Fantastyka - Pratchett
Gunia - Śro 13 Paź, 2010 16:48
Marchewa Żelaznywładsson to kapitan Straży Miejskiej w Ankh-Morpork. Pojawia się po raz pierwszy chyba w "Zbrojnych" i potem przewija się przez wszystkie tomy o Straży. A Niania zawsze występuje u boku Babci.
Aragonte - Śro 13 Paź, 2010 20:53
| RaczejRozwazna napisał/a: | Kto to jest Marchewa?
Nani Ogg też nie pamiętam...
Chyba czytałam nie te tomy, które powinnam |
A które czytałaś?
Jeśli pominęłaś Trzy wiedźmy, to radzę Ci to szybko nadrobić
Szybko się dowiesz, kto zacz ta Niania Ogg
RaczejRozwazna - Śro 13 Paź, 2010 20:56
AAAAAA pamiętam. Jeż... Chyba wyparłam tę postać w podświadomośc Przytłoczyła mnie nieco swą rozbuchaną "wieczna kobiecością". I że ja mam niby być do niej podobna...
Trzykrotka - Pon 18 Paź, 2010 13:30
Ale być podobną do Marchewy to zaszczyt
Ja mam najwięcej zgodności z Rincewindem
Aragonte - Pon 18 Paź, 2010 16:46
Witaj w klubie, Trzykrotko
Caitriona - Śro 20 Paź, 2010 16:13
Kocham Pratchetta miłością wielką i szczerą Nie ma jak jego książki, żeby poprawić sobie jumor, bądź przetrwać zły dzień.
Ja najbardziej lubię Rincewinda, ŚMIERĆ, magów, szczególnie nadrektora Ridcully, Nianię Ogg oraz Bagaż.
I wyszło mi że jestem:
Marchewa 72.27%
Rincewind 68.31%
Niania Ogg 67.32%
Samuel Vimes 63.36%
Babcia Weatherwax 58.41%
| Admete napisał/a: | | "Po raz pierwszy w życiu przyszło Babci do głowy, że może jest jednak coś ważnego w tych książkach, które ostatnio świat tak ceni. Książkom była przeciwna z powodów moralnych: słyszała, że wiele z nich napisali ludzie nieżyjący, rozsądek podpowiadał zatem, że czytanie ich byłoby równie grzeszne jak nekromancja." |
Ten cytat miałam kiedyś w podpisie
„Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi.” - Maskarada
„Zawsze miło jest wiedzieć, że ktoś ma gorzej od nas. Ktoś przecież musi być tyłkiem tego świata.” - Zbrojni
Anonymous - Śro 20 Paź, 2010 16:16
| Caitriona napisał/a: | | „Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi.” |
To zaś ja niedawno miałam w podpisie
Caitriona - Śro 20 Paź, 2010 16:24
| lady_kasiek napisał/a: | | To zaś ja niedawno miałam w podpisie |
Nie ma jak Pratchett
Zaczyma już odczuwać głód jego książek, dużo czasu już minęło odkąd czytałam ostatnią. Jak skończę to co czytam, pobiegnę po Ostatni kontynent albo Trzy wiedźmy.
praedzio - Śro 20 Paź, 2010 17:03
A ja sobie w autobusie podczytuję "Dywan".
Alicja - Czw 21 Paź, 2010 11:32
ja zaś 2 dni temu rozpoczęłam Piąty elefant, nie ma to jak straż i komendant Vimes. A może lord Vimes?
szkoda, że zostało mi już tak mało nieprzeczytanych książek Pratchetta ( czytam je po kolei )
od dłuższego czasu mam podpisy "pratchettowe"
Gunia - Czw 21 Paź, 2010 15:36
| Alicja napisał/a: | A może lord Vimes? |
Jego dyżurność!
Caitriona - Nie 06 Mar, 2011 18:38
Potwierdziły się plotki, że Dobry omen Pratchetta i Gaimana zostanie zekranizowany. Kurczę, to może być rewelacyjny film. http://www.pratchett.pl/87,dobry-omen-filmem.html
I jeszcze nowe tłumaczenia książek Pratchetta, oczywiście zajął się nimi Cholewa, co mnie bardzo cieszy Wolni ciut ludzie i Zadziwiający Maurycy i jego edukowane gryzonie już są do kupienia. Kapelusz pełen nieba będzie można kupić od 28 marca.
Alicja - Nie 06 Mar, 2011 20:25
nie mogę przyzwyczaić się do jego tłumaczenia - Tiffany Obolała. Jestem "wychowana" jeszcze na Akwili Dokuczliwej
| Caitriona napisał/a: | | Dobry omen Pratchetta i Gaimana zostanie zekranizowany |
to z kolei cieszy
Caitriona - Nie 08 Maj, 2011 22:45
A w maju, dokładnie 17 maja, będzie można zakupić najnowszą powieść Pratchetta, W północ się odzieję, czwarty tom przygód Tiffany
Ja sama za to przeczytałam dziś Ostatniego bohatera. Coś wspaniałego. Jest to póki co ostatnia powieść z moim ukochanym Rincewindem. Plus niezastąpiony Cohen Barbarzyńca i Niepokonana Srebrna Orda Dodatkowo ksiażka ta jest wspaniale wydana i ma niesamowite i rewelacyjne ilustracje Kidby'ego. Teraz mi się marzy jej zdobycie...
Fibula - Pon 09 Maj, 2011 00:24
| Caitriona napisał/a: | Ja sama za to przeczytałam dziś Ostatniego bohatera. Coś wspaniałego. Jest to póki co ostatnia powieść z moim ukochanym Rincewindem. Plus niezastąpiony Cohen Barbarzyńca i Niepokonana Srebrna Orda Dodatkowo ksiażka ta jest wspaniale wydana i ma niesamowite i rewelacyjne ilustracje Kidby'ego. Teraz mi się marzy jej zdobycie... |
Ceny na Allegro zabójcze, ale może kiedyś wznowią... Tylko tej mi brakuje.
Caitriona - Pon 09 Maj, 2011 07:53
Mnie brakuje połowy, w tym tej A ceny na allegro są kosmiczne: teraz jest aukcja i cena doszła już do 243zł.... Naprawdę Prószyński mógłby pomyśleć nad wznowieniem
RaczejRozwazna - Pon 09 Maj, 2011 17:15
Miałabym prośbę:
czy ktoś mógłby wrzucić ściągę, które tomy czego dotyczą? Chodzi mi przede wszystkim o zlokalizowanie Rincewinda i wiedźm:) Tomy o straży mniej mnie wciągają.
Czytam cały czas, póki co najmniej podobały mi się "Piramidy" (choć wielbłąd i czytanie hieroglifów były wspaniałe ).
Właśnie jestem na etapie "Ruchomych obrazków". Świętna satyra na Hollywood
Ale czytam nie po kolei, skaczę, w zalezności od tego, co mają w bibliotece.
Gunia - Pon 09 Maj, 2011 18:10
Na Wikipedii jest rozpiska:
http://pl.wikipedia.org/w..._dysku#Podcykle .
Caitriona - Pon 09 Maj, 2011 19:29
| RaczejRozwazna napisał/a: | | Czytam cały czas, póki co najmniej podobały mi się "Piramidy" (choć wielbłąd i czytanie hieroglifów były wspaniałe ). |
A, Piramidy uwielbiam za początek: egzamin Teppika - rewelacja!
Rincewind:
1. Kolor magii
2. Blask fantastyczny
3. Czarodzicielstwo
4. Eryk
5. Ciekawe czasy
6. Ostatni kontynent
7. Ostatni bohater
Czarownice:
1. Równoumagicznienie
2. Trzy wiedźmy
3. Wyprawa czarownic
4. Panowie i damy
5. Maskarada
6. Carpe Jugulum
plus seria o Tiffany
Aragonte - Pon 09 Maj, 2011 19:49
Oo, to brakuje mi z serii o wiedźmach Carpe Jugulum, trzeba będzie zakupić przy najbliższej okazji
Caitriona - Pon 09 Maj, 2011 21:10
Sama uzbierałam dopiero 19 części na zadaje się 36. Ale nic, nie poddaję się
Fibula - Pon 09 Maj, 2011 23:07
Okazją do uzupełnienia zbiorów może być promocja na książki Pratchetta w Merlinie
Caitriona - Wto 10 Maj, 2011 10:17
A ja spłukana jestem........ Ale sobie chociaż W północ się odzieję zakupię Dzięki!
Alicja - Wto 10 Maj, 2011 10:33
wspaniała wiadomość, nowa książka w merlinie dobra cena - tylko 20 zł
też korzystam z rozpiski na wikipedii, jest bardzo pomocna przy szukaniu ulubionych bohaterów, a także głównego motywu każdej książki. Chociaż czytam w kolejności pisania książek, niezależnie od tego czy są lepsze czy gorsze. Tych lepszych jest więcej
Mam wszystkie ksiażki z serii Świat Dysku, a Ostatniego Bohatera z tymi wspaniałymi ilustarcjami oddałam koleżance, gdyby nie to miałabym drogocenną książkę
RaczejRozwazna - Nie 15 Maj, 2011 20:04
To ja jeszcze jedno pytanko mam:
które częsci pamiętacie jako najbardziej zabawne? Mam deficyt dobrej zabawy.
|
|
|