poczucie, że drama mogła być lepsza.... :mysle:

Admete - Śro 04 Lip, 2018 06:58

Zdecydowanie mogłaby. 12 odcinek Miss Hammurabi - nasz zespół sędziowski dostał drobne sprawy kryminalne ( ku niezadowoleniu młodego sędziego, który wcześniej się takimi zajmował i miał dość ). Zajmowali się sprawami przestępstw popełnianych pod wpływem alkoholu. Był więc staruszek, który żył w górach i jeździł na jakiejś motorynce po pijaku, a drugi - też starszy człowiek, który pod wpływem alkoholu stawał się agresywny. Smutne te historie i przykra świadomość, że nie wszyscy są równi wobec prawa. Przy okazji w serialu pokazano dzielnice Seulu, które do tej pory pokazywane raczej nie były.
Aragonte - Śro 04 Lip, 2018 09:24

W tym np. niepełnosprawni, którzy raczej często się nie pojawiają w dramach, no i takie smutne zapyziałe życie :-|
A Mały Król ma rozkwit życia uczuciowego, na tyle intensywny, że nawet dał komuś w gębę :wink: W dodatku młodszemu koledze, szok.
Bardzo dobrze się to ogląda. Trochę mi się przypomina Miseang, ale zakres tematyczny jest dużo szerszy, co w sumie mi odpowiada - kiedy robi się przygnębiająco, to potem pojawia się inna sprawa, lżejsza.

Edit: OMG, w trzynastym odcinku Sekretarka zaprosiła Małego Króla do siebie, choc nie wiem, czy coś konkretnego z tego wyszło :mrgreen:

Edit; no cóż, skoro pokazano następnego ranka radosną Sekretarkę pogwizdującą za biurkiem, to chyba było coś na rzeczy :lol:

Admete - Śro 04 Lip, 2018 09:36

Zdecydowanie wyszło :wink: Obejrzę jak wrócę do domu.
Aragonte - Śro 04 Lip, 2018 11:44

Wyszło, wyszło :wink: Obejrzałam kawałek 13. odcinka do porannej kawy, bo napisy się pojawiły - oboje są przeszczęśliwi :wink:
A Idolek i Go Ara krążą wokół siebie dalej na paluszkach :wink:

Admete - Śro 04 Lip, 2018 12:33

Bo to są dwie wersje romansów - jeden bardziej bezpośredni i cielesny, bo tez uczestnicy są otwarci i odważni. A drugi romantyczny, bo dziewczyna niepewna siebie, z trudnościami życiowymi plus introwertyk.

Life:

Odcinek 13 Miss Hammurabi jest chwilami bardzo zabawny, a para Mały Król i Sekretarka super urocza. Martwi mnie jednak ta sprawa z profesorem. To się źle skończy. Widać po zwiastunie odcinka 14.

Aragonte - Śro 04 Lip, 2018 14:22

Admete napisał/a:
Bo to są dwie wersje romansów - jeden bardziej bezpośredni i cielesny, bo tez uczestnicy są otwarci i odważni. A drugi romantyczny, bo dziewczyna niepewna siebie, z trudnościami życiowymi plus introwertyk.

I bardzo dobrze, że jest takie zróżnicowanie. Marudziłam na początku, że romanse są mi w MH niepotrzebne, ale całkiem dobrze są napisane, więc oba mi się podobają.

Admete napisał/a:
Odcinek 13 Miss Hammurabi jest chwilami bardzo zabawny, a para Mały Król i Sekretarka super urocza. Martwi mnie jednak ta sprawa z profesorem. To się źle skończy. Widać po zwiastunie odcinka 14.

Widziałam tylko kawałek, "po bożemu" dopiero obejrzę wieczorem (jak myślę). Dla kogo zakończy się źle, dla Go Ary twoim zdaniem?

Admete - Śro 04 Lip, 2018 17:42

Dla naszego zespołu sędziowskiego. Bo profesor chyba

Spoiler:
popełni samobójstwo.

Tak to wygląda w zwiastunie. Odium spadnie na tych, którzy wyrok wydali.

Chciałam jeszcze dodać, że nieźle bawię przy Are you human too? Android jest uroczy, właśnie zaczyna trochę samodzielnie myśleć. I stopniowo zdajemy sobie sprawę, że jest bardziej ludzki niż ludzie, którzy są okrutni i chciwi, bezwzględni i samolubni. A nasz Prokurator Podwójny jest zabójczo, naprawdę zabójczo przystojny - do twarzy mu z melancholią ;)

Aragonte - Śro 04 Lip, 2018 19:59

Admete napisał/a:
Tak to wygląda w zwiastunie. Odium spadnie na tych, którzy wyrok wydali.

Oj, to faktycznie kiepsko to wygląda :?

Admete napisał/a:
A nasz Prokurator Podwójny jest zabójczo, naprawdę zabójczo przystojny - do twarzy mu z melancholią

A dla odmiany gra postac pozytywną, czy znowu jakiegoś ludzkiego karalucha?
Zapomniałam, że on w tym gra, zresztą w ogóle nie sprawdzałam tej dramy. Tak naprawdę to nie mam czasu - jeśli chcę faktycznie przetłumaczyc Chiefa Kima, to na oglądanie za wiele czasu mi nie zostaje, bo nie jestem tak biegła językowo jak Trzykrotka.

Co mi przypomina, że zostały mi dosłownie ostatnie minuty drugiego odcinka i będę go przetłumaczony w całości, zostanie weryfikacja ostatnich 15 minut i poprawki. A trzeci mam już rozgrzebany, tzn. zrobiłam kiedyś pokątnie w pracy pierwsze 5 minut :wink:

Admete - Śro 04 Lip, 2018 20:19

Aragonte napisał/a:

Pozytywną i poniekąd nawet szlachetną :) Ale na Life znajdziesz czas, prawda? :)

Aragonte - Śro 04 Lip, 2018 21:34

Admete napisał/a:
Aragonte napisał/a:

Pozytywną i poniekąd nawet szlachetną :) Ale na Life znajdziesz czas, prawda? :)

Znajdę, spokojnie. Jedna drama bieżąca to nie problem (dlatego oglądam Miss Hammurabi), nie mam niestety za to czasu na więcej. A już na pewno nie mam go na maratony, niestety.

Kombinuję z odzywkami Kima, mam nadzieję, że nie przeholuję :wink:

Edit: no dobra, dwójeczka jest gotowa. Pewnie coś jeszcze tam zmienię, ale zasadniczo jest. To teraz czeka mnie zabawa z Kimem Sprawiedliwym :mrgreen:

Admete - Czw 05 Lip, 2018 07:31

To zagrzewam do dalszej pracy :) :polska:
Trzykrotka - Czw 05 Lip, 2018 07:47

Juhuuuu, Aragonte, ciężko pracowałaś :przytul: Strasznie się cieszę na Kima po powrocie. Robota też, wrócę do niego. I Miss Hammurabi. Na razie czytam was tylko, bo nie mam tu sieci, tyle co w komórce. A że są z nami na wakacjach Miłosz i jej mąż, to wieczory spedzamy z daleka od ekranu, a przy trunkach i rozmowie. Ale wiadomo, wszystko się kiedyś kończy, więc cieszę się na powroty do dram.
Admete - Czw 05 Lip, 2018 07:52

Aragonte napisał/a:
skoro pokazano następnego ranka radosną Sekretarkę pogwizdującą za biurkiem, to chyba było coś na rzeczy :lol:

Tak mi się przypomniało, że starszy sędzia jak to przyuważył, to wyszedł na zewnątrz, żeby sprawdzić czy aby na pewno trafił do swojego biura :lol: Uwielbiam tego aktora. Cudowny jest. I w któryś odcinku było "Wygląda sędzia jak George Clooney. - Kluny co? " ;)

Pozdrów od nas Miłosz.

Zaczął się nowy serial. O mężczyźnie, który pomaga innym uporządkować mieszkania, jeśli nie mają na to czasu albo nie potrafią. Myślałam, że to będzie głupie, ale obejrzałam na razie kawałek i jest zabawnie.

Trzykrotka - Pią 06 Lip, 2018 07:22

Ten serial oraz Mr Sunshine to nowości na lipiec. Myslalam, ze się nie zainteresuję, ale może... Admete, to nie jest jakiś tasiemiec na 50 odcinków?
Miłosze jutro wyjeżdżają niestety.
Edit: widzę na plakacie z Life tego drewnianego aktora i juz sam widok mnie irytuje. Że też właśnie jego wybrali :confused3: Suzy się z nim właśnie rozstała i podobno zarobiła opinię latawicy. Ale nie tylko za to go kochamy :-)

Admete - Pią 06 Lip, 2018 07:47

Trzykrotka napisał/a:
Admete, to nie jest jakiś tasiemiec na 50 odcinków?

Chyba nie. Reżyseruje pan od Strongest Deliveryman i zebrał sporo tamtych aktorów - Ruda jest, choć już nie ruda i krótszych włosach, aktor, który grał kucharza, aktorka grająca jego szefową. Dołeczek ma mieć podobno cameo. To na podstawie jakiegoś webtoona. Chyba ma normalną liczbę odcinków, bo po nim w sierpniu wchodzi kolejny serial. Podoba mi się realistyczne pokazywanie okoliczności życia - mieszkania, ubrania, codzienności. Ten reżyser to akurat umie dobrze robić. Wiele zależy od scenariusza, więc jeśli mi się dalej nie spodoba, to odpuszczę.

Trzykrotka napisał/a:
widzę na plakacie z Life tego drewnianego aktora i juz sam widok mnie irytuje.

Ja się nie zrażam, tam jest tyle postaci i dobrych aktorów, że wystarczy :) Mnóstwo aktorów z SF. No i tym razem kibicuję temu wredniejszemu ;)

Life - czytanie scenariusza -

https://www.youtube.com/w...5&v=YSEb2uJuZMQ

Aragonte - Pią 06 Lip, 2018 16:00

Na Dramaqueen tłumaczą Miss Hammurabi:
https:/ /www.dramaqueen.pl/drama/koreanska/miss-hammurabi/
Mam już tam konto, więc może sobie zerknę kiedyś, jak wypada tłumaczenie.

Edit: po namyśle zepsułam link, należy usunąć spację :wink:

Admete - Pią 06 Lip, 2018 16:06

A są jakieś problemy przy zakładaniu? Widzę, ze nie, ale strona strasznie niewygodna w użytkowaniu. Zresztą ja zasadniczo nie używam polskich napisów, bo są zwykle byle jakie ( poza waszymi ).
Aragonte - Pią 06 Lip, 2018 16:09

Nie wydaje mi się. Rejestrowałam się na początku roku i niczego takiego nie pamiętam. Czasem podczytuję komentarze na forum pod dramami, tzn. podczytywałam opinie o Hwayugi i bodajże Blacku (bo jego też dziewczyny tłumaczyły). Chyba Trzykrotka też ma tam konto.

A ja mam jakieś 10 minut tłumaczenia odcinka nr 3 naszego Kreatywnego Księgowego. Spróbuję trochę podgonić w weekend, bo na tygodniu będzie u mnie kiepsko z czasem - maraton pracowy i przyjaciółka z Anglii przyjeżdża.

Admete - Pią 06 Lip, 2018 16:34

U nich można tylko oglądać dramy? Nie da się zabrać napisów?