To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Wójt, pleban i s-ka, czyli Ranczo ;)

Aragonte - Czw 18 Kwi, 2013 20:41

Wirus, który objawiał się napisem "Wojt to złodziej"? :lol:
Anonymous - Czw 18 Kwi, 2013 20:47

Si :D
Skończyłam stronę haftu odcinkiem z wizytą biskupa i wysłaniem Czerepacha do Brukseli.
Obietnica wójta, że w razie katastrofy lotniczej Czereoach od gminy wieniec piękny dostanie, nawet wójt z własnej kieszeni dołoży :rotfl:

Dobra spadam do KPA bo to Ranczo kusi okropelnie.

Anaru - Pią 19 Kwi, 2013 01:13

Zaczynam powoli nabierać ochoty na to Ranczo ;)
Anonymous - Pią 19 Kwi, 2013 08:51

słusznie. Ubawiłabyś się :D
Aragonte - Pią 19 Kwi, 2013 11:16

Anaru, myślę, że powinno Ci się spodobać :-D
Anonymous - Pią 19 Kwi, 2013 11:56

Też mi się wydaje, że Anaru by wsiąkła. A i Asi by się podobało.
Teraz czytam sobie kodeks a w lapku leci Ranczo.

Aragonte - Pią 19 Kwi, 2013 12:01

A ja będę przeziębienie leczyć z Ranczem w tle - włączyłam sezon IV, rodzinka już się powiększyła, a Kusy zemdlał z wrażenia :wink:
Anonymous - Pią 19 Kwi, 2013 12:16

Fajny ten odcinek był. Ubawiłam się przednio.
Aragonte - Sob 20 Kwi, 2013 19:51

Dojechałam do odcinka z mafią.
Chyba już wiem, jaki szwindel przedwyborczy szykuje Czerepach - oj, trzeba brać pokwitowania :roll:

BeeMeR - Sob 20 Kwi, 2013 20:07

Ja Ranczo oglądam zawsze jak trafię - też bardzo mi pasuje ten humor - ale przydałoby mi się obejrzeć od początku po kolei, a nie wyrywkowo i od środka :mysle: Może kiedyś się skuszę :mrgreen:
Aragonte - Sob 20 Kwi, 2013 20:28

Ja właśnie tak oglądam i znacznie lepiej tak "wchodzi" :-D Poza tym mam ciągłość akcji i niczego nie gubię.
Przesympatyczne jest, moim zdaniem. Ktoś tam się czepiał braku realizmu w odcinku w mafią - na litość, toż to gra z konwencją westernu, nie zauważyli? :lol:

Aragonte - Sob 20 Kwi, 2013 22:48

Oglądam dalej ten odcinek mafijny (z przerwami) i rżę jak głupia do ekranu :lol:
Siedmiu wspaniałych, Morricone, aluzji jest mnóstwo - nawet to, że gra Pieczka (który odkopuje pancerfausta), jest nie bez znaczenia (Czterej pancerni i pies, hłe hłe).
Kusy właśnie udaje samotnego rewolwerowca :rotfl:

Edit: i podwójna msza w intencji Michałowej :lol: Kasiek wie, z czego się chichram :lol:

Admete - Nie 21 Kwi, 2013 07:37

Tak sobie myślę, że chciałabym kiedyś ten serial obejrzeć. Pewnie na jakimś vod gdzieś jest.
Aragonte - Nie 21 Kwi, 2013 11:35

Admete, znasz mnie - nie lubię z zasady współcześnie realizowanych polskich seriali, a ten mi się podoba :-D Nawet DVD kupiłam (na razie cztery pierwsze sezony, czyli zostały mi jeszcze dwa do nabycia). Jasne, że są odcinki lepsze i gorsze, jak to w serialu, ale podoba mi się galeria postaci, humor, niezłe dialogi, gra aktorska, no i cały wilkowyjski klimacik :-D Są elementy realistyczne, satyryczne, ale część jest odrealniona, pociągnięta aż do absurdu, jak choćby ten odcinek z porwaniem Lucy :lol:
Jest trochę unijnej propagandy, ale cóż, trzeba to znieść :wink: Trafiają się też aluzje polityczne, które mnie śmieszą (pewnie wyławiam tylko niewielką część).

Muszę chyba Ci zacytować dla zachęty dialog na temat polonistów :lol:

Admete - Nie 21 Kwi, 2013 12:24

Zacytuj ;)
Aragonte - Nie 21 Kwi, 2013 12:28

Musiałabym wyszukać w jednym z pierwszych odcinków, tam w końcu napisów nie ma :lol:

Edit: no proszę, znalazłam na f-b :lol:

Hadziuk: Taki polonista... co to za zawód, co?
Japycz: Polskiego uczy.
Hadziuk: Murzynów by uczył albo Chińczyków, to by był zawód. Ale Polaków?
Pietrek: No. Faktycznie - wszyscy umią, a on uczy.
Japycz: Gówno tam wiesz... gramatyki uczy.
Hadziuk: No fakt. Gramatyka to trudna.
Pietrek: No. Z tego to ja zawsze lachę miałem.
Hadziuk: A z czego ty nie miałeś, co?
Pietrek: Z wuefu. I ze śpiewu.
Japycz: Widzisz. A taką całą gramatykę poznać, kupa uczenia.
Hadziuk: No kupa. A właściwie to po co to komu?
Japycz: No, żeby w szkole uczyć.

Aragonte - Nie 21 Kwi, 2013 14:03

Zostały mi jeszcze trzy odcinki tego czwartego sezonu.
Debata wójtowska się odbyła, szwindel Czerepacha ukazany w całej wątpliwej krasie.
Przyznam, że się ciut wzruszyłam w końcówce, kiedy to całe towarzystwo z księdzem na czele przyszło Lucy pocieszać, a Wioletka jeszcze barszcz ukraiński i schaboszczaki przyniosła...
W sumie to działa tu odwołanie do takich prostych, pierwotnych westernowych podziałów, kiedy to jasno było wiadomo, kto porządny, a kto wesz czy świnia, i komu kibicować :wink:
Tak czy siak na mnie to czasem działa i wzruszam się :wink:

Babka rządzi :mrgreen: I jeszcze Staśkowi policjantowi "uciekła" :lol:

akne - Nie 21 Kwi, 2013 15:12

Jak cudnie, że założyłyście ten wątek!!! :mrgreen:
Ja uwielbiam Ranczo pasjami. Dzięki naszej super inteligentnej telewizji oglądam je na okrągło - w jednym tygodniu mam odcinki z sezonu 4., 7. i 8. :lol:
I wcale mi to nie przeszkadza.
Uwielbiam wszystkie postacie, bo one tak pięknie ewoluowały w kolejnych seriach...
Najbardziej lubię sezon, gdy policjant kochał się w Wioletce i następne z Włochami. A odcinek gdzie jest bitwa z mafią - miodzio ! No i naturralnie, ze zrozumiałych względów - odcinki z pijanym z rozpaczy ciałem pedagogicznym też doskonałe.
Co do powiedzonek, muszę przyznać, że scenarzyści mają świetne poczucie humoru, jak się ogląda to w kółko na powtórkach to dopiero wtedy do człowieka docierają czasem takie testy, ze nic tylko turlać się ze śmiechu. A w ostatnich sezonach wójtowa ciągle ma nową fryzurę, wreszcie wygląda jak człowiek.

Aragonte - Nie 21 Kwi, 2013 15:35

Ooo, jak fajnie, że nie będę musiała tu sama (okazjonalnie z Kaśkiem tylko) gadać :-D

Do odcinka z pijanym ciałem pedagogicznym chyba nie dotarłam jeszcze, dalej tkwię w kampanii do wyborów samorządowych, wójt właśnie ma puścić swój spot wyborczy :twisted:

Anonymous - Nie 21 Kwi, 2013 17:36

Z Kaśkiem gadać to żadna radość. Normalne, że więcej interlokutorów trza.
Admete - Nie 21 Kwi, 2013 17:45

Ja z telewizja mam nie po drodze, ale wierze wam na słowo, że serial zabawny. Akne co z tym ciałem pedagogicznym? ;)

Dialog niezły.

Aragonte - Nie 21 Kwi, 2013 18:03

lady_kasiek napisał/a:
Z Kaśkiem gadać to żadna radość. Normalne, że więcej interlokutorów trza.

Jak to żadna radość, hę? Kto to powiedział? :nudelkula1_zolta:
Ale faktycznie fajnie, jak więcej interlokutorów, bo zawsze jest szansa, że jakiś siedzi przy kompie, a dzisiaj długo na forum były puchy :)

Aragonte - Nie 21 Kwi, 2013 19:19

No to cztery sezony obejrzane :mrgreen: I dodatki :mrgreen:
Cytat z planu podczas kręcenia odcinka "mafijnego": nie śmiać się, to wojna jest! :rotfl:
Chyba faktycznie aktorzy dobrze się bawili :lol:

Admete - Nie 21 Kwi, 2013 20:25

Ja mam dziś dzień wewnętrzny ;)
Aragonte - Nie 21 Kwi, 2013 21:21

Admete, toż ja się nie czepiam, wyjaśniałam tylko Kaśkowi :wink: