To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Literatura - Proza i poezja - Na rozstaju dróg, literatura dla młodych duchem i sercem

Agn - Czw 31 Gru, 2015 09:52

Harry_the_Cat napisał/a:
Nie polecam. Do samego końca miałam ochotę walnąc bohaterkę i jej próba przemiany przyszła dla mnie dużo za pozno. Wredna, mściwa dziewczyna, manipulująca zakochanym chłopakiem. I przez to on tez mnie zaczął wkurzać bo rozumiem, ze miłość moze być ślepa, ale on nie był ślepy. A ignorowanie pewnych zachowań świadomie, mając nadzieje na to ze ona go w końcu doceni, w pewnym momencie przestało wystarczać jako wymówka.

Jak czytałam twoje wrażenia z lektury, to miałam szczerą chęć życzyć pindzie nawrotu choróbska. Już z opisu jej nie polubiłam.

Harry_the_Cat - Czw 31 Gru, 2015 22:18

Prawda?

Przerzuciłam sie na Lole. Bardzo sie milusio czyta panią Perkins. Tylko co ona z tymi imionami? Najpierw Etienne St. Clair, teraz koles o imieniu Cricket... :wink:

Eeva - Pią 01 Sty, 2016 17:06

Hahahahaha, co nie?
Cricket to przedziwne imie... poza tym zawsze myślałąm, ze to damskie imie!

Pocieszę Cię - w trzeciej części jest Josh :D

Harry_the_Cat - Pią 01 Sty, 2016 18:11

No ja cały czas o świerszczu myśle. Moze to jakaś metafora, ze on jak jakiś pająk topik wyglada ze swoimi kończynami.

Jesli mam porównać Anne i Lole... To... No nie wiem. Chyba jako bohaterkę wolałam Anne, ale to moze dlatego ze sama nigdy nie byłam taka przebojowa jesli chodzi o kreacje, jak Lola. Max był nawet niezła postacią, bo na początku wydawał sie spoko koleś (jakoś od razu tez nie zajarzylam ze ona miała 16 lat jak sie zaczęli spotykać) wiec Loli zainteresowanie było zrozumiałe. Czytelnik tracił sympatie do niego razem z Lola. Fajna rodzina - dwóch ojców. Przywodzi na myśl Glee, ale to chyba tylko świadczy o tym ze takie rodziny pojawiają sie w literaturze/tv etc za mało.
Cricket mi sie bardziej pasuje niż Etienne, ale to bardziej wina St. Claira niż zasługa Cricketa ;)
Choć tak naprawdę to nie narzekam.

Ps. Calliope?? :?

W ogóle to super wakacje, nic tylko czytam luzackie książki :love_shower:

Eeva - Pią 01 Sty, 2016 19:10

Cytat:

No ja cały czas o świerszczu myśle. Moze to jakaś metafora, ze on jak jakiś pająk topik wyglada ze swoimi kończynami.

Hahahaha, no może, ale Cricket to damskie imie z południa USA :-)

Ja chyba bardziej wolę Annę i St.Claira, chociaż Lola i Cricket też do mnie przemawiają.
Jak mówiłąm wcześniej najmniej lubię Islę i Josha, ciekawa jestem Twojej opinii:-) Dla mnie Isla jest jakimś takim popychadłem, Josh też.

Harry_the_Cat - Pią 01 Sty, 2016 19:34

Pewnie o Isli i Joshu napisze jutro ;)

Ps. To swiadczy o tym, ze mój sylwester w tym roku był taki sobie haha.

Harry_the_Cat - Pią 01 Sty, 2016 19:42

Inspiracje ;)

http://www.buzzfeed.com/a...erm=.eyM6Bnl0Q0

Harry_the_Cat - Sob 02 Sty, 2016 23:09

Eeva (i inni czytelnicy tego watku! :mrgreen: ), przeczytalam Isle. I mi sie chyba najbardziej podobala.

Zastanawialam sie nad tym troche, co powiedzialas o nich, ze sa troche popychadlami - nie bardzo chyba jednak rozumiem?

Podobalo mi sie w tej ksiazce to czesciowe odwrocenie typowej chronologii - romans rozkwitl (aczkolwiek w blyskawicznym tempie) i bylo troche szczescia pokazane (happily almost ever after) zanim sie pojawily problemy. Cala sekwencja w muzem beznadziejna i pozbawiona sensu co prawda, nie cierpie takiego samo sabotazu, ale wszystko co dzialo sie w Paryzu to slodzio.

I tak, zdecydowanie lubie ten trend, ze mamy niby odrebne ksiazki ale w tym samym swiecie i widzimy co sie dzieje z bohaterami, ktorych poznalismy wczesniej. To chyba taka moda teraz, ale dla mnie spoko.

ps. Mimo, ze St.Clair i Anna sa zdecydowanie za mlodzi :-P

Eeva - Nie 03 Sty, 2016 21:03

Nie wiem, może mialam takie wrazenie po tym jak bardzo podobala mi się Lola?
Josh jest jakis taki nieogarnięty.

Harry_the_Cat napisał/a:
Eeva (i inni czytelnicy tego watku!

Myślisz, ze są inni? :-)

Harry_the_Cat napisał/a:
I tak, zdecydowanie lubie ten trend, ze mamy niby odrebne ksiazki ale w tym samym swiecie i widzimy co sie dzieje z bohaterami, ktorych poznalismy wczesniej. To chyba taka moda teraz, ale dla mnie spoko.

Tak, też to bardzo lubię. Dlatego polecam Ci książki Sary Dessen. Tam bohaterowie innych (poprzednich/nastepnych) ksiazek często nie są wymieniani nawet po imieniu,ale można latwo poznać że to oni.
Warto czytać po kolei, dzięki czemu widać jak rozwijało się pisarstwo autorki.

Eeva - Pon 04 Sty, 2016 08:31

Harry, dopiero zlukałam linka, którego wrzuciłaś!
Z listy przeczytałam: Winter (cała seria RZĄDZI), Red Queen (dobra, aczkolwiek nic nie urywa... ma dużo plot holes), Saint Anything (super), All the Bright Places (płakałam jak głupia, bardzo polecam).

Całą resztę mam na liście do przeczytania :-)

Trochę inna lista:
http://www.buzzfeed.com/z...-day#.csmBrNawb

Harry_the_Cat - Pon 04 Sty, 2016 09:51

Haha, no Agn moze podczytuje i Admete moderuje 😉
Dla mnie Josh był spoko.

Przeczytałam tez Fill-in-Boyfriend i The Distance Beetwen. Szybciutko mi poszło, od dziś pracka wiec bedzie dużo wolniej. Tej środkowej nie ma na iBooks wiec nie da rady. Jesli chodzi o chłopców to mi bardziej Hayden pasował, czyli wychodzi na to ze o bohaterów literackich YA nie będziemy za bardzo drzeć kotów, śle Xander tez spoko. Gia to taka zreformowana queen B, ze Disney jeszcze z tego film zrobi 😁.

A czytałaś All The Bright Places J. Niven?

Harry_the_Cat - Pon 04 Sty, 2016 09:55

O właśnie odpowiedziałaś na moje pytanie - musiałam nie odświeżyć strony na telefonie zanim zaczęłam stukać! No własne kurde, a juz w ręku to miałam w sobotę i sie zastanawiałam...
Ale trochę nie mam sumienia kupić bo mam jedna książkę co ja zaczęłam w lipcu i mi tak nie idzie ze to głowa mała.

Saint Anything tez chce przeczytać ale poczekam aż stanieje albo po lutowej wypłacie dopiero 😜.

Eeva - Pon 04 Sty, 2016 09:56

Harry_the_Cat napisał/a:
Tej środkowej nie ma na iBooks wiec nie da rady

Mogę Ci podesłać.
Harry_the_Cat napisał/a:
Jesli chodzi o chłopców to mi bardziej Hayden pasował, czyli wychodzi na to ze o bohaterów literackich YA nie będziemy za bardzo drzeć kotów, śle Xander tez spoko

No to dobrze, nie chciałabym się z Tobą bić :D
Harry_the_Cat napisał/a:
A czytałaś All The Bright Places J. Niven?

Czytałam. Too. Many. Feels.
Jestem trochę obrażona na autorkę za zakończenie, bo jechałam w busie i płakałam i ludzie się dziwnie na mnie patrzyli ;-)

Harry_the_Cat - Pon 04 Sty, 2016 09:58

To ja tak swego czasu czytałam Me Before You w samolocie z Christchutch i tez ludzie patrzyli jak na idiotkę :mrgreen:
Agn - Pon 04 Sty, 2016 10:52

Harry_the_Cat napisał/a:
Haha, no Agn moze podczytuje

Agn podczytuje. :)

Eeva - Pon 04 Sty, 2016 11:00

Harry_the_Cat napisał/a:
Ale trochę nie mam sumienia kupić bo mam jedna książkę co ja zaczęłam w lipcu i mi tak nie idzie ze to głowa mała.

A co Ci tak idzie jak krew z nosa?

Harry_the_Cat - Pon 04 Sty, 2016 11:08

I'll give you the sun. Chyba zrobie noworoczne postanowienie żeby czytać 3 strony dziennie.... To moze do końca roku sie uporam :mrgreen:

Agn :hello:

Eeva - Pon 04 Sty, 2016 11:16

A no widzisz, a na instagramie takie zachwyty nad ta ksiazka... tez mam ją w planie :-)
Agn - Pon 04 Sty, 2016 11:25

Harry_the_Cat napisał/a:
Agn

:hello:
Może kiedyś dołączę, bo kusi mnie, by sprawdzić pewną młodzieżową serię. Ale to za jakiś czas. :)

Eeva - Pon 04 Sty, 2016 11:33

Jaką? Jaką? Mów natychmiast!
Agn - Pon 04 Sty, 2016 11:39

Żadną z tych, które czytacie. Jak dorwę pierwszy tom i zacznę, to wtedy wam powiem. :P
Eeva - Pon 04 Sty, 2016 11:41

Oj już nie bądz taka tejemnicza niczym Książę Kaspar :D
Agn - Pon 04 Sty, 2016 11:46

A zabaw się w zgaduj-zgadula. ;)
Harry_the_Cat - Pon 04 Sty, 2016 13:21

Magnus Chase?
Harry_the_Cat - Wto 05 Sty, 2016 01:18

Eeva napisał/a:
Mogę Ci podesłać.

Krociutka byla wiec skonczylam. I uwaga, uwaga!! Zgadzam sie, ze naslabsza! Tacy bohaterowi i ich historia jacys jednowymiarowi berdziej niz zwykle. Chyba wolalabym o Nathanie i Lauren poczytac :mrgreen: