North and South - serial BBC - Polskie DVD "N&S"
Justine - Wto 03 Cze, 2008 00:10
byłam dzisiaj w empiku o 15 i jeszcze nie było N&S, wróciłam do domu, sprawdziłam poczte a tam mail od nich z 15:36, że zamówienie zrealizowane i mogę odebrać, to się nazywa niefart :| polece jutro z samego rana, nie mogę się już doczekać :)
Harry_the_Cat - Wto 03 Cze, 2008 00:14
Gosia maila maila, ale zamówienia nie było o 5. Trzy godziny później już tak
Gosia - Wto 03 Cze, 2008 07:49
Przejrzałam pobieżnie, bo było już późno. Nie znalazłam nazwiska lektora, choć dobrze jego głos znam, podobnie nie ma chyba autora tłumaczenia (ale jeszcze nie zdołałam przyjrzeć się przekładowi).
Niestety już wyłapałam kilka literówek w napisach, więc mniemam, że korekty nie było ...
a szkoda, jestem na podobne błędy uczulona - zrobiłabym im taką korektę za darmo, byleby wyszło bezbłędne wydanie.
O jakości wypowiem się, gdy obejrzę film na HDMi.
Z pewnością jeśli chodzi o wygląd zewnętrzny, wydanie jest bez zastrzeżeń i są dodatki!
achata - Wto 03 Cze, 2008 10:48
Sceny usunięte i wywiad z Rysiem!?!
Dzisiaj szoruję do empiku albo MM, gdzie będzie albo gdzie będzie taniej. Nawet korki w centrum Katowic mi niestraszne
Caitriona - Wto 03 Cze, 2008 12:16
Mam! Już mam!
asiek - Wto 03 Cze, 2008 16:26
Kupiłam film w Saturnie /cena 29,90zl/ !
Anonymous - Wto 03 Cze, 2008 17:52
o kurczę taka okazyja, też tak chcę, może w czwartek udam się na łów a w ostatecznosci allegro
Gosia - Wto 03 Cze, 2008 17:53
Czemu nie było korekty??!!!
Mogli sprawdzić, czy nie ma błędów ortograficznych, przykłady:
jest:
"To nie prawda" zamiast "To nieprawda"
"nie zupełnie", zamiast "niezupełnie",
To jest jeszcze do przeżycia, ale w scenie peronowej jest:
"sporzytkować" zamiast "spożytkować".
Widzę, że przekład różni się od dobrze nam znanego
Czemu Margaret w scenie oświadczyn mówi: "Moja przyjaciółka, Bessy Higgins, zmarła", skoro ona wtedy jeszcze żyła? powinno być: "umiera"... okay!!! - w dodatkach (scenach wyciętych) jest "zmarła", ale w odcinku jest "umiera" - odetchnęłam!
to tak na szybko, bo pędze na "Upiora w Operze"!
29,90 w Saturnie, to ekstra okazja! Zastanawiam sie nad drugim egzemplarzem
Caitriona - Wto 03 Cze, 2008 18:02
Do tego trzeba dodać literówki i przekręcone wyrazy...
Faktycznie, dużo taniej
Tamara - Wto 03 Cze, 2008 18:29
| Mag13 napisał/a: |
Ale też mi jakoś szkoda, że Thornton zostanie teraz zawłaszczony przez masy i stanie się własnością polskiego ludu! To jak utrata domniemanego dziewictwa albo nacjonalizacja! |
Nie sądzę Popularniejsza od Gaskell JA jest znana niewielkiej grupie ludzi , którą można liczyć w promilach , więc tu mamy jeszcze elitarniejszy produkt . Okładka tylko dla wielbicielek/li seriali kostiumowych , tytuł mylący , owszem , ale jak zobaczą , że nie gra Patrick Swayze , to odłożą na miejsce
asiek - Wto 03 Cze, 2008 22:11
W mojej mieścinie film stał na półce w Saturnie i wcale nie był oznaczony jako tzw. nowość. Wpadł mi w ręce zupełnie przypadkowo, bo w istocie zamierzałam przeszukać Empik. Obok N&S stały "Perswazje" 2007.
EDIT: Zoczyłam 2 odcinki...Jaka to przyjemność obejrzeć porządne DVD i to w TV.
| Gosia napisał/a: | | Czemu nie było korekty??!!! |
Fakt, napisy są zrobione niechlujnie.
Justine - Wto 03 Cze, 2008 22:14
W MM widziałam też za 29,99zł . Ciekawe ile zapłacili za licencję skoro tak tanio sprzedają, ale oczywiście nie narzekam :)
Anonymous - Wto 03 Cze, 2008 22:26
buuuu u mnie ani Saturna ani Media Markt a Kiepsco może nie być :|
asiek - Śro 04 Cze, 2008 00:10
Rozbawiła mnie "mijanka" pociągów.
Czy ja dobrze usłyszałam, lektor przechrzścił Henia L. na Harley'go ?
przecinek - Śro 04 Cze, 2008 07:49
Wczoraj odebrałam swój egzemplarz z empiku. Bardzo jestem wdzięczna za wydanie "N&S" i najnowszych ekranizacji Jane Austen, ale dodane napisy są przekleństwem większości wydań dvd. W "Opactwie" napisy były tak duże, że przy dłuższych wypowiedziach zajmowały sporą część ekranu, w "N&S" są bardzo małe. Nie wiem czy są jakieś standardy napisów czy robione są tak sobie. Do tego nie są tłumaczone całości wypowiedzi, ale może to tylko moje wrażenie, bo tak się przyzwyczaiłam do "pierwotnych" napisów, że brakuje mi niektórych wyrażeń i stąd te "braki". Nie mogę też darować braku dopasowania napisów do tekstu, często napis jest już na ekranie a dana kwestia nie została wypowiedziana. Mam wrażenie że nikt w wydawnictwie nie oglądał filmu z dodanymi napisami. Trochę to niechlujnie wyszło. Ale i tak jestem wdzięczna, tym bardziej że coraz więcej angielskich produkcji serialowej i telewizyjnej wychodzi na dvd, w Merlinie w zapowiedziach są już "Przekręty" seria 1 i "Kochanki" - ten serial bardzo polecam i to po całkiem przystępniej cenie. Może w przyszłości "Spooks" wydadzą, można pomarzyć, prawda?
Admete - Śro 04 Cze, 2008 07:58
Powinnaś mieć możliwośc zwiększania i zmieniania koloru napisów w dvd...To chyba działą przy wszystkich filmach...
przecinek - Śro 04 Cze, 2008 08:49
| Admete napisał/a: | | Powinnaś mieć możliwośc zwiększania i zmieniania koloru napisów w dvd...To chyba działą przy wszystkich filmach... |
Tego nie sprawdzałam. Odtwarzacz, jak zresztą cały sprzęt grający mam lg, oni piszą bardzo skromne treściowo instrukcje obsługi, więc niektóre funkcje odkrywam dopiero po paru latach użytkowania. Ale za to jaką radość z tego mam, że doszłam do tego sama. Jeżeli uda mi się zmienić rozmiar napisów, to cofam zarzut.
asiek - Śro 04 Cze, 2008 10:26
Moje DVD nie posiada takowej opcji. Z taką możliwością zetknęłam się jedynie w odtwarzaczach, które działają w kompku.
Caitriona - Śro 04 Cze, 2008 10:29
| Admete napisał/a: | | Powinnaś mieć możliwośc zwiększania i zmieniania koloru napisów w dvd... |
Mój chyba też nie ma takiej opcji.
Faktycznie te napisy i łumaczenie mają spore braki... Ale i tak się cieszę z wydania i czekam na następne "Żony i córki", marzą mi się "Jane Eyre" i "Cranford"...
asiek - Śro 04 Cze, 2008 14:40
| Caitriona napisał/a: | | cieszę z wydania i czekam na następne "Żony i córki", marzą mi się "Jane Eyre" i "Cranford"... |
Jaaaa teeeeeż !!!!
spin_girl - Czw 05 Cze, 2008 09:25
A propos DVD czy ktoś już widział notkę w To&Owo??? Jest opisane w dziale nowości DVD. Co prawda opis mały a zdjęcie wybrali fatalne (to chyba jakis fotomontaż i Ryś jest jakiś...rozciągnięty) ale najważniejsze, że w ogóle napisali!
spin_girl - Czw 05 Cze, 2008 09:27
| Mag13 napisał/a: |
Widmo krąży po Europie, widmo komunizmu...... I ma oblicze Johna Thorntona |
Dla takiego oblicza warto stać się komunistką
spin_girl - Czw 05 Cze, 2008 11:26
Wczoraj skończyłam oglądać N&S po dwumiesięcznym dobrowolnym celibacie (obiecałam sobie, że poczekam na DVD i obejrzę z mamą). Zakochałam się od nowa w tym serialu. To jest jednak arcydzieło w swoim gatunku. Przy okazji przestałam lubić moją mamę, która powiedziała, że Ryś wygląda jak sęp. Dobrze chociaż, że N&S jej sie podobało.
Aragonte - Czw 05 Cze, 2008 13:21
Mam! Kupiłam w Saturnie
Gosia - Czw 05 Cze, 2008 19:00
Byłam dziś w Media Markt. I gdy zobaczyłam "Północ Południe" stojący na półce (wśród innych DVD filmowych, nie w nowościach) nie mogłam się powstrzymać i kupiłam jeszcze jeden egzemplarz za 29,90 zł.
|
|
|