Seriale - Sing me a song of a lass that is gone...
Harry_the_Cat - Sob 06 Wrz, 2014 22:55
A jesli chodzi o obior - to rozumiem obiekcje, ale moze nie do konca wiedzieli jak inaczej podkreslic roznnice? Osobiscie mi to tak bardzo nie przeszkadza.
A jak Ci si epodoba postac Geillis? Dla mnie taka podejrzana nieco.
Agn - Sob 06 Wrz, 2014 23:05
Ona jest podejrzana... ale w taki sposób, że coś czuje. Mam na myśli - coś pewnie wie, że Claire wciska jakieś kity i ciągnie ją trochę za język.
A odnośnie małżeństwa Jamiego i Claire - jak by nie patrzeć, będzie. Pamiętam, że nawet kartkowałam książkę i nadziałam się na noc poślubną, gdzie Jamie wypalił, że nigdy nie spał z kobietą czy jakoś tak. Patrząc na apetyt Claire szybko nadrobi straty.
Jestem po 3 odcinku. Klecha mnie wnerwia, ale to było do przewidzenia.
Ile tych odcinków na razie jest? Coco jumbo 4 - to póki co wszystkie?
Harry_the_Cat - Sob 06 Wrz, 2014 23:25
Ten klecha troche za sztampowy, zeby mnie to mialo zdenerwowac. Moze najwyzej tyle, ze w ogole cos takiego uznali ze powinni wrzucic, zeby pokazac orgom zmian na przestrzeni 200 lat.
Dzis idzie 5 odcinek - jutro na kanale coco-jumbo (mamo, tyle lat minelo i ten termin nadal dziala. Pamietam jak to z Cait dyskutowalysmy!
W trzecim odcinku bardzo mi sie podoba scena Caluma z krawcem - pokazuje sile charakteru i dume przywodcy klanu.
Agn - Sob 06 Wrz, 2014 23:46
| Harry_the_Cat napisał/a: | | Ten klecha troche za sztampowy, zeby mnie to mialo zdenerwowac. |
Mnie wnerwia. W XVIII wieku wciąż działała Inkwizycja (acz nie wiem, czy w Szkocji jeszcze też). Żeby nie zadziałał, dureń jeden, bo mnie coś weźmie. Tylko czekałam, aż na jego bredzenie, jak to "wyczuwa ognie piekielnie na Claire" Claire mu nie rzuciła jakiegoś soczystego "Spieprzaj dziadu".
| Harry_the_Cat napisał/a: | | Dzis idzie 5 odcinek |
O, to wobec tego 4 zostawiam sobie na jutro, będę miała z 5. Albo poniedziałek z 5? Jeszcze nie wiem.
| Harry_the_Cat napisał/a: | | mamo, tyle lat minelo i ten termin nadal dziala. Pamietam jak to z Cait dyskutowalysmy! |
No co? Pewne rzeczy są constans.
| Harry_the_Cat napisał/a: | | W trzecim odcinku bardzo mi sie podoba scena Caluma z krawcem - pokazuje sile charakteru i dume przywodcy klanu. |
Mnie też. A także jak później Claire go miała masować i tak podwinął koszulę z tekstem: "Tylko nie mów, że mój tyłek też cię obrzydza".
Harry_the_Cat - Sob 06 Wrz, 2014 23:55
Tak, charaktery tych Szkotow zdecydowanie sa dobrze pokazane - woli sie ich od glowej bohaterki!!
Z tym klecha to mam pewne podejrzenia - szczegolow nie pamietam z ksiazki, ale wydaje mi sie ze kilka elementow zaczyna sie pojawiac, ktore potem w calosci wyjda Claire bokiem - klecha, Geillis z jej wiedza i knowaniami roznego typu (wiecej na ten temat bedzie w odc. 4) i jeszcze taka jedna scena z to siksa, ktorej imienia nie pomne, tez z odc. 4.
Agn - Nie 07 Wrz, 2014 00:01
Wiadomo, że nie może wszystko przejść gładko - to nie Dr Quinn.
praedzio - Nie 07 Wrz, 2014 00:15
Geillis tez jest podróżniczka w czasie dlatego wyczuwa, że Claire sciemnia co nieco.
Harry_the_Cat - Nie 07 Wrz, 2014 00:26
Ach, ja to wiem, ale probuje napiecie budowac, predziu!! hahaha
praedzio - Nie 07 Wrz, 2014 00:29
Hmmm. ... Tego... To ja może wejdę pod łóżko i sprawdzę czy mnie tam nie ma.
Harry_the_Cat - Nie 07 Wrz, 2014 00:51
Wlasnie widze, ze jest cale mnostwo gifow z tego w necie.
Taniec na gorze z odc. 1:
A tu pytanie - pada, a ona ma sucha kiecke - czy dobrze widze??
Caroline - Nie 07 Wrz, 2014 09:23
Ja też oglądam Szkoci są super!
Agn - Nie 07 Wrz, 2014 12:43
Aj, Praedzik, Praedzik - spoilerze mały.
| Cytat: | A tu pytanie - pada, a ona ma sucha kiecke - czy dobrze widze?? |
Ja wiem? Mnie się wydaje, że była należycie mokra, tylko to taki materiał może być.
| Caroline napisał/a: | Ja też oglądam Szkoci są super! |
Ooo, robi się coraz większe grono.
Jeszcze trochę i ktoś przeczyta te tomiszcza.
praedzio - Nie 07 Wrz, 2014 12:57
Ja przeczytałam tylko pierwszy i utknelam na drugim. W ogóle dziwnie się czuje, bo równolegle na obu forach gadamy o tym serialu i jest to dyskusja w zupełnie innych tonach prowadzona.
Agn - Nie 07 Wrz, 2014 13:10
O, to zajechałaś dalej niż ja. Może spróbuję. Ma być wznowienie, to będzie okazja ku temu. Choć nie wiem, czy aby na pewno. Swoją szosą fatalnie wydali te książki - są potworniaście grube, a w miękkich oprawkach klejone - toż to się rozpada po 1/3 lektury.
primavera - Nie 07 Wrz, 2014 13:22
| praedzio napisał/a: | Ja przeczytałam tylko pierwszy i utknelam na drugim. W ogóle dziwnie się czuje, bo równolegle na obu forach gadamy o tym serialu i jest to dyskusja w zupełnie innych tonach prowadzona. |
Posiadam wszystkie tomy po angielsku oraz tzw Outlandish Companion czyli wszystko o pierwszych 4 tomach - ale muszę stwierdzić, że po przeczytaniu 6 najbardizej ciekawe dla mnie są pierwsze trzy bo potem to mam wrażenie, że były pisane na siłę i długość. Nie ukrywam, że najciekawsze dla mnie są te o Szkocji bo kocham Szkocję, jej historię i samych Szkotów
w serialu moim zdaniem cudownie zarysowane są dwie postacie - tylko popatrzie jakie piękne szkockie twarze
Colum
i Dougal
Harry_the_Cat - Nie 07 Wrz, 2014 13:25
| praedzio napisał/a: | Ja przeczytałam tylko pierwszy i utknelam na drugim. W ogóle dziwnie się czuje, bo równolegle na obu forach gadamy o tym serialu i jest to dyskusja w zupełnie innych tonach prowadzona. |
O czym to rozmawia sie na drugim forum?
Agn - Nie 07 Wrz, 2014 13:44
| primavera napisał/a: | | Posiadam wszystkie tomy po angielsku oraz tzw Outlandish Companion czyli wszystko o pierwszych 4 tomach |
Fiuuuu szacun! Lubię sagi, ale jakoś... tej nie mogłam, nie podobał mi się styl. Może to wina tłumaczenia. Gdzie oni później jeszcze zawędrują?
Harry_the_Cat - Nie 07 Wrz, 2014 13:54
Obejrzalam odcinek 5.
Jada przez Szkocje, zbierajac daniny. Piknie jest. Osniezone gory, rozlegle wyzyny, wodospady. Spiewaja. Po gaelicku, a jak!
Dowiadujemy sie wiecej o Dougalu - bardzo ciekawa postac - zgadzam sie w calej rozciaglosci z primavera Jamie tez jest ... spoko . Dobry glowny bohater. Niby mlodzik, ale widac ze nieglupi. Odwazny, zabawny, z uroczym usmiechem
(to z innego odcinka, ale to niewazne, to obrazek pogladowy )
Moim zdaniem dobrze chlopak gra, dobrze sie oglada jego sceny. W tym odcinku jest go sporo wiecej niz w poprzednim - wiecie, ogolnie nieco lepszy odcinek
Claire jest dalej obca, ale troche jakby swoja - swietna scena w karczmie, gdzie mezczyzni z klanu MacKenzie wbijaja sie w bojke, Claire ich gani, a oni jej mowia, ze bronili przeciez jej honoru. Jest gosciem MacKenzich i oni moga o niej mowic jak chca, ale biada, zeby obcy nazywali ja dziwka .
I musze wyznac, ze mnie CLaire denerwuje. Nie przepadam za nia w ogole. Moze by tak znalezli w tej drodze jakas inna dziewczyne dla Jamiego, coby mnie tak nie meczyla, co?
Ma byc kobieta z silnym charakterem, ale jakos to do mnie nie przemawia. Urzadzac sceny, tak jak ta z kozlem - really?? Co tak naprawde myslisze ze osiagniesz w ten sposob. Nie osadzaj rzeczy, ktorych nie rozumiesz, indeed.
Musze leciec, ale chetnie bym potem poczytala co inni sadza
Harry_the_Cat - Nie 07 Wrz, 2014 14:04
| Agn napisał/a: | O, to zajechałaś dalej niż ja. Może spróbuję. Ma być wznowienie, to będzie okazja ku temu. Choć nie wiem, czy aby na pewno. Swoją szosą fatalnie wydali te książki - są potworniaście grube, a w miękkich oprawkach klejone - toż to się rozpada po 1/3 lektury. |
Ja to kartkowalam po anglicku - nie wiem, czy po polsku bym zdzierzyla doslownosc niektorych opisow... Nie to, ze na starosc sie robie pruderyjna, ale troche zbyt doslownie. W sumie pisarstwo w 50 shades mnie tak denerwowalo, ze nawet nie doszlam do opisow... moze ciekawa mniej jestem niz kiedys
Agn - Nie 07 Wrz, 2014 15:40
| Harry_the_Cat napisał/a: | | nie wiem, czy po polsku bym zdzierzyla doslownosc niektorych opisow... |
A faktycznie opisy takie są? Choć się w sumie nie interesowałam, pamiętam, że wpadł mi w oczy tamten dialog z nocy poślubnej (czy w ogóle pierwszej nocy, którą razem spędzili, możliwe, że wcale nie była poślubna ), ale nie sprawdzałam, co dalej.
| Harry_the_Cat napisał/a: | | musze wyznac, ze mnie CLaire denerwuje. |
Mnie często też, aczkolwiek liczę, że z czasem, jak się przyzwyczai do nowej sytuacji (bo na razie się nie przyzwyczaiła), to może się kapkę ogarnie.
Gryzoń jeszcze nie posiadł piątki. W zapasie mam czwórkę. Może jutro będzie.
Jeszcze jedno mi się podoba. To się niby rozumie samo przez się, ale i tak wspomnę (bo tak!) - Szkoci mi się podobają nie tylko przez pryzmat jak zostali przedstawieni, ucharakteryzowani i zagrani. To są też bardzo fajne, charakterystyczne gęby, na które z dziką frajdą się patrzy.
primavera - Nie 07 Wrz, 2014 17:18
| Agn napisał/a: | | primavera napisał/a: | | Posiadam wszystkie tomy po angielsku oraz tzw Outlandish Companion czyli wszystko o pierwszych 4 tomach |
Fiuuuu szacun! Lubię sagi, ale jakoś... tej nie mogłam, nie podobał mi się styl. Może to wina tłumaczenia. Gdzie oni później jeszcze zawędrują? |
nie chcę spoilerować ale jak poczytasz sobie co się stało ze Szkockimi góralami po bitwie pod Culloden w 1746 roku to się dowiesz lol
Agn - Nie 07 Wrz, 2014 18:13
Nie bądź małpą, zaspoileruj mi to, nie obrażę się.
Podejrzewam też, że w żadnym podręczniku do historii nie będzie, gdzie w czasie się przenieśli owi Szkoci.
Agn - Nie 07 Wrz, 2014 20:47
Jestem w połowie 4 odcinka - dlaczego tą panią cięgiem wszyscy gwałcić chcą? Nawet ten, który ją od zbiorówki ratuje to się do niej zabiera.
Ludzie... czy Jamie w stajni też będzie próbował szczęścia?
Harry_the_Cat - Nie 07 Wrz, 2014 22:40
| Agn napisał/a: | Jestem w połowie 4 odcinka - dlaczego tą panią cięgiem wszyscy gwałcić chcą? Nawet ten, który ją od zbiorówki ratuje to się do niej zabiera.
Ludzie... czy Jamie w stajni też będzie próbował szczęścia? |
Haha! Taki widac mieli temperament!
Dougal ma w stosunku do niej mieszane uczucia, ale jakos sie nie potrafi do tego zabrac 😜
Wiadomo zreszta ze nic nie moze zagrozic Jamiemu!
primavera - Nie 07 Wrz, 2014 23:10
| Agn napisał/a: | Nie bądź małpą, zaspoileruj mi to, nie obrażę się.
Podejrzewam też, że w żadnym podręczniku do historii nie będzie, gdzie w czasie się przenieśli owi Szkoci. |
|
|
|