Jane Austen - życie i epoka - Biografia Jane Austen
Marija - Pon 17 Wrz, 2007 15:15
| Alison napisał/a: | A Pożegnanie z Afryką? Też film ma się nijak do książki, a jaki cudny jest | Książka mi się nie podobała, a film i owszem .
Nie spalę, nie mam gdzie. Wyrzucę do śmietnika ...
Caitriona - Pon 17 Wrz, 2007 15:36
Jatam wolę Rozemę z jej wszystkimi błędami, nieścisłościami niż te dwa pozostałe 'arcydzieła'. Juz nigdy nie wróce chyba do MP 2007 - koszmar!!! A do powrotu do filmu Rozemy to nawet mnie najdzie czasami ochota
Gunia - Pon 17 Wrz, 2007 18:21
Ja jak zwykle z sentymentem wspomnę, że niezależnie od moich obecnych opinii nt. Rozemy, o bez niej by mnie tu nie było i swego czasu bez przerwy oglądałam ten film.
A wracając do tematu ( ) to chyba czas najwyższy dla mnie, żebym przeczytała te listy. Stoją na półce już bardzo długo, a nie wykroczyłam poza kilka pierwszych.
Anonymous - Pon 17 Wrz, 2007 18:38
A ja wersję Rozemy lubię Henryczka, ja się zakochałam w tym aktorze, bo on jest tam słodki, okropnie. Taki chłoptaś, uroczy
A do jakiejś biografi austen koniecznie musze się dostać
Anonymous - Pon 17 Wrz, 2007 19:00
A dostanie jej jest raczej trudne (przynajmniej na własność)... Może napiszemy petycję do jakiegoś wydawnictwa, że chcemy jakąś biografię JA po polsku?
Anonymous - Pon 17 Wrz, 2007 19:03
Jasne!!
Piszemy!!
asiek - Sob 22 Wrz, 2007 19:59
| Alison napisał/a: | | Powieści były jednak bardziej "ocenzurowane", pewnie przez wydawców. W D&U rzeczywiście jest chyba jakaś wzmianka o "puszczalskiej" damie, ale nie jestem pewna czy nie kojarzy mi sie też jakiś fragment listu do Cassandry... |
A czy zachowały się pierwotne teksty powieści, bez cenzury ?
MiMi - Wto 22 Sty, 2008 21:33
A czy ta biografia jest godna przeczytania? Wie ktoś?http://allegro.pl/item301...nita_laski.html
MiMi - Nie 24 Lut, 2008 13:16
Tak właściwie nie wiem, gdzie to umieścić. Czy JA napisała książkę "Mądrość i dowcip", która jest jedną z jej 12-stu powieści?
Mądrość i Dowcip
To tutaj też nie pasuje, ale nie wiem, gdzie to wrzucić:
Książka kucharska JA
Edit: W pośpiechu skopiowałam zły link już poprawione
trifle - Nie 24 Lut, 2008 14:02
JA napisała 12 powieści? Czy ja mam aż tak wybrakowane dane?
Harry_the_Cat - Nie 24 Lut, 2008 18:09
yyyyyy.... z tego co ja wiem, to JA napisała tylko 6 powiesci....
trifle - Nie 24 Lut, 2008 20:31
A ta "Mądrość i dowcip" to nie "Mądrość i dowcip" Jane Austen tylko "Mądrość i dowcip Jane Austen" To nie powieść tylko zbiór fragmentów jej książek, może listów, w którym się hmm zawiera jej osobowość ze szczególnym uwzględnieniem dwóch cech w tytule wymienionych. Tak przynajmniej myślę..
I ja też wiem o 6 powieściach tylko
MiMi - Nie 24 Lut, 2008 20:32
No to widzę, że nie tylko ja nie jestem obyta w temtyce JA i uważam, że napisała 6 powieści. No chyba, że doliczyć Lady Susan to 7, ale 12...
Harry_the_Cat - Nie 24 Lut, 2008 22:02
ale Lady Susan to nie do konca. Tak samo, jak Wasonowie, Sanditon, Catherine...
MiMi - Nie 24 Lut, 2008 22:13
| Harry_the_Cat napisał/a: | | ale Lady Susan to nie do konca. Tak samo, jak Wasonowie, Sanditon, Catherine... |
Wiem, że to nie powieścia, a raczej nowele. Może by tak napisać do szprzedawcy, że JA nia napisała 12, tylko 6 powieści...
Pemberley - Wto 11 Mar, 2008 11:10
A ja przeczytalam biografie Ion Spence'a " Zakochana Jane" i odszczekuje wszystkie marudzenia pod adresem scenariusza do filmu, tzn autor biografii nie jest winnien tych wszystkich ucieczek z domu i innych Wisleyow, ktore powstaly w glowie scenarzystow..
Biografie czyta sie zaskakujaco dobrze, jest kilka niescislosci i pare spekulacji, ale ze swiezym spojrzeniem na kilka tematow i szczerze polecam milosniczkom Jane. ( jesli oczywiscie ktos ma tendencje do osiagania temperatury wrzenia przy kazdej niezgodnosci, to moze niekoniecznie )Zwlaszcza historie braci, ich powiazan majatkowych i problemow dziedziczenia przedstawiono w zaskakujaco interesujacy sposob..
Anaru - Czw 20 Lis, 2008 09:51
Nie wiem gdzie wrzucić, ale nie widzę jakiegoś odpowiedniejszego tematu, a trafiłam na sympatyczny artykuł o urokach Bath i trochę o Jane Austen (zresztą może czytałyście) .
http://anglia.interia.pl/...ne-austen,14842
Tamara - Czw 20 Lis, 2008 11:43
Dzięki Anaru miło byłoby wybrać się tam...
Harry_the_Cat - Czw 20 Lis, 2008 23:46
Bath jest urocze
Harry_the_Cat - Pon 11 Maj, 2009 00:04
Spędziłam weekend na zlocie c19 - wczoraj bylysmy w Winchester, gdzie zmarła Jane i gdzie pochowano ja w katedrze, a dzis w Chawton, gdzie mieszkała miedzy 1809 a 1817 r.
Kilka fotek (nieco chaotycznie...):
Winchester, dom w którym zmarła Jane:
Chawton, groby matki i siostry:
kościół w Chawton:
dom, w którym mieszkała Jane:
pokój Jane:
jadalnia:
płyta nagrobna Jane w katedrze w Winchester:
katedra:
najstarsza nawa katedry w Winchester:
Admete - Pon 11 Maj, 2009 05:41
Zazdraszczam
Trzykrotka - Pon 11 Maj, 2009 08:39
I ja, po chrześcijańsku, ale zazdraszczam.
Dziękuję za piękne zdjęcia.
asiek - Pon 11 Maj, 2009 11:40
Harry, ale miałaś cudowny weekend. ...Dzięki za ciekawe fotki.
Trzykrotka - Pon 11 Maj, 2009 12:00
A czy rozmowy na zlocie krążyły tylko wokół JA? Jak on wyglądał? Jeśli można prosić o relację
Gosia - Pon 11 Maj, 2009 16:22
A do miejsc związanych z Gaskell wybierasz się?
W ogóle to chyba miałabym do Ciebie prośbę o zakup jakiejś fajnej jej biografii dla mnie.
|
|
|