Fantastyka - Gra o tron (TV)
asiek - Pią 17 Cze, 2011 19:09
| Diana napisał/a: | | Jestem wniebowzięta (bo spełniło się jedno z mych marzeń)! |
Cieszę się... Niewiele mamy takich szans w życiu...
Diana - Sob 18 Cze, 2011 15:52
To prawda. Międzynarodowy Festiwal Fantastyki w dodatku odbywa się (bo wciąż trwa!) w Nidzicy, czyli godzinę drogi (pociągiem) od mojego domu. Cudownie się złożyło!
asiek - Sob 18 Cze, 2011 19:28
| Diana napisał/a: | | To prawda. Międzynarodowy Festiwal Fantastyki w dodatku odbywa się (bo wciąż trwa!) w Nidzicy, czyli godzinę drogi (pociągiem) od mojego domu. Cudownie się złożyło! |
Zazdroszczę, ja musiałabym przejechać prawie całą Polskę.
BTW... Obejrzałam zaległy odcinek Gry o tron... Smuuuutno i straszno.
EDIT:
Literówki...
corrado - Nie 19 Cze, 2011 09:50
| asiek napisał/a: |
BTW... Obejrzałam zaległy odcinek Gry o tron... Smuuuutno i straszno. |
To był w ósmym czy dziewiątym? Chyba mi się numerki trochę zamieszały.
Dni Fantastyki będą za tydzień też we Wrocławiu.
Admete - Nie 19 Cze, 2011 11:09
Cieszę się, że dostaniemy nowy tom Martina na Gwiazdkę To może nawet nie będę się spieszyć i nie kupię oryginału. Poczekam cierpliwie.
asiek - Nie 19 Cze, 2011 11:34
| corrado napisał/a: | | To był w ósmym czy dziewiątym? Chyba mi się numerki trochę zamieszały. |
W dziewiątym...
Admete - Nie 19 Cze, 2011 11:38
Asiek postanowiłaś dać szansę książce?
asiek - Nie 19 Cze, 2011 11:52
Tak, tak... czytam dalej. Powoli kończę Starcie królów. To co napisałam wcześniej, to były moje luźne dygresje na temat powieści. Chciałabym, aby było więcej informacji o Innych. "ZaMurze" jest intrygujące, a Martin bardzo - ku mojej złości - oszczędnie dawkuje informacje.
Admete - Nie 19 Cze, 2011 11:54
Ten typ już ma Nadal masz te same sympatie odnośnie bohaterów? Bo z czasem mnie się trochę zmieniły.
asiek - Nie 19 Cze, 2011 12:23
Sądzę, że nie będę odkrywacza, jeżeli napiszę, że cenię przyzwoitość i honor. Jest jeszcze kilka postaci, które mają te cechy, aczkolwiek Martin staje na głowie, aby wyciąć w pień takich bohaterów. Od początku darzyłam symaptią Jona oraz Aryę, i póki co nadal ich lubię. Fajne dzieciaki, choć życie ich nie rozpieszcza, oj nie.
Admete - Nie 19 Cze, 2011 12:24
Też ich bardzo lubię. Sansy mi żal, bo naiwna. Na szczęście w ostatnim tomie widac jakby przebłyski rozsądku.
milenaj - Nie 19 Cze, 2011 13:01
Sansa później to ma nawet więcej niż przebłyski rozumu. Bardzo ją z czasem polubiłam.
Jak na gwiazdkę to ja też poczekam.
Anonymous - Nie 19 Cze, 2011 15:53
| corrado napisał/a: | | Dni Fantastyki będą za tydzień też we Wrocławiu. |
ale bez Martina, wiec sie nie liczy...
Deanariell - Nie 19 Cze, 2011 16:15
| asiek napisał/a: | | Chciałabym, aby było więcej informacji o Innych. "ZaMurze" |
Rozumiem Cię doskonale - wielu by chciało tego samego, mam nadzieję, że do końca sagi wyjaśni się coś więcej...
| asiek napisał/a: | | aczkolwiek Martin staje na głowie, aby wyciąć w pień takich bohaterów. |
Jak w życiu - najlepsi zwykle odchodzą wcześniej, ze sprawiedliwością ma to niewiele wspólnego.
milenaj - Nie 19 Cze, 2011 21:27
Martin o ksiązkach i ekranizacji:
http://www.tokfm.pl/Tokfm...terature_z.html
Admete - Nie 19 Cze, 2011 21:42
Ha! Miałam rację
"W Tolkienie najbardziej chyba cenię sposób, w jaki posługiwał się magią w fabule swoich powieści. On traktował ją jak przyprawę, a nie motor powieści. Niestety, pisarze nawiązujący do tolkienowskiej twórczości nie mają przeważnie tolkienowskiego umiaru. Zbyt duża dawka magii rozkłada powieść. Dobra literatura fantasy sprawia, że czytelnik zaczyna wierzyć w cuda i czary, ale żeby to się stało, magia musi być osadzona w fabule, nie może jej zdominować. Jestem dumny z faktu, że wydawca określa moją twórczość, jako "literaturę fantasy dla tych, którzy fantasy nienawidzą" - tłumaczył pisarz."
Deanariell - Nie 19 Cze, 2011 22:15
| Admete napisał/a: | | "literaturę fantasy dla tych, którzy fantasy nienawidzą" |
Faktycznie dość trafne określenie.
milenaj - Pon 20 Cze, 2011 14:11
Jeszcze jedna relacja z wywiadu z Martinem:
http://www.popcorner.pl/p...ra_o_Tron_.html
Admete - Pon 20 Cze, 2011 18:48
Podoba mi się tytuł kolejnego tomu po Tańcu ze smokami - "The Winds of Winter".
I zauważyłam ciekawy opis na gg u znajomych, chyba byli w Nidzicy
Ciekawe czy szybko wydadzą dvd z serialem.
milenaj - Pon 20 Cze, 2011 19:38
| Admete napisał/a: | | Podoba mi się tytuł kolejnego tomu po Tańcu ze smokami - "The Winds of Winter". |
Mnie jeszcze bardziej się podoba określenie, że ten tom jest już w drodze. Chociaż o Tańcu ze smokami też tak pisano... I to na dłuuugoo przed premierą...
Admete - Pon 20 Cze, 2011 19:48
No właśnie - ciekawe czy znów będziemy tyle czekać. Nie ma jednak co narzekać. Na razie na gwiazdkę dostaniemy ładny prezent.
Fibula - Pon 20 Cze, 2011 20:03
| milenaj napisał/a: | | Admete napisał/a: | | Podoba mi się tytuł kolejnego tomu po Tańcu ze smokami - "The Winds of Winter". |
Mnie jeszcze bardziej się podoba określenie, że ten tom jest już w drodze. Chociaż o Tańcu ze smokami też tak pisano... I to na dłuuugoo przed premierą... |
Chodziły słuchy, że szósty tom pisał w czasie, gdy zarzucał pracę nad piątym, ale okaże się we właściwym czasie, czy to prawda.
milenaj - Pon 20 Cze, 2011 20:21
Też o tym słyszałam. No i podobno kilka rozdziałów przeniósł z piątego do szóstego tomu. Miejmy nadzieję, że nie trzeba będzie czekać kilku lat.
Deanariell - Pon 20 Cze, 2011 22:04
Może na fali serialu pójdzie za ciosem? Myślę, że wersja filmowa i stada fanów go zmobilizują.
Admete - wierzę, że Martin podłapał w Polsce natchnienie, na 100%.
Vasco - Czw 23 Cze, 2011 11:37
Dwie fotki z Nidzicy. Pierwsza z ogniska: Martin z Marcinem Przybyłkiem i Lechem Jęczmykiem, a druga ze spotkania w miejscowym kinie.
|
|
|