Jane Austen - życie i epoka - Stroje z epoki JA
Sofijufka - Pon 15 Lip, 2013 20:52
dla mnie - narzutka
Yvain - Pon 15 Lip, 2013 21:02
A może to salopa http://pl.wikipedia.org/wiki/Salopa http://buwcd.buw.uw.edu.p...ges/image16.htm
Akaterine - Pon 15 Lip, 2013 21:04
Oh dear . Chyba zostanę na pelerynie łamanej na narzutka .
Sofijufka - Pon 15 Lip, 2013 21:09
salopa miała rekawy
Yvain - Pon 15 Lip, 2013 21:12
Bo to jest udoskonalona salopa troszkę jednak do tej gronostajowej podobna. Stroje ewoluują. Ale upierać się nie będę nazwa mi się podoba. W sam raz dla tak poważnej matrony jak ja
Loana - Pon 15 Lip, 2013 23:59
Peleryna
Tamara - Wto 16 Lip, 2013 10:33
Peleryna .
Loana - Wto 16 Lip, 2013 11:43
A ona naprawdę była w takim czerwonym kolorze? Jak uzyskiwali taki kolor? Nie kojarzył się jakoś źle?
Eeva - Wto 16 Lip, 2013 11:50
Zdecydowanie peleryna
Anaru - Wto 16 Lip, 2013 13:22
| Loana napisał/a: | | A ona naprawdę była w takim czerwonym kolorze? Jak uzyskiwali taki kolor? Nie kojarzył się jakoś źle? |
Mnie od razu z filmowym Czerwonym Kapturkiem
Dorfi - Pią 19 Lip, 2013 10:03
No to zabieram się za szycie sukienki regencyjnej. Kciuki się przydadzą, bo nigdy czegoś takiego nie szyłam.
Będzie nieco uwspółcześniona wersja, czyli z krytym zamkiem błyskawicznym (jestem przekonana, że gdyby wówczas takie zamki znali, też by były w powszechnym używaniu ).
Materiały już zamówiłam i czekam na kuriera.
Akaterine - Pią 19 Lip, 2013 10:14
Można prosić o relację na bieżąco? Ja właśnie tworzę tekst o sukienkach z epoki, więc się trochę nakręciłam, przeglądam ilustrację z epoki i uważnie przyglądam się sukienkom z ekranizacji.
Szyjesz suknię dzienną czy wieczorową?
Admete - Pią 19 Lip, 2013 10:28
Myślę, że wieczorową, bo to na bal.
Dorfi - Pią 19 Lip, 2013 10:38
Wieczorową. Będzie z 2 warstw. Na spód zamówiłam satyno-taftę a na wierzch szyfon. Ogólny zarys sukienki mam w głowie, ale jak znam siebie to w trakcie szycia kilka razy mi się odmieni
Ania Aga - Pią 19 Lip, 2013 10:51
W jakim kolorze będzie ta suknia?
Dorfi - Pią 19 Lip, 2013 11:26
Kupiłam dwa kolory i sama nie wiem jaki z nich kolor po połączeniu wyjdzie. A monitory też kolory przekłamują.
Zamówiłam to:
A co przyjdzie to się okaże.
Akaterine - Pią 19 Lip, 2013 11:41
W którejś ekranizacji mignęła mi sukienka w takiej kolorystyce . Tylko tam było odwrotnie - żółty był pod spodem, biały na wierzchu.
Dorfi - Pią 19 Lip, 2013 12:15
No i już zmieniła mi się koncepcja. Przyjechał kurier i przywiózł materiały.
Spodni jest śliczny, szyfon na wierzch ma zupełnie inny kolor niż na zdjęciu w sklepie internetowym. Jest żółty z odcieniem zieleni. Przypomina nieco niedojrzałą cytrynę. Odpada więc. I nie wiem teraz czy inny szyfon na górę zamówić, czy zrobić jednowarstwową sukienkę.
Satyno-tafta jest śliczna: ecru z połyskiem - wygląda jak atlas.
Myślę, że zostanę przy jednowarstwowej i pobawię się z pasmanterią. Czekoladową albo złotą.
Tamara - Pią 19 Lip, 2013 15:32
Rób jednowarstwową .
Loana - Pią 19 Lip, 2013 15:45
Dorfi, jak wypróbujesz wykrój to zgłaszam się do Ciebie po niego Ja też sobie uszyję to kieckę, żeby mieć. Na razie walczę z koszulą pod spód
Powodzenia w szyciu!
Dorfi - Pią 19 Lip, 2013 16:49
Ten bananowy, który zamówiłam, akurat się skończył i dali inny (podobny) kolor. Drugi raz mnie już tak przerobili.
Po namyśle stwierdziłam, że nie będę tego szyfonu odsyłać. Mam 4 metry, więc uszyję długaśną spódnicę z klosza, bo wystarczy. Jeszcze się zastanawiam czy do uplisowania jej nie dać.
I w ten sposób kolejka ciuchów do uszycia znowu się wydłużyła
Admete - Pią 19 Lip, 2013 19:02
Ale taka zieleń może nie byłaby zła. Wydaje mi się, że Elizabeth w ekranizacji DiU z 1995 roku miała cos z taka lekka zielenią.
Akaterine - Pią 19 Lip, 2013 20:58
Nie kojarzę takiej sukienki Lizzy . Chyba że inaczej wyobrażam sobie ten kolor, więc nie mogę go do żadnej kiecki Lizzy dopasować . Ostatnio napatrzyłam się, bo tworzy mi się w głowie tekst o sukienkach w ekranizacjach.
A sukienkę z żółtym spodem i białym na wierzchu miała Maria Lucas:
http://images2.fanpop.com...267-200-200.jpg
Loana - Pią 19 Lip, 2013 21:15
Akaterine, a masz jakieś zdjecia w sukienkach z epoki osób przy tuszy?
Akaterine - Pią 19 Lip, 2013 21:23
Raczej nie, mam głównie z ekranizacji, a z głównych bohaterów przy tuszy była chyba tylko pani Jennings z ekranizacji RiR z 1995 roku. Ale jak coś mi się przypomni to napiszę. W Emmie z Gwyneth Paltrow na balu jest jedna pani w pięknej czerwonej sukni, która porusza się z niezwykłą gracją (jak dla mnie lepiej niż Gwyneth) i wygląda moim zdaniem ładnie:
http://www.youtube.com/watch?v=Gnh1U32wwYc
|
|
|