To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Ekranizacje - Opactwo Northanger Northanger Abbey (2007)

Gunia - Wto 12 Wrz, 2006 18:33

Alison napisał/a:
C. d. o wypowiedziach A. Daviesa:
przyznaje się także “do swobody" w wyobrażeniu sobie jednej sceny. To wtedy kiedy raczej fałszywa przyjaciółka Catherine, Isabella, wychodzi z kapitanem Frederickiem Tilney'em, który jest trochę łajdakiem dla pięknych młodych kobiet i seryjnym uwodzicielem. W książce Austen nie pisze co się z nimi dzieje.

Davies powiedział: “Byłem całkiem pewien, że kapitan traktowałby ją jak głupią dziewczynę którą wiedział, że mógłby zaciągnąć do łóżka.” Więc dopisał pewną uwodzicielską scenę.

Czy oni ciut nie przeginają?

Alison - Wto 12 Wrz, 2006 18:45

c.d. A. Daviesa:
Powiedział, że adaptowanie Opactwa Northanger i Tipping the Velvet było bardzo podobne w tym, że można to było robić z książką odłożoną na bok.

Doprawdy, tak. (powiedziała sardonicznie)

U Austen, powiedział, często toczy się “bardzo dyskretna historia w tle” którą ona wymyśla by zastosować się do konwenansów panujących w jej czasach. “ Zawiera ona znaczną liczbę uwodzicieli. Nie od razu gwałtu, ale poważną liczbę porwań nieletnich dziewcząt z napomykaniem o najróżniejszych niegrzecznych rzeczach. Teraz nigdy nie napisałaby takich scen. Teraz tylko słyszy się o takich rzeczach.”

Sir, z całym należnym szacunkiem: o czym pan do cholery mówi?

Gitka - Wto 12 Wrz, 2006 18:49

Alison, i co ja bym bez Ciebie zrobiła. Wielkie podziękowanie. :thud:
No teraz to temacik profesjonalnie wygląda i poczytać jest o czym :lol:
Jednym słowem jest na co czekać.
Ciekawe jak to im wyjdzie Northanger Abbey 2007, mam nadzieję, że nie będziemy narzekać.

Alison - Wto 12 Wrz, 2006 19:01

I c. d. ale narazie ostatni, bo muszę wychodzić:

Po pięć tysięcy razy – proszę o uwagę! OPACTWO NORTHANGER JEST PARODIĄ GOTYCKIEGO DRAMATU. PARODIĄ!

Nikt nie został porwany, nikt nie został uwiedziony. Było parę fałszywych porwań (takich jak John Thorpe wywozi błyskawicą Catherine przed jej randką z Henry Tilney'em i kiedy Generał sprząta ją Thorpe’owi sprzed nosa, wywożąc ją do opactwa) ale z bólem musimy podkreślic, że Catherine Z WŁASNEJ WOLI brała udział w tych przejażdżkach. Chyba trochę żartują sobie podchodząc z przymrużeniem oka jak do książek Ann Radcliffe, że wygłaszają takie pomysły. Pan Davies zdaje się ignorować pokłady komedii zawarte w tej książce poszukując łaskotek, i jakkolwiek nie jesteśmy zbyt pruderyjni, myślimy, że powinien się wstydzić za to, jeśli już za nic więcej.

Dzięki jak zawsze- Janeites HeatherL, KelleyB, i SylviaM za przyslanie linków.

Alison - Wto 12 Wrz, 2006 19:04

Autorka najwyraźniej jest wielką wielbicielką powieści i chyba się obraziła na naszego ukochanego Andrew Daviesa, któremu zawdzięczamy tyle wzruszeń. Kurcze, może się chłop starzeje i robi się jak to często bywa obleśniakiem. Bożę, oby to była nieprawda. bo po cóż żyć nam będzie, jak on nam niedługo jakiś gorący fanfik nakręci z naszymi ukochanymi trzymającymi sie jeno za rączkę bohaterami!
A właściwie... w końcu ja też się starzeję :twisted:

Admete - Wto 12 Wrz, 2006 19:09

Hmmm...ja właśnie odbieram tę powieść jako parodię i cudownie się bawię. Chyba rozumiem podejście Daviesa.
Alison - Wto 12 Wrz, 2006 19:14

Zdecydowanie się z Tobą zgadzam. Gdzieś czytałam, że sama Jane śmiała się z powieści gotyckich i napisała Opactwo jako właśnie ich parodię. Młody Tilney uosabia tu jej do nich stosunek, a Katarzyna jest przedstawicielką ogółu zakochanego w tego typu powieści. Ja zawsze byłam zdania, że Opactwo to materiał na świetną komedię, ale chciałabym, żeby to była komedia, a nie złośliwa satyra powieści Jane. Nie wiem czy jasno się wyrażam, ale chciałabym, żeby zostało zachowane to przymrużone oko Jane Austen, a nie żeby podśmiewano się z niej samej, ale tego chyba Davies nie miał na myśli. I nie chciałabym też żeby wpakowali tam jakąś obleśniawą scenę kopulacji, jak niestety zdarzyło się w Mansfield Parku.
Gosia - Wto 12 Wrz, 2006 19:17

Ja tam wierze w Andrew Daviesa i jego smak.
w koncu dodal frywolna scene kapieli Darcy`ego, ktora obecnie sie wszystkie zachwycamy ;)

Alison - Wto 12 Wrz, 2006 19:37

Ja też w niego wierzę, bo cóż mi innego pozostaje. Ale jednak z taka pewną ostroznością, bo to jednak chłop, i sie starzeje. A to jest mięszanka nieprzewidywalna. :-)
Jeannette - Wto 12 Wrz, 2006 19:53

Ojejej! Nie wierzę. Jak dobrze, że na pewno nie mam kanału gdzie będą puszczać. :mrgreen:
Harry_the_Cat - Śro 13 Wrz, 2006 00:06

Ali, dzięki za tłumaczenie. Troche się momentami gubiłam w tych komentarzach, musze później zajrzeć w te linki. Ale uśmiałam sie przednie :mrgreen:
Szkoda tylko, że nam przyjdzie na ten serialik baaardzo długo poczekać...

Alison - Śro 13 Wrz, 2006 09:48

Harry_the_Cat napisał/a:
Ali, dzięki za tłumaczenie. Troche się momentami gubiłam w tych komentarzach, musze później zajrzeć w te linki. Ale uśmiałam sie przednie :mrgreen:
Szkoda tylko, że nam przyjdzie na ten serialik baaardzo długo poczekać...

Ale za to, mamy po co zyć :wink:

Trzykrotka - Śro 13 Wrz, 2006 14:57

Alison napisał/a:
ale za to, mamy po co zyć :wink:

Dokładnie!! Już myślałam, że koniunktura na JA minęła, ale nie! Bardzo dziękuję Alison za tlumaczenia i ciesze się na "Opactwo". Chyba nie miałao ani jednej porządnej realizacji, a zasługuje na to.

Alison - Śro 13 Wrz, 2006 15:31

Ja żadnej nie widziałam, więc cieszę sie tym bardziej i nie wiem jak doczekam, ale doczekam, bzykając sobie w wolnych chwilach ;-)
Harry_the_Cat - Czw 02 Lis, 2006 02:05

Na górze - zdjęcie z prac nad Opactwem:

Gitka - Czw 02 Lis, 2006 08:37

Dzieki Harry, ale pogoda ich nie oszczędza :mrgreen:
Gunia - Pią 03 Lis, 2006 12:11

Ojeju! Dzięki, Harry!!! :thud:
Gitka - Wto 14 Lis, 2006 15:31

Henry Tilney ( JJ Feild )

http://www.imdb.com/name/nm0270625/
Jego stronka
http://www.jjfeild.co.uk/index.html

Gitka - Wto 14 Lis, 2006 15:34

Catherine Morland ( Felicity Jones )

http://www.imdb.com/name/nm0428065/
http://www.filmweb.pl/Person?id=193204

Anonymous - Wto 14 Lis, 2006 22:21

Ja go skądś znam...
Gunia - Śro 15 Lis, 2006 16:55

Nie bardzo jest skąd go znać...
http://www.filmweb.pl/Person?id=74506

Anonymous - Śro 15 Lis, 2006 17:10

nie wiem. Skądś znam tą gębę. Albo poodobna do innej....
Gunia - Śro 15 Lis, 2006 17:49

AineNiRigani napisał/a:
Albo poodobna do innej....

To bardzo możliwe. :D

Anonymous - Pią 17 Lis, 2006 15:04

Aktorka grająca Catherine nawet mi przypadła do gustu, aktor wcielający się w Henry'ego już trochę mniej, ale chyba i tak każdy byłby lepszy niż prosiaczkowaty Peter Firth z NA 1986
Alison - Pią 17 Lis, 2006 22:34

otherwaymistercollins napisał/a:
Aktorka grająca Catherine nawet mi przypadła do gustu, aktor wcielający się w Henry'ego już trochę mniej, ale chyba i tak każdy byłby lepszy niż prosiaczkowaty Peter Firth z NA 1986

Rzekłabym nawet, że każden jeden byłby lepszy.
Other, jak Ty mnie katujesz tymi swoimi avatarami, skupić siem po prostu nie można! ;-)