Twórczość - "The professor" Charlotte Brontë
Sofijufka - Śro 02 Sty, 2013 15:30
były typowe dla Anglików, niestety... ckawke po nich spotyka sie jeszcze u Agathy Christie
O ile bardziej otwarty umysł miała jednak Jane A. w porównaniu z Chartlottą, a obie były córkami proboszcza
Admete - Śro 02 Sty, 2013 16:43
Zaściankowe było siostre Bronte popisowo. Ani Austen ani Gaskell chyba takie nie były...
Aragonte - Czw 03 Sty, 2013 13:20
| Sofijufka napisał/a: | O ile bardziej otwarty umysł miała jednak Jane A. w porównaniu z Chartlottą, a obie były córkami proboszcza |
Ale należały do zupełnie różnych odłamów Kościoła, prawda? W dodatku na wychowanie sióstr Bronte wpłynęła ich ciotka, która chyba była wyznawczynią doktryny predestynacji, o ile pamiętam. JA należała do ciut wyższej klasy, mam wrażenie.
Sofijufka - Czw 03 Sty, 2013 13:24
i słuszne wrazenie masz....
Blair W. - Sob 24 Sie, 2013 23:10
No, muszę przyznać ze mnie rozczarowała. Po Shirley, która była naprawdę dobra literatura Profesor jest doprawdy drobnomiasteczkowy i okropnie wręcz rasistowskii. Co ta kobieta miała do tych Belgów? Poza tym fabula jest prawie identyczna co villette nawet bohaterowie drugoplannowi są identyczni. Rozczaroujace, doprawdy rozczarowujace.
Teraz dam szansę Ruth. Gaskell . Pani Gaskell jest zdecydowanie bardziej otwarta
Admete - Nie 25 Sie, 2013 10:24
Gaskell jest też lepszą obserwatorką i pisarką. Miała więcej doświadczeń życiowych i były one bardziej różnorodne.
|
|
|