Aktorzy - Al Pacino
Calipso - Nie 12 Wrz, 2010 14:50
| lady_kasiek napisał/a: | | Kocham Go, Kocham Go, Kocham Go |
Nie sądziłam ze kiedyś coś takiego usłyszę....
| Yvain napisał/a: | | Wspaniały aktor i przystojny, pełen uroku facet, jest co podziwiać większość ról fantastyczna, wiec nawet nie ma co wymieniać. |
No ! Widać żeś moja krajanka
annmichelle - Pią 04 Kwi, 2025 09:33
Wczoraj oglądałam dokument na Netflixie i po skończeniu wyświetliło mi się w proponowanych "Zapach kobiety" (1992).
Lubię ten film, oglądałam go chyba 2-3 razy, pierwszy raz jakoś niedługo po tym jak ukazał się w Polsce.
Czyli bardzo dawno temu.
No i wczoraj postanowiłam sobie przypomnieć kilka scen (tango , przemowa w szkole, powrót do domu).
Mój Boże, Pacino jest wybitny w tym filmie!
Tak jak nie lubię Oscarów, to tutaj chyba jeden z top 10 absolutnie zasłużonych tych nagród za rolę.
No i później przeczytałam w necie taką oto opinię krytyka filmowego:
Ocena filmu 1/10
Mili czytelnicy zasypujący mnie inwektywami, powiem tylko raz, dlaczego tak: boomerski, szowinistyczny gniot z kabotyńską rolą Pacino. Nie znoszę tego filmu.
Kurcze, "zawodowiec" dał temu filmowi 1/10!
Profesjonalista pełną gębą.
Niech lepiej nie ocenia filmów starszych niż z ostatnich 10-15 lat, bo go "przeorają" swoją niepoprawnością, nieobyczajnością, itp.
Trzykrotka - Pią 04 Kwi, 2025 11:01
No właśnie.... Bo teraz ocenia się filmy według jednego kryterium: lubię/nie lubię. Mnie się nie podobało/mnie się podobało. Jeszcze rozumiem, kiedy robi to nastolatka na instagramie, ale zawodowi krytycy działają absolutnie wedle tej samej zasady.
Przepadam za Alem Pacino
Tamara - Pią 04 Kwi, 2025 12:55
| annmichelle napisał/a: | | Profesjonalista pełną gębą. |
w kręgach twórczych mówi się, że krytycy to ci, którym zabrakło talentu, żeby artystami zostać zazdrość ich zżera po prostu, bo sami tak nie umieją
annmichelle - Pią 04 Kwi, 2025 13:08
| Trzykrotka napisał/a: | Przepadam za Alem Pacino |
Widziałaś "Idola" (2015)?
Obejrzałam kilka lat temu i do dziś miło wspominam i sam film i autoironiczną rolę Pacino.
Chyba sobie go powtórzę.
POLECAM.
| Tamara napisał/a: | | annmichelle napisał/a: | | Profesjonalista pełną gębą. |
w kręgach twórczych mówi się, że krytycy to ci, którym zabrakło talentu, żeby artystami zostać zazdrość ich zżera po prostu, bo sami tak nie umieją |
Krytyka może być konstruktywna, uzasadniona, a ta tutaj to było jak wspomniała Trzykrotka "lubię (10/10), nie lubię (1/10)".
Dno.
Krytyk filmowy powinien ocenić scenariusz, reżyserię, pracę kamery, montaż, grę aktorską, scenografię, kostiumy, efekty, przesłanie (lub jego brak), itd. i wyciągnąć średnią.
"Zapach kobiety" to nie jest film na 1/10.
|
|
|