Inne ekranizacje - Cranford film - (2007)
Harry_the_Cat - Pon 22 Wrz, 2008 20:06
Cranford wczoraj/dzisiaj jakieś Emmy dostało...
Gosia - Pon 22 Wrz, 2008 20:17
OUTSTANDING SUPPORTING ACTRESS IN A MINISERIES OR A MOVIE
DAME EILEEN ATKINS as Miss Deborah Jenkyns PBS
Cranford (Masterpiece)
Martika - Śro 12 Lis, 2008 20:40
Już od dawna zabierałam się do obejrzenia Cranford ale jako bardzo zpracowana kobieta , wiecznie brakowało mi czasu ... Dopiero teraz , gdy zmogła mnie choroba , mogę sobie na to pozwolić .Przede mną 10 dni leżenia w łóżku i zamierzam się tym filmem DELEKTOWAĆ ! Już nawet zaczęłam , ale mój angielski jest słabiutki , do tego fizyczna i umysłowa niemoc spowodowana przez chorobę Same rozumiecie ...Może któras z Was mi pomoże i podesle jakieś wspomaganie w postaci napisów ? Będę dozgonnie wdzięczna Też chciałabym się pozachwycać
trifle - Śro 12 Lis, 2008 23:29
Byłoby łatwiej gdybyś podała swojego maila
Masz piękny avatarek
Martika - Czw 13 Lis, 2008 10:21
Ależ gapa ze mnie ... Już to robię : mz19a@wp.pl . I z góry dziękuję
Agn - Nie 21 Gru, 2008 21:48
Jakiś czas temu zaczęłam oglądać Cranford, ale skończyło się na pierwszym odcinku. Dzisiaj zaczęłam ponownie... jestem po drugim. Niesamowicie bawi mnie ten serial, ma w sobie mnóstwo ciepła i solidną dawkę humoru. No i ciekawe postacie. A dla doktora Harrisona można stracić głowę. Bardzo mi się tu Simon Woods podoba. Ale nie pierwszy to już raz Judi Dench skupia na sobie moją uwagę. Uwielbiam tę aktorkę. Jest jedną z tych, którzy genialnie potrafią pokazać to, co dzieje się u człowieka pod skórą, chociaż na zewnątrz pozostają spokojni. *rozpływa się* Ech... jutro c.d.
Gosia - Nie 21 Gru, 2008 22:45
"Cranford" uwielbiam, cenie ten film bardziej niż "Żony i córki", mimo że opowiada głównie o starszych paniach
Ale tyle w nim wzruszeń, pogodnego humoru, że oglądałam go zawsze z ogromną przyjemnością. Muszę sobie go przypomnieć.
Anonymous - Czw 29 Sty, 2009 22:25
wczoraj oglądałam ostatni odcinek. Jaki tam jest ogromny ładunek uczuć. Wszystko jest niemalże perfekcyjne, tak autentyczne i chwytające za serce
lemurcio - Sob 21 Lut, 2009 20:28
| Cytat: | | wczoraj oglądałam ostatni odcinek. |
Och, szczęściaro...ja o ostatnim odcinku mogę tylko marzyc i płakać
Zamówiłam miesiąc temu z Daily Mail całą serię British Classics, w tym dwa ostatnie odcinki Cranford (trzy pierwsze były dołączone do gazety) czekam już miesiąc, i nic...
Książka jest świetna, nie chcę nikogo urazić ale podobała mi się dużo bardziej niż powieść NS, powieściowa Margaret trochę za bardzo się słania, płacze i blednie i słabuje jak na mój gust.
Acha, jeszcze jedno - dziewczyny pisały tu o filiżankach, które krążą między Milton i Cranford. Ta sama aktorka (Lesley Manville) gra matkę Margaret i Mrs Rose,
pewnie wozi je ze sobą na plany zdjęciowe
Ja wypatrzyłam wędrującą suknię. Fioletową suknię Fanny, ze sceny kiedy wraca ze sklepu i obgaduje Margaret, nosi też Miss Galindo podczas pikniku.
Nie mogę się doczekać obejrzenia finału.
Gosia - Śro 17 Cze, 2009 20:11
"Cranford" wraca! - 1 czerwca 2009 roku rozpoczęto w Lacock kręcenie zdjęć do odcinków specjalnych serialu "Cranford":
więcej TU
Gunia - Śro 17 Cze, 2009 21:02
Kolejne 3 godziny "Cranford"... Super!
Caitriona - Śro 17 Cze, 2009 23:50
Rewelacja! Bardzo polubiłam Cranford
Anonymous - Czw 18 Cze, 2009 20:14
Dziś zrobiłam sobie seans z Cranford.
Jak ja uwielbiam ten serialik już zapomniałam sama. Zawsze na nim płaczę, ale jest taki ciepły, taki optymistyczny z dobrymi uczuciami i dobrą energią. że chce mi się do niego wracać.
Panna Deborah Matty i Mary i och wszystkie te panie są takie kochane takie konserwatywne a jednocześnie z sercami na dłoni, ze nie da się ich nie lubić. Mimo, że Panna Poole(nie wiem czy dobrze napisałam) kojarzy mi sie ciągle z Dolores Umbrige. To jednak widok jej kapelusza z piórem większym od niej, lub bięgnacej przez Cranford wywołuje mój uśmiech. Tak jak widok krowy w piżamce...
Gitka - Śro 15 Lip, 2009 19:05
Dużo zdjęć z planu
The Filming of Cranford - Christmas Special in Lacock - June 2009
http://www.dhbphotography...nford/index.htm
Gosia - Nie 19 Lip, 2009 15:11
To zdjęcie mi się najbardziej podoba. Pani Forrester po cywilnemu.
I pomysleć , że to ta sama osoba z filmu. Jaka sylwetka! I to w dżinsach
http://www.dhbphotography...0dhb%206863.htm
Lady Stardust - Pią 28 Sie, 2009 21:56
Już się nie mogę doczekać tych odcinków!
Serial uwielbiam, jest tak niesamowicie ciepły i uroczy, że zapomina sie przy nim o całym świecie. Pierwszy raz oglądałam go zimą, jako przerywnik przy nauce do egzaminu, potem zrobiłam sobie powtórkę na Wielkanoc i planuję kolejną np. w jakiś listopadowy weekend I za pierwszym, i za drugim razem w oglądaniu towarzyszyła mi mama, która nota bene jest też miłośniczną N&S, W&D i ekranizacji austenowskich (ale woli te gasellowskie ).
Szkoda tylko, że nie udało mi się jeszcze trafić na polskie tłumaczenie 'Pań z Cranford'... Ale moze jak się lepiej rozejrzę...;)
Gosia - Pią 16 Paź, 2009 07:54
Na rynku księgarskim jest obecna książka "Cranford and other Stories" z okładką z serialu "Cranford" (opublikowano ją w listopadzie 2007):
Ponieważ mam to wydanie, mogę dodać, że prócz "Cranfordu" składają się na tę edycję także inne opowiadania czyli "The Cage at Cranford" (prawdopodobnie przetłumaczę to krótkie opowiadanko), "Mr Harrison`s Confessions" (to właśnie tłumaczę obecnie) i "My Lady Ludlow".
Na podstawie tych trzech utworów nakręcono ten serial.
Jednak obecnie szykuje się nam nowe wydanie pt. "Return to Cranford: Cranford and Other Stories", z nową okładką, zaczerpniętą już z christmasowych odcinków specjalnych:
A new edition to tie-in with the second series of the massively popular BBC series of the same name, which is to be screened over Christmas 2009
Jaka będzie zawartość, czy znajdą się tam inne opowiadania Gaskell, tego jeszcze nie wiemy. Właściwie nie wiadomo, co będzie podstawą scenariusza tych dwóch specjalnych, świątecznych odcinków.
Londyn: Bloomsbury Publishing, Published: November 2009
http://www.bloomsbury.com...n=9781408805947
Katarynka - Śro 11 Lis, 2009 22:51
| lady_kasiek napisał/a: | | Dziś zrobiłam sobie seans z Cranford. (...) Mimo, że Panna Poole(nie wiem czy dobrze napisałam) kojarzy mi sie ciągle z Dolores Umbrige. |
Ja też dziś zrobiłam sobie maraton z Cranford - przepiękny serial A Panna Pool mnie się kojarzy z Charlotte Palmer z filmu "Rozważna i Romantyczna" z 1995 roku. Miałam wrażenie, że podobnie się zachowywała, no i ta intonacja głosu
Świetny serial
Pemberley - Czw 12 Lis, 2009 14:40
Wydanie swiateczne Cranford bedzie rzeczywiscie w Swieta ( czasami byl to i Nowy rok), jako ze DVD ukaze sie juz 28.12 : http://www.amazon.co.uk/C...58033135&sr=8-2
Gosia - Pon 23 Lis, 2009 18:43
Cranford Christmas Special: press pack
Serial "Cranford" wraca w Boże Narodzenie na ekrany stacji BBC z dwuczęściowym odcinkiem specjalnym.
Judie Dench ponownie zagra rolę panny Matty Jenkyns i stanie na czele znakomitej obsady, włączając w to także nowych aktorów takich, jak: Jonathan Pryce, Celia Imrie, Lesley Sharp, Nicholas Le Prevost, Jodie Whittaker, Tom Hiddleston, Michelle Dockery, Matthew McNulty, Rory Kinnear i Tim Curry.
Sue Birtwistle wyjaśnia, na jakiej podstawie oparto scenariusz odcinka specjalnego, nie zdradzając oczywiście zbyt wielu szczegółów, by zachować element zaskoczenia.
”Mieliśmy okazję włączyć do naszej historii dwa watki powieści „Cranford”, które nie zostały wykorzystane we właściwym serialu, dotyczą one dwóch nowych barwnych postaci: Lady Glenmire (zagra ją Celia Irmie) i magika Signora Brunoni (Tim Curry). Szukaliśmy dodatkowego materiału źródłowego aby go dołączyć do całości i w końcu zdecydowaliśmy się na bardzo różne opowieści Gaskell, które nas poruszyły: „The Moorland Cottage” i „The Cage At Cranford”.
Nowela „The Moorland Cottage” przynosi ze sobą wiele nowych postaci, a także wprowadza świeżą i oryginalną historię miłosną. Niesnaski między pokoleniami łączą się świetnie z kwestiami, które pragniemy pokazać - młodzi ludzie usiłują spełnić wymagania starszego pokolenia, temat ten zręcznie poprowadzony został przez scenarzystkę Heidi Thomas.
Świetna komedia “The Cage At Cranford”, opowiada o pannie Pole i pani Forrester, które usiłują zbudować klatkę dla nowej papugi panny Pole, Polly-Cockatoo, ale rezultaty są zaskakujące.
Imelda Staunton powraca jako niepoprawna panna Pole, Julia McKenzie jako pani Forrester, a Deborah Findley jako panna Tomkinson, ponadto Barbara Flynn zagra ponownie panią Jamieson, której arystokratyczna szwagierka, Lady Glenmire (Celia Imrie), przybywa do miasta i robi duże wrażenie na przyjaciołach.
Akcja dodatku specjalnego toczy się w sierpniu 1844 roku. Minął rok, od kiedy małe targowe miasteczko w hrabstwie Cheshire świętowało ślub Sophy Hutton i doktora Harrisona, a dwa lata minęły od śmierci ukochanej siostry panny Matty, Debory.
Panna Matty jest szczęśliwa, gdyż z Indii przybył jej drogi brat Peter (Nicholas Le Prevost), a Martha (Claudie Blakley), Jem (Andrew Buchan) wraz z ich dzieckiem Tilly stworzyli tętniący życiem dom.
Lady Ludlow (Francesca Annis) z utęsknieniem wyczekuje powrotu jej długo nieobecnego syna, Septimusa (Rory Kinnear) i młodego Harry`ego Gregsona, który zaczyna naukę w Shrewsbury, korzystając z legatu zmarłego pana Cartera i moralnego wsparcia panny Galindo (Emma Fielding).
Dodatkowo zamożny wdowiec, pan Buxton (Jonathan Pryce) przybywa do miasteczka, aby żyć spokojnie w Cranford i przywozi z sobą swoją czarującą podopieczną, Erminię (Michelle Dockery) i swojego przystojnego, edukowanego w Eton syna, Williama (Tom Hiddleston).
Tymczasem w sąsiednim Horn Cottage Peggy Bell (Jodie Whittaker) usiłuje zrobić wszystko co może, by zadbać o swoją wymagającą matkę (Lesley Sharp) i brata Edwarda (Matthew McNulty).
Poza tym, świat dalej się zmienia, ale budowa kolei stanęła pięć mil przed Cranford, pomimo największych wysiłków kapitana Browna (Jim Carter), który pragnie wprowadzić trochę nowoczesności do serca King Street. Ale nic nie zostaje takie samo na zawsze i wkrótce życie w Cranford zmieni się w pewien nieoczekiwany sposób.
Właśnie gdy panna Matty czuje się wdzięczna w czasie świąt za wszystkie dary, jakie otrzymała ostatnio od losu, magik Brunoni sprawia, że jej serce znowu pełne jest bólu.
Cranford był kręcony w tym roku w Ealing Studios i w takich miejscach, jak West Wycombe Park, Syon House, Wasing Park, Radnage (Staffordshire) oraz w Lacock, (w hrabstwie Weltshire), który ponownie będzie pełnić funkcję powieściowego Cranford.
http://www.bbc.co.uk/pres.../cranford.shtml

Czyli już wiemy, że scenariusz specjalnych odcinków "Cranford" oparty jest na nowelach: "The Moorland Cottage" i "The Cage at Cranford". Tą drugą nowelkę, mówiącą o dalszych losach mieszkanek Cranford, miałam zamiar przetłumaczyć, ale dobrze, że tego nie zrobiłam, bo będę miała niespodziankę w czasie oglądania filmu.
Info dodatkowe:
Fans can switch over to BBC Four after the show for a peek behind the scenes in Corsets, Carriages And Christmas At Cranford.
Gosia - Śro 09 Gru, 2009 18:44
Pisałam o wydaniu nowej edycji książkowej "Cranford", a dziś o wydaniu DVD ze świątecznymi odcinkami specjalnymi:
Return to Cranford:
The BBC's follow-up to the original 2007 mini-series, already reported to be in the-works for DVD, has been officially announced today with the January 19th release of Return to Cranford. This single-disc release running 180 minutes will include both parts of this new production, plus a bonus Featurette called "Cranford In Detail" (approx. 20 minutes). Video is widescreen, audio is English Stereo, and the cost is $24.98 SRP. Here is a look at the packaging:
Pemberley - Wto 15 Gru, 2009 20:58
Pierwsza czesc swiatecznego Cranford Sierpien 1844 w te niedziele 20.12- 90 min, druga czesc Pazdziernik do grudnia 1844 w nastepna 27.12.
Wiecej tutaj : http://www.bbc.co.uk/pres...bc_one_cranford
Gosia - Wto 15 Gru, 2009 21:01
Już 20 grudnia!
Pemberley - Wto 15 Gru, 2009 21:26
Tez sie ucieszylam Pod tamtym linkiem sa linki dalej, do wywiadow, zdjec, etc..
Do niedzieli zatem
primavera - Śro 16 Gru, 2009 06:17
fantastycznie - spędzam Święta w UK więc sobie nabędę
|
|
|