To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Fantastyka - Pratchett

Gunia - Śro 13 Paź, 2010 16:48

Marchewa Żelaznywładsson to kapitan Straży Miejskiej w Ankh-Morpork. Pojawia się po raz pierwszy chyba w "Zbrojnych" i potem przewija się przez wszystkie tomy o Straży. A Niania zawsze występuje u boku Babci. ;)
Aragonte - Śro 13 Paź, 2010 20:53

RaczejRozwazna napisał/a:
Kto to jest Marchewa? :co_stracilam:
Nani Ogg też nie pamiętam... :mysle:
Chyba czytałam nie te tomy, które powinnam :wink:

A które czytałaś?
Jeśli pominęłaś Trzy wiedźmy, to radzę Ci to szybko nadrobić :mrgreen:
Szybko się dowiesz, kto zacz ta Niania Ogg :-P

RaczejRozwazna - Śro 13 Paź, 2010 20:56

AAAAAA pamiętam. Jeż... Chyba wyparłam tę postać w podświadomośc :lol: Przytłoczyła mnie nieco swą rozbuchaną "wieczna kobiecością". I że ja mam niby być do niej podobna... :rotfl:
Trzykrotka - Pon 18 Paź, 2010 13:30

Ale być podobną do Marchewy to zaszczyt :lol:
Ja mam najwięcej zgodności z Rincewindem :mrgreen:

Aragonte - Pon 18 Paź, 2010 16:46

Witaj w klubie, Trzykrotko :mrgreen:
Caitriona - Śro 20 Paź, 2010 16:13

Kocham Pratchetta miłością wielką i szczerą :D Nie ma jak jego książki, żeby poprawić sobie jumor, bądź przetrwać zły dzień.
Ja najbardziej lubię Rincewinda, ŚMIERĆ, magów, szczególnie nadrektora Ridcully, Nianię Ogg oraz Bagaż.

I wyszło mi że jestem:
Marchewa 72.27%
Rincewind 68.31%
Niania Ogg 67.32%
Samuel Vimes 63.36%
Babcia Weatherwax 58.41%

Admete napisał/a:
"Po raz pierwszy w życiu przyszło Babci do głowy, że może jest jed­nak coś ważnego w tych książkach, które ostatnio świat tak ceni. Książ­kom była przeciwna z powodów moralnych: słyszała, że wiele z nich napisali ludzie nieżyjący, rozsądek podpowiadał zatem, że czytanie ich byłoby równie grzeszne jak nekromancja."

Ten cytat miałam kiedyś w podpisie :)

„Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi.” - Maskarada

„Zawsze miło jest wiedzieć, że ktoś ma gorzej od nas. Ktoś przecież musi być tyłkiem tego świata.” - Zbrojni

Anonymous - Śro 20 Paź, 2010 16:16

Caitriona napisał/a:
„Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi.”

To zaś ja niedawno miałam w podpisie :mrgreen:

Caitriona - Śro 20 Paź, 2010 16:24

lady_kasiek napisał/a:
To zaś ja niedawno miałam w podpisie

Nie ma jak Pratchett :D :D

Zaczyma już odczuwać głód jego książek, dużo czasu już minęło odkąd czytałam ostatnią. Jak skończę to co czytam, pobiegnę po Ostatni kontynent albo Trzy wiedźmy.

praedzio - Śro 20 Paź, 2010 17:03

A ja sobie w autobusie podczytuję "Dywan". :mrgreen:
Alicja - Czw 21 Paź, 2010 11:32

ja zaś 2 dni temu rozpoczęłam Piąty elefant, nie ma to jak straż i komendant Vimes. A może lord Vimes? :wink:
szkoda, że zostało mi już tak mało nieprzeczytanych książek Pratchetta ( czytam je po kolei :-) )

od dłuższego czasu mam podpisy "pratchettowe" :mrgreen:

Gunia - Czw 21 Paź, 2010 15:36

Alicja napisał/a:
A może lord Vimes? :wink:

Jego dyżurność! :mrgreen:

Caitriona - Nie 06 Mar, 2011 18:38

Potwierdziły się plotki, że Dobry omen Pratchetta i Gaimana zostanie zekranizowany. Kurczę, to może być rewelacyjny film. http://www.pratchett.pl/87,dobry-omen-filmem.html

I jeszcze nowe tłumaczenia książek Pratchetta, oczywiście zajął się nimi Cholewa, co mnie bardzo cieszy :D Wolni ciut ludzie i Zadziwiający Maurycy i jego edukowane gryzonie już są do kupienia. Kapelusz pełen nieba będzie można kupić od 28 marca.

Alicja - Nie 06 Mar, 2011 20:25

nie mogę przyzwyczaić się do jego tłumaczenia - Tiffany Obolała. Jestem "wychowana" jeszcze na Akwili Dokuczliwej :wink:

Caitriona napisał/a:
Dobry omen Pratchetta i Gaimana zostanie zekranizowany

to z kolei cieszy :-)

Caitriona - Nie 08 Maj, 2011 22:45

A w maju, dokładnie 17 maja, będzie można zakupić najnowszą powieść Pratchetta, W północ się odzieję, czwarty tom przygód Tiffany :D

Ja sama za to przeczytałam dziś Ostatniego bohatera. Coś wspaniałego. Jest to póki co ostatnia powieść z moim ukochanym Rincewindem. Plus niezastąpiony Cohen Barbarzyńca i Niepokonana Srebrna Orda :D :D Dodatkowo ksiażka ta jest wspaniale wydana i ma niesamowite i rewelacyjne ilustracje Kidby'ego. Teraz mi się marzy jej zdobycie...

Fibula - Pon 09 Maj, 2011 00:24

Caitriona napisał/a:
Ja sama za to przeczytałam dziś Ostatniego bohatera. Coś wspaniałego. Jest to póki co ostatnia powieść z moim ukochanym Rincewindem. Plus niezastąpiony Cohen Barbarzyńca i Niepokonana Srebrna Orda :D :D Dodatkowo ksiażka ta jest wspaniale wydana i ma niesamowite i rewelacyjne ilustracje Kidby'ego. Teraz mi się marzy jej zdobycie...

Ceny na Allegro zabójcze, ale może kiedyś wznowią... Tylko tej mi brakuje.

Caitriona - Pon 09 Maj, 2011 07:53

Mnie brakuje połowy, w tym tej ;) A ceny na allegro są kosmiczne: teraz jest aukcja i cena doszła już do 243zł.... Naprawdę Prószyński mógłby pomyśleć nad wznowieniem :?
RaczejRozwazna - Pon 09 Maj, 2011 17:15

Miałabym prośbę:

czy ktoś mógłby wrzucić ściągę, które tomy czego dotyczą? Chodzi mi przede wszystkim o zlokalizowanie Rincewinda i wiedźm:) Tomy o straży mniej mnie wciągają.

Czytam cały czas, póki co najmniej podobały mi się "Piramidy" (choć wielbłąd i czytanie hieroglifów były wspaniałe :lol: ).

Właśnie jestem na etapie "Ruchomych obrazków". Świętna satyra na Hollywood :-D

Ale czytam nie po kolei, skaczę, w zalezności od tego, co mają w bibliotece.

Gunia - Pon 09 Maj, 2011 18:10

Na Wikipedii jest rozpiska:
http://pl.wikipedia.org/w..._dysku#Podcykle . :D

Caitriona - Pon 09 Maj, 2011 19:29

RaczejRozwazna napisał/a:
Czytam cały czas, póki co najmniej podobały mi się "Piramidy" (choć wielbłąd i czytanie hieroglifów były wspaniałe ).

A, Piramidy uwielbiam za początek: egzamin Teppika - rewelacja! :mrgreen:

Rincewind:
1. Kolor magii
2. Blask fantastyczny
3. Czarodzicielstwo
4. Eryk
5. Ciekawe czasy
6. Ostatni kontynent
7. Ostatni bohater

Czarownice:
1. Równoumagicznienie
2. Trzy wiedźmy
3. Wyprawa czarownic
4. Panowie i damy
5. Maskarada
6. Carpe Jugulum
plus seria o Tiffany ;)

Aragonte - Pon 09 Maj, 2011 19:49

Oo, to brakuje mi z serii o wiedźmach Carpe Jugulum, trzeba będzie zakupić przy najbliższej okazji :wink:
Caitriona - Pon 09 Maj, 2011 21:10

Sama uzbierałam dopiero 19 części na zadaje się 36. Ale nic, nie poddaję się :mrgreen:
Fibula - Pon 09 Maj, 2011 23:07

Okazją do uzupełnienia zbiorów może być promocja na książki Pratchetta w Merlinie :wink:
Caitriona - Wto 10 Maj, 2011 10:17

A ja spłukana jestem........ :( Ale sobie chociaż W północ się odzieję zakupię :D Dzięki!
Alicja - Wto 10 Maj, 2011 10:33

wspaniała wiadomość, nowa książka :cheerleader2: w merlinie dobra cena - tylko 20 zł

też korzystam z rozpiski na wikipedii, jest bardzo pomocna przy szukaniu ulubionych bohaterów, a także głównego motywu każdej książki. Chociaż czytam w kolejności pisania książek, niezależnie od tego czy są lepsze czy gorsze. Tych lepszych jest więcej :wink:
Mam wszystkie ksiażki z serii Świat Dysku, a Ostatniego Bohatera z tymi wspaniałymi ilustarcjami oddałam koleżance, gdyby nie to miałabym drogocenną książkę :-P

RaczejRozwazna - Nie 15 Maj, 2011 20:04

To ja jeszcze jedno pytanko mam:

które częsci pamiętacie jako najbardziej zabawne? Mam deficyt dobrej zabawy.