To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Filmy - Filmy i seriale kostiumowe

Gosia - Sob 15 Lis, 2008 19:45

No to pewnie mam konto niepełne, ale poki co takie mi wystarczy.
Anaru - Sob 15 Lis, 2008 19:53

Ale masz tam znaczek kopertki? Jak nie masz, to masz pełne ;)
jak tutaj - ograniczenie dla kopertek ;)
http://allegro.pl/item483..._nowa_wawa.html

aneby - Sob 15 Lis, 2008 19:56

Najlepiej mieć pełną aktywację. Nigdy nie wiadomo kiedy się przyda.
Gosia - Sob 15 Lis, 2008 19:58

Sprawdze pozniej, bo zaraz konkurs. ;)
Alicja - Sob 15 Lis, 2008 20:17

od roku 2003 to chyba masz :-D
annmichelle - Sob 15 Lis, 2008 20:58

Dzięki forum przypomniałam sobie o "Duchu w Monte Carlo" i "Meandrach miłości" i wczoraj oba sobie ponownie obejrzałam po dobrych kilkunastu latach. :ops1: Jako nastolatce baaardzo mi się podobały :wink: teraz to już nie to samo, ale Marcusa Gilberta (gra w obu filmach) nadal uważam za przystojnego. :lol: Aktor grający Nikolasa (rosyjski książę) też niczego sobie. :-P
Fajne te filmiki - takie naiwne, ale w uroczy sposób, tylko nie należy spodziewać się po nich jakiejś głębi psychologicznej, itp. Zresztą - każdy kto przeczytał choć jeden romans Cartland - wie czego oczekiwać. Uważam, że i tak scenarzyści i reżyser wycisnęli dużo na plus z tych romansideł.

Gosia - Nie 16 Lis, 2008 00:30

Chyba mam jednak niepełne... ale poki co to mnie w niczym nie ogranicza.
Alicja - Wto 18 Lis, 2008 07:23

kto ma ochotę może obejrzeć w czwartek 20.11 w tvn style Pokój z widokiem o 22-30.
To NIE jest wersja z Helen Bonham Carter i Danielem Day - Lewisem

Caitriona - Wto 18 Lis, 2008 12:54

To jest ta najnowsza wersja z 2007 roku, która z tego co wiem ma parę rzeczy w sceniariuszu pozmienianych... http://www.itv.com/Drama/...ew/default.html
aneby - Czw 20 Lis, 2008 23:32

Szperałam po różnych wątkach, ale nie znalazłam nic o Hrabim Monte Christo. Jeśli było, to proszę wyciąć.
Dziś przypomniał mi się film z 2002 roku, gdzie główną rolę grał Jim Caviezel. http://hrabia.monte.christo.filmweb.pl/
Przez jednych film chwalony, przez innych obsmarowany jako bardzo hollywoodzki i pozmieniany w stosunku do ksiązki. Mnie się podobał. Można się do kilku rzeczy przyczepić (np nie starzejąca się Mercedes), ale czepić się można wszędzie i wszystkiego. Piękne zdjęcia, kręcony bodajże na Malcie, piękna muzyka.
Dla nie znających trailer
i fragmenty częsć 1 część 2

Sofijufka - Pią 21 Lis, 2008 07:13

najgorszy to ten z Depardieu
RaczejRozwazna - Pią 21 Lis, 2008 14:27

ja w ogóle myślę, że Monte Christo jeszcze nie był dobrze zekranizowany. Ten film z Caviezelem oglądałam, fragmentami mi się podobał, ale nie jako ekranizacja, bo zbyt oddalony od pierwowzoru... no i plus dla Mercedes którą grała nasza Dagmara Domińczyk, faktycznie nie starzała się, ale wybaczam jej, była taka ładna.... :-D Śmiać mi się tylko chciało bo w końcowej scenie pojedynku dokładnie widać w jednym ujęciu druty wysokiego napięcia i współczesne zabudowania. Zwykle nie zwracam na takie sprawy uwagi ale wyjątkowo mnie to raziło. No i po co monte Christo zgolił na końcu tę brodę :shock: tak mu było z nią do twarzy... :wink:
Sofijufka - Pią 21 Lis, 2008 14:50

chyba jednak z Chamberlainem byłą najlepsza... :mysle:
Tamara - Pią 21 Lis, 2008 16:18

Ja pamiętam jakąś ekranizację francuską z lat 60 , oglądaną w Iluzjonie , ale nie pamiętam z niej nic , oprócz Mercedes , która miała pięknie wymanicurowane długie paznokcie , pociągnięte perłowym lakierem :mrgreen:
Takoż przychylam się do opinii , że nie było dobrej ekranizacji :confused3: , wszystkie są okrojone , skrócone , pozbawione części wątków .

lizzzi - Pią 21 Lis, 2008 18:34

Ogladałam obydwie ekranizacje. Przyznam, że po każdej czułam lekki niedosyt :roll: Zresztą nie spotkałam się z wierną ekranizacją jakiejkolwiek powieści. Zawsze scenarzysta coś zmieni, coś rozwinie, coś pominie.
aneby - Pią 21 Lis, 2008 23:35

RaczejRozwazna napisał/a:
widać w jednym ujęciu druty wysokiego napięcia i współczesne zabudowania

:shock: tyle razy oglądałam i nie widziałam :?
Ale ja na Jima patrzyłam, nie na druty :wink: :mrgreen: i zdecydowanie wolę bez brody :wink:

Aragonte - Pon 24 Lis, 2008 23:18

Zaszalałam dzisiaj i kupiłam w Carrefourze pakiet filmów o Sherlocku Holmesie :mrgreen:
O, ten: http://merlin.pl/Sherlock...t/2,590814.html
Tylko w sumie przepłaciłam trochę w porównaniu z Merlinem :-|

praedzio - Czw 27 Lis, 2008 17:03

Oglądam sobie The Devil's Whore i kogóż tam widzę? Szczawika!! :D (oglądający RH z Ryśkiem pewnie będą wiedzieć o kogo chodzi) ;)

EDIT: No i obejrzałam pierwszy odcinek. Niestety, nie miałam polskiego tłumaczenia (i pewnie dużo wody w Wiśle upłynie, zanim jakoweś się pojawi), a szkoda, bo naprawdę dużo - zbyt dużo - mi umknęło. :cry2:
Powiem wam tylko tyle, że serial jest zrealizowany bardzo porządnie, ze świetną obsadą, przecudnymi plenerami i równie przepiękną muzyką. Polecam naprawdę gorąco!

Zwiastun: http://link.brightcove.co...bctid1902591442

Admete - Czw 27 Lis, 2008 20:15

To mnie zaintrygowałaś :-D
praedzio - Czw 27 Lis, 2008 20:20

Wiesz, ja tu agituję, żeby obejrzał ktoś z większym zrozumieniem i później mi streścił. :mrgreen:

Dobra, żartowałam. :P Szczerze powiedziawszy byłam przygotowana na coś w rodzaju skrzyżowania Seekera z Robin Hoodem, a tu naprawdę przyjemnie się rozczarowałam. Serial powinien zainteresować wszystkie tu obecne wielbicielki kostiumowców.

Admete - Czw 27 Lis, 2008 20:53

Zainteresuję się w najbliższym czasie.
aneby - Czw 27 Lis, 2008 22:50

:slina: mnie tez zaciekawiłaś. Na streszczenie po naszemu u mnie nie licz :wink:
praedzio - Czw 27 Lis, 2008 22:59

Ale jesteś!... :foch2:
aneby - Czw 27 Lis, 2008 23:14

Zobaczymy ile sama skumam. :mrgreen:
Gitka - Czw 27 Lis, 2008 23:20

Trzeba trochę poczekać, bo z tego co wiem to sosik do serialu się robi...