To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Downton Abbey

Harry_the_Cat - Czw 30 Wrz, 2010 00:50

Ja to sie w kinie normalnie poplakalam....
Admete - Czw 30 Wrz, 2010 07:07

Rewelacyjny jest ten serial. Swietna historia i postacie.
Harry_the_Cat - Czw 30 Wrz, 2010 22:22

Strasznie sie ciesze, ze sie Wam podoba :)
Admete - Czw 30 Wrz, 2010 22:35

Skąd ja znam aktorkę, która gra pokojówkę lubiąca pana Batesa? Ona chyba była w paru odcinkach Life on Mars, ale nie jestem pewna.
Harry_the_Cat - Czw 30 Wrz, 2010 22:40

Ja wiem tylko, ze grala w Robin Hoodzie.
Admete - Czw 30 Wrz, 2010 22:44

Tego to ja nie wiem ;) Od nowego RH trzymałąm się bardzo daleko, tak daleko, jak tylko się dało ;) Była w Life on Mars, stąd ją znam.
aneby - Sob 02 Paź, 2010 00:07

O matko, ale wpadłam :rumieniec: Baardzo mi się podobał pierwszy odcinek :serce:
Muzyka, zdjęcia, wnętrza .... wszystko :-D A przede wszystkim świetni aktorzy. Bohaterów już podzieliłam na tych, których lubię i tych, których bym chętnie :uzi: :wink:
Ne mogę się doczekać na nastepny odcinek. Szkoda, że sosiku nie ma, bo nie wszystko rozumiem :-|
Poryczałam się oczywiście jak Bates miał wyjechać ...

Harry_the_Cat - Pon 04 Paź, 2010 01:39

Obejrzalam odc 2.
Dalej jest dobrze. Tempo takie, jakie lubie, male historie poszczegolnych bohaterow.
W drugim odcinku najwiecej uwagi poswiecono kuzynowi 3 stopnia Mathew i jego matce Mrs Crawley. Obie postacie bardzo mi sie podobaja.

Admete - Pon 04 Paź, 2010 20:36

Drugi odcinek jest uroczy :) Pan Carson i jego spotkanie z przeszłością, pojedynek między Lady Violet i panią Crawley ( Maggie Smith jest boska, a dawna pani Hamley czyli Penelopa Wilton jej nie ustepuje ;) ), pojawienie się dziedzica i sparring mitologiczny przy kolacji ;) Miody po prostu.
Agn - Pon 04 Paź, 2010 21:22

Cholera, u mnie CocoJumboTV coś spowolniło i mam jakieś antenowe problemy... Czytaj - nie widziałam jeszcze. A wyczekiwałam poniedziałku niczym klient Sahary wypatruje bajorka. Esz...
Harry_the_Cat - Pon 04 Paź, 2010 21:41

To pewnie najlepsza rzecz, jaka ITV wyprodukowalo :mrgreen:

Maggie Smith jest bezbledna. Miny robi niesamowite.

Admete - Pon 04 Paź, 2010 21:42

A jak się w pierwszym odcinku zasłaniała wachlarzem przed światłem elektrycznym - tym wymysłem szatana ;) A jak biedny dziedzic skapitulował w końcu przed własnym lokajem ;)
Harry_the_Cat - Pon 04 Paź, 2010 21:52

Oj, mi sie ta scena z Matthew i Mosleyem szalenie podobala. No i oczywiscie rozmowa wczesniejsza z Lordem. To takie fajne ukazanie innej perspektywy/racji.
Admete - Pon 04 Paź, 2010 22:05

Bardzo mi się ten moment podobał. Matthew w końcu zrozumiał, że dla Mosleya to jest naprawdę ważne.
Harry_the_Cat - Wto 05 Paź, 2010 22:02

DA bardzo popularne sie tutaj robi. Hugh Bonneville byl dzis gosciem w BBC ;)
Admete - Wto 05 Paź, 2010 22:05

Nie dziwię się, naprawdę ma urok :) Polubiłam bohaterów.
Harry_the_Cat - Nie 10 Paź, 2010 22:42

Wow! Ale sie dzieje w Opactwie!!!!
Admete - Pon 11 Paź, 2010 05:09

Dziś po pracy na pewno obejrzę :)
Harry_the_Cat - Śro 13 Paź, 2010 19:11

Press pack: http://www.itv.com/docume..._PRESS_PACK.pdf
Admete - Śro 13 Paź, 2010 19:12

Nie znosze Mary - jest absolutna kretynką, a i tak wszyscy na nią lecą :roll: Lubię najmłodszą siostrę.
Harry_the_Cat - Śro 13 Paź, 2010 19:20

Admete napisał/a:
na nią lecą
doslownie....
Agn - Pią 15 Paź, 2010 14:25

Admete, ja też polubiłam Sybill!!! A Mary... właściwie to też się zastanawiam, co ci wszyscy faceci w niej widzą. Bo nie sądzę, by pan Pamuk (hehe) chciał się z nią przespać ze względu na chałupę, kasę etc.
Agn - Sob 16 Paź, 2010 20:07

Nie macie wrażenia, że Thomas pomógł Pamukowi zejść z tego świata?
Admete - Sob 16 Paź, 2010 23:06

Nie, nie miałam takiego wrażenia. A co miałby mu zrobić?
Agn - Sob 16 Paź, 2010 23:10

Wiesz co, tak jakby... jemu by pewnie było na rękę, by Pamuk (ilekroć patrzę na to nazwisko, mam przed oczami pisarza i nie mogę się od tego uwolnić :lol: ) zszedł... w końcu miał na niego haka. Podejrzewam, że Thomasa życie nie rozkwitłoby, gdyby wszyscy się zorientowali, że woli panów. I tak kilka osób wie o tym aż za dobrze. Zresztą młody, zdrowy, kwitnący wręcz facet schodzi na zawał na łożu panny? Nie wydaje ci się to podejrzane?
Tak przy okazji - odczuwam współczucie, ale i polubiłam Daisy. Szczególnie po ostatnim odcinku. Wygląda na to, że to osóbka, która umie utrzymać sekret i nie kłapie dziobem bez potrzeby. W końcu widziała, jak Mary z mamusią i pokojówką zapychają z ciałem Pamuka (no nie, nie mogę, naprawdę! :lol: ) do jego pokoju... i milczy. Ciekawe, czy coś z tego później wyjdzie.