To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Fantastyka - Czy leci z nami Doktor? ;)

Katarynka - Czw 09 Kwi, 2009 08:30

Myślałam, że tylko ja miałam fazę na oglądanie Doctora Who do rana :)
maniutka - Czw 09 Kwi, 2009 21:03

Doctora to jeszcze do rana nie próbowałam oglądać :ops1: , ale w piątek skończyłam 4 sezon, a w sobote zaczełam znów 1 sezon :mrgreen:
Kocham Christophera i Davida :serce:
Cieszę się, że jest nas więcej :hug_grupowy:

jonia - Pią 10 Kwi, 2009 01:50

:hug_grupowy: :przytul:

Niom czasem jak noc zbyt gorąca to warto coś robić, niż przewracać się z boku na bok..a Dr Who bardzo dobrze się ogląda w nocy :-D

Ja uwielbiam ten odcinek specjalny z Kylie, kiedy na końcu Doktor trzyma koło sterownicze i pyta się:
-What's Your name?
-Alonso ..................... :rotfl:
- You're kidding me!!!!!!!!!!!
- Wha.......????

Aragonte - Pią 09 Wrz, 2011 23:16

Ponieważ znajomi pożyczyli mi I sezon Doctora Who (tego z 2005 roku), to zapuściłam sobie dzisiaj pierwsze odcinki, żeby mieć jakieś rozeznanie, co to jest i jak toto się je. Na razie dość śmiesznie jest :mrgreen: ale oglądalne.
Fibula - Sob 10 Wrz, 2011 00:09

Wreszcie się zdecydowałaś, fajnie. :banan: Nie zniechęcaj się, początek I sezonu (a zwłaszcza pierwszy odcinek :mrgreen: ) daje mylny obraz, ale im dalej tym lepiej. Ile odcinków obejrzałaś?
Aragonte - Sob 10 Wrz, 2011 00:59

No, pierwszy odcinek był... ekhm :mrgreen: drugi już lepszy, a ten z Karolkiem Dickensem :-P bardzo mi się podobał. Jestem przy czwartym :) Właśnie padł Big Ben i czekam, aż się rozkręci afera z kosmitami :wink:
Jeśli mi się spodoba, to będę się pewnie uśmiechać do Ciebie o ciąg dalszy, bo mam tylko ten I sezon.

Alicja - Sob 10 Wrz, 2011 14:19

Doctor Who wyjątkowo mi nie podszedł , może to przez ten pierwszy odcinek? :wink:
Fibula - Sob 10 Wrz, 2011 17:45

Aragonte napisał/a:
Jeśli mi się spodoba, to będę się pewnie uśmiechać do Ciebie o ciąg dalszy, bo mam tylko ten I sezon.

Oki :) Szczególną słabość mam do podróży w przeszłość i dla zachęty powiem, że w II sezonie pojawi się królowa Wiktoria, a w dalszych Szekspir i Van Gogh. Podoba mi się też, że w epizodach pojawiają się aktorzy znani z innych seriali (głównie brytyjskich).
Alicja napisał/a:
Doctor Who wyjątkowo mi nie podszedł , może to przez ten pierwszy odcinek? :wink:

Ja się nie dałam pierwszemu odcinkowi tylko dlatego, że chciałam dojść do II sezonu, ale moja siostra i małżonek polegli. ;) W wolnej chwili daj Doktorowi drugą szansę. :-)

Aragonte - Sob 10 Wrz, 2011 18:02

Podejrzewam, że ja - jeśli będę to jakoś regularnie oglądać - to też dla odcinków para-historycznych, bo kosmici na razie średnio mnie interesują :wink:
Aragonte - Nie 25 Wrz, 2011 13:54

Pisałam już Fibuli na PW, ale - żeby nie było, że się z tym ukrywam i krępuję przyznać na forum :-P - napiszę i tutaj, że dojechałam do końca I sezonu Doctora Who.
Chyba zaakceptowałam już jego specyfikę (no cóż, pewne odcinki mogą wywołać złudzenie, że jakieś zwoje mózgowe widza zaczynają się prasować :-P ), w każdym razie w pewnym momencie zaczęłam się zwyczajnie dobrze bawić :D I teraz oglądam to jak dobrą komedię w sztafażu s-f :D Ale, o dziwo, czasem nawet jakimś elementem mogę się wzruszyć :wink: A niektóre pomysły są całkiem ciekawe. Podoba mi się też wyraźna brytyjskość tego serialu.

Fibulo, na forum o serialu "Merlin" jest wątek o "Doktorze", zerknij na tę stronę, jest tam parę obrazków, które mogą Ci się spodobać (a może już je znasz, kto wie), a także fotki wszystkich Doktorów, od I serii, od 1963 roku. Zabawne jest obserwować, jak zmieniały się fryzury w ciągu tych lat :lol:
http://merlin.mojeforum.n...der=asc&start=0

A co do Tennanta, to już go lubię, aczkolwiek przydomek "szczurowaty", jaki dostawał tu i ówdzie, wydaje mi się w sumie uzasadniony :wink:

Edit: Jaką piękną przemowę w odcinku świątecznym miał Dziesiąty Doktor :rotfl: Król Lew, herbatka, no i oczywista rude and not ginger... :rotfl:

Brytyjczycy umieją kpić z samych siebie :rotfl:

Deanariell - Pon 26 Wrz, 2011 11:31

Aragonte napisał/a:
fotki wszystkich Doktorów, od I serii, od 1963 roku. Zabawne jest obserwować, jak zmieniały się fryzury w ciągu tych lat

Niestety wstęp jedynie dla zalogowanych, więc sobie nie zobaczę. :-|

Aragonte - Pon 26 Wrz, 2011 11:36

Sorki, zapomniałam, zaraz wrzucę linki :)

No to wszyscy Doktorowie hurtem:

I trochę zabawnych (dla mnie) obrazków, nie wiem, czy Fibula któregoś wcześniej nie wklejała:
http://img178.imageshack....23/56319290.jpg
http://img31.imageshack.us/img31/7439/89066803.jpg
http://img.photobucket.co...cs%202/hehe.jpg

Deanariell - Pon 26 Wrz, 2011 13:14

Kojarzę jedynie trzeciego od końca. ;) Dzięki. :kwiatek:
Aragonte - Pon 26 Wrz, 2011 13:28

Ja tylko trzech ostatnich, bo widziałam wszystkie odcinki z Dziewiątym, czyli Ecclestonem, a jestem w trakcie oglądania odcinków z Davidem Tennantem, czyli Dziesiątym Doktorem. Na razie jest fajnie, bo on niesamowicie mnie rozśmiesza :-D
No i kojarzę, jak wygląda Jedenasty Doktor, ale niczego z nim jak dotąd nie oglądałam.

Fibula - Pon 26 Wrz, 2011 23:23

Deanariell napisał/a:
Kojarzę jedynie trzeciego od końca. ;) Dzięki. :kwiatek:

Może z Więzów miłości (taki był chyba polski tytuł)? Fajny był z niego Doktor, ale Dziesiąty był fajniejszy. :wink:

Aragonte - Wto 27 Wrz, 2011 00:18

Na razie poczekam jeszcze z oceną, chociaż Dziesiąty rzeczywiście bardzo fajny jest :D

Wróciłam sobie na chwilę do odcinka Doctor Dances i chichram się z iście montypythonowskich, absurdalnych dialogów w końcówce.

- Pani Harkwood! Wygląda pani dużo lepiej.
- Doktorze! Noga mi odrosła! Kiedy trafiłam do szpitala, miałam tylko jedną nogę.
- Hmm... trwa wojna. Może pani źle policzyła?

:rotfl:

A tak w ogóle to obejrzałam już odcinek z królową Wiktorią w roli głównej. No nieźle, realizatorzy pokpiwają sobie z rodziny królewskiej :lol: Wilkołaki, hle hle :lol:

Aragonte - Wto 11 Paź, 2011 01:09

Jestem po odcinku "szekspirowskim" Doctora Who. Jakiż ten odcinek był uroczy :-D Przy "expelliarmus" Doktor i Martha dostali ode mnie oklaski :D

Przemyśliwuję nad DVD z Amazonu :wink:

Fibula - Wto 11 Paź, 2011 08:15

Aragonte napisał/a:
Jestem po odcinku "szekspirowskim" Doctora Who. Jakiż ten odcinek był uroczy :-D Przy "expelliarmus" Doktor i Martha dostali ode mnie oklaski :D

:mrgreen: I jak oceniasz drugi sezon? Niedługo przed Tobą jeden z moich ulubionych odcinków. :wink:

Fibula - Wto 11 Paź, 2011 08:22

milenaj napisał/a:
Aragonte napisał/a:
Jestem po odcinku "szekspirowskim" Doctora Who. Jakiż ten odcinek był uroczy Przy "expelliarmus" Doktor i Martha dostali ode mnie oklaski

Kiedyś widziałam fragment tego serialu i nawet mi się podobał. Może trzeba się bliżej zapoznać. Na AXN leci chyba jakaś seria. :mysle:

Gorąco zachęcam. :mrgreen:

asiek napisał/a:
Dlatego rzadko oglądam filmy w TV, chyba że na kanałach, gdzie reklam prawie nie ma. :wink:
Ale wrażeń z BSG zazdroszczę, świetny serial. Właśnie dojrzewam do powtórki. :wink:
Przymierzyłam się też do Doctora Who, ale nie leży mi aktor odtwarzający główną rolę, nie przepadam za nim, więc chyba sobie daruję.

Eccleston czy Tennant?

asiek - Wto 11 Paź, 2011 09:34

Fibula napisał/a:
asiek napisał/a:
Dlatego rzadko oglądam filmy w TV, chyba że na kanałach, gdzie reklam prawie nie ma.
Ale wrażeń z BSG zazdroszczę, świetny serial. Właśnie dojrzewam do powtórki.
Przymierzyłam się też do Doctora Who, ale nie leży mi aktor odtwarzający główną rolę, nie przepadam za nim, więc chyba sobie daruję.

Eccleston czy Tennant?

Tennant.

Aragonte - Wto 11 Paź, 2011 11:00

Tennant nie jest moim ideałem faceta, ale muszę przyznać, że gra bardzo dobrze. I chyba chętnie coś z nim jeszcze obejrzę :)
Fibula napisał/a:
Aragonte napisał/a:

:mrgreen: I jak oceniasz drugi sezon? Niedługo przed Tobą jeden z moich ulubionych odcinków. :wink:

Drugi sezon? Dobry był :) Dalej jest w tym sporo kiczu i umowności, ale też sporo humoru typowego dla tego serialu :D A w końcu ja to dalej oglądam jak brytyjską komedię w konwencji s-f, aczkolwiek czasem udaje mi się też czymś wzruszyć. Ciekawe są czasem nawiązania do historii czy jakichś znanych książek. Ubawiłam się tekstem Doktora, że płakał czytając ostatnią część Pottera :-D Pewnie czytał ją przed nami :-P
Który odcinek to Twój ulubiony? Ja teraz jadę z III sezonem :)

Fibula - Wto 11 Paź, 2011 12:08

asiek napisał/a:
Fibula napisał/a:
asiek napisał/a:
Dlatego rzadko oglądam filmy w TV, chyba że na kanałach, gdzie reklam prawie nie ma.
Ale wrażeń z BSG zazdroszczę, świetny serial. Właśnie dojrzewam do powtórki.

Eccleston czy Tennant?

Tennant.Obrazek

:mrgreen: To pooglądaj I sezon, z Ecclestonem, mając w pamięci przestrogę, że pierwszy odcinek jest nieporozumieniem. :wink:

Fibula - Wto 11 Paź, 2011 12:36

Aragonte napisał/a:
Tennant nie jest moim ideałem faceta, ale muszę przyznać, że gra bardzo dobrze. I chyba chętnie coś z nim jeszcze obejrzę :)
Fibula napisał/a:
Aragonte napisał/a:

Drugi sezon? Dobry był :) Dalej jest w tym sporo kiczu i umowności, ale też sporo humoru typowego dla tego serialu :D A w końcu ja to dalej oglądam jak brytyjską komedię w konwencji s-f, aczkolwiek czasem udaje mi się też czymś wzruszyć. Ciekawe są czasem nawiązania do historii czy jakichś znanych książek. Ubawiłam się tekstem Doktora, że płakał czytając ostatnią część Pottera :-D Pewnie czytał ją przed nami :-P
Który odcinek to Twój ulubiony? Ja teraz jadę z III sezonem :)

Hmm, kilka było fajnych: Tooth and Claw, The Impossible Planet, The Satan Pit, Fear Her, The Idiot's Lantern, School Reunion. No i niezłe zamknięcie sezonu, czyli Doomsday. Twoje typy?

Aragonte - Wto 11 Paź, 2011 12:51

Moje typy byłyby podobne, jak myślę, ale niestety nie rozpoznaję angielskich tytułów :wink: Końcówka sezonu była dość emocjonująca. Ogółem podobał mi się motyw tego równoległego świata. I na pewno z tą "niemożliwą planetą" na krawędzi czarnej dziury. I z kosmiczną wersją szatana :wink: Podobał mi się też odcinek z madame de Pompadour :)
Fibula - Wto 11 Paź, 2011 14:07

Aragonte napisał/a:
Moje typy byłyby podobne, jak myślę, ale niestety nie rozpoznaję angielskich tytułów :wink: Końcówka sezonu była dość emocjonująca. Ogółem podobał mi się motyw tego równoległego świata. I na pewno z tą "niemożliwą planetą" na krawędzi czarnej dziury. I z kosmiczną wersją szatana :wink: Podobał mi się też odcinek z madame de Pompadour :)

Ja też ich w większości nie znam, ale podejrzałam. ;) Opisałaś te, które i ja wymieniłam. :D A jak Ci się podobał Uther jako dyrektor szkoły? :mrgreen: Gdybyś jeszcze nie sprawdzała, odcinek z Merlinem jest w IV sezonie.