To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Fantastyka - Thorgal

Deanariell - Pon 25 Kwi, 2011 17:04

Admete napisał/a:
Ja już prawie nic z tego wszystkiego nie pamiętam...Czytałam jeszcze w czasach licealnych...

Na pewno miałam w rękach "Gwiezdne dziecko" - uwielbiałam komiksy, ale z Thorgala już też nic nie pamiętam. :-|

BeeMeR - Wto 26 Kwi, 2011 06:26

Ja pamiętam, że najmniej lubiłam Alinoe - i tą multiplikację "kolegi" Jolana :paddotylu:
praedzio - Wto 26 Kwi, 2011 07:30

Ta część była straszna. Przerażająca. :confused3:
Agn - Wto 26 Kwi, 2011 10:19

Mnie się podobało poczucie zagrożenia w tym zeszycie (jeśli poczucie zagrożenia może się podobać). Ale też chciałam, by Alinoe szybko zniknął. Najlepiej krwawo. :-P
praedzio - Wto 26 Kwi, 2011 21:37

Tak sobie myślę, że "Alinoe" stanowił odzwierciedlenie dziecięcych lęków. Istoty, które kochał Jolan, stały się potworami (Aaricia, Muff). Pamiętam, że jako dziecko miewałam takie sny, w których najbliżsi stawali się dla mnie zagrożeniem. Myślę, że coś takiego jest i tutaj. Ta część zdecydowanie nie była przeznaczona dla dzieci. :confused3:
Agn - Wto 26 Kwi, 2011 21:43

A czy którykolwiek odcinek był tak naprawdę dla dzieci? Może te początkowe, ale na dobrą sprawę Thorgal był dla starszego czytelnika. Tak mi się przynajmniej wydaje. Nawet kiedy go czytałam będąc młodą siksą miałam wrażenie, że wkraczam w świat dorosłych. Może się tak nie wydawać na pierwszy rzut oka, ale tam są sprawy, które dziecko niekoniecznie spotyka w przedszkolu. Kraina śmierci, ktoś nieustannie dybie na życie rodziny Thorgala (i to na poważnie) czy np. przyjaciółka Aaricii prosi Thorgala, by zabił jej męża jeśli go spotka.
praedzio - Wto 26 Kwi, 2011 21:49

W sumie masz rację. Nawet w tych najbardziej baśniowo/mitycznych częściach (Gwiezdne dziecko, Aaricia, Zdradzona czarodziejka - część w podlodowcowej krainie, gdzie czas się zatrzymał, oraz ostatnio w Bitwie o Asgard) zdarzają się elementy okrucieństwa, erotyki itp., których raczej młodszy czytelnik nie jest adresatem. Jednakowoż element grozy (takiej namacalnej) pojawił się tylko raz - właśnie w Alinoe.
Dorfi - Nie 01 Maj, 2011 21:59

Przypomnieliście mi szczenięce lata :mrgreen:
Oj, czytało się, czytało. Mój brat zbiera Thorgale do tej pory. Jak jestem u mamy (niestety niezbyt często) to zawsze po nie sięgam i sobie przypominam.

Agn - Nie 01 Maj, 2011 22:04

Zazdraszczam. Choć w sumie gdzieś to chyba powinno być zachomikowane (if you know what I mean)... tak mnie się w każdym razie wydaje. :mrgreen:
Poszukam, o!

Deanariell - Nie 01 Maj, 2011 22:37

Agn napisał/a:
Poszukam, o!

Jak znajdziesz, to się podziel. :mrgreen: Informacją. ;)

Agn - Pon 02 Maj, 2011 09:27

Oczywiście, oczywiście... Jest to faktycznie chomikowane. Od pewnego czasu nawet tu i ówdzie. ;)
Aragonte - Pon 02 Maj, 2011 11:16

Riella już wie, od wczoraj :wink:
Deanariell - Pon 02 Maj, 2011 23:13

Dzięki Skarrrrrrby! :wink: :kwiatek: :hug_grupowy: Zajrzę tam na 200%. :slina: :excited:
Yvain - Pon 02 Maj, 2011 23:24

Ja już zajrzałam, dzięki :kwiatek: :banan: :mrgreen: oj wzięło mnie na wspominki :mrgreen:
Agn - Pon 02 Maj, 2011 23:26

Do Thorgala masz prawo mieć najgłębiej zakorzeniony sentyment - ten komiks to kawał historii i naszego dzieciństwa. :)
Yvain - Pon 02 Maj, 2011 23:50

Oprócz Thorgala, pamiętam Kudłaczka i Bąbelka (kocham ich za cudne teksty :rotfl: ) co tam jeszcze :mysle: Funky Koval, Szninkiel, Asterix, oczywiście Tytus, Romek i Atomek, Jonka, Jonek i Kleks, Przygody Kwapiszona. Było tego trochę :mrgreen:
Dorfi - Wto 03 Maj, 2011 18:03

A pamiętacie taki cykl komiksów o powstawaniu ludzi na ziemi? Z tego co pamiętam, to były między innymi tytuły "Walka o planetę", "Ludzie i potwory". Główni bohaterowie do byli Ais (?) i Satham. Nie miałam wszystkich części a te co mam to trzymam u mamy i nie mogę teraz do nich zajrzeć, żeby sobie przypomnieć.
Yvain - Wto 03 Maj, 2011 18:14

Tak to też było świetne :mrgreen:
Agn - Wto 03 Maj, 2011 18:20

A to nie było przypadkiem coś na podstawie Danikena? :mysle:
Dorfi - Wto 03 Maj, 2011 18:45

Jak najbardziej było :mrgreen:
A czy ktoś pamięta tytuł całej serii?

Agn - Wto 03 Maj, 2011 18:45

Bogowie z kosmosu?
Yvain - Wto 03 Maj, 2011 18:53

Według Ericha von Danikena lub Ekspedycja :mrgreen:
praedzio - Wto 03 Maj, 2011 20:19

Też mi się ostatnio przypomniał ten cykl na podstawie Danikena. Jakieś fragmenty ukazały się też w "Relaksie". Jakiś czas temu pojawiły się ekskluzywne wydania w twardych okładkach. Na Allegro chodzą po bajońskich cenach.

Tu trochę info o tej serii: http://www.astrouw.edu.pl/~soszynsk/daniken.html

Admete - Wto 03 Maj, 2011 20:36

Ja czytywałam Fanky Kovala :)
Deanariell - Śro 04 Maj, 2011 00:11

praedzio napisał/a:
Też mi się ostatnio przypomniał ten cykl na podstawie Danikena. Jakieś fragmenty ukazały się też w "Relaksie". Jakiś czas temu pojawiły się ekskluzywne wydania w twardych okładkach. Na Allegro chodzą po bajońskich cenach.

Tu trochę info o tej serii: http://www.astrouw.edu.pl/~soszynsk/daniken.html

Wow! Zapomniałam o tym. :excited: Jakie rzeczy się wtedy czytało, nie? ;) Pewnie dlatego mi się teraz wydaje, że jestem "Dzieckiem Kosmosu". :mysle: :rotfl:

Admete napisał/a:
Ja czytywałam Fanky Kovala

Ja również. ;) Mieli tam takie śmieszne gogle (nie mylić z "google" :lol: ) na oczy, już nie pamiętam po co? :mysle: Przypomniało mi się natomiast, jak (chyba) obie dyskutowałyśmy na temat ilustracji Polcha do "Wiedźmina" - w jakim stopniu Geralt przypomina Fanky Kovala. :mysle: :rotfl: Było tak, czy mi się to tylko śniło? ;)