To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Jane Austen - życie i epoka - Biografia Jane Austen

Marija - Pon 17 Wrz, 2007 15:15

Alison napisał/a:
A Pożegnanie z Afryką? Też film ma się nijak do książki, a jaki cudny jest :wink:
Książka mi się nie podobała, a film i owszem :serduszkate: .
Nie spalę, nie mam gdzie. Wyrzucę do śmietnika ...

Caitriona - Pon 17 Wrz, 2007 15:36

Jatam wolę Rozemę z jej wszystkimi błędami, nieścisłościami niż te dwa pozostałe 'arcydzieła'. Juz nigdy nie wróce chyba do MP 2007 - koszmar!!! A do powrotu do filmu Rozemy to nawet mnie najdzie czasami ochota ;)
Gunia - Pon 17 Wrz, 2007 18:21

Ja jak zwykle z sentymentem wspomnę, że niezależnie od moich obecnych opinii nt. Rozemy, o bez niej by mnie tu nie było i swego czasu bez przerwy oglądałam ten film. ;)
A wracając do tematu ( ;) ) to chyba czas najwyższy dla mnie, żebym przeczytała te listy. :rumieniec: Stoją na półce już bardzo długo, a nie wykroczyłam poza kilka pierwszych.

Anonymous - Pon 17 Wrz, 2007 18:38

A ja wersję Rozemy lubię Henryczka, ja się zakochałam w tym aktorze, bo on jest tam słodki, okropnie. Taki chłoptaś, uroczy :mrgreen:
A do jakiejś biografi austen koniecznie musze się dostać

Anonymous - Pon 17 Wrz, 2007 19:00

A dostanie jej jest raczej trudne (przynajmniej na własność)... Może napiszemy petycję do jakiegoś wydawnictwa, że chcemy jakąś biografię JA po polsku? ;)
Anonymous - Pon 17 Wrz, 2007 19:03

Jasne!!
Piszemy!!

asiek - Sob 22 Wrz, 2007 19:59

Alison napisał/a:
Powieści były jednak bardziej "ocenzurowane", pewnie przez wydawców. W D&U rzeczywiście jest chyba jakaś wzmianka o "puszczalskiej" damie, ale nie jestem pewna czy nie kojarzy mi sie też jakiś fragment listu do Cassandry...

A czy zachowały się pierwotne teksty powieści, bez cenzury ?

MiMi - Wto 22 Sty, 2008 21:33

A czy ta biografia jest godna przeczytania? Wie ktoś?http://allegro.pl/item301...nita_laski.html
MiMi - Nie 24 Lut, 2008 13:16

Tak właściwie nie wiem, gdzie to umieścić. Czy JA napisała książkę "Mądrość i dowcip", która jest jedną z jej 12-stu powieści?
Mądrość i Dowcip

To tutaj też nie pasuje, ale nie wiem, gdzie to wrzucić:
Książka kucharska JA

Edit: W pośpiechu skopiowałam zły link :mrgreen: już poprawione

trifle - Nie 24 Lut, 2008 14:02

JA napisała 12 powieści? Czy ja mam aż tak wybrakowane dane? :roll:
Harry_the_Cat - Nie 24 Lut, 2008 18:09

yyyyyy.... z tego co ja wiem, to JA napisała tylko 6 powiesci.... :roll:
trifle - Nie 24 Lut, 2008 20:31

A ta "Mądrość i dowcip" to nie "Mądrość i dowcip" Jane Austen tylko "Mądrość i dowcip Jane Austen" :D To nie powieść tylko zbiór fragmentów jej książek, może listów, w którym się hmm zawiera jej osobowość ze szczególnym uwzględnieniem dwóch cech w tytule wymienionych. Tak przynajmniej myślę..
I ja też wiem o 6 powieściach tylko :roll:

MiMi - Nie 24 Lut, 2008 20:32

No to widzę, że nie tylko ja nie jestem obyta w temtyce JA i uważam, że napisała 6 powieści. No chyba, że doliczyć Lady Susan to 7, ale 12...
Harry_the_Cat - Nie 24 Lut, 2008 22:02

ale Lady Susan to nie do konca. Tak samo, jak Wasonowie, Sanditon, Catherine...
MiMi - Nie 24 Lut, 2008 22:13

Harry_the_Cat napisał/a:
ale Lady Susan to nie do konca. Tak samo, jak Wasonowie, Sanditon, Catherine...

Wiem, że to nie powieścia, a raczej nowele. Może by tak napisać do szprzedawcy, że JA nia napisała 12, tylko 6 powieści...

Pemberley - Wto 11 Mar, 2008 11:10

A ja przeczytalam biografie Ion Spence'a " Zakochana Jane" i odszczekuje wszystkie marudzenia pod adresem scenariusza do filmu, tzn autor biografii nie jest winnien tych wszystkich ucieczek z domu i innych Wisleyow, ktore powstaly w glowie scenarzystow..
Biografie czyta sie zaskakujaco dobrze, jest kilka niescislosci i pare spekulacji, ale ze swiezym spojrzeniem na kilka tematow i szczerze polecam milosniczkom Jane. ( jesli oczywiscie ktos ma tendencje do osiagania temperatury wrzenia przy kazdej niezgodnosci, to moze niekoniecznie :wink: )Zwlaszcza historie braci, ich powiazan majatkowych i problemow dziedziczenia przedstawiono w zaskakujaco interesujacy sposob..

Anaru - Czw 20 Lis, 2008 09:51

Nie wiem gdzie wrzucić, ale nie widzę jakiegoś odpowiedniejszego tematu, a trafiłam na sympatyczny artykuł o urokach Bath i trochę o Jane Austen (zresztą może czytałyście) :) .
http://anglia.interia.pl/...ne-austen,14842

Tamara - Czw 20 Lis, 2008 11:43

Dzięki Anaru :kwiatek: miło byłoby wybrać się tam...
Harry_the_Cat - Czw 20 Lis, 2008 23:46

Bath jest urocze :mrgreen:
Harry_the_Cat - Pon 11 Maj, 2009 00:04

Spędziłam weekend na zlocie c19 - wczoraj bylysmy w Winchester, gdzie zmarła Jane i gdzie pochowano ja w katedrze, a dzis w Chawton, gdzie mieszkała miedzy 1809 a 1817 r.

Kilka fotek (nieco chaotycznie...):

Winchester, dom w którym zmarła Jane:

Chawton, groby matki i siostry:

kościół w Chawton:

dom, w którym mieszkała Jane:

pokój Jane:

jadalnia:

płyta nagrobna Jane w katedrze w Winchester:

katedra:

najstarsza nawa katedry w Winchester:

Admete - Pon 11 Maj, 2009 05:41

Zazdraszczam :-)
Trzykrotka - Pon 11 Maj, 2009 08:39

I ja, po chrześcijańsku, ale zazdraszczam.
Dziękuję za piękne zdjęcia. :kwiatek:

asiek - Pon 11 Maj, 2009 11:40

Harry, ale miałaś cudowny weekend. :-D ...Dzięki za ciekawe fotki. :kwiatek:
Trzykrotka - Pon 11 Maj, 2009 12:00

A czy rozmowy na zlocie krążyły tylko wokół JA? Jak on wyglądał? Jeśli można prosić o relację :kwiatek:
Gosia - Pon 11 Maj, 2009 16:22

A do miejsc związanych z Gaskell wybierasz się? :-D
W ogóle to chyba miałabym do Ciebie prośbę o zakup jakiejś fajnej jej biografii dla mnie.