Jane Austen - życie i epoka - Książki około-Austenowskie
Trzykrotka - Pią 15 Mar, 2019 15:20
Pewnie napisała to po tym, jak robiła film o domach Jane Austen.
Dajcie znać, jak się czyta Niedługo mam urodziny, będzie jak znalazł.
Admete - Pią 15 Mar, 2019 15:21
Właśnie odebrałam z Żabki. Jak błyskawicznie doszła
milenaj - Pią 15 Mar, 2019 17:17
Na mnie też czeka w empiku, a nie mam jak podjechać i odebrać
Trzykrotka - Pią 15 Mar, 2019 22:28
Admete, napisz, jak się Lucy czyta - czy równie dobrze, jak słucha
Admete - Sob 16 Mar, 2019 05:39
Zasadniczo, gdy czytam to jakbym ja słyszałam. Nawet po polsku zachowuje swój charakterystyczny styl.
milenaj - Sob 16 Mar, 2019 10:06
A to może być ciekawe W niedzielę uda mi się chyba odebrać przed spotkaniem z Praedzio
Admete - Sob 16 Mar, 2019 10:53
Tyle, ze znalazłam dwie literówki - zmianę daty i brak przeczenia
Aragonte - Sob 16 Mar, 2019 15:00
To korekta przysnęła.
A ja miałam wczoraj to odebrać z Bonito, ale za późno wyszłam z pracy. No trudno, poczeka sobie na mnie do poniedziałku.
Tamara - Sob 16 Mar, 2019 19:54
Wczoraj zamówiłam a dziś odebrałam, jestem w szoku ale jeszcze nie zdążyłam zajrzeć, bo dopiero klapnęłam na zadku po całym dniu biegania .
Admete - Sob 16 Mar, 2019 19:59
Trochę m też czcionka nie pasuje, źle mi się czyta.
milenaj - Nie 17 Mar, 2019 09:32
Zapomniałam, że galeria zamknięta w niedzielę, więc może w poniedziałek....
Barbarella - Pią 22 Mar, 2019 15:15
Wczoraj odebrałam biografię Jane Austen. I ostatnią część Poldarka.
Kiedy przeczytam, nie mam pojęcia...
Trzykrotka - Nie 24 Mar, 2019 19:45
Którą biografię kupiłaś?
Barbarella - Nie 24 Mar, 2019 20:53
Tę nową.
Trzykrotka - Wto 26 Mar, 2019 06:57
I ja kupiłam Rzeczywiście, kiedy się czyta, to jakby się Lucy głos słyszało. Napisana jest barwnie, podoba mi się pomysł na opisanie życia JA poprzez domy, z którymi była związana.
Admete miała tez rację co do czcionki. Moze to nie sama czcionka, co sposób złamania, trochę mały margines. Ale nic to, dam radę.
Admete - Wto 26 Mar, 2019 07:28
Musiałam przestać czytać na jakiś czas. Wrócę, jak będę mieć mniej zmęczony wzrok.
Caitriona - Nie 07 Kwi, 2019 18:04
Też już mam u siebie, ale zabiorę się za to za jakiś czas.
Agn - Nie 07 Kwi, 2019 23:20
U mnie tak samo - czeka sobie. Ale na razie mam fazę na zgłębianie tematu o kimś innym. Spokojnie, biografia Jane nie zając, poczeka.
milenaj - Wto 09 Kwi, 2019 18:39
Ja jestem już sporo po połowie książki i bardzo jestem zadowolona, że kupiłam.
Trzykrotka - Śro 10 Kwi, 2019 12:13
I ja. Lucy ma ogromny dar opowiadania. Historia jest z serii "znacie? To posłuchajcie," bo biografii Jane już sporo czytałam. Jednak ta naszpikowana jest ciekawostkami (jak na przykład rewelacją, że Tom Lefroy był pompatycznym purytańskim nudziarzem i że dobrze, że Jane za niego nie wyszła ). Styl jest barwny, potoczysty, a Lucy nie waha się co rusz wyzierać zza opowieści - komentując, dogadując, sypiąc opiniami. Wiedzę ma ogromną, badania przeprowadziła gruntowne, warto dac jej szansę.
Ania Aga - Czw 02 Sty, 2020 19:21
Wyszła książka kucharska Nienasycone. Jedną z bohaterek jest Jane Austen.
behemotka - Pon 17 Lut, 2020 22:07
https://www.amazon.co.uk/...y/dp/1526605457
Trzykrotka - Wto 18 Lut, 2020 08:50
Lucy? Lucy Worsley? Chcę, pragnę, pożądam
behemotka - Wto 15 Gru, 2020 12:41
https://pzwl.pl/Milosc-i-ekonomia,144109587,p.html?gclid=CjwKCAiAt9z-BRBCEiwA_bWv-M0S0TMMCS1NXshoTI04To687iXolZW4YcP22mE-RkI0Uet7kXCWpRoC-DgQAvD_BwE&fbclid=IwAR16f2TVD6MD0FGYm9B4wRBRhGt1-CiCYn7VkDVOSLFpPyLmt2ALyMkEyYA
na takie coś się natknęłam, ale nie czytałam, więc nie wiem, czy dobre
"Miłość i ekonomia w literackich biografiach kobiet" Katarzyna Szumlewicz
Książka analizuje powieści i sztuki teatralne takich autorek i autorów, jak Jane Austen, siostry Brontë, Charles Dickens, Wilkie Collins, Emil Zola, Aleksander Dumas, Henryk Ibsen, Zofia Nałkowska, Gabriela Zapolska, Alice Munro, Marilyn French, Elfriede Jelinek, Toni Morrison, Alice Walker, Arundhati Roy, David Herbert Lawrence, Michel Faber i Sarah Waters. Wszystkie te dzieła opisują doświadczenia kobiet żyjących w świecie, który ogranicza ich wolność i możliwości spełnienia. Katarzyna Szumlewicz zwraca uwagę na dwa rzadko opisywane razem aspekty biografii swoich bohaterek: z jednej strony na ekonomię, czyli pracę, pieniądze i własność, z drugiej zaś – na miłość i powiązane z nią zagadnienia, takie jak seks, małżeństwo i macierzyństwo. Mimo ograniczeń i restrykcji opisywane kobiety dążą do szczęścia i spełnienia, a przynajmniej niezależności w decydowaniu o swoim życiu. Gdy ambicje te zostają zduszone, często pojawiają się rozpacz i szaleństwo. Książka rekonstruuje losy i subiektywne punkty widzenia bohaterek z perspektywy emancypacji, to znaczy wizji takiego ładu społecznego, w którym usunięte zostałyby przeszkody w zaspokajaniu potrzeb zarówno materialnych, jak i emocjonalnych.
Ania Aga - Sob 22 Mar, 2025 14:46
Nie wiem, czy gdzieś była podawana informacja o komiksach na podstawie powieści Jane Austen
https://www.znak.com.pl/p...e-austen-193880
I takie cudo Rachel Feder Mit Darcego, zapowiedź
https://www.znak.com.pl/p...s-kochac-248207
|
|
|