Fantastyka - Babylon 5
Aragonte - Czw 10 Wrz, 2009 22:10
Zakonnicy już byli, Londo i G'Kar jeszcze nie.
To idę dalej oglądać
Edit: Ha! Scena z windą
Aragonte - Sob 12 Wrz, 2009 15:00
Pierwsza płytka z III sezonem już za mną, obejrzałam pierwsze cztery odcinki - na razie grzecznie jadę w ustalonym wcześniej tempie, czyli oglądam jeden odcinek dziennie
Czwarty, czyli Passing through Gethsemane był jednym z najlepszych z odcinków B5, jakie widziałam - lubię te wszystkie filozoficzne i religijne elementy, a tutaj Straczyński podał to w sposób, który mnie osobiście poruszył. Naprawdę daje do myślenia.
Ten odcinek, jak myślę, mógłby też obejrzeć z zainteresowaniem ktoś w ogóle niezorientowany w ogólnej linii fabuły, mimo że ona też tam się przewija.
Edit: ponieważ humor mam denny, to ratuję się B5 i włączyłam kolejny odcinek. Odnoszę wrażenie, że Ministerstwo Pokoju wysłało na Babylon 5 jakąś profesor Umbridge
Admete - Sob 12 Wrz, 2009 16:56
To faktycznie mądry odcinek. Straczyński wiele razy udowadniał, że potrafi w popularnym serialu telewizyjnym poruszyć sprawy głębsze.
A ta pani z Ministerstwa Pokoju ( zauwazyłąś na pewno celowe nawiązanie ) Jest okropna, ale będzie też trochę zabawnie z jej powodu A na końcu odcinka jest cudna scena między G'Karem i Garibaldim.
Aragonte - Sob 12 Wrz, 2009 17:22
Nawiązanie do Orwella czy jeszcze inne?
Miałam przerwę w oglądaniu tego odcinka, bo robiłam ciasto, ale zaraz skończę
Admete - Sob 12 Wrz, 2009 17:24
Do Orwella
Aragonte - Sob 12 Wrz, 2009 18:24
Yyy - ta okropna baba próbuje uwieść Sheridana
Admete - Sob 12 Wrz, 2009 20:04
| Aragonte napisał/a: | Yyy - ta okropna baba próbuje uwieść Sheridana |
Mówiłam, że to paskuda jest Ale to było zabawne w gruncie rzeczy
Aragonte - Sob 12 Wrz, 2009 20:07
W sumie tak Włącznie z miną Ivanownej, która pojawiła się w pewnym momencie. I ten desperacki pocałunek i tłumaczenie Sheridana
G'Kar próbuje się dowiedzieć, co jest grane, tak?
Naturalnie nie wszystko rozumiem.
Admete - Sob 12 Wrz, 2009 20:09
G'Kar bardzo chce się dowiedzieć i w zasadzie sporo wie. Chiałby brać w tym udział, żeby jego ludzi znów nie wykiwano. Przypomina Ci to coś?
Aragonte - Sob 12 Wrz, 2009 20:11
Historia się kłania, tak?
Ciuchy Marcusa kojarzą mi się mgliście z LOTR, chociaż wiem, że Jackson nakręcił później te filmy
Admete - Sob 12 Wrz, 2009 20:17
| Aragonte napisał/a: | Historia się kłania, tak?
Ciuchy Marcusa kojarzą mi się mgliście z LOTR, chociaż wiem, że Jackson nakręcił później te filmy |
Ano historia Jackson nakręcił póxniej, ale Straczynski się Tolkienem inspirował. Moim zdaniem strażnicy są właśnie taką inspiracją, no i historia Delenn i Sheridana...
Aragonte - Sob 12 Wrz, 2009 20:18
Marcus wygląda bardzo "Obieżyświatowato"
A Minbari to takie elfy z innego uniwersum
Admete - Sob 12 Wrz, 2009 20:20
| Cytat: | | A Minbari to takie elfy z innego uniwersum |
Mądrzy, długowieczni, z zasadami, waleczni, honorowi, ze skomplikowaną kulturą. No i ludzie - nieokrzesani, gałtowni, barbarzyńcy
Aragonte - Sob 12 Wrz, 2009 21:43
Admete, czy ta istota, z którą rozmawiała Ivanowa to jeden z Pierwszych? Coś mi umknęło
Marcus był uroczy w tym odcinku, mogłoby go być więcej
Admete - Sob 12 Wrz, 2009 21:44
| Aragonte napisał/a: | Admete, czy ta istota, z którą rozmawiała Ivanowa to jeden z Pierwszych? Coś mi umknęło
Marcus był uroczy w tym odcinku, mogłoby go być więcej |
Tak, to jeden z Pierwszych. A Marcusa będzie więcej w dalej w 3 i 4 serii
Aragonte - Sob 12 Wrz, 2009 21:52
Dobra wiadomość
Mam nadzieję, że Zack przejrzy w końcu na oczy?
Admete - Sob 12 Wrz, 2009 21:56
Przejrzy, przejrzy Ale w 4 serii będziesz miała dużo większe zmartwienie niż ewentualna zdrada Zacka...Duzo poważniejsze i dotyczące innego bohatera
Aragonte - Sob 12 Wrz, 2009 21:57
Hmmm... Garibaldi?
Kojarzę jakieś spoilery
Admete - Sob 12 Wrz, 2009 22:03
Tak, Garbaldi, choć to nie do końca będzie jego wina. Ja w każdym razie zawsze ciężko to przeżywam. Załóż sobie jakąś sukienkę, proszę Może babylonową? Mam chyba jakiegoś Marcusa
Te mi się zawsze podobały
Aragonte - Sob 12 Wrz, 2009 22:05
O, ładne avki
Waham się pomiędzy Marcusem a tym o mówieniu jak Vorlon
Admete - Sob 12 Wrz, 2009 22:20
A jednak Vorlończycy i ich pokrętny sposób mówienia wygrał
Aragonte - Sob 12 Wrz, 2009 22:39
Marcus będzie później, jak mi się humor poprawi.
Aragonte - Nie 13 Wrz, 2009 20:08
No ładnie Ivanowa prawie rozwaliła statek Bestera
Idę oglądać dalej
soph - Nie 13 Wrz, 2009 20:23
Jak to się stało, że dopiero teraz zauważyłam ten wątek? Uwielbiam Babylon 5, to najmądrzejszy serial, jaki miałam przyjemnośc kiedykolwiek oglądac, cenię go wyżej niż Spn, a przecież na punkcie braci Winchester mam całkiem przyjemną obsesję . Na liście moich planów wakacyjnych znajdowała się powtórka całości, niestety, jak zwykle z moimi planami bywa, nie zdążyłam. Boję się zaczynac w roku szkolnym, bo gdy oglądałam poprzednio, zarywałam noce, by obejrzec kolejne odcinki. Nie ufam sobie na tyle, by założyc oglądanie 1 odcinka dziennie .
Admete, moja wdzięcznośc dla Ciebie nie zna granic - odkryłaś przede mną dwa cudowne nowe światy . Dziękuję!!!
Admete - Nie 13 Wrz, 2009 20:24
Soph zaglądaj tu czasami. Mozesz zawsze komentować te odcinki, które obejrzy Aragonte. Też traktuję B5 jak coś wyjątkowego.
|
|
|