To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Fantastyka - Gra o tron (TV)

asiek - Pią 17 Cze, 2011 19:09

Diana napisał/a:
Jestem wniebowzięta (bo spełniło się jedno z mych marzeń)!

Cieszę się... :-D Niewiele mamy takich szans w życiu...

Diana - Sob 18 Cze, 2011 15:52

To prawda. Międzynarodowy Festiwal Fantastyki w dodatku odbywa się (bo wciąż trwa!) w Nidzicy, czyli godzinę drogi (pociągiem) od mojego domu. Cudownie się złożyło!
asiek - Sob 18 Cze, 2011 19:28

Diana napisał/a:
To prawda. Międzynarodowy Festiwal Fantastyki w dodatku odbywa się (bo wciąż trwa!) w Nidzicy, czyli godzinę drogi (pociągiem) od mojego domu. Cudownie się złożyło!

Zazdroszczę, ja musiałabym przejechać prawie całą Polskę. :wink:

BTW... Obejrzałam zaległy odcinek Gry o tron... Smuuuutno i straszno. :(

EDIT:
Literówki...

corrado - Nie 19 Cze, 2011 09:50

asiek napisał/a:

BTW... Obejrzałam zaległy odcinek Gry o tron... Smuuuutno i straszno. :(

To był w ósmym czy dziewiątym? Chyba mi się numerki trochę zamieszały.

Dni Fantastyki będą za tydzień też we Wrocławiu.

Admete - Nie 19 Cze, 2011 11:09

Cieszę się, że dostaniemy nowy tom Martina na Gwiazdkę :) To może nawet nie będę się spieszyć i nie kupię oryginału. Poczekam cierpliwie.
asiek - Nie 19 Cze, 2011 11:34

corrado napisał/a:
To był w ósmym czy dziewiątym? Chyba mi się numerki trochę zamieszały.

W dziewiątym...

Admete - Nie 19 Cze, 2011 11:38

Asiek postanowiłaś dać szansę książce?
asiek - Nie 19 Cze, 2011 11:52

Tak, tak... czytam dalej. :wink: Powoli kończę Starcie królów. To co napisałam wcześniej, to były moje luźne dygresje na temat powieści. Chciałabym, aby było więcej informacji o Innych. "ZaMurze" jest intrygujące, a Martin bardzo - ku mojej złości - oszczędnie dawkuje informacje. :bejsbol:
Admete - Nie 19 Cze, 2011 11:54

Ten typ już ma ;) Nadal masz te same sympatie odnośnie bohaterów? Bo z czasem mnie się trochę zmieniły.
asiek - Nie 19 Cze, 2011 12:23

Sądzę, że nie będę odkrywacza, jeżeli napiszę, że cenię przyzwoitość i honor. Jest jeszcze kilka postaci, które mają te cechy, aczkolwiek Martin staje na głowie, aby wyciąć w pień takich bohaterów. :wink: Od początku darzyłam symaptią Jona oraz Aryę, i póki co nadal ich lubię. :-) Fajne dzieciaki, choć życie ich nie rozpieszcza, oj nie. :roll:
Admete - Nie 19 Cze, 2011 12:24

Też ich bardzo lubię. Sansy mi żal, bo naiwna. Na szczęście w ostatnim tomie widac jakby przebłyski rozsądku.
milenaj - Nie 19 Cze, 2011 13:01

Sansa później to ma nawet więcej niż przebłyski rozumu. Bardzo ją z czasem polubiłam.

Jak na gwiazdkę to ja też poczekam. :-)

Anonymous - Nie 19 Cze, 2011 15:53

corrado napisał/a:
Dni Fantastyki będą za tydzień też we Wrocławiu.

ale bez Martina, wiec sie nie liczy...

Deanariell - Nie 19 Cze, 2011 16:15

asiek napisał/a:
Chciałabym, aby było więcej informacji o Innych. "ZaMurze"

Rozumiem Cię doskonale - wielu by chciało tego samego, mam nadzieję, że do końca sagi wyjaśni się coś więcej... :P
asiek napisał/a:
aczkolwiek Martin staje na głowie, aby wyciąć w pień takich bohaterów.

:lol: Jak w życiu - najlepsi zwykle odchodzą wcześniej, ze sprawiedliwością ma to niewiele wspólnego. ;)

milenaj - Nie 19 Cze, 2011 21:27

Martin o ksiązkach i ekranizacji:

http://www.tokfm.pl/Tokfm...terature_z.html

Admete - Nie 19 Cze, 2011 21:42

Ha! Miałam rację ;)

"W Tolkienie najbardziej chyba cenię sposób, w jaki posługiwał się magią w fabule swoich powieści. On traktował ją jak przyprawę, a nie motor powieści. Niestety, pisarze nawiązujący do tolkienowskiej twórczości nie mają przeważnie tolkienowskiego umiaru. Zbyt duża dawka magii rozkłada powieść. Dobra literatura fantasy sprawia, że czytelnik zaczyna wierzyć w cuda i czary, ale żeby to się stało, magia musi być osadzona w fabule, nie może jej zdominować. Jestem dumny z faktu, że wydawca określa moją twórczość, jako "literaturę fantasy dla tych, którzy fantasy nienawidzą" - tłumaczył pisarz."

Deanariell - Nie 19 Cze, 2011 22:15

Admete napisał/a:
"literaturę fantasy dla tych, którzy fantasy nienawidzą"

:lol: Faktycznie dość trafne określenie. ;)

milenaj - Pon 20 Cze, 2011 14:11

Jeszcze jedna relacja z wywiadu z Martinem:

http://www.popcorner.pl/p...ra_o_Tron_.html

Admete - Pon 20 Cze, 2011 18:48

Podoba mi się tytuł kolejnego tomu po Tańcu ze smokami - "The Winds of Winter".
I zauważyłam ciekawy opis na gg u znajomych, chyba byli w Nidzicy ;)
Ciekawe czy szybko wydadzą dvd z serialem.

milenaj - Pon 20 Cze, 2011 19:38

Admete napisał/a:

Mnie jeszcze bardziej się podoba określenie, że ten tom jest już w drodze. Chociaż o Tańcu ze smokami też tak pisano... I to na dłuuugoo przed premierą...

Admete - Pon 20 Cze, 2011 19:48

No właśnie - ciekawe czy znów będziemy tyle czekać. Nie ma jednak co narzekać. Na razie na gwiazdkę dostaniemy ładny prezent.
Fibula - Pon 20 Cze, 2011 20:03

milenaj napisał/a:
Admete napisał/a:

Mnie jeszcze bardziej się podoba określenie, że ten tom jest już w drodze. Chociaż o Tańcu ze smokami też tak pisano... I to na dłuuugoo przed premierą...

Chodziły słuchy, że szósty tom pisał w czasie, gdy zarzucał pracę nad piątym, ale okaże się we właściwym czasie, czy to prawda. :wink:

milenaj - Pon 20 Cze, 2011 20:21

Też o tym słyszałam. No i podobno kilka rozdziałów przeniósł z piątego do szóstego tomu. Miejmy nadzieję, że nie trzeba będzie czekać kilku lat. :mrgreen:
Deanariell - Pon 20 Cze, 2011 22:04

Może na fali serialu pójdzie za ciosem? ;) Myślę, że wersja filmowa i stada fanów go zmobilizują. :)

Admete - wierzę, że Martin podłapał w Polsce natchnienie, na 100%. :rotfl:

Vasco - Czw 23 Cze, 2011 11:37

Dwie fotki z Nidzicy. Pierwsza z ogniska: Martin z Marcinem Przybyłkiem i Lechem Jęczmykiem, a druga ze spotkania w miejscowym kinie.