Literatura - Proza i poezja - Ostatnio przeczytane II
Agn - Sob 18 Lut, 2012 17:57
| Cytat: | | Sorry, to było do Agn - w których księagrniach? Matrasa? |
Si!
Przy okazji - nadrabiam blogowanie czytelniane.
ZEMSTA JEST KOBIETĄ - antologia opowiadań
traveller - Sob 18 Lut, 2012 22:11
dlaczego "Droga" McCarthy'ego tak mnie przygnębiła? Na podstawie książki nakręcono film, nie wiem czy chcę obejrzeć.
Agn - Nie 19 Lut, 2012 02:43
Film jest dobry, zresztą spisywałam wrażenia w odpowiednim wątku.
Ale nigdy nie twierdziłam, że ta historia jest wesoła. Jest bolesna i przygnębiająca. Ale zrobiła na mnie piorunujące wrażenie.
migotka - Nie 19 Lut, 2012 15:23
http://slowemmalowane.blo...asierowska.html
Zofia Turowska, Fotobiografia Nasierowska.
migotka - Nie 19 Lut, 2012 15:27
| BeeMeR napisał/a: | | RaczejRozwazna napisał/a: | | ANGLIA I SZKOCJA - PRZYPOMNIENIA Z PODRÓŻY ROKU 1820 - 1824 ODBYTEJ | ooo, porozglądam się |
oooo, ja też
Nazgulica - Nie 19 Lut, 2012 16:15
Nieprzyjaciel Boga
Bernard Cornwell
Nie wiem, który raz już to czytam, ale chyba mam słabość do różnych wariacji na temat Króla Artura Brytania na przełomie V i VI wieku.. Tak, tak. To coś dobrego na ferie. Gdyby tak zrobili z tego film..
Anonymous - Nie 19 Lut, 2012 17:23
Nie pamiętam kto mi zachwalal tą ksiażkę, chyba Cait i sięgnęłam po nią tuż po Merlinie(po książkę rzecz jasna nie po Caitrionę ) i połknęłam błyskawicznie, podobało mi się bardzo i już nikt mnie nie posądzi o to, że wyobrażam sobie Merlina jako smarkacza i kumpla Artura z naturalną predyspozycją do nałogu tytoniowego (aczkolwiek uważam, że podatek akcyzowy doskonale wpłynąłby na finanse Camelot)
Caitriona - Nie 19 Lut, 2012 17:50
| lady_kasiek napisał/a: | (po książkę rzecz jasna nie po Caitrionę |
Mnie się bardzo podobała Trylogia Arturiańska Cornwella. Bardzo ciekawe podejście, świetnie napisane. Ogólnie Cornwell jest jendym z moich ulubionych pisarzy.
Nazgulica - Nie 19 Lut, 2012 18:08
Najbardziej mi się podobały z wszelakich książek jakie Cornwell napisał.
Chyba jedną z rzeczy jaka mnie przyciągnęła do tego, był słowniczek z przodu książki opisujący miejsca i ewentualnie postacie Przy pierwszym czytaniu można się pogubić.
(I mój Derfel... <3 )
Anonymous - Nie 19 Lut, 2012 18:19
| Caitriona napisał/a: | | Mnie się bardzo podobała Trylogia Arturiańska Cornwella. Bardzo ciekawe podejście, świetnie napisane. Ogólnie Cornwell jest jendym z moich ulubionych pisarzy. |
Nie znam wielu jego ksiażek, ale lubię go czytać.
Ekranizację tej Trylogii faktycznie chętnie bym zobaczyła.
Nazgulica - Nie 19 Lut, 2012 18:36
Ja liczę, że uda mi się dostać jeszcze trylogię świętego Graala, tego samego autora, bo historia Richarda Sharpe'a jakoś do mnie nie przemówiła
Zdecydowanie wole książki o tematyce fantastyczno/mitologiczno/historycznej
Agn - Nie 19 Lut, 2012 19:59
Oooo, lubię Cornwella!
Trylogia Świętego Graala jest w zasadzie bezproblemowo dostępna.
Mnie się z jego książek jeszcze bardzo podobała Pieśń łuków Azincourt - cośtam przebąkiwali na okładce, że niby jakaś ekranizacja ma być czy coś. I jakoś nie widziałam, hyymp!
C.d. zaległości blogowych: Z PAMIĘTNIKA NAUCZYCIELA – COROCZNE TORNADO – DANUTA BRÜLL
Caitriona - Nie 19 Lut, 2012 20:02
Ja znajomość z twórczością pana Cornwella zaczęłam właśnie od przygód Sharpe'a Bardzo je lubię i czekam na kolejne. Szalenie mi się podobało Pieśń łuków. Azincourt, naprawdę świetnie napisana powieść. Trylogia Arturiańska, dobrze i ciekawie napisana. Mam za sobą także dwa pierwsze tomy Wojny Wikingów, póki co najmniej mi się podobały, ale nie znaczy że są złe Przede mną jeszcze Trylogia św. Graala, mam już na półce pierwszy tom
RaczejRozwazna - Pon 20 Lut, 2012 18:20
| migotka napisał/a: | | BeeMeR napisał/a: | | RaczejRozwazna napisał/a: | | ANGLIA I SZKOCJA - PRZYPOMNIENIA Z PODRÓŻY ROKU 1820 - 1824 ODBYTEJ | ooo, porozglądam się |
oooo, ja też |
Dla miłośniczek niejakiego Johna T. - w książce opisane jest spotkanie autora z pewnym właścicielem przędzalni bawełny bodajże, którego opis wyjątkowo pasował mi do charakterystyki naszego bohatera. Mniej więcej cytuję z pamięci: "tenżeż postawy był szlachetnej a przystojnej i obycie miał akuratne i lubo z gminu się wywodził snadnie gentelmanem nazwany być mógł."
Naprawdę ksiązka stanowi bardzo obszerne źródło wiedzy o życiu i obyczajach Anglików i Szkotów w I poł. XIX w.
migotka - Wto 21 Lut, 2012 16:35
jak kogoś zaciekawi:
W podziękowaniu za złożenie zamówienia do najbliższego poniedziałku 27.02.2012 otrzymasz 10% rabatu.
Jak to zrobić?
Wystarczy w formularzu zamówienia wpisać kod rabatowy: matras. Kod jest ważny do 27.02.2012. Kod nie obejmuje podręczników oraz książek z kategorii promocji, wyprzedaży i zapowiedzi. Kod może być użyty dowolną ilość razy, więc poinformuj o nim znajomych.
migotka - Śro 22 Lut, 2012 16:15
http://slowemmalowane.blo...ny-i-corki.html
Elizabeth Gaskell, Żony i córki.
milenaj - Śro 22 Lut, 2012 17:25
A u mnie "Bezduszna". Ubawiłam się i polecam na odstresowanie.
Caitriona - Śro 22 Lut, 2012 17:54
Bezduszna faktycznie jest bardzo fajną lekturą, niestety kolejne części już nieco mniej bawią, ale w sumie też się dobrze czyta
milenaj - Śro 22 Lut, 2012 18:03
No własnie tak czytałam. W bibliotece nie mają i wacham się, czy kupować następne tomy.
Caitriona - Śro 22 Lut, 2012 18:39
Ja osobiście bym ich nie kupiła poczekałabym na bibliotekę
milenaj - Śro 22 Lut, 2012 19:03
Do tego też się skłaniam.
Agn - Śro 22 Lut, 2012 19:53
Można zawsze napomknąć w bibliotece, że dalszy ciąg istnieje i chętnie byś wypożyczyła.
milenaj - Czw 23 Lut, 2012 16:48
Już tak kiedyś zrobiłam i kupili. Nic, poczekam jeszcze trochę, bo czasem czekają na całą serię.
milenaj - Czw 23 Lut, 2012 16:52
To dopiero w maju, ale może ktoś już wie, czy wybiera się na Targi Książki w Warszawie?
Ja chyba wreszcie zawitam.
Fibula - Czw 23 Lut, 2012 18:38
Bywam co roku, choć to już nie to samo, co kiedyś. Jeśli będziesz się wybierać, daj znać. Mnie z kolei nęcą krakowskie.
|
|
|